Zo top je portiekwoningen

Er moeten in Nederland een miljoen woningen worden gerealiseerd, de gebouwde omgeving moet klimaatneutraal worden, de bouwsector moet volledig circulair worden. Voorwaar geen eenvoudige opgave, en de neiging vanuit de bouw is om dan maar een miljoen duurzame nieuwbouwwoningen te realiseren, soms ten koste van oudere panden die momenteel niet voldoen aan moderne energie- en comforteisen. Duurzaamheidshoogleraar Andy van de Dobbelsteen presenteert het 1:1 prototype. Hij doet dat op 3 november om 15.00 uur in de ABN Amro Lounge. 

Portiekwoning

Woningen die doorgaans op de slooplijst staan (om vervolgens vervangen te worden door nieuwe woontorens), zijn portiekflats. Veelvuldig gebouwd tussen 1930 en 1970 is dit woningtype energetisch inefficiënt, maar wie ze kent, geen groot huishouden heeft of een niet te ruime beurs bezit, is de portiekflat dierbaar. En met niet teveel moeite is hij – met zijn doorgaans sobere ontwerp – goed te renoveren tot woningen met een prima energieprestatie.

Maar daarmee hebben we nog geen extra woningen gecreëerd, en dat is in vele steden wel nodig. Toch is sloop en nieuwbouw van hoge-dichtheid torens niet nodig, want portiekflats kunnen worden uitgebreid en zo meer woonruimte bieden.

Solar Decathlon Europe 2021

Team SUM is het studententeam van de TU Delft, dat op de Solar Decathlon Europe 2021 (vanwege corona te houden op mei-juni 2022) in Wuppertal zal laten zien hoe een typische portiekflat kan worden opgetopt. Daarbij vormen de nieuwe, lichtgewicht, biobased modules op het dak meteen een oplossing voor de energie-uitdaging van het oude deel, dat gerenoveerd wordt. De met innovatieve zonnepanelen beklede optopappartementen zijn dus een soort van omgekeerde parasieten, die hun gastheer niet leegzuigen, maar voeden met energie en water. SUM staat voor Symbiotic Urban Movement, waarbij de symbiose niet alleen slaat op het slimme technische klimaat- en bouwsysteem, maar ook betrekking heeft op de sociale symbiose die zal plaatsvinden in de wijk.

SUM wordt gesteund door een groep vooraanstaande partijen uit de bouwwereld en ook ABN AMRO is partner van het team. Samen met een aantal studenten van Team SUM zal Andy van den Dobbelsteen (duurzaamheidshoogleraar en -coördinator aan de TU Delft) tijdens Building Holland het ontwerp voor het 1:1 prototype en de plannen voor de Solar Decathlon presenteren.