Bernard Wientjes: ‘Verduurzaming kan veel goedkoper’

Om Nederland te laten voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs, moet het veel goedkoper worden om een woning energieneutraal te maken. Dat zegt Bernard Wientjes, voorzitter van de Taskforce Bouwagenda. 

 

Gigantische opgave

Volgens Wientjes staat Nederland voor een ‘gigantische opgave’ om de bestaande woningvoorraad in 2050 geheel energieneutraal te krijgen. “Dat betekent dat we nu al moeten beginnen met de aanpak van 1.000 woningen per dag. Maar daarvoor moet de prijs van verduurzaming fors omlaag.” Dat het kan, bewijst de bouw van windturbines. “Daarvan dachten we een paar jaar geleden altijd dat daar geld bij moest. Maar inmiddels is de prijs van windenergie concurrerend met fossiele energie. De oplossing ligt in verdere innovatie.”

Wientjes werd anderhalf jaar geleden voor 4 jaar benoemd. De komende paar jaar wordt kritisch in het halen van de doelen aan het eind, denkt hij. “We moeten tussen nu en twee jaar de plannen maken voor de komende 32 jaar, op een manier dat er geen weg terug meer is.”

Met zo’n opgave moet de bouwsector alle zeilen bijzetten. “Ik begrijp best dat er partijen beginnen te zuchten als we behalve energieneutraal ook nog circulair willen zijn. Maar waarom zouden we het niet doen, als we de woningen toch al aanpakken. Zo ging het ook in Groningen. De woningen moeten daar aardbevingsbestendig worden gemaakt, maar als je dan toch bezig bent, maak ze dan direct energieneutraal en circulair. Het is een beetje zonde om opnieuw een gasleiding aan te leggen die een paar jaar later toch geen nut meer heeft.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn