50 procent minder gasverbruik door circulair verwarmen

Victor van der Lee, bedrijfsleider van het Nederlandse bedrijf Reduses, windt er geen doekjes om. “Het is een no-regret keuze. Spijt krijgen doe je niet. De woning schiet zo twee energielabels omhoog. Vanaf dag één wordt er 50 procent op de energiekosten bespaard. Beleggers zien de waarde van hun flatwoningen direct meer waard worden. Grote winnaar is het milieu.”

Spannende weken voor Van der Lee. Dezer dagen wordt de eerste Reduses Circulair opgeleverd, het project is uitgevoerd in opdracht van de Koninklijke BAM groep. De eerste ‘Circulair’ unit staat bovenop een seniorencomplex in Leiden. De unit gebruikt restwarmte uit de ventilatielucht van de woningen in een complex als motor voor duurzame warmteopwekking. Reduses presenteert zijn innovatie op Building Holland van 24 tot en met 26 maart in RAI Amsterdam.

Waar hebben we het precies over?

“Het principe is eenvoudig: de luchtafvoerkanalen worden aangesloten op de Circulair-unit op het dak. De restwarmte uit de ventilatielucht wordt hergebruikt als bron voor een hoge temperatuur warmtepomp. Met de restwarmte als input produceert de unit warm water voor de CV-installatie en verwarmt tapwater tot 80 graden Celsius. De combinatie van de restwarmte uit het ventilatiekanaal en de warmtepomp levert een besparing op van wel 50% op het gasverbruik.”

Waar liggen de toepassingsmogelijkheden?

“De essentie van het verhaal is dat je bestaande hoogbouw kostenefficiënt wil verduurzamen. We richten ons vooral op complexen met meer dan vier woonlagen. Deze gebouwen worden centraal gestookt, zitten met labels E of F niet echt lekker in hun vel. Als je zo’n complex gaat renoveren en moet voorzien van isolatie een nieuwe warmteopwekking, hangt daar al gauw een prijskaartje aan van zo’n 24 tot 40 duizend euro per woning. Met onze oplossing zijn de all in kosten voor twee labelstappen 3.000 euro per woning. Daarbij daalt direct de energierekening.”

Dan zal het wel stormlopen.

< “We kennen de potentie van onze oplossing. Maar er wordt zoveel gehyped met de meest fantastische energiebesparende, duurzame oplossingen dat woningbouwcorporaties en beleggers even de kat uit de boom kijken. We zijn blij als het eerste project is opgeleverd, dan volgt de bewijsvoering vanzelf. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat BAM vertrouwen heeft in onze Reduses Circulair.” (Verhaal leest door onder foto)
Victor van der Lee

Even los van de duurzaamheidsgedachte, waarom interessant voor corporaties?

“Voor de woningbouwverenigingen is het interessant omdat het een plug & play oplossing is. We hoeven niet te breken in de woningen. We maken gebruik van bestaande ventilatiekanalen en het bestaande leidingen netwerk voor CV en tapwater. Huurders hoeven hun huis niet uit voor een verbouwing. Dat scheelt woningcorporaties verhuiskosten. Dat betekent automatisch dat huurders niet wekenlang ergens anders hoeven te wonen tegen hoge, extra kosten.”

Wat is het voordeel voor beleggers?

“Complexen krijgen een beter energielabel, je schiet zo twee labels omhoog. De waarde van hun belegging stijgt direct met de investering. Als je op deze manier circulair verduurzaamt – je gebruikt retourlucht als energiedrager – kun je je object direct met extra rendement verkopen of verhuren. Voor beleggers is dit dus een uitstekende investering om hun vastgoed te verduurzamen en te investeren in een beter milieu. Bovendien is het vaak mogelijk circa 10% subsidie op de investering te verkrijgen.

Alle verhalen over warmtenetten ten spijt is er met onze oplossing geen enkele reden om te wachten. Gemiddeld heb je je investering in vier, vijf jaar terugverdiend. Daarom zeg ik: het is een no-regret oplossing. Voordat je bent aangesloten op een warmtenet, heb je je investering al terugverdiend. Ook het elektrisch verwarmen van complexen zie ik niet één, twee, drie gebeuren. Dat kan het stroomnet de komende decennia niet aan.”

Welke financiële constructies biedt Reduses aan?

“Je kunt bij ons kopen, maar je kunt de installatie ook afnemen ‘als een dienst’. Zonder investering heeft de gebouweigenaar of de huurder, per direct de voordelen van een lagere energierekening. Ook leasen kan. We kunnen dit type constructies aanbieden omdat we door ons moederbedrijf Engie beschikken over voldoende financiële draagkracht.”

Hoe groot is de markt?

“We hebben uitgerekend dat we alleen al in Nederland 800 machines kunnen wegzetten, met elke machine kunnen we 120 woningen verwarmen en van tapwater voorzien. Bij elkaar het je het over een kleine honderdduizend woningen, die elk veertig procent minder gas verbruiken, en dat scheelt weer heel erg veel CO2.”
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top