Betere kwaliteit en lagere kosten hand in hand met AZEB routekaart

Veel bouwprofessionals zien op tegen de Wet kwaliteitsborging, meent Joyce van den Hoek Ostende. “Toch is structurele kwaliteitsborging een uitdaging die in andere sectoren al lang getackeld is.” Kern van het succes daar is de combinatie van technische optimalisatie met procesoptimalisatie op alle niveaus.” Joyce is de projectleider van het EU-project AZEB dat een concreet stappenplan ontwikkelde waarmee de bouwprofessional kostenreductie en kwaliteitsverbetering realiseert in de (bijna) energieneutrale bouw en renovatie. Het AZEB project sluit na 3 jaar af met een congres tijdens Building Holland.

AZEB Building Holland
AZEB betekent betaalbaar BENG bouwen: Affordable Zero Energy Buildings. Het is het EU-project waarin 8 partners uit 6 EU-landen – geleid door het Nederlandse DNA in de Bouw – alle beschikbare oplossingen verzamelden voor een aanpak om energieneutraal te bouwen met meer waarde voor minder geld. Die zijn vervolgens ingedikt tot een complete methode van slechts 17 stappen. Joyce van den Hoek Ostende leidt het project, het Nederlandse team bestaat uit nog eens 5 personen.

In welke sectoren gaan kosten en kwaliteit al samen op?

“Denk aan auto’s en consumentenelektronica zoals mobiele telefoons. Kostenreductie en kwaliteitsverbetering gaan daar bij de sterke merken al jaren hand in hand, mét garantie. De kern van hun succes is een combinatie van technische optimalisatie met procesoptimalisatie op project-, organisatie- en keten-niveau. In AZEB hebben we de methode ontwikkeld voor de bouw- en installatiesector om vergelijkbare structurele kostenreductie en kwaliteitsverbetering te realiseren met het nieuwe energieneutraal bouwen. Vanwege die successen in andere sectoren hebben we daarom binnen AZEB niet alleen gekeken naar best practices in techniek en proces in de bouw alleen.”

Hoe speelt AZEB in op nieuwe wetgeving?

“Begin 2021 zal de Wet kwaliteitsborging in ons land in werking treden en dat heeft grote consequenties voor opdrachtgevers en voor bouwprofessionals. Bovendien eist de Europese wetgeving dat nieuwbouw vanaf die datum aan BENG-eisen moet voldoen. Praktische handvatten voor de betaalbare implementatie daarvan zijn nog schaars en vooral ook versnipperd. De AZEB-methode biedt een integrale aanpak voor de kosten- en kwaliteitsbewaking van energieneutrale gebouwen en sluit dus naadloos aan op beide wetten.”

Wat is de sleutel om energieneutraal bouwen ook betaalbaar te maken?

“Dat zijn er eigenlijk drie. Volgens AZEB zijn het de kwaliteitsborging, de inkoop en een geïntegreerde projectaanpak. Dat vormt de rode draad in de stap-voor-stap methode die AZEB heeft ontwikkeld. Want in slechts 17 stappen komen de professionele opdrachtgever en opdrachtnemer tot een betaalbare BENG met voorspelbare prestaties en kwaliteit. We hebben die stappen in een overzichtelijke routekaart gezet met toelichting en voorbeelden. Die is reeds beschikbaar, maar nu nog alleen in het Engels. Gedetailleerdere procesbeschrijvingen, formats, checklists en rekentools worden in februari/maart via e-learning toegankelijk. We hebben er erg op ingezet dat we een methode ontwikkelden die praktisch toepasbaar is voor een vereenvoudigde coördinatie van het werk en voor de kwaliteitsborging in elke projectfase.”

Dus geen torenhoge budgetten meer?

“Nee, niet per se. Het geheim van energieneutraal bouwen is hoogwaardige kwaliteit van begin tot eind. En die je levert – en dit is belangrijk – omdat het je motivatie is en niet alleen jouw of andermans ambitie. Intrinsieke kwaliteitsborging in een geoptimaliseerd bedrijfsproces is volgens AZEB een belangrijke sleutel voor succes in het nieuwe tijdperk van energieneutraal bouwen en renoveren. Die betaalbaarheid krijg je als je werkt volgens een geoptimaliseerd ontwerp- en bouwproces. Met de AZEB routekaart bij de hand levert dat alle betrokken partijen winst, in tijd, geld, arbeid en materiaal op. En we maken hoogwaardige gebouwen met ambities die gerealiseerd worden en tevreden klanten opleveren.”

Wat gaan jullie tijdens Building Holland doen?

“Wij organiseren op de eerste beursdag het Nederlandse slotcongres, het AZEB-project is namelijk aan het afronden. We zetten nu vol in op kennisoverdracht. Het is natuurlijk top dat we deze methode hebben ontwikkeld, maar het is nog beter als de markt er ook iets mee gaat doen. We lichten er de AZEB routekaart praktisch toe, met internationaal tintje. We hebben een mix van sprekers uit ons land en enkele uit het buitenland, die vertellen over de uitkomsten, resultaten en ervaringen van het project, zodat je ideeën en gereedschap krijgt voor je eigen BENG-projecten. We hebben het geprogrammeerd in een mix van korte presentaties en interviews, zodat je geen tijd hebt om in slaap te vallen, daar zorgen mijn mede-presentator Saskia de Jong en ik wel voor! Met AZEB heb je iets goeds in handen waarmee je jouw, mijn en onze toekomst vormgeeft en het meeste is nog gratis ook.”

Meer informatie over het AZEB slotcongres en aanmelden: https://www.duurzaamgebouwd.nl/agenda/20200324-azeb-slotcongres#inschrijven
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top