018-3680680 | info-buildingholland@easyfairs.com | 2 tot en met 4 november 2021 – RAI Amsterdam

Beperkte investering verlaagt zorgkosten

De komende jaren moeten we zo’n 200 duizend gebruiksruimtes van betere ventilatie voorzien. Geen heel nieuw inzicht, wel actueler dan ooit door Covid-19. Algemeen wordt aangenomen dat slechte ventilatie een rol speelt bij verspreiding van corona.

Laurens de Lange, commercieel directeur van technisch dienstverlener Unica en één van de 50 winnaars van de ABN Duurzame 50, presenteerde op Building Holland Digital eind oktober een deel van de oplossing: een kastje dat je met zelfklevend tape naast de thermostaat plakt.

Dat kastje meet de luchtkwaliteit en geeft de resultaten door aan een digitaal platform. Op het kastje staat een QR code. Iedereen in de binnenruimte kan deze QR code scannen en krijgt meteen alle informatie over de luchtkwaliteit. Unica heeft de ‘open oplossing’ in oktober gelanceerd. Met als motto: de Air Insight is makkelijker dan Ikea, duidelijker dan Netflix en haalbaarder dan Ryanair. Het kastje meet, de gegevens worden geanalyseerd in de cloud.

Brandmelder

Volgens De Lange heeft de gebruiker van een ruimte recht om te weten of het met de ventilatie goed is geregeld. Of het zuurstofgehalte niet onder een kritisch niveau is gezakt. Net als bij een brandmelder moet er alarm worden geslagen als de gezondheid wordt geschaad. Als branche geven we de gebruiker hiermee een instrument in handen waardoor hij kan handelen. “Zit je met zijn twaalven in een te kleine ruimte, gaat het alarm af. Gebruikers kunnen er dan voor kiezen beter te ventileren, of de ruimte te verlaten. Een gebouwbeheerder zou kunnen vastleggen dat deze ruimte gebruikt mag worden door maximaal acht mensen.”

Naar hoger plan

Het systeem detecteert de luchtkwaliteit en alarmeert de individuele gebruiker. Daarnaast levert het continue scan aan de gebouwbeheerder die op basis van die informatie maatregelen kan nemen. In eerste instantie over het gebruik van de ruimte. Bovendien helpt het hem structurele maatregelen te nemen. De Lange: “We ontsluiten de informatie voor de hele branche om de sector naar een hoger plan te brengen.”

De oplossing schittert door eenvoud. De Lange: “Het begint er al mee dat je het kastje inclusief éénjarig abonnement kunt aanschaffen via onze webshop. Je bevestigt het zonder boren overal waar je wilt, configureren is mogelijk zonder enige technische kennis en via het Lora-netwerk van onze partner KPN komt de informatie op ons platform.”

Schaalgrootte en standaardisatie zorgen voor een betaalbare oplossing. De kosten van het abonnement zijn 2,50 euro per maand. De oplossing, is de overtuiging van De Lange, zorgt voor een verlaging van de zorgkosten in Nederland. En dat voor een beperkte investering. Het is goed voor de BV Nederland.”

Scroll naar top