Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

Programma

De programmering van Building Holland 2019 zal vooral in het teken staan van gerichte themapodia. De belangrijkste thema’s die worden ingevuld met diverse sprekers op de podia, staan vooral in het teken van : Circulariteit, Digitalisering, de Energietransitie en Transformatie.Diverse key note sprekers en sprekers vanuit de partners van Building Holland zullen de podia gaan betreden. De programmering wordt op de diverse thema’s geprogrameerd met belangrijke contentpartners zoals TVVL op het thema “Energie voor de toekomst” op het Creatio podium. Cirkelstad zal het podium Link samen met ons programmeren op het thema Circulariteit en gaat Duurzaam Gebouwd/Acquire het podium Futurae programmeren. Het thema Digitalisering zal verder toegelicht gaan worden op het podium Gaia. Het podium Nexus in hal 10 zal zoveel mogelijk in het teken staan van Transformatie. Het podium Inspirante gaat dit jaar in het teken staan van Talents en zal een combinatie worden van vooral inspiratie en ontmoeting op het gebied van Human Capital/People.

Alle filters verwijderen (reset)

Alle informatie weergeven (uitvouwen) - Minimale weergave
 • TijdTitelSpreker / partnerLocatieThema
 • 10:30 - 10:45Opening Building HollandDoekle TerpstraEnergietransitieEnergietransitie20190409thema-energietransitiecreatio-stage
 • 10:30 - 11:30Hoe kom ik tot een circulaire regio?Prof. dr. Jacqueline CramerCirculariteitCirculariteit20190409thema-circulariteitlink-stage

  Hoe kom ik tot een circulaire regio? door Prof. dr. Jacqueline Cramer

  dinsdag 9 april van 10:30 - 11:30 @ Circulariteit

  Jacqueline weet als geen ander de bestuurlijke agenda te bepalen en partijen te mobiliseren. In de MRA-regio heeft zij verschillende initiatieven genomen zoals het ‘bundelen’ van opdrachtgevers om gezamenlijk de belofte te doen om circulair in te kopen. Meer dan €150.000.000,- is reeds toegezegd.

  John maakt de vertaling van nationale ambities naar de regio. Wat zijn nou de onderwerpen waarmee de regio, met hun eigen identiteit en met een diversiteit aan spelers, verleid kan worden om circulariteit concreet te maken. Hoe ziet zijn visie eruit?

  Ingrid presenteert hoe je in de regio partijen kunt mobiliseren om tot een circulaire regio te komen. Elke partij heeft een eigen ambitie en een eigen werkdomein. Hoe kom je tot gezamenlijkheid en blijf je stappen zetten in de praktijk om verschil te maken. 

 • 10:40 - 11:00Thermische energie uit oppervlakte water - kansen benuttenJan MimpenTalenten 20190409inspirate-stage

  Thermische energie uit oppervlakte water - kansen benutten door Jan Mimpen

  dinsdag 9 april van 10:40 - 11:00 @ Talenten

  Bij thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) wordt warmte en koude aan het oppervlaktewater onttrokken. Deze warmte en koude is uitermate geschikt om omliggende gebouwen en kantoren te verwarmen en te koelen. Daarom kan TEO, veelal in combinatie met een warmtepomp en warmte- en koudeopslag (WKO), een aanzienlijke bijdrage leveren aan het behalen van de nationale duurzaamheidsambities.

  De enorme potentie, de eerste praktijkervaringen en studieresultaten zijn bekend  en maken de weg vrij om de kansen met TEO te gaan benutten.

 • 10:45 - 11:05Hoe digitalisering en sociale innovatie de energietransitie zal versnellen.Kees Jan 't MannetjeDigitaliseringDigitalisering20190409thema-digitaliseringgaia-stage

  Hoe digitalisering en sociale innovatie de energietransitie zal versnellen. door Kees Jan 't Mannetje

  dinsdag 9 april van 10:45 - 11:05 @ Digitalisering

  Het Klimaatakkoord, de Bouwagenda en Nederland circulair: dit alles heeft invloed op ons huidige energie-landschap, dat ingrijpend zal gaan veranderen. Wat er nodig is? Een andere kijk en aanpak van de energiehuishouding zoals-ie nu nog is.

  De rol van digitalisering en sociale innovatie zijn veel belangrijker dan vaak gedacht wordt. Sterker nog, beide zijn onmisbaar. Techniek, digitalisering en sociale innovatie versterken elkaar. Laat u inspireren tijdens de dynamische workshop van Kees Jan ’t Mannetje. Reis met hem mee langs een aantal proeftuinen en ontdek diverse trends en spannende ontwikkelingen.

  Na deze workshop weet u meer over:

  • hoe digitalisering en sociale innovatie de energietransitie zal versnellen
  • hoe circulariteit zich verhoudt tot sociale innovatie
  • succesvolle praktijkvoorbeelden van digitalisering en draagvlak van onderaf
  • de Trias Energietransitie

  Nieuwsgierig geworden? Kees Jan ontmoet u graag bij de workshop!

 • 10:45 - 11:05Energietransitie met een uniek energieconcept voor duurzaamste dorp NageleMargret DrokDuurzaam Gebouwd TALKSEnergietransitie20190409thema-energietransitiefuturae-stage

  Energietransitie met een uniek energieconcept voor duurzaamste dorp Nagele door Margret Drok

  dinsdag 9 april van 10:45 - 11:05 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  Het dorp Nagele in de gemeente Noordoostpolder gaat 500 woningen op een innovatieve wijze aardgasvrij maken. In de jaren vijftig was Nagele het modernste dorp van Europa. Door deze energietransitie wil Nagele weer het duurzaamste dorp van Europa worden.

  Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft het plan geselecteerd in het kader van de stimuleringsregeling “proeftuinen aardgasvrije wijken”.

  De coöperatie Energiek Nagele heeft in 2017 het initiatief genomen om een aardgasloze en duurzame energievoorziening in het dorp te willen realiseren. De sterke bottom-up benadering resulteerde in een uniek energieconcept en kan rekenen op een breed draagvlak onder de bewoners.

 • 10:45 - 11:05Circulair is anders doen!Esther van EijkTransformatieCirculariteit20190409thema-circulariteitnexus-stage

  Circulair is anders doen! door Esther van Eijk

  dinsdag 9 april van 10:45 - 11:05 @ Transformatie

  Circulaire economie is een logische economie als je het door hebt. We delen vier belangrijke lessen van onze ontdekkingsreis naar het eerste circulaire viaduct van Nederland. Lessen die houvast geven van denken in aanleg naar denken in beheer. Toepassen van deze lessen garandeert de beweging naar goed rentmeesterschap. We nemen je mee langs foutreductie, waarde creatie, leren loslaten, het onbekende vertrouwen en andere keuzes durven maken aan de hand van: 1. Anders kijken! “Afval is een principefout in ons ontwerpproces en bestaat alleen omdat wij, mensen, dat bedenken.” 2. Anders luisteren! “Zonder oordeel luisteren en oprecht leergierig zijn, geeft nieuwe inzichten.” 3. Anders denken! “De aarde behoort niet toe aan ons, wij behoren toe aan de aarde!” 4. Anders doen! ”Dilemma stagneert beweging. Het bestaande loslaten en anders kiezen!”

 • 10:45 - 11:10Zijn gebouwinstallaties circulair te ontwerpen?Esther GerritsenEnergietransitieEnergietransitie20190409thema-energietransitiecreatio-stage

  Zijn gebouwinstallaties circulair te ontwerpen? door Esther Gerritsen

  dinsdag 9 april van 10:45 - 11:10 @ Energietransitie

  Vanuit de markt is er veel aandacht voor circulaire bouwmaterialen, over circulaire gebouwinstallaties is echter nog maar weinig bekend. Dit ondanks dat bij een gemiddeld nieuwbouw project de milieubelasting van materiaalgebruik voor gebouwinstallaties circa 20 - 30%. En als meer gebouwen richting energieneutraal gaan zal dit alleen maar toenemen. Binnen de groep circulaire gebouwinstallaties werkt TVVL aan een project aan de ontwikkeling van een strategie waarmee circulaire gebouwinstallaties kunnen worden ontworpen. Als partner van het project geeft Techniplan Adviseurs een analyse van een aantal huidige barrières en een visie op een plan om deze te slechten.

 • 11:00 - 11:20Biocomposiet in de bouwWillem BöttgerTalenten 20190409inspirate-stage

  Biocomposiet in de bouw door Willem Böttger

  dinsdag 9 april van 11:00 - 11:20 @ Talenten

  Door de klimaatafspraken in Parijs en de doelstellingen van Europa op het gebied circulaire economie staan materialen steeds prominenter op de agenda. Biobased materialen bieden een oplossing voor zowel opwarming van het klimaat als het verminderen van de afhankelijkheid van schaarse aardmaterialen. In zijn presentatie zal Willem ingaan op de stand van zaken en uitdagingen op het gebied van biobased composieten in de bouw en GWW sector. Daarnaast zal hij ingaan op de nieuwste ontwikkelingen van NPSP op het gebied van biocomposiet (NABASCO) voor de bouwsector.

 • 11:00 - 11:30Door uw digital twin - GRIP op uw gebouwRalf DaggersGooee IoT ArenaDigitalisering20190409thema-digitaliseringiot-arena-1

  Door uw digital twin - GRIP op uw gebouw door Ralf Daggers

  dinsdag 9 april van 11:00 - 11:30 @ Gooee IoT Arena

  U krijgt een korte presentatie over hoe, door het ontsluiten van data binnen gebouwen en de mogelijkheden om hardware real-time aan te sturen is de basis gelegd voor smart buildings. CroonWolter&Dros heeft de GRIP-SLIM-FIT dynamiek opgezet. Het steppingstone model om klanten stap voor stap richting een smart building te brengen.
  De eerste stap is GRIP op je gebouw. Waarbij huurders, verhuurders, beheerders en tech dienstverleners inzicht krijgen in de realtime performance van uw gebouw en de optimalisaties die wij doorvoeren. Hierdoor sturen wij als partner op uw energiekosten, klimaatoptimalisatie en het organiseren van onderhoud.
  Wat is er allemaal mogelijk is in een gebouw door het toepassen van Slimme sensoren en het samenstellen van data. Dit geeft een andere kijk op de huidige verdienmodellen en hospitality van gebouwen en zijn gebruikers. Dit geeft ook een andere kijk verdienmodellen en de bijbehorende KPI's. Het samenbrengen van verschillende data geeft bepaalde inzichten. Voorbeeld onze 18 gebouwen op Gooee (in de praktijk). Stip hierbij ook onze samenwerking aan met Gooee.

 • 11:00 - 17:00InnovatiespotterEric HoekstraSide event 20190409side-event

  Innovatiespotter door Eric Hoekstra

  dinsdag 9 april van 11:00 - 17:00 @ Side event

  Building Holland barst van de innovaties. Teveel om op te noemen. Met de Innovatiespotter wordt u rondgeleid langs de belangrijkste innovaties van dit moment. Bij elke stand geven de bedenkers van de innovatie een korte pitch waardoor u snel op de hoogte bent van de nieuwste innovaties. Iedere dag zal de Innovatiespotter een aantal rondes lopen. Wilt u mee? Meld u hier aan

 • 11:05 - 11:25De volgende fase van digitaal bouwen gaat het verschil makenBob EilanderTimothy LievendagDigitaliseringDigitalisering20190409thema-digitaliseringgaia-stage
 • 11:05 - 11:25PlasticRoad, de weg naar de toekomstAnne KoudstaalTransformatieRenovatie en Transformatie20190409thema-renovatie-en-transformatienexus-stage
 • 11:05 - 11:25Westerpark West – van kantoor naar woning | Erik UbelsDuurzaam Gebouwd TALKS 20190409futurae-stage
 • 11:10 - 11:35De wegen naar BENG en Energielabel CGertjan VonsToine van den BoomenEnergietransitieEnergietransitie20190409thema-energietransitiecreatio-stage

  De wegen naar BENG en Energielabel C door Gertjan Vons, Toine van den Boomen

  dinsdag 9 april van 11:10 - 11:35 @ Energietransitie

  Als TVVL Kennispartners bundelen Nieman en Systemair hun kennis en ervaring om de route uit te stippelen naar nieuwe Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG) en upgraden van bestaande gebouwen naar minimaal energielabel C.
  Een gezond binnenklimaat is daarbij een uitdaging, juist in moderne energiezuinige gebouwen. De eisen aan energiezuinigheid worden strenger en de rekenmethodes gaan veranderen. Welke consequenties heeft dit voor installaties en voor ventilatiesystemen in het bijzonder?
  Hoe kunnen bestaande systemen verbeterd worden om het noodzakelijke energielabel te halen en hoe zouden we de systemen gasloos kunnen maken?
  In deze presentatie delen Nieman en Systemair de meest recente kennis en hun visie. U hoort meer over de nieuwe rekenmethode voor energiezuinige gebouwen en de ‘BENG’-eisen die binnenkort van kracht worden. Alsmede het upgraden naar E-label C.

 • 11:20 - 11:50Waarom Stichting HCV met één transitieloket voor verduurzamingsrealisatieMartin KoppenholPaul DielissenTalenten 20190409inspirate-stage

  Waarom Stichting HCV met één transitieloket voor verduurzamingsrealisatie door Martin Koppenhol, Paul Dielissen

  dinsdag 9 april van 11:20 - 11:50 @ Talenten

  Hoe krijgen we de versnelling in de transitie naar een CO2 neutrale wereld zonder gebruik van fossiele brandstoffen en steeds schaarser wordende grondstoffen? Dit vraagt volgens de initiatiefnemers van dit collectief om leiderschap, visie en intense collectieve samenwerking op basis van respect, kennis en vertrouwen. Vul de klantvraag in door één loket voor service en realisatie van betaalbare gegarandeerde oplossingen te bieden. Durf als collectief over je producten, diensten en verdienmodellen heen te kijken naar de optimale serviceverlening in realisatie van een moderne gezonde leef- woon- en werkomgeving.

 • 11:25 - 11:45De mens zoals wij die kennen sterft uit, de huidige manier van gebiedsinrichting ookHans NouwensDigitaliseringDigitalisering20190409thema-digitaliseringgaia-stage

  De mens zoals wij die kennen sterft uit, de huidige manier van gebiedsinrichting ook door Hans Nouwens

  dinsdag 9 april van 11:25 - 11:45 @ Digitalisering

  Wij zijn als mens steeds digitaler aan het worden. Ons lichaam krijgt steeds meer extra onderdelen. Ik wacht op uitbreiding van mijn externe geheugen. Ook in de gebiedsontwikkeling gaat de digitalisering de huidige manier op zijn kop zetten. Niet alleen door gebruik van nieuwe technieken maar ook door het gebruik van nieuwe data. Deze data wordt een nieuwe bouwsteen bij de (her)ontwikkeling en beheer van de openbare ruimte. Steden zullen anders ingericht worden, het wordt mogelijk om heel direct en zeer precies in te grijpen. Wat gebeurt er al op het gebied van digitalisering van de openbare ruimte? Daar gaan we in deze presentatie een (lantaarn)paal  over opzetten.

 • 11:25 - 11:45Circulair en duurzaam bouwen zonder hogere kosten door anders denkenMax DrathEdwin QuakTransformatieCirculariteit20190409thema-circulariteitnexus-stage
 • 11:25 - 11:45De vernieuwde (energie)infrastructuur en stakeholdersDetlef MeijerDuurzaam Gebouwd TALKS 20190409futurae-stage
 • 11:30 - 12:00Building ManagementGooee IoT ArenaDigitalisering20190409thema-digitaliseringiot-arena-1
 • 11:30 - 12:30Hoe realiseer ik een circulair project?Stan KerkhofsCirculariteitCirculariteit20190409thema-circulariteitlink-stage

  Hoe realiseer ik een circulair project? door Stan Kerkhofs

  dinsdag 9 april van 11:30 - 12:30 @ Circulariteit

  Esther deelt haar praktijkervaringen bij het realiseren van circulaire infrawerken. Hoe verloopt zo’n project in samenwerking met de opdrachtgever? Waar loop je nou tegenaan wat betreft technieken en samenwerking, hoe ga je daarmee om en buig je dat om naar kansen?

  Stan laat zien dat met het project ‘Innova58’ Rijkswaterstaat werk maakt van zowel nieuwe technieken (hoe realiseren we circulaire infra) als nieuwe partnerschappen om te komen tot nieuwe ideeën die vervolgens uitvoerbaar zijn door die nieuwe partnerschappen.

  Karlijn neemt ons mee met de ervaringen die Dura Vermeer heeft bij het realiseren van circulaire infrawerken. Nee, het is nog geen routinematige klus. Maar de verschillende projecten laten wel zien dat het kan, en dat het de nieuwe standaard kan gaan worden.

  ‘Met 1 km asfalt 400 woningen in de buurt aardgasvrij’, dat is nogal een ambitie. Hoe denkt Jack dit te kunnen realiseren met de aanleg van een weg? Hij presenteert een weg die als ‘service’ gerealiseerd kan worden en warmte kan opwekken om de woningen mee te verwarmen.

 • 11:35 - 12:00Financiele zekerheid door een betrouwbare TCO en een heldere MJOP (Meer Jaren Onderhouds Plan)Rick BruinsEnergietransitieEnergietransitie20190409thema-energietransitiecreatio-stage

  Financiele zekerheid door een betrouwbare TCO en een heldere MJOP (Meer Jaren Onderhouds Plan) door Rick Bruins

  dinsdag 9 april van 11:35 - 12:00 @ Energietransitie

  De energietransitie heeft grote consequenties voor gebouwen en installaties en leidt tot veel vragen. In een gebouw worden installatietechnische maatregelen verwacht waarbij kostenbeheersbaarheid een belangrijk aspect is. TVVL Kennispartner Remeha neemt u mee in de wereld van onderhoudsplanning en wil graag met u in gesprek over kosten en opbrengsten gedurende de levensduur van de verwarmingsinstallatie. Dit in relatie tot bedrijfszekerheid.  Wat komt er op u af en hoe kunt u daarop inspelen? 

 • 11:45 - 12:05“Materialenpaspoort: pijler onder de circulaire economie”Carla van RongenTransformatieCirculariteit20190409thema-circulariteitnexus-stage
 • 11:45 - 12:05Samen bouwen aan Smart Buildings | Eén gebouw, één platform, één taalFons BisscherouxDuurzaam Gebouwd TALKS 20190409futurae-stage

  Samen bouwen aan Smart Buildings | Eén gebouw, één platform, één taal door Fons Bisscheroux

  dinsdag 9 april van 11:45 - 12:05 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  Stel je eens voor... Gebouwen van het hoogste kwaliteitsniveau. Waar veiligheid en comfort zijn geborgd.
  Waar kosten beheersbaar en controleerbaar zijn. Met een minimale belasting van het milieu. Waar apparaten draadloos één taal praten in één open en veilig systeem. Waar de eigenaar 'in control' is maar tegelijkertijd ontzorgd. Om dát te bereiken is ketensamenwerking noodzakelijk.

  Sqippa: één gebouw, één platform, één taal

  Sqippa community. In de Sqippa community werken fabrikanten, dienstverleners en gebouweigenaren samen om producten en diensten beter op elkaar af te stemmen. Gedreven door de overtuiging dat we alleen sámen tot de beste oplossing komen. Voor Smart Buildings.

  Sqippa platform is gebaseerd op een wereldwijde open IoT oplossing voor het draadloos monitoren van sensoren en apparaten. In eerste instantie ontwikkeld voor het beheer van noodverlichting, maar met het doel uit te groeien tot een platform voor vele toepassingen.

 • 11:45 - 12:25De stand van zaken van nieuwe start ups met hun ontwikkelingenWouter TruffinoDigitaliseringDigitalisering20190409thema-digitaliseringgaia-stage

  De stand van zaken van nieuwe start ups met hun ontwikkelingen door Wouter Truffino

  dinsdag 9 april van 11:45 - 12:25 @ Digitalisering

  Tijdens de keynote vertelt Wouter over ConTech (Construction Technology) en PropTech (Property Technology) ontwikkelingen in Nederland, wat is de impact van exponentiële groei, waarom GAFA (Google, Apple, Facebook en Amazon) de ‘concurrenten’ van morgen zijn, welke start-ups vandaag al het verschil maken, hoe jij succesvol kan samenwerken met deze start-ups en hoe krijg je medewerkers in beweging. Elke dag neemt Wouter twee of drie start-ups mee die hun technologische oplossing pitchen.

 • 11:50 - 12:10Samenwerken op basis van UAV-gc | Geleerde lessen uit het DBMO project “Energieneutraal Stadskantoor Heerlen”Nico AartsLuuk van WijlickMath FeijenRoger ToussaintArlette VruschTalenten 20190409inspirate-stage
 • 12:00 - 12:25Als de installateur zelf een gebouw transformeert met PCM – ervaringen gedeeld. (Aan de hand van project Koomen Amsterdam).Walter van KampenDennis AnemaEnergietransitieEnergietransitie20190409thema-energietransitiecreatio-stage

  Als de installateur zelf een gebouw transformeert met PCM – ervaringen gedeeld. (Aan de hand van project Koomen Amsterdam). door Walter van Kampen, Dennis Anema

  dinsdag 9 april van 12:00 - 12:25 @ Energietransitie

  Samenwerkingspartner van TVVL Kennispartner Orange Climate, Dennis Bergsma van De Nieuwe Norm, vertelt graag over zijn ervaringen in het duurzaam transformeren van woningen met project Koomen Amsterdam als voorbeeld. Wat komt er kijken in het voortraject? En hoe maak je keuzes in duurzaamheid / comfort voor de bewoner en kosten? Dennis Bergsma vertelt graag over zijn ervaringen en de afwegingen betreffende PCM / faseovergangsmateriaal.

 • 12:00 - 12:30Hoe en waarom HumbleBuildings Gooee in Nederland introduceert.Gerard LokhorstGooee IoT ArenaDigitalisering20190409thema-digitaliseringiot-arena-1

  Hoe en waarom HumbleBuildings Gooee in Nederland introduceert. door Gerard Lokhorst

  dinsdag 9 april van 12:00 - 12:30 @ Gooee IoT Arena

  Sinds dit jaar is HumbleBuildings platinum partner van Gooee. Met de kennis van HumbleBuildings van de Nederlandse vastgoedmarkt en haar grote netwerk is Gooee in staat geweest om een enorme versnelling te maken met de introductie en adoptie van haar platform in de Nederlandse markt. Gerard legt uit waarom hij denkt dat Gooee het verschil gaat maken in een markt die nu al veel in beweging is.

 • 12:05 - 12:35Regionale Energietransitie Hart van BrabantPetra HofmanDuurzaam Gebouwd TALKSEnergietransitie20190409thema-energietransitiefuturae-stage

  Regionale Energietransitie Hart van Brabant door Petra Hofman

  dinsdag 9 april van 12:05 - 12:35 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  Wij delen onze eerste inzichten uit SMILE (Sociaal Maatschappelijke Innovatie Labs Energie). SMILE is een door de EU gefinancierd project van Regio Hart van Brabant, Gemeente Tilburg, Woonconnect, Hilverstroom en de Universiteit van Tilburg. Wij experimenteren in tien wijken met tools en processen om te komen tot energieneutrale wijken. We delen wat we doen en de eerste inzichten over wat werkt (of wat niet werkt) om bewoners op wijkniveau te betrekken/bereiken in het kader van de energietransitie.

 • 12:05 - 12:45De kansen van Sociale energietransitieArjen GoodijkRené SchellekensTransformatie 20190409nexus-stage

  De kansen van Sociale energietransitie door Arjen Goodijk, René Schellekens

  dinsdag 9 april van 12:05 - 12:45 @ Transformatie

  Er wordt inzicht gegeven in de kansen die samengaan van het duurzame met het sociale domein oplevert. De Gemeente Leeuwarden licht hun aanpak toe.

 • 12:10 - 12:50Bepaal jouw circulaire koersJim TeunizenAnke VerhagenTalentenCirculariteit20190409thema-circulariteitinspirate-stage

  Bepaal jouw circulaire koers door Jim Teunizen, Anke Verhagen

  dinsdag 9 april van 12:10 - 12:50 @ Talenten

  Jim Teunizen van Alba Concepts en Anke Verhagen van Rabobank Real Estate Finance geven hun visie over hoe je van het brede begrip circulariteit naar een uitvoerbaar strategisch plan kan komen om circulariteit in jouw bedrijf in de prakrijk te brengen.

 • 12:25 - 13:05Hoe het Klimaatakkoord gaat leiden tot schaalvergroting, kostenreductie en kwaliteitsverbetering van energiemaatregelen in de gebouwde omgevingTeun BokhovenEnergietransitieEnergietransitie20190409thema-energietransitiecreatio-stage

  Hoe het Klimaatakkoord gaat leiden tot schaalvergroting, kostenreductie en kwaliteitsverbetering van energiemaatregelen in de gebouwde omgeving door Teun Bokhoven

  dinsdag 9 april van 12:25 - 13:05 @ Energietransitie

  Het Klimaatakkoord is wereldwijd uniek. Meer dan honderd deelnemers slaan bruggen tussen overheid, bedrijfsleven, NGO’s en onderzoek om in 2030 nog maar de helft CO2 uit te stoten. De gebouwde omgeving gaat daar fors aan bijdragen met twee miljoen aardgasvrije huizen in 2030. Teun Bokhoven ligt een tipje van de sluier op over de mogelijke maatregelen om dit gezamenlijk voor elkaar te krijgen. En hij vertelt over de stappen die bedrijven in de bouwsector nu al kunnen zetten om op de duurzame toekomst voorbereid te zijn. 

 • 12:25 - 13:05Geld verdienen met duurzaamheidThijs LindhoutDigitaliseringDigitalisering20190409thema-digitaliseringgaia-stage

  Geld verdienen met duurzaamheid door Thijs Lindhout

  dinsdag 9 april van 12:25 - 13:05 @ Digitalisering

  Thijs Lindhout is inspirator en duurzaam ondernemer. Hij is oprichter van ondermeer De Duurzame Adviseurs. Zijn team van 12 consultants begeleidt jaarlijks een honderdtal (bouw)bedrijven bij het implementeren van een duurzaam beleid. Het uitgangspunt hierbij is dat duurzaamheid leuk is én geld oplevert. Tijdens de korte keynote van Thijs ontdek je dat dit kan. Voor elk bedrijf. 

 • 12:30 - 13:30Community of InnovationsCirculariteitCirculariteit20190409thema-circulariteitlink-stage

  Community of Innovations door Cirkelstad

  dinsdag 9 april van 12:30 - 13:30 @ Circulariteit

  Met de ‘Community of Innovation’ maakt Cirkelstad werk van het verbinden van drie corporates met een innovatievraag met start-ups en scale-ups die ter plekke komen pitchen.

 • 12:35 - 13:05Hoe kan de bank u helpen bij energietransitie?Anouk NoordamDuurzaam Gebouwd TALKS 20190409futurae-stage

  Hoe kan de bank u helpen bij energietransitie? door Anouk Noordam

  dinsdag 9 april van 12:35 - 13:05 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  ABN AMRO wil de bouw helpen in de energietransitie. De Sustainable Finance Desk vertelt hoe ABN AMRO u kan helpen met verduurzaming van de gebouwde omgeving.

 • 12:45 - 13:05Informatieplicht Energiebesparing: ontdek hoe energiewetgeving u geld oplevertRodger BuijsTransformatie 20190409nexus-stage

  Informatieplicht Energiebesparing: ontdek hoe energiewetgeving u geld oplevert door Rodger Buijs

  dinsdag 9 april van 12:45 - 13:05 @ Transformatie

  1 juli 2019: een belangrijke deadline voor zo’n 100.000 ondernemers in Nederland. Ondernemers die informatieplichtig zijn moeten namelijk vóór die dag aan de overheid rapporteren welke energiebesparende maatregelen ze hebben genomen. Bent u al klaar voor de informatieplicht? Na het EnergieKafé weet u precies wat u nog moet doen.


  Tijdens het EnergieKafé worden o.a. de volgende vragen beantwoord:

  • Hoe weet ik als ondernemer of ik informatieplichtig ben of niet?
  • Wat houdt de Wet Milieubeheer in en wat betekent de informatieplicht voor mij?
  • Wat moet ik als ondernemer doen om aan de informatieplicht te voldoen?

  Aan het eind van de presentatie bent u dus volledig op de hoogte van de informatieplicht en welke energiebesparende maatregelen voor uw bedrijf geschikt zijn. Daarnaast kunt u zich tijdens Building Holland gratis registeren om een EnergieFitScan (t.w.v €500,-) te laten uitvoeren. Loop hiervoor langs het EnergieKafé van Essent bij stand 10.17.

 • 12:50 - 13:10Circulair bouwen wordt met ‘’Zorg’’ gewaardeerd!Bert DeenTalenten 20190409inspirate-stage

  Circulair bouwen wordt met ‘’Zorg’’ gewaardeerd! door Bert Deen

  dinsdag 9 april van 12:50 - 13:10 @ Talenten

  Intramuraal Zorgvastgoed (Care) heeft een korte functionele levensduur. Bert Deen, taxateur zorgvastgoed,  neemt u mee waarom dan juist circulair bouwen een positieve bijdrage levert aan de marktwaarde. Zorgvastgoed (Cure) heeft daarentegen een lange functionele levensduur. Maar ook hier neemt Bert Deen u mee waarom juist daar circulair bouwen positief wordt gewaardeerd. Echter om geheel andere redenen.

 • 13:00 - 13:30What is a 'Single-Pane' view?Neil SaltGooee IoT ArenaDigitalisering20190409thema-digitaliseringiot-arena-1

  What is a 'Single-Pane' view? door Neil Salt

  dinsdag 9 april van 13:00 - 13:30 @ Gooee IoT Arena

  Introduction to the Gooee Platform and its role in the PropTech Ecosystem for Smart Real Estate. Discover the value creation for platform partners, building owners, managers and tenants.

 • 13:05 - 13:25Gegarandeerde energieprestatie en lagere ontwerp- en bouwkostenJourdain MartensTransformatieRenovatie en Transformatie20190409thema-renovatie-en-transformatienexus-stage

  Gegarandeerde energieprestatie en lagere ontwerp- en bouwkosten door Jourdain Martens

  dinsdag 9 april van 13:05 - 13:25 @ Transformatie

  De energieprestatie-eisen voor nieuwbouwwoningen worden steeds strenger. Maar, weet u hoe u zo efficiënt en kostenoptimaal mogelijk aardgasloze BENG en nul-op-de-meter woningen bouwt?

  Om u te helpen duurzame en energiezuinige woningen te bouwen met gegarandeerde prestaties ontwikkelden ATAG Verwarming, Duco Ventilation & Sun Control, Jaga, Kingspan Insulation, Kingspan Unidek en Ubbink, het revolutionaire nieuwbouwconcept House Energy Optimum (HEO).

  Door de producten en oplossingen van deze A-merken te bundelen ontstaat een optimale afstemming van isolatie, ventilatie, verwarming en koeling. Dankzij deze integrale benadering bereikt u een betere ontwerp- en bouwkwaliteit en bouwt u gegarandeerd energiezuinige, comfortabele en gezonde woningen.

  Wilt u ook weten hoe HEO u helpt om betere woningen te bouwen tegen aanzienlijk lagere investeringskosten en lagere woonlasten voor de bewoner? Ontdek het tijdens de presentatie van Jourdain Martens, directeur en conceptontwikkelaar bij Develop inc. en woordvoerder van HEO.

 • 13:05 - 13:25Smart EnergyEdwin NormannDuurzaam Gebouwd TALKSEnergietransitie20190409thema-energietransitiefuturae-stage

  Smart Energy door Edwin Normann

  dinsdag 9 april van 13:05 - 13:25 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  Croonwolter&dros levert duurzame, gasloze warmte en koude “as a service” aan bestaande en nieuwe gebouwen. Voor de ontwikkelaar of gebouweigenaar levert dit een toekomstbestendig gebouw op, dat aan alle huidige en toekomstige duurzaamheidsnormen voldoet. En voor de gebruiker een hoog comfort dankzij de betrouwbare, betaalbare en duurzame energievoorziening.

  Croonwolter&dros verzorgt de techniek van ontwerp tot en met beheer. Maar ook de financiering, de energie-inkoop en de afrekening van energie met de eindgebruiker nemen wij uit handen.

  In deze presentatie laat ik zien hoe wij dit doen en wat dit voor uw gebouw of project kan opleveren.

 • 13:05 - 13:50TVVL Klimaattafels: 'Klimaatakkoord voorzien van technische oplossingen en een plan van aanpak'EnergietransitieEnergietransitie20190409thema-energietransitiecreatio-stage

  TVVL Klimaattafels: 'Klimaatakkoord voorzien van technische oplossingen en een plan van aanpak' door TVVL

  dinsdag 9 april van 13:05 - 13:50 @ Energietransitie

  Leden van TVVL  brachten afgelopen maand  hun kennis in tijdens de door TVVL georganiseerde Klimaattafels, gericht op de gebouwde omgeving. Hiermee voorziet TVVL het Klimaatakkoord van  technische aanbevelingen en – uiteindelijk – een plan van aanpak. Op Building Holland presenteert TVVL gebundelde kennis vanuit de georganiseerde TVVL  Klimaattafels.  

 • 13:05 - 14:05Nieuwe verdienmodellen in de bouw: van product naar dienstMarjet RuttenJoris JonkerYvonne van MierloBoris GeheniauDaan van der VormDigitaliseringDigitalisering20190409thema-digitaliseringgaia-stage

  Nieuwe verdienmodellen in de bouw: van product naar dienst door Marjet Rutten, Joris Jonker, Yvonne van Mierlo, Boris Geheniau, Daan van der Vorm

  dinsdag 9 april van 13:05 - 14:05 @ Digitalisering

  Van oudsher leveren we een gebouw op en klaar. Maar past dat nog wel in deze tijd? Wil de klant vandaag de dag liever een warmtepomp of een warm huis tegen een vast bedrag per maand?

  De toegevoegde waarde en het onderscheidend vermogen van alle partijen in de branche en alle schakels in de keten staan onder druk. Business en verdienmodellen veranderen aanzienlijk. Stenen stapelen of een huis aanbieden telt niet meer in de toekomst. Het gaat erom een thuis te bieden, een eigen identiteit, wonen en leven. Van eigendom naar gebruik, van hardware naar ‘software’ en van producten naar diensten. Dit zijn onomkeerbare trends. Anticiperen hierop is essentieel om ook in de toekomst bestaansrecht te hebben. Voor wie anders durft te denken en doen, biedt dat juist mooie kansen! Maar wat zijn dan die nieuwe verdienmodellen? En welke voorbeelden kennen we al in onze sector? Hoe pak je het aan? En zit de klant er wel op te wachten? Na een korte inleiding van Boris Geheniau (Fundament All Media) praat Marjet Rutten hierover met Daan van der Vorm (VORM), Yvonne van Mierlo (Blauwhoed) en Joris Jonker (FCTRE).

 • 13:10 - 13:30Worden energiezuinige woningen nog verwarmd?Rob VerbruggeTalenten 20190409inspirate-stage

  Worden energiezuinige woningen nog verwarmd? door Rob Verbrugge

  dinsdag 9 april van 13:10 - 13:30 @ Talenten

  De doelstelling is energiezuinig, de strijd is welke warmtepomp, het verwarmingssysteem geeft lage temperaturen maar wat zijn de consequenties. Is de focus nog juist en wat ervaren wij, als het om warmte gaat. Is het überhaupt nog wel verwarmen met laag temperatuur vloerverwarming. Willen we altijd dezelfde temperatuur of juist niet. Warmte is het ondergesneeuwde kind van de energietransitie! En dat is nergens voor nodig, wanneer we specialisme op het gebied van warmte weer meenemen.

 • 13:25 - 13:45In 10 stappen een Active HouseBas HasselaarTransformatie 20190409nexus-stage

  In 10 stappen een Active House door Bas Hasselaar

  dinsdag 9 april van 13:25 - 13:45 @ Transformatie

  Als je een goede, gezonde woning wil ontwerpen, moet je van goede huize komen. Je hebt te maken met regelgeving als Bouwbesluit en BENG. Je moet helder op het netvlies hebben wat de definitie voor een gezonde woning is, daarnaast wil je de opdrachtgever zoveel tegemoet komen in hun wensen.

  Om ontwerpers het leven wat eenvoudiger te maken, is een stappenplan ontwikkeld.

  In de presentatie worden de tien stappen besproken aan de hand van praktische voorbeelden.

 • 13:25 - 13:45Is BENG anno 2019 slappe hap?Harm ValkDuurzaam Gebouwd TALKS 20190409futurae-stage

  Is BENG anno 2019 slappe hap? door Harm Valk

  dinsdag 9 april van 13:25 - 13:45 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  Vanaf 1 januari 2020 gaan nieuwe rekenregels en nieuwe eisen gelden voor de energieprestatie van gebouwen: de BENG-eisen worden van kracht en die gaan we berekenen met NTA 8800. Ook het Energielabel wordt dan met deze nieuwe rekenmethode bepaald. Dit jaar staat in het teken van de implementatie. Wat zijn de achtergronden en consequenties voor uw projecten? U hoort eerste ervaringen en krijgt een overzicht van wat u dit jaar kunt verwachten.

 • 13:30 - 13:50Green Living CityErik van EckTalenten 20190409inspirate-stage
 • 13:30 - 14:00Samen slimmer omgaan met gebouwenErwin AldersGooee IoT ArenaDigitalisering20190409thema-digitaliseringiot-arena-1

  Samen slimmer omgaan met gebouwen door Erwin Alders

  dinsdag 9 april van 13:30 - 14:00 @ Gooee IoT Arena

  Als gebouwgebruiker vraag je niet om stenen, installaties of een armatuur. Je wilt vooral gelukkig en gezond kunnen werken met prettig licht, een aangenaam klimaat, gezond eten, comfortabele meubels en slimme installaties. Tegenwoordig bevatten gebouwen steeds meer slimme technieken waarmee deze behoeften inzichtelijk kunnen worden gemaakt. Zo wordt er gewerkt met sensoren en regelsystemen die het klimaat, de verlichting en beveiliging kunnen regelen. Door integraal samen te werken en de beschikbare data uit deze systemen inzichtelijk te maken en aan elkaar te verbinden, ontstaan slimmere gebouwen die een beter welzijn van de gebruiker, een beter milieu en zo weinig mogelijk tijd-, ruimte- en geldverspilling stimuleren.

 • 13:30 - 14:30Nationale circulaire werkafsprakenMantijn van LeeuwenEllen van BuerenWouter van WillertCirculariteitCirculariteit20190409thema-circulariteitlink-stage

  Nationale circulaire werkafspraken door Mantijn van Leeuwen, Ellen van Bueren, Wouter van Willert

  dinsdag 9 april van 13:30 - 14:30 @ Circulariteit

  Esther deelt haar praktijkervaringen bij het realiseren van circulaire infrawerken. Hoe verloopt zo’n project in samenwerking met de opdrachtgever? Waar loop je nou tegenaan wat betreft technieken en samenwerking, hoe ga je daarmee om en buig je dat om naar kansen?

  Het platform CB23 werkt gericht aan ‘nationale werkafspraken’ voor de circulaire bouw. Ellen is voorzitter van het team wat zich richt op het ‘Framework circulair bouwen’. Het 80%-paper wordt vandaag gepresenteerd om reacties uit Nederland op te halen om te verwerken en te komen tot de 100% versie.

  Het platform CB23 werkt gericht aan ‘nationale werkafspraken’ voor de circulaire bouw. Wouter is voorzitter van het team wat zich richt op het ‘Materialenpaspoort’. Het 80%-paper wordt vandaag gepresenteerd om reacties uit Nederland op te halen om te verwerken en te komen tot de 100% versie.

  Het platform CB23 werkt gericht aan ‘nationale werkafspraken’ voor de circulaire bouw. Mantijn is voorzitter van het team wat zich richt op het ‘het meten van circulariteit’. Het 80%-paper wordt vandaag gepresenteerd om reacties uit Nederland op te halen om te verwerken en te komen tot de 100% versie.

 • 13:30 - 17:00Hé van Empel kenniseventSide event 20190409side-event

  Hé van Empel kennisevent door Duurzaam Gebouwd

  dinsdag 9 april van 13:30 - 17:00 @ Side event

  Tijdens Building Holland 2019 zal van Empel Inspecties en Advisering opnieuw een Hé van Empel kennisevent organiseren
  Natuurlijk praten we over de Energietransitie en het Normalisatieplatform maar we hebben ook nog wel wat vragen:
  Gaan we inderdaad “van Gas Losâ€Â…?
  Geen gas meer…dan ook geen handhaving of inspecties?
  Hoe bereiden we onze techneuten voor op deze transitie?
  Hoe kijkt onze overheid en dus ook SCIOS naar dit soort ontwikkelingen….de stand van zaken!

  Indien u zich aanmeld voor dit side event heeft u direct gratis toegant tot Building Holland. Een week voorafgaand aan het event krijgt u een badge via Building Holland. 

 • 13:45 - 14:05De noodzakelijke transitie van oud naar biobased binnen de bouwwereld, hoe doen we dat?Eelkje OldenburgerTransformatieRenovatie en Transformatie20190409thema-renovatie-en-transformatienexus-stage

  De noodzakelijke transitie van oud naar biobased binnen de bouwwereld, hoe doen we dat? door Eelkje Oldenburger

  dinsdag 9 april van 13:45 - 14:05 @ Transformatie

  Graag neem ik jullie mee in de wondere wereld van transformatie, innovatie en hennep in een wereld die steeds meer in het teken staat van biobased sustainable oplossingen.  Het klinkt natuurlijk allemaal leuk en aardig maar hoe doe je dat nou dat veranderen, waar loop je tegen aan en wanneer is een verander traject nou echt succesvol.

 • 13:45 - 14:05‘Energietransitie in de gebouwde omgeving: hoe kleden we dit aan?’Marieke NijlandDuurzaam Gebouwd TALKSEnergietransitie20190409thema-energietransitiefuturae-stage

  ‘Energietransitie in de gebouwde omgeving: hoe kleden we dit aan?’ door Marieke Nijland

  dinsdag 9 april van 13:45 - 14:05 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  De gebouwde omgeving is met bijna 40% een grootaandeelhouder in het landelijke energiegebruik. De energietransitie in de gebouwde omgeving vormt dus een interessante uitdaging. Er is niet één oplossing die in zijn eentje het ei van Columbus is voor de gebouwde omgeving: nieuwbouw en bestaande bouw vragen een andere aanpak. Maar ook verschillende locaties kunnen een andere aanpak vragen. Welke mogelijkheden op het gebied van de energietransitie zijn er en wat betekent dat voor (het uiterlijk van) onze gebouwen? Moeten we onze gebouwen anders gaan ontwerpen of valt dat mee?

 • 13:50 - 14:10Energy Academy EuropeAldo VosTalenten 20190409inspirate-stage
 • 13:50 - 14:20Ontwerpen met wind. Hoe beïnvloedt wind de haalbaarheid en het rendement van uw bouwproject?Reinier MaasEnergietransitieEnergietransitie20190409thema-energietransitiecreatio-stage

  Ontwerpen met wind. Hoe beïnvloedt wind de haalbaarheid en het rendement van uw bouwproject? door Reinier Maas

  dinsdag 9 april van 13:50 - 14:20 @ Energietransitie

  Een studie naar de windversnellingen rond een gebouw wordt nu vaak als een verplichting gezien. Wind heeft echter een bepalende invloed op de haalbaarheid en het rendement van een bouwproject. Aan de hand van enkele voorbeelden wordt aangetoond hoe we rekening kunnen houden met wind in alle fasen van de projectontwikkeling.

 • 14:00 - 14:30The customer Journey, Decoding the employee experienceRick JacobsGooee IoT ArenaDigitalisering20190409thema-digitaliseringiot-arena-1

  The customer Journey, Decoding the employee experience door Rick Jacobs

  dinsdag 9 april van 14:00 - 14:30 @ Gooee IoT Arena

  The facilities management market is shifting from single facility services based on cost reduction towards integrated value added services. By decoding the employee experience CBRE support their clients by increasing individual well-being, personal productivity and organizational effectiveness through people-led, technology-enabled services. Rick Jacobs will share CBRE’s vision, innovations, developments and the way Gooee contribute to stay ahead in this competitive market.

 • 14:00 - 15:00‘Verkenningstafel versnelling industrialisatie bouwproces als remedie tegen tekorten bouwcapaciteit’Side event 20190409side-event

  ‘Verkenningstafel versnelling industrialisatie bouwproces als remedie tegen tekorten bouwcapaciteit’ door De Bouwcampus

  dinsdag 9 april van 14:00 - 15:00 @ Side event

  Nederland staat voor een opgave om voor 2030 1 miljoen woningen bij te bouwen om aan de acute woningvraag te voldoen. De vraag is of er wel voldoende capaciteit, grondstoffen en materieel beschikbaar zijn om deze opgave te voltooien. Zeker op het terrein van ‘human capital’ worden grote tekorten verwacht, mede doordat de sector te maken heeft met andere grote maatschappelijke opgaven die gelijktijdig spelen. Vergaande industrialisatie van het bouwproces wordt aangegeven als een belangrijke oplossing zodat woningen veel sneller, met minder arbeid en eventueel met andere grondstoffen gebouwd kunnen gaan worden. Zijn deze huizen en bouwsystemen er al in voldoende mate? Sluiten die aan op de marktbehoeftes? Is de bestaande industriële productiecapaciteit in Nederland al in staat om die vraag in te vullen? Wat is nodig om opschaling te realiseren? Waar lopen partijen tegenaan? Denk mee over dit thema, scherp deelvragen aan en geef mogelijkheden en condities aan voor versnelling!

 • 14:05 - 14:25Robotics, Artificial Intelligence en Data zorgt er voor dat we in huizen gaan wonen waarvan we echt gaan houdenBoris GeheniauDigitaliseringDigitalisering20190409thema-digitaliseringgaia-stage
 • 14:05 - 14:25Is remontabel bouwen met prefab betonkolommen, balken en wanden mogelijk?Wim ZwaanTransformatieCirculariteit20190409thema-circulariteitnexus-stage

  Is remontabel bouwen met prefab betonkolommen, balken en wanden mogelijk? door Wim Zwaan

  dinsdag 9 april van 14:05 - 14:25 @ Transformatie

  In plaats van slopen kunnen betonelementen in de toekomst hergebruikt worden! In deze lezing wordt de Peikko oplossing voor remontabel bouwen met beton toegelicht. Circulair bouwen met beton begint bij Peikko.

 • 14:10 - 14:30Warmtepompen, koudemiddelen en de overgang naar watergevoerde systemenArnout FiléTalenten 20190409inspirate-stage

  Warmtepompen, koudemiddelen en de overgang naar watergevoerde systemen door Arnout Filé

  dinsdag 9 april van 14:10 - 14:30 @ Talenten

  In de presentatie zal inzicht worden gegeven in de relatie tussen koudemiddelen, het broeikaseffect en de invloed op de ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen.

 • 14:20 - 14:45Integrale bouwkwaliteit voor een duurzame leefomgevingJohn BouwmanEnergietransitieEnergietransitie20190409thema-energietransitiecreatio-stage

  Integrale bouwkwaliteit voor een duurzame leefomgeving door John Bouwman

  dinsdag 9 april van 14:20 - 14:45 @ Energietransitie

  Klimaatverandering is een belangrijke uitdaging voor de gebouwde omgeving. John Bouwman van TVVL Kennispartner Nieman geeft u concrete oplossingen hoe hieraan een bijdrage geleverd kan worden in projecten met aandacht voor klimaat, circulariteit en comfort.

 • 14:25 - 14:45Digitalisering van uw Capital ProjectsPaul VogelsDigitaliseringDigitalisering20190409thema-digitaliseringgaia-stage

  Digitalisering van uw Capital Projects door Paul Vogels

  dinsdag 9 april van 14:25 - 14:45 @ Digitalisering

  Het is hipper om te praten over het gebruik van drones en augmented reality op de bouwplaats, maar toch willen we ons graag concentreren op de kansen die er zijn op het gebied van project beheersing op deze projecten. Digitalisering heeft niet alleen invloed op de technologie die wordt gebruikt door aannemers en consultants, maar ook op de processen en de relatie tussen eigenaar, consultants, aannemers en architecten. Denk na over de manier waarop stakeholders kunnen deelnemen met Building Information Management en de kansen die dit biedt om sneller, beter en efficienter samen te bouwen.

 • 14:25 - 14:45Smart Grids: over de verbinding van vastgoed- en energiesectorTim RijkhoekDuurzaam Gebouwd TALKS 20190409futurae-stage
 • 14:25 - 14:55Duurzaam Beheer en onderhoud genereert cashAart van der WiltCarel CantaTransformatieRenovatie en Transformatie20190409thema-renovatie-en-transformatienexus-stage

  Duurzaam Beheer en onderhoud genereert cash door Aart van der Wilt, Carel Canta

  dinsdag 9 april van 14:25 - 14:55 @ Transformatie

  Duurzaam beheer en onderhoud draagt niet alleen bij aan een beter milieu, maar het levert ook comfort, verhoogd welzijn en een betere financiële positie op.

  Presentatie aanpak basisschool als praktijkvoorbeeld.

 • 14:30 - 14:50De rol van de zonnegevel in de energietransitieGuust VerpaalenTalenten 20190409inspirate-stage

  De rol van de zonnegevel in de energietransitie door Guust Verpaalen

  dinsdag 9 april van 14:30 - 14:50 @ Talenten

  • Waarom speelt de zonnegevel een belangrijke rol in de energietransitie?
  • Wat zijn de belangrijke voorwaarden aan een zonnegevel?
  • Welk samenspel is nodig voor een goede gevel?
  • Grootste onzinvragen omtrent zonnegevels
  • Praktijkvoorbeelden: gevels die energie opwekken

 • 14:30 - 15:00Creating Value Beyond IlluminationJonny LewisGooee IoT ArenaDigitalisering20190409thema-digitaliseringiot-arena-1

  Creating Value Beyond Illumination door Jonny Lewis

  dinsdag 9 april van 14:30 - 15:00 @ Gooee IoT Arena

  Case Study of using 'Lighting-as-a-host' for wireless and sensing technology providing cost reductions and value added services

 • 14:30 - 15:30Hoe stuur ik aan op circulaire projecten? Circulaire marktplaatsenPeter KreuknietChristian EuserCirculariteitCirculariteit20190409thema-circulariteitlink-stage

  Hoe stuur ik aan op circulaire projecten? Circulaire marktplaatsen door Peter Kreukniet, Christian Euser

  dinsdag 9 april van 14:30 - 15:30 @ Circulariteit

  Richard neemt ons mee in de ervaringen, afwegingen die de provincie heeft opgedaan bij het initiatiefnemen om te komen tot circulaire projecten. De realisatie van de nieuw- en verbouw van de kinder- en jeugdkliniek van Emergis is daar een voorbeeld van.

  Reinoud neemt ons mee in zijn kijk op het circulair ontwikkelen van bedrijventerreinen. Zowel in het dit jaar gepresenteerde rapport ‘Circulaire werklocaties: een afwegingskader voor gronduitgifte’ als de challenge om met partijen tot een gemeenschappelijke visie te komen.

  De Oogstkaart kent al een rijke geschiedenis en is ooit opgezet door SuperUse. Het architectenbureau wat al jaren ontwerpt vanuit materialen en elementen die vrijkomen. Het is nu aan Christian om Oogstkaart tot gemeengoed te krijgen bij ontwikkelaars en architecten.

 • 14:45 - 15:05Circulariteit nu opschaalbaar met VBI GreenScorePeter MustersDuurzaam Gebouwd TALKSCirculariteit20190409thema-circulariteitfuturae-stage

  Circulariteit nu opschaalbaar met VBI GreenScore door Peter Musters

  dinsdag 9 april van 14:45 - 15:05 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  Om aan de toenemende vraag naar circulaire gebouwen en hergebruik van grondstoffen te voldoen is industrialisatie noodzakelijk. Reden voor VBI om, als een van de koplopers in circulair bouwen, hierop in te spelen door hergebruik niet meer op projectniveau te benaderen maar juist op procesniveau.

  Met het GreenScore certificaat maakt VBI niet alleen het huidige hergebruik van grondstoffen industrieel opschaalbaar, maar stimuleert het certificaat ook het toekomstige hergebruik van gebouwdelen en het ontwikkelen van waardevaste adaptieve gebouwen met een lange levensduur.

 • 14:45 - 15:05Project Milestone – 3D-betonprint woningen in EindhovenRudy van GurpDigitalisering 20190409gaia-stage

  Project Milestone – 3D-betonprint woningen in Eindhoven door Rudy van Gurp

  dinsdag 9 april van 14:45 - 15:05 @ Digitalisering

  Milestone kreeg wereldwijd bekendheid, met publicaties in The Guardian, Dezeen, CNN en vele andere (internationale) media. Het project is om veel redenen een mijlpaal. De technologie is vernieuwend. Met de 3D-betonprinter kunnen vormen gerealiseerd worden die op de traditionele bouwwijze zeer arbeidsintensief zouden zijn. Project Milestone is het bewijs dat digitalisering en robotisering met rasse schreden de bouwpraktijk betreden. De eerste woning wordt in juli 2019 opgeleverd in Eindhoven. Als de eerste bewoner de sleutel krijgt, staat er een thuis dat aan alle hedendaagse eisen en comfortwensen tegemoet komt. Duurzaam gemaakt en energiezuinig, maar ook een behaaglijk, licht en stil huis.

   

  Meer lezen over het project kan op de website www.3dprintedhouse.nl

   

 • 14:45 - 15:10‘Hoe kunnen we de prestaties van HVAC systemen maximaliseren?’Bas StalpersEnergietransitieEnergietransitie20190409thema-energietransitiecreatio-stage

  ‘Hoe kunnen we de prestaties van HVAC systemen maximaliseren?’ door Bas Stalpers

  dinsdag 9 april van 14:45 - 15:10 @ Energietransitie

  De afgelopen jaren zijn HVAC systemen op technisch gebied flink veranderd. Waren er vroeger veel hoog temperatuur systemen (CV) en laagtemperatuur systemen (koeling) met heel veel staal en robuuste componenten zien we nu in moderne HVAC systemen het gebruik van veel verschillende materialen en kritische componenten (mechanische eigenschappen), verandering in stook- of koelingstemperaturen, maar ook verandering in druk en systeemvolume (operationele eigenschappen).

  Het rendement van verwarmingsketels, warmtepompen, koelaggregaten, hoog rendementspompen, hydraulische ventielen en warmtewisselaars is tegenwoordig maximaal geoptimaliseerd en het toppunt van hun prestaties is gevoelsmatig al bereikt. Elke component van het systeem heeft een belangrijke functie, en de zwakste schakel in de keten definieert de algehele kwaliteit. Dit is een gegronde reden om intensief aandacht te besteden aan de systeemvloeistof en de optimale conditionering ervan.

  Tijdens deze presentatie krijg je in een vogelvlucht te horen hoe je de prestaties van verwarmings- en koelsystemen kunt maximaliseren. De kwaliteit van de systeemvloeistof speelt hier een ongekend belangrijke rol in, welke zal worden uitgelegd door Bas Stalpers. Expert op het gebied van systeemwaterkwaliteit bij Spirotech.

 • 14:50 - 15:10Werkende millennials: laat ze niet weglopenHeleen ErnstTalenten 20190409inspirate-stage

  Werkende millennials: laat ze niet weglopen door Heleen Ernst

  dinsdag 9 april van 14:50 - 15:10 @ Talenten

  Millennials, geboren tussen grofweg 1985 en 2000, nemen een steeds belangrijkere positie in op de arbeidsmarkt. Volgens het CBS maakte dit geboortecohort in 2017 al 37% van de Nederlandse beroepsbevolking uit. Om niet met een gigantisch personeelstekort achter te blijven nu de babyboomers uitstromen, kunnen bedrijven niets anders dan inzetten op de millennials. Tijdens deze inzichtgevende presentatie vertelt generatie-specialist Heleen Ernst u alles over werkende millennials. Wat zijn hun intrinsieke behoeftes en hoe kunt u hen het beste bereiken én behouden?

 • 14:55 - 15:25De veranderende rol van de architectThomas BöglTransformatieCirculariteit20190409thema-circulariteitnexus-stage

  De veranderende rol van de architect door Thomas Bögl

  dinsdag 9 april van 14:55 - 15:25 @ Transformatie

  Het motto van LIAG: architecten van het geluk! zegt het al. De gebruiker moet centraal staan. Onze gebouwen stellen de gebruiker op een voetstuk. Hoe beter een gebouw aansluit bij de behoeftes van de gebruikers hoe meer waarde het heeft. De conclusie voor LIAG is dan ook dat we alleen gezonde gebouwen kunnen verantwoorden waarin het welbevinden van mens en omgeving maximaal ondersteund worden.

  Dit vereist focus. Welke materialen passen we toe? Wat is hun waarde en wat is hun toekomstwaarde? Hoe worden deze in een gebouw gemonteerd en wat kunnen we in de toekomst ermee? Maar ook hoe worden deze ervaren en gewaardeerd? De meest belangrijke vraag voor ons is: zijn deze voor alle mensen in alle fases prettig en onschadelijk?!  Om hierop antwoord te kunnen geven hebben we tools ontwikkelt die onze BIM-modellen aan circulair bouwen koppelen en deze kunnen toetsen.

  Vanuit die visie heeft Thomas vorig jaar onder andere het circulaire en gezonde nieuwe kantoor van het Voedingscentrum gerealiseerd. Thomas zal in zijn lezing ingaan op de circulaire principes die zijn toegepast. Hij zal toelichten op welke manier het ontwerp- en bouwproces van een circulair gebouw anders is vormgegeven dan bij een traditioneel gebouw en zal ingaan op de veranderende rol van de architect bij een circulair gebouw. Ook zal hij ingaan op de circulaire gevelrenovatie van twee bestaande gebouwen van de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Wat betekent het om een circulaire gevel te maken? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de gebruikswaarde hoger is na renovatie dan nu het geval is. En wat betekent dat voor de inzet van de verschillende partijen en met name de rol van de architect?

 • 15:00 - 15:30Is Privacy by Design enough?Udo ScallaGooee IoT ArenaDigitalisering20190409thema-digitaliseringiot-arena-1

  Is Privacy by Design enough? door Udo Scalla

  dinsdag 9 april van 15:00 - 15:30 @ Gooee IoT Arena

  Today Consumers are pushed to give consent. But they do not have a chance for consideration. What does it nowadays mean to be customer friendly? Do we really put the customer in our focus? IoT will have a dramatic impact on the way we “cooperate” with customers.

 • 15:05 - 15:25Energiebesparing in de gebouwde omgeving is verplichtSelina RoskamDigitaliseringEnergietransitie20190409thema-energietransitiegaia-stage

  Energiebesparing in de gebouwde omgeving is verplicht door Selina Roskam

  dinsdag 9 april van 15:05 - 15:25 @ Digitalisering

  Uitleg over Energielabel C, de Informatieplicht en de Erkende maatregelen en uitleg over de split incentive, de drijver van de inrichtingen, de verantwoordlijkheden van gebouweigenaren en gebouwgebruikers.

 • 15:10 - 15:30Leiding geven in de bouw in de 21e eeuwBert VastertTalenten 20190409inspirate-stage

  Leiding geven in de bouw in de 21e eeuw door Bert Vastert

  dinsdag 9 april van 15:10 - 15:30 @ Talenten

  De manier waarop er vroeger leiding werd gegeven – direct en hiërarchisch - werkt op (een enkele uitzonderlijke situatie) na niet meer. De jonge werknemers van nu (millennials en generatie Z), reageren sterk(er) vanuit hun emoties en hebben ruimte nodig om zichzelf te ontwikkelen. Hoe moet een startend leidinggevende, die soms zelf onderdeel uitmaakt van deze generatie, hiermee omgaan zonder de eigen emoties te negeren? En wat wordt er van hem of haar verwacht bij het leiding geven in de 21e eeuw? Tijdens deze presentatie vertelt KPE-bedrijfscoach Bert Vastert hoe u in uw organisatie startende- en potentiële leidinggevenden kan voorbereiden op het leidinggeven van nu.

 • 15:10 - 15:35Energielabel C in 2023 haalbaarJouke AnnemaEnergietransitieEnergietransitie20190409thema-energietransitiecreatio-stage

  Energielabel C in 2023 haalbaar door Jouke Annema

  dinsdag 9 april van 15:10 - 15:35 @ Energietransitie

  In 2023 moeten alle grotere kantoorpanden een energie C-label hebben. Nu voldoet 43 miljoen m2 nog niet aan deze voorwaarden! Dus moeten we vanaf nu elk jaar 10 miljoen m2 kantooroppervlakte op het C-label opleveren, dat is elke dag ruim 28.000 m2! Redden we dat? Ja, omdat we met aanpassingen aan de luchtbehandelingsinstallaties al heel ver komen! Blygold helpt door uw installatie te onderhouden, te beschermen en te reviseren. Dit merkt u in uw energieverbruik, maar ook in uitval en storingen.

 • 15:25 - 15:45PLUS LEVEN met een Plus op de meter woning!Yvonne van der HulstJan Renze StolhofTransformatieRenovatie en Transformatie20190409thema-renovatie-en-transformatienexus-stage

  PLUS LEVEN met een Plus op de meter woning! door Yvonne van der Hulst, Jan Renze Stolhof

  dinsdag 9 april van 15:25 - 15:45 @ Transformatie

  Een Plus-op-de-Meter woning: duurzaam, met toepassing van data en geïntegreerde technologieën, gericht op kwaliteit van leven.

  Stap 1

  Woning ontwerpen vanuit visie van Active House. Uitgangspunten: binnenklimaat, comfort en energie zijn in balans en wooncomfort en gezond­heid van de bewoners staan centraal.

  Stap 2

  Schil van de woning eerst goed isoleren: gevel, dak en begane grondvloer, inclusief luchtdicht bouwen.

  Stap 3

  Het installatiepakket in de woning:

  • gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning (fabricaat Zehnder);
  • energiezuinige luchtwarmtepomp met hoog rendement in combinatie met flinke boiler (Dutch Heatpump Solutions);
  • dak voorzien van zonnepanelen (Stafier) die ook voorzien in natuurlijke ventilatie onder de zonnecellen;
  • Velux-dakvenster dat automatisch opent als extra ventilatie nodig is.

  Stap 4

  De verdiepingsvloeren zijn klimaatvloeren van VBI, optimale massabalans met integratie van distributiesystemen waardoor de vloeren fungeren als een natuurlijke accu. Opgewekte stroom door de zonnepanelen wordt opgeslagen in een accu in de woning.

  Stap 5

  Slimme technologie integreren: dit maakt de woning futureproof, energieleverend en smart grid ready.

  Wij zijn de NOM woning en de BENG-criteria al voorbij. Wij doen wat nodig is voor de toekomst en plaatsen het belang van het gebruik van de woning, als onderdeel van een smart city, boven ‘bezit’!

 • 15:25 - 15:45Nut en noodzaak van betrouwbare woninggerelateerde dataJeroen WijnenDuurzaam Gebouwd TALKS 20190409futurae-stage

  Nut en noodzaak van betrouwbare woninggerelateerde data door Jeroen Wijnen

  dinsdag 9 april van 15:25 - 15:45 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  We verspillen met z’n allen teveel energie. En dat kan niet langer. Het is tijd om te veranderen. Daarom hebben we in Nederland met z’n allen een belofte gedaan: een CO2 reductie van 49% in 2030. Gebouwen, van huizen tot kantorencomplexen, van nieuwbouw tot renovaties, moeten energieneutraal of zelfs energie-opwekkers worden. En om te weten of dat lukt moeten organisaties grip krijgen op alle energie in hun vastgoed. Dat is de rol van Enermatics! Van het data-wise neerzetten van een nul-op-de-meter project tot het optimaliseren van bestaande woningen; Enermatics biedt de kennis en oplossingen om inzicht en overzicht te krijgen in de wereld van energie in vastgoed.

  De verduurzaming van de gebouwde omgeving lijkt een 'verplicht nummertje' maar dankzij de om zich heen grijpende digitalisering en connectiviteit ontstaan er unieke kansen voor woningbouwverenigingen, bouwers, projectontwikkelaars en installateurs hun dienstverlening te optimaliseren. Enermatics neemt u mee langs de mogelijkheden.

 • 15:25 - 15:45Expertise en middelen in de etalage?!Rob de ReuDigitalisering 20190409gaia-stage

  Expertise en middelen in de etalage?! door Rob de Reu

  dinsdag 9 april van 15:25 - 15:45 @ Digitalisering

  Als organisatie, bedrijf of instelling moet je aan de slag met de Informatieplicht of een Energielabel. Maar er zijn ook kansen. Met ondersteuning vanuit de Energie Investeringsaftrek kunt u een kantoorpand veel energiezuiniger maken. Met hulp van SDE+ kan een dak tot een bron van zonne-energie worden omgevormd. In deze sessie gaan we in op vragen over de energiebesparingsverplichtingen van een ondernemer. Maar ook op wat RVO met zijn brede pakket aan expertises en ondersteuningsmiddelen voor u betekenen! Er wordt niets gepresenteerd. We luisteren naar waar ú naar op zoek bent! En vervolgens helpen wij u om uw weg te vinden door de weelde aan mogelijkheden die u bij RVO aan zult kunnen treffen!

 • 15:30 - 15:50Gaat u uw verlichting vervangen door Led? Maak dan nu de juiste keuzes om uw gebouw in een keer smart te maken.Sytze TerpstraTalentenDigitalisering20190409thema-digitaliseringinspirate-stage

  Gaat u uw verlichting vervangen door Led? Maak dan nu de juiste keuzes om uw gebouw in een keer smart te maken. door Sytze Terpstra

  dinsdag 9 april van 15:30 - 15:50 @ Talenten

  Op dit moment zijn bijna alle grote vastgoed eigenaren in Nederland aan het onderzoeken welke investeringen nodig zijn om hun portfolio te laten voldoen aan de laatste energie certificatie eisen. In vrijwel alle gevallen wordt hierbij de mogelijkheid bekeken om de verlichting te vervangen door Led, eventueel in combinatie met een lichtcontrole systeem. Bij deze business case kijken de meeste bedrijven echter alleen naar de te behalen energie besparing, terwijl zij hierbij de grootste waarde links laten liggen. Op het moment dat een verlichtingssysteem vervangen wordt door een modern IoT connected verlichtingssysteem is er namelijk een veel grotere waarde te behalen: een gebouw wordt in één keer volledig smart gemaakt.

 • 15:30 - 16:30Hoe ondersteunt een hub in circulair realiseren? Hoe krijgen we grondstofstromen circulair?Peter MustersRob GortCirculariteitCirculariteit20190409thema-circulariteitlink-stage

  Hoe ondersteunt een hub in circulair realiseren? Hoe krijgen we grondstofstromen circulair? door Peter Musters, Rob Gort

  dinsdag 9 april van 15:30 - 16:30 @ Circulariteit

  Ben je op zoek naar materialen of producten die vrijkomen bij sloopwerken? Dan ben je bij Insert op de goede plaats. Een digitale marktplaats die je verwijst naar de fysieke locaties van de aangesloten partijen. Naast bouwmaterialen kun je er ook terecht voor bomen en planten. 

  Rob is al in 2000 met dé Bouwcarrousel gestart. Een plek om reststromen te verzamelen, deze op te knappen en door te verkopen. Een klein twintig jaar verder met vele ervaringen start hij opnieuw met een bedrijf in tweede hands bouw- en installatieproducten. 

  Om aan de toenemende vraag naar circulaire gebouwen en hergebruik van grondstoffen te voldoen is industrialisatie noodzakelijk. Peter laat zien hoe VBI het hergebruik niet meer op projectniveau gaat benaderen maar juist op procesniveau.

  Stefan laat aan de hand van verschillende projecten zien dat de inzet, het gebruik van asfalt op een circulaire wijze te realiseren valt. Wat is er voor nodig op projectniveau en hoe kijkt Stefan tegen een landelijke benadering. Wanneer is het Nederlandse asfalt circulair?

 • 15:35 - 16:00Klimaat als ServiceStephan de VriesEnergietransitieEnergietransitie20190409thema-energietransitiecreatio-stage

  Klimaat als Service door Stephan de Vries

  dinsdag 9 april van 15:35 - 16:00 @ Energietransitie

  Hoe ziet circulair bouwen in de klimaattechniek er uit?  TVVL Kennispartner Carrier vertelt.

 • 15:45 - 16:05EnergiehubsFabio PisanoDuurzaam Gebouwd TALKSEnergietransitie20190409thema-energietransitiefuturae-stage

  Energiehubs door Fabio Pisano

  dinsdag 9 april van 15:45 - 16:05 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  Het opwekken van energie en het opslaan daarvan zijn belangrijke zaken in de energietransitie. Dat hoeft niet te gebeuren op eigen terrein. Slimme energie hubs zijn volgens hem de toekomst. Gebouwen fungeren onderling als energie hubs en kunnen door inzet van slimme technologie en systeemarchitectuur geheel autonoom duurzame energie opslaan, beschikbaar stellen voor eigen gebruik óf juist delen met anderen. Met het doel om zonder subsidies een gezonde business case te maken en op grote schaal gezamenlijk gebruik te kunnen maken van duurzame energie. 

 • 15:45 - 16:05Smart Grids | Rob RodenburgDigitalisering 20190409gaia-stage
 • 15:45 - 16:05De risico’s van bouwen in verstedelijkte omgevingGeert BuurkeTransformatie 20190409nexus-stage
 • 15:50 - 16:10Circulair bouwen een kwestie van afwachten of gewoon doen?Gerhard HospersTalenten 20190409inspirate-stage

  Circulair bouwen een kwestie van afwachten of gewoon doen? door Gerhard Hospers

  dinsdag 9 april van 15:50 - 16:10 @ Talenten

  Er is veel te doen rondom circulair bouwen. Of het nu gaat om rijksbeleid, ambities van opdrachtgevers, eigendomsrecht, financiering of materialenpaspoort. Met Greenworks zijn we betrokken bij veel initiatieven en bieden we nu al de mogelijkheid om inzage te krijgen in de toepasbaarheid van bouw- en installatiematerialen binnen circulair bouwen met een duidelijke focus op de milieu-impact van materialen en de bijdrage aan een comfortabele leefomgeving.

 • 16:00 - 16:25Hoe voldoe je aan BENG bij hoogbouwIgor GeraedtsEnergietransitieEnergietransitie20190409thema-energietransitiecreatio-stage

  Hoe voldoe je aan BENG bij hoogbouw door Igor Geraedts

  dinsdag 9 april van 16:00 - 16:25 @ Energietransitie

  Vanaf 2020 moet alle nieuwbouw voldoen aan BENG (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen). Wat komt erbij kijken om de BENG-eisen te behalen bij hoogbouw? Hoe ga je bijvoorbeeld om met hernieuwbare energie (BENG 2 en BENG 3)? Vaak ontbreekt het namelijk aan voldoende dakoppervlak voor de benodigde PV-panelen. Ook is de gebouwvorm minder optimaal; denk hierbij aan slanke, hoge gebouwen met veel glas en extra koudebruggen door (inpandige) balkons of gevels met geveldragers. Hoe zorg je er dan toch voor om aan alle BENG-eisen te voldoen?

 • 16:00 - 16:30From footfall to in-store analysticsAnne WyderGooee IoT ArenaDigitalisering20190409thema-digitaliseringiot-arena-1

  From footfall to in-store analystics door Anne Wyder

  dinsdag 9 april van 16:00 - 16:30 @ Gooee IoT Arena

  Today Consumers are pushed to give consent. But they do not have a chance for consideration. What does it nowadays mean to be customer friendly? Do we really put the customer in our focus? IoT will have a dramatic impact on the way we “cooperate” with customers.

 • 16:05 - 16:25Building Resilience through Digital Transformation. Introducing the new International Standard for BIM, ISO 19650Andy ButterfieldDigitaliseringDigitalisering20190409thema-digitaliseringgaia-stage
 • 16:05 - 16:35Procject Merwede en beurskwartierJurjen van KeulenAagje LoefDuurzaam Gebouwd TALKS 20190409futurae-stage

  Procject Merwede en beurskwartier door Jurjen van Keulen, Aagje Loef

  dinsdag 9 april van 16:05 - 16:35 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  Utrecht is de snelst groeiende stad van Nederland. Om deze groei te faciliteren heeft de gemeente ervoor gekozen binnenstedelijk te verdichten met als motto Gezond Stedelijk Leven. De twee gebieden waar deze binnenstedelijke verdichting met name gaat plaatsvinden zijn het Beurskwartier in het Stationsgebied en Merwede in de Merwedekanaalzone. Tijdens deze lezing nemen Aagje Loef (projectmanager Beurskwartier) en Jurjen van Keulen (projectmanager Merwede) van de Gemeente Utrecht u mee in deze voor Nederland zeer ambitieuze gebiedsontwikkelingen.

  Het Beurskwartier wordt op het voormalige Jaarbeursterrein ontwikkeld. De gemeente werkt hier aan een eigentijdse aanvulling op het historische centrum met 3.000 woningen, twee parken en diverse voorzieningen op het gebied van cultuur, recreatie en uitgaan. Het totale gebied is autovrij, waarbij geen plaats is voor privé-auto’s. Hoe stuurt de gemeente hier op haar doelstellingen voor het nieuwe centrum?
  In Merwede wordt door 10 private partijen en de gemeente als grondeigenaar intensief samengewerkt aan de stadswijk van de toekomst, los van de bestaande eigendomsgrenzen. De ambitie is een hoogstedelijke wijk met 6.000 woningen en veel stedelijke voorzieningen met een groene autovrije openbare ruimte en een innovatief mobiliteitssysteem met mobiliteitshubs. In Merwede wordt publiek-privaat samenwerken op een hoger plan gebracht! Wat zijn de succesfactoren gebleken tot nog toe, kan er geleerd worden van deze aanpak?

 • 16:05 - 16:45Renoveren en transformeren: de essentiële controlepuntenLeo OosterveenTransformatieRenovatie en Transformatie20190409thema-renovatie-en-transformatienexus-stage

  Renoveren en transformeren: de essentiële controlepunten door Leo Oosterveen

  dinsdag 9 april van 16:05 - 16:45 @ Transformatie

  Bij duurzaam transformeren is het van belang om vanaf het idee tot en met uitvoering en exploitatie de brandveiligheid van het gebouw blijvend te verbeteren. De gebouweigenaar is namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van de mensen in het gebouw en bovendien is het zeer milieuvervuilend pand afbrand al was het alleen al door de directe milieuschade, echter het pand moet ook nog worden herbouwd. Denk tijdig na bij renovatie over brandveiligheid anders zou je wellicht uiteindelijk met een onveilig en niet duurzaam pand kunnen krijgen.

 • 16:10 - 16:30Circulair Bouwen: The do's and don'tsGeert DirkseTalentenCirculariteit20190409thema-circulariteitinspirate-stage

  Circulair Bouwen: The do's and don'ts door Geert Dirkse

  dinsdag 9 april van 16:10 - 16:30 @ Talenten

  Wat moet je doen als je circulair gaat bouwen en wat kan je beter laten. Geert Dirkse van Rabobank geeft advies gebaseerd op zijn ervaringen uit de praktijk.

 • 16:25 - 17:05Energiezuinige kantoorgebouwen, verplicht energielabel C in 2023Gerhard HospersGert de VosEnergietransitieEnergietransitie20190409thema-energietransitiecreatio-stage

  Energiezuinige kantoorgebouwen, verplicht energielabel C in 2023 door Gerhard Hospers, Gert de Vos

  dinsdag 9 april van 16:25 - 17:05 @ Energietransitie

  Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties stelt dat een utiliteitsgebouw dat verhuurt wordt met als gebruiksfunctie: kantoor, gezondheidszorg, bijeenkomsten, onderwijs, sport, logies, cel- en winkelfunctie vanaf 1 januari 2023 minimaal dient te voldoen aan label C. Wat kunt u doen om dit doel te bereiken? In deze plenaire sessie nemen Greenworks, Isover, Grundfos en Esylux u mee in de stappen die vooraf ondernomen moeten worden alvorens tot uitvoering over te kunnen gaan.

 • 16:25 - 17:05CirculariteitFloris van der KleijPiet van der WerfDigitaliseringDigitalisering20190409thema-digitaliseringgaia-stage

  Circulariteit door Floris van der Kleij, Piet van der Werf

  dinsdag 9 april van 16:25 - 17:05 @ Digitalisering

  Bouwen binnen de circulaire economie is DE uitdaging in de bouw. Maar hoe doe je dat ?  

  Bouwen zonder afval, waarbij alle bouwonderdelen/elementen keer op keer gebruikt kunnen worden en waarbij een businessmodel wordt toegepast dat de concurrentie aangaat met de lineaire economie ! 

  Het hergebruiken van grondstoffen, producten en materialen in een gesloten kringloop vraagt om een voledig andere denk- en werkwijze.

  Piet van der Werf en Floris van der Kleij hebben het Hubbel bouwsysteem ontwikkeld waarmee zij dit omdenken in de bouw in de afgelopen tien jaar daadwerkelijk hebben gerealiseerd. Deze expertise delen zij als docent maar ook dit jaar op Building Holland voor NCOI Techniek en Veiligheid. 

 • 16:30 - 16:50“Laat de Natuur het werk doen”Harm FlinropTalenten 20190409inspirate-stage

  “Laat de Natuur het werk doen” door Harm Flinrop

  dinsdag 9 april van 16:30 - 16:50 @ Talenten

  Laat de natuur zijn werk doen bij de ontwikkeling van duurzame gebouwen en leefomgevingen! In de komende jaren moet Nederland steeds energiezuiniger gaan bouwen. Moeder natuur zit vol energiebronnen. Hernieuwbare vormen van energie die niet leiden tot CO2-uitstoot: het natuurlijke antwoord op het huidige klimaatvraagstuk. Voor verwarmen en koelen benut het SolarEis-systeem op de meest economische manier de vijf natuurlijke energiebronnen: zon, lucht, aardwarmte, water en ijs. Verwarmen & koelen van gebouwen kan milieubewust, eenvoudig én voordelig

 • 16:50 - 17:10Label C: van moeten naar willen en van willen naar moeten!Marco SotthewesTalenten 20190409inspirate-stage
 • 17:10 - 17:30Panel en zaal discussie met presentatoren en toehoordersMartin KoppenholPaul DielissenTalenten 20190409inspirate-stage
 • 10:30 - 11:30Bestuurlijk perspectief op de circulaire bouwsectorJan Willem van de GroepBernard WientjesElphi NelissenCirculariteitCirculariteit20190410thema-circulariteitlink-stage

  Bestuurlijk perspectief op de circulaire bouwsector door Jan Willem van de Groep, Bernard Wientjes, Elphi Nelissen

  woensdag 10 april van 10:30 - 11:30 @ Circulariteit

  Het uitvoeringsprogramma circulaire economie 2019-2023 heeft net het licht gezien. We staan aan het begin. Elphi geeft haar visie op het programma, waar we staan en waar partijen in de praktijk mee te maken kunnen graan krijgen wanneer zij actief mee willen doen.

  De bouw speelt een sleutelrol in de grote uitdagingen waarvoor onze samenleving staat. Bernard neemt ons mee hoe de Bouwagenda tot impact komt. Hoe de bouwbedrijven zich toeleggen op een circulair gebruik en toepassing van onze energie en materialen.

  Sharon trekt de rol van de MKB-er aan. Wat kan of moet de MKB-er met de nationale ambitie om tot een circulaire bouwsector te komen. Is dit een brug te ver, of liggen hier juist kansen om je te onderscheiden en wellicht nieuwe werkplekken te genereren?

 • 10:30 - 12:00Bodemenergie: wie het eerst komt, wie het eerst pompt ... of kan het slimmer?Side event 20190410side-event

  Bodemenergie: wie het eerst komt, wie het eerst pompt ... of kan het slimmer? door Duurzaam Gebouwd

  woensdag 10 april van 10:30 - 12:00 @ Side event

  Warmte Koude Opslag (WKO) is één van de duurzaamste energievormen om gebouwen duurzaam te verwarmen en te koelen. WKO is onmisbaar in de transitie naar een duurzame warmtevoorziening zonder aardgas. De komende jaren zal het aantal WKO-systemen in steden sterk toenemen. Echter, de toenemende drukte in de ondergrond vereist afstemming op gebiedsniveau om deze duurzame energielevering te borgen en het aanwezige bodemenergiepotentieel optimaal te benutten.

  WKO-samenwerking op gebiedsniveau vindt echter nog nauwelijks plaats, veroorzaakt door de zorg dat belendende WKO’s de eigen WKO op termijn negatief gaan beïnvloeden. Dit biedt aardig wat stof tot nadenken. Welke voordelen of nadelen biedt de gebiedsschaal, waarom afspraken maken, hoe en wat voor afspraken?

  Tijdens deze workshop hoor je de laatste bevindingen van innovatieproject CRYSTAL en gaan we een energiek en interactief rollenspel doen over de strijd om de ondergrond. Wie het eerst komt, wie het eerst pompt ... of kan het slimmer?

  Door:  samenwerkende partijen aan TKI project Crystal, onder meer Utrecht sustainablility Institute, RVB, RHDHV en gemeente Utrecht

 • 10:40 - 11:20Informatieplicht Energiebesparing: ontdek hoe energiewetgeving u geld oplevertBas van den BrenkTalenten 20190410inspirate-stage

  Informatieplicht Energiebesparing: ontdek hoe energiewetgeving u geld oplevert door Bas van den Brenk

  woensdag 10 april van 10:40 - 11:20 @ Talenten

  1 juli 2019: een belangrijke deadline voor zo’n 100.000 ondernemers in Nederland. Ondernemers die informatieplichtig zijn moeten namelijk vóór die dag aan de overheid rapporteren welke energiebesparende maatregelen ze hebben genomen. Bent u al klaar voor de informatieplicht? Na het EnergieKafé weet u precies wat u nog moet doen.


  Tijdens het EnergieKafé worden o.a. de volgende vragen beantwoord:

  • Hoe weet ik als ondernemer of ik informatieplichtig ben of niet?
  • Wat houdt de Wet Milieubeheer in en wat betekent de informatieplicht voor mij?
  • Wat moet ik als ondernemer doen om aan de informatieplicht te voldoen?

  Aan het eind van de presentatie bent u dus volledig op de hoogte van de informatieplicht en welke energiebesparende maatregelen voor uw bedrijf geschikt zijn. Daarnaast kunt u zich tijdens Building Holland gratis registeren om een EnergieFitScan (t.w.v €500,-) te laten uitvoeren. Loop hiervoor langs het EnergieKafé van Essent bij stand 10.17.

 • 10:45 - 11:05Lage Temperatuur Aardwarmte, een welkome aanvulling op de warmtemixStephan van HoofTransformatieRenovatie en Transformatie20190410thema-renovatie-en-transformatienexus-stage
 • 10:45 - 11:05Gemeentelijke dilemma’sJeroen HuttenDuurzaam Gebouwd TALKS 20190410futurae-stage

  Gemeentelijke dilemma’s door Jeroen Hutten

  woensdag 10 april van 10:45 - 11:05 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  Bij hoog stedelijke ontwikkelingen is uiteraard ook aandacht voor mobiliteit en parkeren. De plannen van de ontwikkelaar om fors in te zetten op bijvoorbeeld deelmobiliteit zorgen voor vraagstukken en dilemma’s bij de gemeente. 

 • 10:45 - 11:10BENG? WENG!Michiel van BruggenEnergietransitieEnergietransitie20190410thema-energietransitiecreatio-stage

  BENG? WENG! door Michiel van Bruggen

  woensdag 10 april van 10:45 - 11:10 @ Energietransitie

  Hoe energie-efficiënt is een gebouw werkelijk? EPG, energielabel en BENG geven weliswaar inzicht in de (theoretische) energetische kwaliteit van een gebouw, uiteindelijk gaat het er om hoe energie-efficiënt een gebouw werkelijk is. Daarom ontwikkelt TVVL, samen met marktpartijen, een indicator voor de werkelijke efficiëntie van het energiegebruik van gebouwen. De bepalingsmethode moet uiteindelijk en uniforme methodiek opleveren voor het bepalen van de werkelijke energie-efficiëntie van een gebouw; een methodiek die objectief is en breed wordt gedragen door marktpartijen. We noemen deze indicator WENG (Werkelijk EnergieNeutraal Gebouw).

 • 10:45 - 11:25Betaalbaar energieneutraal bouwen: de sleutel is integraliteitJoyce van den Hoek OstendeDigitaliseringDigitalisering20190410thema-digitaliseringgaia-stage

  Betaalbaar energieneutraal bouwen: de sleutel is integraliteit door Joyce van den Hoek Ostende

  woensdag 10 april van 10:45 - 11:25 @ Digitalisering

  In het Europese project AZEB (Affordable Zero Energy Buildings) worden met 8 partners uit 6 landen de vele bestaande oplossingen uit verschillende disciplines geïntegreerd in een samenhangende methode die betaalbaar energieneutraal bouwen mogelijk maakt. AZEB biedt de verschillende stakeholders in de bouwketen een persoonlijke routekaart én een rugzak vol met hulpmiddelen om dit doel te bereiken. Joyce van den Hoek Ostende is namens Vereniging DNA in de Bouw projectleider van AZEB en geeft in deze presentatie inzicht in de belangrijkste stappen om te komen tot betaalbaarheid van BENG.

 • 10:45 - 12:15Uitdagingen rondom gebiedsontwikkeling en deelmobiliteit krijgen podiumSide event 20190410side-event

  Uitdagingen rondom gebiedsontwikkeling en deelmobiliteit krijgen podium door Duurzaam Gebouwd

  woensdag 10 april van 10:45 - 12:15 @ Side event

  Gebiedsontwikkeling, deelmobiliteit en parkeeruitdagingen staan op woensdagmorgen 10 april centraal op het Duurzaam Gebouwd TALKS-podium tijdens vakbeurs Building Holland. Sprekers van onder andere Gemeente Den Haag en BPD nemen je mee naar actuele verduurzamingsopgaven als deelmobiliteit, mobiliteit als dienst en de rol van data.

  Op woensdag 10 april bijt beleidsmedewerker mobiliteit Jeroen Hutten van gemeente Den Haag het spits af over gemeentelijke dilemma’s voor mobiliteit en parkeren. Vervolgens vertelt BPD regiodirecteur Bob Guldemond over een project waar een deelautoconcept voor bewustwording en verduurzaming zorgt.

  Het belang van data wordt onder de loep genomen door managing director Esther van der Meer van Parkmobile Benelux. Tot slot vertelt Paul van Loon van Empaction over de deelauto als integraal onderdeel van de woon- en kantoorformule.

  Ga je je aanmelden voor dit side-event? Dan ben je ook de hele dag welkom op Building Holland. Wil je eerder weg of kom je alleen dit side-event? Dat kan ook!

  Rondleiding RAI parkeergarage 
  Leuk om te doen: meld je ook aan voor de rondleiding om 13.00 uur in de RAI Parkeergarage, het ultieme voorbeeld van een multifunctioneel parkeergarage. Deze rondleiding zal ongeveer 40 minuten duren en er kunnen maximaal 15 deelnemers mee. 

  Schrijf u hier in!

 • 11:00 - 11:30Bluetooth mesh: The wireless network technology for building automation.Eirik MidttunGooee IoT ArenaDigitalisering20190410thema-digitaliseringiot-arena-1

  Bluetooth mesh: The wireless network technology for building automation. door Eirik Midttun

  woensdag 10 april van 11:00 - 11:30 @ Gooee IoT Arena

  Bluetooth mesh is a new network technology, that builds on well proven, stable and tested Bluetooth Low Energy technology, and was particularly designed with high focus on security. The technology goes beyond smart lighting and gives interesting opportunities for building automation. This talk will explain the design of the Bluetooth mesh protocol, what its benefits are, and what possibilities become available with this technology

 • 11:00 - 12:30Sessie Circulair installeren in de praktijkSide eventCirculariteit20190410thema-circulariteitside-event

  Sessie Circulair installeren in de praktijk door Duurzaam Gebouwd

  woensdag 10 april van 11:00 - 12:30 @ Side event

  11:00 – 11:05

  Introductie door moderator Nico van Hoogdalem, eigenaar van iCircl en spinner van Cirkelstad in de regio Rotterdam. Nico van Hoogdalem heeft voordat hij iCircl dit jaar opstartte, gewerkt aan circulaire vraagstukken bij BAM. https://www.linkedin.com/in/nicovanhoogdalem/

  11:05 – 11:25

  Spreker 1: Martin Scherpenisse, strategische inkoopadviseur bij de Provincie Zeeland. Martin Scherpenisse spreekt over het proces rondom circulair bouwen en installeren in Zeeland. In dit project was hij lid van het ontwikkelteam en van het begin af aan nauw betrokken bij de keuze voor circulaire materialen. https://www.linkedin.com/in/martinscherpenisse/

  11:25 – 11:45

  Spreker 2: Ingrid Janssen, adviseur innovatie bij Rijkswaterstaat. Ingrid Janssen spreekt over de circulaire stappen die Rijkswaterstaat in heel Nederland zet, variërend van circulair inkoop tot circulaire installaties. https://www.linkedin.com/in/ingrid-janssen-b140356/

  11:45 – 12:05

  Spreker 3: Olaf Oosting, manager Ontwikkeling bij Unica Energy Solutions. Olaf Oosting is al jaren actief om de toepassing van de circulaire economie in de installatietechniek te ontwikkelen. In zijn presentatie over circulair beheer en onderhoud zal die ervaring naar voren komen. https://www.linkedin.com/in/olafoosting/

  12:05 – 12:25

  Discussie tussen sprekers

  12:25 – 12:30 

  Conclusie met drie leerpunten

 • 11:00 - 17:00InnovatiespotterEric HoekstraSide event 20190410side-event

  Innovatiespotter door Eric Hoekstra

  woensdag 10 april van 11:00 - 17:00 @ Side event

  Building Holland barst van de innovaties. Teveel om op te noemen. Met de Innovatiespotter wordt u rondgeleid langs de belangrijkste innovaties van dit moment. Bij elke stand geven de bedenkers van de innovatie een korte pitch waardoor u snel op de hoogte bent van de nieuwste innovaties. Iedere dag zal de Innovatiespotter een aantal rondes lopen. Wilt u mee? Meld u hier aan

 • 11:05 - 11:25The end of bla bla: ‘de rol van bedrijven in verduurzaming van Nederland’Lars van der MeulenTransformatieRenovatie en Transformatie20190410thema-renovatie-en-transformatienexus-stage
 • 11:05 - 11:25Mobiliteitsnorm in plaats van parkeernormBob GuldemondDuurzaam Gebouwd TALKS 20190410futurae-stage

  Mobiliteitsnorm in plaats van parkeernorm door Bob Guldemond

  woensdag 10 april van 11:05 - 11:25 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  Uitgaan van een mobiliteitsnorm waarvan de parkeernorm, naast OV en de mobiliteitsinfrastructuur, onderdeel is. Dan kom je tot andere concepten. Zoals in Zwolle waar BPD samen met Rabobank, DeltaWonen en Athlon Car Lease een deelautoconcept aanbiedt. Holleman vertelt u meer over dit initiatief.

 • 11:10 - 11:40Energie voor de toekomst: Visie vanuit de BouwagendaBernard WientjesEnergietransitieEnergietransitie20190410thema-energietransitiecreatio-stage

  Energie voor de toekomst: Visie vanuit de Bouwagenda door Bernard Wientjes

  woensdag 10 april van 11:10 - 11:40 @ Energietransitie

  de Bouwagenda

 • 11:20 - 11:40Slim kozijnenonderhoud: Behouden wat goed isLudo SchenninkTalenten 20190410inspirate-stage
 • 11:25 - 11:45Hoe de integratie van duurzaamheidsdisciplines kan leiden tot een verbeterde levenskwaliteitMarianne DavidsonTransformatieRenovatie en Transformatie20190410thema-renovatie-en-transformatienexus-stage
 • 11:25 - 11:45Gebruikers en data belangrijk voor bereiken doelstellingen gemeentenEsther van der MeerDuurzaam Gebouwd TALKS 20190410futurae-stage

  Gebruikers en data belangrijk voor bereiken doelstellingen gemeenten door Esther van der Meer

  woensdag 10 april van 11:25 - 11:45 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  BMW en Daimler hebben aangekondigd meer dan één miljard te investeren in een allesomvattende mobiliteitsdienst. Parkmobile maakt onderdeel uit van deze joint venture. Het uitgangspunt is om in alle mobiliteitsbehoeften van gebruikers te voorzien. Van der Meer zoomt in op het gebruik van data om deze doelstelling te bereiken.

 • 11:25 - 12:05De stand van zaken van nieuwe start ups met hun ontwikkelingenWouter TruffinoDigitaliseringDigitalisering20190410thema-digitaliseringgaia-stage

  De stand van zaken van nieuwe start ups met hun ontwikkelingen door Wouter Truffino

  woensdag 10 april van 11:25 - 12:05 @ Digitalisering

  Tijdens de keynote vertelt Wouter over ConTech (Construction Technology) en PropTech (Property Technology) ontwikkelingen in Nederland, wat is de impact van exponentiële groei, waarom GAFA (Google, Apple, Facebook en Amazon) de ‘concurrenten’ van morgen zijn, welke start-ups vandaag al het verschil maken, hoe jij succesvol kan samenwerken met deze start-ups en hoe krijg je medewerkers in beweging. Elke dag neemt Wouter twee of drie start-ups mee die hun technologische oplossing pitchen.

 • 11:30 - 12:00The Office AppThijs van der BurgtGooee IoT ArenaDigitalisering20190410thema-digitaliseringiot-arena-1

  The Office App door Thijs van der Burgt

  woensdag 10 april van 11:30 - 12:00 @ Gooee IoT Arena

  Office App is the tenant experience platform for offices. We combine all tenant focussed services to provide the best employee experience and use data to constantly improve the office environment.

 • 11:30 - 12:30Hoe ondersteunt een hub in circulair realiseren? Hoe krijgen we grondstofstromen circulair?Peter MustersMichel BaarsCirculariteitCirculariteit20190410thema-circulariteitlink-stage

  Hoe ondersteunt een hub in circulair realiseren? Hoe krijgen we grondstofstromen circulair? door Peter Musters, Michel Baars

  woensdag 10 april van 11:30 - 12:30 @ Circulariteit

  Michel laat in de praktijk zien dat circulair slopen kan, niet langer duurt en het werk leuker maakt. Hij zal enkele icoonprojecten presenteren. Daarbij innoveert hij aan de lopende band, ook op Building Holland zal hij een van zijn nieuwe producten lanceren. 

  Voor het eerst ging de Nederlandse Bouwprijs naar een sloopproject: Superlocal. Rene vertelt bevlogen over de eerste stap van ‘we gaan het anders doen’ tot en met het anders doen in de praktijk. Een heus flatgebouw uit elkaar halen om elders als wooneenheden in te zetten.

 • 11:40 - 12:00“Van een verlopen kantoorpand naar Breeam outstanding!”Cees ZuidervaartTalenten 20190410inspirate-stage

  “Van een verlopen kantoorpand naar Breeam outstanding!” door Cees Zuidervaart

  woensdag 10 april van 11:40 - 12:00 @ Talenten

  Reden om presentatie bij te wonen is dat het kantoor van de  Goede Doelen Loterijen het eerste duurzame verbouwde pand is van Nederland met het certificaat Breeam outstanding voor zowel ontwerp als uitvoering.

 • 11:40 - 12:05TVVL Triple BIM Community Project LODAlexander HoosEnergietransitieEnergietransitie20190410thema-energietransitiecreatio-stage

  TVVL Triple BIM Community Project LOD door Alexander Hoos

  woensdag 10 april van 11:40 - 12:05 @ Energietransitie

  Binnen de BIM-wereld is LOD – beter bekend als Level Of Development en Level Of Detail – een bewogen onderwerp. Wat bedoelen we hiermee? De onduidelijkheid binnen contracten, BIM-protocollen en -uitvoeringsplannen en het ontbreken van een éénduidige praktische toepassing vormt een groot risico binnen de BIM-projecten. Binnen de TVVL Triple BIM Community is het doel om praktische ervaringen, toepassingen, verschillende visies en het ideale proces met elkaar te delen, te verbinden en te trachten met elkaar tot een eenduidige oplossing te komen. Heeft de toepassing van LOD nut of werkt het alleen kostenverhogend? Het is hoog tijd dat we hier met elkaar duidelijkheid en richting in geven. Wij nemen u mee over de status, voortgang en uitkomst van de eerste sessie en het vervolg.

 • 11:45 - 12:05de NavigatorAnnete PasveerTransformatieRenovatie en Transformatie20190410thema-renovatie-en-transformatienexus-stage
 • 11:45 - 12:05De Potentie van deelauto’sPaul van LoonDuurzaam Gebouwd TALKS 20190410futurae-stage

  De Potentie van deelauto’s door Paul van Loon

  woensdag 10 april van 11:45 - 12:05 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  De deelauto moet bij nieuwe ontwikkelingen een integraal onderdeel worden van de woon- en kantoorformule. Om het autobezit terug te dringen is beschikbaarheidsgarantie een bepalende factor. Daarnaast zal er een mengvorm ontstaan tussen een vast aantal auto’s op locatie, aangevuld met een flexibele schil aan deelauto’s voor piekmomenten.

 • 12:00 - 12:20Duurzaam overkappen door toepassing van koud-gebogen gelaagd glas.László VákárTalenten 20190410inspirate-stage

  Duurzaam overkappen door toepassing van koud-gebogen gelaagd glas. door László Vákár

  woensdag 10 april van 12:00 - 12:20 @ Talenten

  László Vákár neemt u mee aan de hand van enkele aansprekende projecten naar nieuwe dakvormen met glazen overkappingen van koud-gebogen gelaagd glas. Een fantastische ontwikkeling die naast architectonisch en technisch ook qua hergebruik en verduurzaming grote toepassingsmogelijkheden en potenties heeft.

 • 12:00 - 12:30The lighting market in a different lightFrits CornelissenGooee IoT ArenaDigitalisering20190410thema-digitaliseringiot-arena-1
 • 12:05 - 12:25Happy worden in een gezond gebouw: geen toekomstmuziek!Marc KooijSven EvertzDuurzaam Gebouwd TALKS 20190410futurae-stage
 • 12:05 - 12:25BouwagendaBernard WientjesAnnete PasveerTransformatieRenovatie en Transformatie20190410thema-renovatie-en-transformatienexus-stage
 • 12:05 - 12:25Geothermie voor de gebouwde omgevingChristaan NijboerEnergietransitie 20190410creatio-stage
 • 12:05 - 12:45Geld verdienen met duurzaamheidThijs LindhoutDigitaliseringDigitalisering20190410thema-digitaliseringgaia-stage

  Geld verdienen met duurzaamheid door Thijs Lindhout

  woensdag 10 april van 12:05 - 12:45 @ Digitalisering

  Thijs Lindhout is inspirator en duurzaam ondernemer. Hij is oprichter van ondermeer De Duurzame Adviseurs. Zijn team van 12 consultants begeleidt jaarlijks een honderdtal (bouw)bedrijven bij het implementeren van een duurzaam beleid. Het uitgangspunt hierbij is dat duurzaamheid leuk is én geld oplevert. Tijdens de korte keynote van Thijs ontdek je dat dit kan. Voor elk bedrijf. 

 • 12:20 - 12:40De rol van de gevel in een veranderende omgeving!Geert-Jan EngelenTalenten 20190410inspirate-stage

  De rol van de gevel in een veranderende omgeving! door Geert-Jan Engelen

  woensdag 10 april van 12:20 - 12:40 @ Talenten

  In een gebouwde omgeving waar thema’s als urbanisatie, gezondheid, veiligheid en duurzaamheid de hedendaagse uitdagingen zijn, is er juist voor de gevel een enorme rol weggelegd. Hoe die rol er in de toekomst kan gaan uit zien, wil ik graag met u delen.

 • 12:25 - 12:45BENG, luchtdicht bouwen doen we samenHenny van der HeijdenTransformatieRenovatie en Transformatie20190410thema-renovatie-en-transformatienexus-stage

  BENG, luchtdicht bouwen doen we samen door Henny van der Heijden

  woensdag 10 april van 12:25 - 12:45 @ Transformatie

  Waarom EPC>BENG. Welke gevolgen kennen we en hoe gaan we hier een oplossing voor bieden.

 • 12:25 - 12:50Kansen voor hybride: warmtepomp combineren met waterstofMartijn KokEnergietransitieEnergietransitie20190410thema-energietransitiecreatio-stage

  Kansen voor hybride: warmtepomp combineren met waterstof door Martijn Kok

  woensdag 10 april van 12:25 - 12:50 @ Energietransitie

  Hybride combinaties van cv-ketel en warmtepomp bieden voor bestaande woningen de beste resultaten op het gebied van gasbesparing tegen de laagste investeringskosten. Welke mogelijkheden biedt waterstof om ook het probleem van het resterende aardgasverbruik op te lossen? TVVL Kennispartner Bosch vertelt.

 • 12:30 - 13:00The process and install of GooeeGooee IoT ArenaDigitalisering20190410thema-digitaliseringiot-arena-1
 • 12:30 - 13:15Community of InnovationsCirculariteitCirculariteit20190410thema-circulariteitlink-stage

  Community of Innovations door Cirkelstad

  woensdag 10 april van 12:30 - 13:15 @ Circulariteit

  Met de ‘Community of Innovation’ maakt Cirkelstad werk van het verbinden van drie corporates met een innovatievraag met start-ups en scale-ups die ter plekke komen pitchen.

 • 12:30 - 16:30Gezonde verstedelijking – Ballast NedamSide event, Duurzaam Gebouwd TALKS 20190410side-event, futurae-stage

  Gezonde verstedelijking – Ballast Nedam door Ballast Nedam

  woensdag 10 april van 12:30 - 16:30 @ Side event, Duurzaam Gebouwd TALKS

  https://www.duurzaamgebouwd.nl/agenda/20190410-gezonde-verstedelijking#inschrijven

  13.30 - 13.40

  Gezonde verstedelijking

  Interview door Helga van Leur met Onno Dwars

   

  13.40 - 14.00

  Gezonde verstedelijking Gemeente Utrecht

  Peter SteijnLid Directieraad – Gemeente Utrecht    

   

  14.00 - 14.20

  Gezondheid in steden

  Vervuilde lucht behoort tot de top-drie van ziekteveroorzakers. Wie zich niet bovengemiddeld blootstelt aan fijnstof, leeft maar liefst negen maanden langer. Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) hebben inwoners van onze grote steden als gevolg van luchtverontreiniging een levensverwachting die meerdere jaren lager ligt dan mensen die op het platteland wonen. Volgens het World Economic Forum overlijden er per jaar 400.000 mensen in Europa aan luchtvervuiling, wat vijftien keer meer is dan het overlijdenscijfer bij auto-ongelukken.

  Els van Schie - Directeur Milieu en Veiligheid – RIVM

   

  14.20 - 14.40

  Cartesiusdriehoek – 5 jaar langer gezond en gelukkig leven

  De Cartesiusdriehoek in Utrecht wordt getransformeerd tot eerste blue zone in stedelijk gebied, dat blijkt uit het winnende plan ‘Blue District’ van MRP Development en Ballast Nedam Development voor de verkoop en ontwikkeling van het gebied. Het team is door NS en de gemeente Utrecht geselecteerd om de nieuwe Utrechtse woonwijk te ontwikkelen. Het plan is gebaseerd op een wetenschappelijke theorie over plekken op de wereld waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven, de zogenaamde blue zones. https://nieuws.ns.nl/winnend-plan-voor-cartesiusdriehoek-laat-bewoners-langer-en-gezonder-leven/

  Nicolle TerlouwAcquisition Manager – Ballast Nedam Development

  14.40 - 14.55 

  Cartesiusdriehoek - Urban Resilience Dashboard

  Ben van de VenPartner – Urban Sync

   

  15.00 - 15.15

  BREAK

   

  15:15 - 15:30

  Woonmerk DGBC

  Het DGBC Woonmerk biedt een objectieve meetlat voor het energieverbruik, materiaalgebruik, gezondheid, flexibiliteit en comfort maar ook andere thema’s die voor de woonconsument van belang zijn, zoals veiligheid, bereikbaarheid en de woonomgeving. Door het invullen van een online tool kan snel inzage worden verkregen in de duurzaamheid van de woning en de omgeving. Het samenbrengen van de beste criteria uit verschillende erkende keurmerken en het toevoegen van slimme selectiemogelijkheden en gebruik van open databronnen wordt de tool laagdrempelig en compleet. Het hiermee opgebouwde woningdossier kan dienen als sturingsmiddel of managementsysteem voor alle betrokkenen. De resultaten stimuleren zo tot verdere verduurzaming van de woningen.

  Rudy van der HelmProjectmanager – DGBC

   

  15:30 - 15:40

  Gezond wonen concept Pure Air

  Steeds meer mensen proberen gezond te leven. Door te letten op eten en drinken, meer te bewegen, vaker te sporten en ontspannen. Gezonder wonen kan daar vanaf nu aan worden toegevoegd. Pure Air is het concept dat naadloos past in een gezonde levensstijl en gezonde verstedelijking. Ballast Nedam Development lanceert daarom het concept dat bestaat uit drie stappen naar een gezondere leefomgeving: Trias Vitalis.

  https://www.brinkclimatesystems.nl/nl-nl/nieuws/2018/brink-climate-systems-en-ballast-nedam-lanceren-‘p

  Adriaan CramerDirector Creativity & Product Management – Brink Climate Systems

   

   

   

   

   

  15.40 – 16.00

  De gezonde Groene Loper Maastricht

  Nadat de barrière, die de snelweg A2 voorheen vormde, ondergronds is gebracht, wordt nu zichtbaar dat de stad Maastricht weer een geheel is geworden. Sinds de ingebruikname is er hard gewerkt aan de bovenliggende woonwijk. Deze wijk heet de Groene Loper en zal spoedig worden voorzien van de eerste woningen.

  De ‘Groene Loper’ als openbaar gebied is reeds opgeleverd waarmee de plek al een sterke identiteit heeft gekregen, ruim voor de verkoop en realisatie van de woningen. Extra plus hiervan voor de nieuwe bewoners is dat zij direct aan een bestaand park wonen. Wie kan dat zeggen bij aankoop van een nieuwbouwwoning?

  Klimaatadaptiviteit in het gebied, wat belangrijk is om bestendig te zijn bij toekomstige veranderingen in het weerbeeld, wordt concreet ingevuld met het afkoppelen en vasthouden van regenwater en er is natuurlijk geen lokale CO2 uitstoot. Doordat de ‘Groene Loper’ in verbinding staat met de langgoederenzone vindt Ballast Nedam Development het haar plicht de natuur ook hier ruimte te geven. Vleermuizen, mussen, bijen en misschien wel de stadsvos kunnen verblijven in het gebied. ) https://www.development.ballast-nedam.nl/nieuws/groene-loper-online/

  Jos GeurtsManager Gebiedsontwikkeling A2 Maastricht – Projectbureau A2 Maastricht

  Rene LecluseSr. Real Estate Developer – Ballast Nedam Development

   

   

  16.00 - 16.15

  Urban Interactive District

  Met het Urban Interactive District (UID) geven we een impuls aan de transformatie van ArenAPoort. Deze transformatie heeft een positieve impact en aantrekkingskracht op zowel het gebied zelf als de directe omgeving: Amsterdam-Zuidoost en heel Amsterdam.

  ArenaAPpoort staat bekend als dé sport- en entertainmentbestemming van Amsterdam. Het succes van het aanwezige XL Entertainment draagt bij aan een groots opgezette en efficiënte programmering en buitenruimte. Door wonen, werken, diversiteit in horeca en dagelijkse voorzieningen toe te voegen, zorgen we ervoor dat ook buiten de piekmomenten van het XL Entertainment levendigheid in het gebied is. Daarnaast voegen we meer voordeuren toe in een heldere en transparante plint, om zo de verbinding met de stad te creëren.

  Rogier BremmerReal Estate Developer – Ballast Nedam Development

  16.15 - 16.30

  Ondertekening overeenkomsten: Verduurzaming Berckelbosch Eindhoven + E-mobility Maastricht

  Berckelbosch Eindhoven

  Onno Dwars – Directeur – Ballast Nedam Development

  Jan van der Meer – Wethouder Duurzaamheid en openbare ruimte– Gemeente Eindhoven

  E-Mobility Maatricht:

  Onno Dwars – Directeur – Ballast Nedam Development

  Steven Nelemans – CEO – Amber

  Jarno van der Linden – Sales director – Amber

  16.30    Einde + netwerkborrel

 • 12:40 - 13:00Een prestatiesprong in beheer en onderhoudEdgar AnholtsTalenten 20190410inspirate-stage

  Een prestatiesprong in beheer en onderhoud door Edgar Anholts

  woensdag 10 april van 12:40 - 13:00 @ Talenten

  In de markt komen we steeds vaker met elkaar tot de conclusie dat het onderhoud en beheer van gebouwen anders moet. We zien het bij veel instellingen en bedrijven terugkomen: onderhoud is vooral reageren op klachten in plaats van pro-actief sturen op tevredenheid. Er is een focus op contracten, in plaats van een focus op resultaat. Zonde, want met een andere aanpak bespaar fors én kun je de kwaliteit verbeteren. Edgar Anholts presenteert het nieuwe label van draaijer+partners, Oxxer. Aan de hand van een aantal best practises laat hij jou zien hoe jij morgen nog een forse besparing kunt maken.  

 • 12:45 - 13:05Digitalisering van uw Capital ProjectsPaul VogelsDigitaliseringDigitalisering20190410thema-digitaliseringgaia-stage

  Digitalisering van uw Capital Projects door Paul Vogels

  woensdag 10 april van 12:45 - 13:05 @ Digitalisering

  Het is hipper om te praten over het gebruik van drones en augmented reality op de bouwplaats, maar toch willen we ons graag concentreren op de kansen die er zijn op het gebied van project beheersing op deze projecten. Digitalisering heeft niet alleen invloed op de technologie die wordt gebruikt door aannemers en consultants, maar ook op de processen en de relatie tussen eigenaar, consultants, aannemers en architecten. Denk na over de manier waarop stakeholders kunnen deelnemen met Building Information Management en de kansen die dit biedt om sneller, beter en efficienter samen te bouwen.

 • 12:45 - 13:05BENG en NTA: achtergronden en consequentiesHarm ValkTransformatieRenovatie en Transformatie20190410thema-renovatie-en-transformatienexus-stage

  BENG en NTA: achtergronden en consequenties door Harm Valk

  woensdag 10 april van 12:45 - 13:05 @ Transformatie

  Vanaf 1 januari 2020 gaan nieuwe rekenregels en nieuwe eisen gelden voor de energieprestatie van gebouwen: de BENG-eisen worden van kracht en die gaan we berekenen met NTA 8800. Ook het Energielabel wordt dan met deze nieuwe rekenmethode bepaald. Dit jaar staat in het teken van de implementatie. Wat zijn de achtergronden en consequenties voor uw projecten? U hoort eerste ervaringen en krijgt een overzicht van wat u dit jaar kunt verwachten.

 • 12:45 - 13:05Gezondheid en welzijn krijgen prominente rol in de gebouwde omgevingTako WertsDuurzaam Gebouwd TALKS 20190410futurae-stage
 • 13:00 - 13:20Blockchain technologie in de bouwindustrieJo BronckersTalentenDigitalisering20190410thema-digitaliseringinspirate-stage

  Blockchain technologie in de bouwindustrie door Jo Bronckers

  woensdag 10 april van 13:00 - 13:20 @ Talenten

  Blockchain is een nieuwe veelbelovende technologie, ook voor de bouwindustrie. Blockchain alleen zal niet voor disruptie zorgen, maar de combinatie met de beschikbaarheid van steeds meer en steeds betere kwaliteit data, geeft deze technologie groeiend potentieel om bestaande business modellen drastisch te vernieuwen. Ze wordt echter nog maar door weinigen in de bouwwereld goed begrepen. Aan de andere kant zijn processen in de bouwwereld geen dagelijkse kost voor blockchain- en IT-experts. Met als gevolg dat er nog relatief weinig wordt geëxperimenteerd en er nog de nodige uitdagingen voor daadwerkelijke brede adoptie voor ons liggen. Tijdens de presentatie zal hierop worden ingegaan door Jo Bronckers van FIBREE, de organisatie die zich specifiek focust op het wereldwijd delen van expertise en best practices op het gebied van blockchain en vastgoed. Deze wereldwijde expertise en zijn eigen expertise zal Jo gebruiken in zijn presentatie. Daarbij zal natuurlijk ook uitgebreid worden ingegaan op de specifieke toepassingsmogelijkheden in de bouwwereld, onder andere op het gebied van projectmanagement en betalingen, aanbestedingen en supply chain management en  BIM en asset management.

 • 13:00 - 13:3013 Mega Trends that are changing the construction and real estateWouter TruffinoGooee IoT ArenaDigitalisering20190410thema-digitaliseringiot-arena-1

  13 Mega Trends that are changing the construction and real estate door Wouter Truffino

  woensdag 10 april van 13:00 - 13:30 @ Gooee IoT Arena

  My Powertalk will be about how the construction and real estate is changing through 13 Mega Trends. How fast it is changing, why other industries like Google, Amazon, Apple are entering our market, how AirBnB and WeWork are working with big data and create way more value and what corporate organizations need to do to become future proof. This keynote is very energetic and interactive so the audience will feel energy. The energy that is needed to Unleash the Innovative Power.

 • 13:05 - 13:25Building Tomorrow TogetherPieter van GentDigitaliseringDigitalisering20190410thema-digitaliseringgaia-stage

  Building Tomorrow Together door Pieter van Gent

  woensdag 10 april van 13:05 - 13:25 @ Digitalisering

  BASF lanceert een ‘Virtual Design and Construction (VDC) Resource Center’ dat bouwwerkinformatiemodellen (Building Information Modeling - BIM) en andere digitale diensten voor de bouwsector aanbiedt.

 • 13:05 - 13:25Waterstof voor een betrouwbare en betaalbare duurzame energievoorzieningAd van WijkEnergietransitieEnergietransitie20190410thema-energietransitiecreatio-stage
 • 13:05 - 13:25Wilt u als bedrijf fiscaal voordeel behalen? Dat kan met de Energie Investeringsaftrek (EIA)Harry de GoedeTransformatieRenovatie en Transformatie20190410thema-renovatie-en-transformatienexus-stage

  Wilt u als bedrijf fiscaal voordeel behalen? Dat kan met de Energie Investeringsaftrek (EIA) door Harry de Goede

  woensdag 10 april van 13:05 - 13:25 @ Transformatie

  De Energie investeringsaftrek (EIA) is een generieke regeling. De regeling heeft als doel om energiebesparing te stimuleren door een extra fiscale aftrek te bieden op energiebesparing. Dat kan u wel tot gemiddeld 11% voordeel opleveren. Wanneer komt u in aanmerking? Welke technieken zijn beschikbaar? En hoe kunt u de Energie-investeringsaftrek aanvragen? Wij geven antwoorden op uw vragen.

 • 13:05 - 13:25Gezonde gebouwenLaurens de LangeDuurzaam Gebouwd TALKS 20190410futurae-stage
 • 13:15 - 13:30Intentieverklaring 'Samen Versnellen'CirculariteitCirculariteit20190410thema-circulariteitlink-stage

  Intentieverklaring 'Samen Versnellen' door Cirkelstad

  woensdag 10 april van 13:15 - 13:30 @ Circulariteit

  Ferdi ondertekent de intentieverklaring ‘Samen Versnellen’ om met koplopers over drie jaar het convenant te kunnen tekenen waarin circulair bouwen de norm is voor de sector. Het komende traject zetten de koplopers in om de thematiek inhoudelijk uit te werken en houvast te krijgen bij de implementatie.

 • 13:20 - 13:40Circulariteit nu opschaalbaar met VBI GreenScorePeter MustersTalenten 20190410inspirate-stage
 • 13:25 - 13:45Building for the Future, hoe kijkt Rabo naar de Bouwsector?Leontien de WaalDigitaliseringDigitalisering20190410thema-digitaliseringgaia-stage

  Building for the Future, hoe kijkt Rabo naar de Bouwsector? door Leontien de Waal

  woensdag 10 april van 13:25 - 13:45 @ Digitalisering

  Hoe kijkt Rabobank naar de uitdagingen in gebouwde omgeving, hoe ziet zij de rol van de bouwsector veranderen? Welke trends en ontwikkelingen zijn dominant? Waar heb je als ondernemer baat bij het opzetten of doorontwikkelen van je business plan? Hoe beoordeelt een financier jouw businessplan? Hoe kom ik tot opschaling van een idee/aanpak? Hoe kan de bank daarbij helpen?

 • 13:25 - 13:55Haalbaar VerduurzamenAart van der WiltHank HerfkensTransformatieRenovatie en Transformatie20190410thema-renovatie-en-transformatienexus-stage

  Haalbaar Verduurzamen door Aart van der Wilt, Hank Herfkens

  woensdag 10 april van 13:25 - 13:55 @ Transformatie

  Innovatieve aanpak VvE’s. Introductie Roland van der Hoek, presentator Henk Herfkens (RGS adviseur Ketenkracht).

 • 13:25 - 14:05'Waterstof als wonderolie voor de gebouwde omgeving?'Jan Willem van de GroepMarjet RuttenHenk Willem van DorpEnergietransitieEnergietransitie20190410thema-energietransitiecreatio-stage

  'Waterstof als wonderolie voor de gebouwde omgeving?' door Jan Willem van de Groep, Marjet Rutten, Henk Willem van Dorp

  woensdag 10 april van 13:25 - 14:05 @ Energietransitie

  Binnen de Waterstof Community van TVVL delen en ontwikkelen wij met elkaar kennis over waterstof als mogelijke oplossing binnen de energietransitie in de gebouwde omgeving. Het betreft hier inzichten in kansen en bedreigingen over waterstof. Binnen het jaarthema van TVVL 'Energie voor de Toekomst' voeren we hierover de dialoog. Binnen deze community zijn bovendien meer informatie, kennis en de laatste ontwikkelingen beschikbaar. Marjet Rutten gaat met Henk Willem van Dorp (Van Dorp Installaties, voorzitter TVVL) en Jan Willem van de Groep  (founder ARXlabs, Factory Zero en Challenge the Future)  in gesprek over de (on)mogelijkheden van waterstof op dit moment. Input en vragen voor dit gesprek zijn uiteraard welkom. Het gesprek wordt voorafgegaan door een lezing over waterstof door  Ad van Wijk, Professor Future Energy Systems. 

 • 13:30 - 14:00MarketvisionBas AmbachtsheerGooee IoT ArenaDigitalisering20190410thema-digitaliseringiot-arena-1
 • 13:30 - 14:30Hoe komen we tot opschaling in de bouw?Woud JansenGuido BraamNico van HoogdalemCirculariteitCirculariteit20190410thema-circulariteitlink-stage

  Hoe komen we tot opschaling in de bouw? door Woud Jansen, Guido Braam, Nico van Hoogdalem

  woensdag 10 april van 13:30 - 14:30 @ Circulariteit

  Guido presenteert met trots het Bouwprogramma MRA. Als een ontwikkelmaatschappij kunnen opdrachtgevende, ontwikkelende en bouwende partijen begeleiding krijgen bij het circulair uitvoeren van hun projecten. Elk project bepaalt weer de ondergrens van het volgende project.

  Nico neemt ons mee met zijn activiteiten binnen het Bouwprogramma Zuid Holland. Naast zijn rol als circulaire ontwikkelaar, ligt er in Zuid Holland een duidelijke verbinding met IQ (ontwikkelingsmaatschappij Zuid Holland) en het onderzoeksprogramma Accez.

  Woud start het Bouwprogramma in Noord-Brabant op. Samen met de provincie en de grote 6 gemeenten werken zij gericht met de markt aan marktoplossingen. Hoe maak ik een circulaire sociale woning? School? Kantoor? Het Bouwprogramma begeleid partijen om hun circulaire ambitie te operationaliseren.

 • 13:40 - 14:00Zo kwam de energieneutrale tunnel tot stand.Hans PosTalenten 20190410inspirate-stage
 • 13:45 - 14:05De volgende fase van digitaal bouwen gaat het verschil makenBob EilanderTimothy LievendagDigitaliseringDigitalisering20190410thema-digitaliseringgaia-stage
 • 13:55 - 14:30Met de Renovatieversneller gaan woningcorporaties de aanzet geven tot een forse groei van de markt voor woningisolatie en -verduurzaming.Annemarie CosterisTransformatieRenovatie en Transformatie20190410thema-renovatie-en-transformatienexus-stage

  Met de Renovatieversneller gaan woningcorporaties de aanzet geven tot een forse groei van de markt voor woningisolatie en -verduurzaming. door Annemarie Costeris

  woensdag 10 april van 13:55 - 14:30 @ Transformatie

  Om de gebouwde omgeving in 2050 CO2-neutraal te maken is een forse warmtevraag reductie nodig in de bestaande woningvoorraad, en een verduurzaming van de resterende energievraag. Het aantal vergaande energierenovaties is veel te laag, de kosten blijven te hoog en investeringen in innovaties blijven uit. Woningcorporaties, die circa 30% van de woningen in bezit hebben, zouden al op korte termijn kunnen zorgen voor een aanzienlijk marktvolume. De Renovatieversneller draagt hier aan bij door te ondersteunen dat corporaties in de startmotor (een deel van) de vraag gestructureerd, homogeen, gebundeld en (meerjarig) voorspelbaar naar de markt brengen, zodat aanbieders standaardisatie, repeteerbaarheid en industrialisatie van processen kunnen ontwikkelen, als basis voor integrale kostenreductie en innovatie. Annemarie Costeris ligt toe hoe woningcorporaties schaalvergroting in energiemaatregelen kunnen creëren en hoe dit kan leiden tot kostprijsreductie en kwaliteitsverhoging in de hele sector.

 • 14:00 - 14:20Moduflex - Plafond van product naar service | Edwin RoijersTalenten 20190410inspirate-stage
 • 14:00 - 14:30The customer Journey, Decoding the employee experienceRick JacobsGooee IoT ArenaDigitalisering20190410thema-digitaliseringiot-arena-1

  The customer Journey, Decoding the employee experience door Rick Jacobs

  woensdag 10 april van 14:00 - 14:30 @ Gooee IoT Arena

  The facilities management market is shifting from single facility services based on cost reduction towards integrated value added services. By decoding the employee experience CBRE support their clients by increasing individual well-being, personal productivity and organizational effectiveness through people-led, technology-enabled services. Rick Jacobs will share CBRE’s vision, innovations, developments and the way Gooee contribute to stay ahead in this competitive market.

 • 14:00 - 15:00‘Verkenningstafel versnelling innovatieadoptie door de bouw’Side event 20190410side-event

  ‘Verkenningstafel versnelling innovatieadoptie door de bouw’ door De Bouwcampus

  woensdag 10 april van 14:00 - 15:00 @ Side event

  Het aantal uitdagende opgaven waar de sector voor staat is enorm, zoals de omschakeling naar CO2-neutrale gebouwen, het opheffen van woningtekorten, veiliger en gezonder bouwen et cetera. De opeenstapeling van deze uitdagingen maakt dat de oude oplossingen niet meer werken. We roepen allemaal dat innovatie en vernieuwende oplossingen meer dan ooit nodig zijn om deze opgaven tot een goed einde te brengen binnen de beperkt beschikbare tijd, middelen en bouwcapaciteit. Aan de andere kant lopen we er tegenaan dat nieuwe technieken, processen en oplossingen die er WEL zijn veel te traag door de sector worden toegepast. Deze veel besproken mismatch moet worden doorbroken en is de centrale vraag van deze verkenningstafel. Hoe kunnen we sneller inspelen op veranderingen? Hoe kunnen we adoptie (acceptatie en toepassing) door de markt bereiken? Hoe komen we voorbij de eerste stap van pilots en zorgen we voor een bredere acceptatie van deze doorbraaktechnieken en -methoden? Is het de marketing en zijn het de concurrentiebelangen die belemmerend werken? Is het het ontoereikende kennisniveau dat in de weg zit? Of ligt het toch aan de wijze waarop wij omgaan met de risico’s die ermee samenhangen? Aan welke knop(pen) denk jij dat we moeten draaien om de innovatie in de bouw te versnellen?

 • 14:05 - 14:25NOM, aardgasloos of all-electric bouwen? In 5 stappen naar Smart Energy Management in de woning zonder gedoe.Ron van de BeekDigitaliseringDigitalisering20190410thema-digitaliseringgaia-stage

  NOM, aardgasloos of all-electric bouwen? In 5 stappen naar Smart Energy Management in de woning zonder gedoe. door Ron van de Beek

  woensdag 10 april van 14:05 - 14:25 @ Digitalisering

  Een betaalbaar, comfortabel energieneutraal huis voor iedereen is de ambitie. Om dat te bereiken, hebben kabinet, bouwsector en wooncorporaties grote ambities verwoord in het Klimaatakkoord van juli 2018. Wat betekend dit voor de bouwsector? Is het haalbaar dat Nul op de meter woningen de standaard worden?

  Een NOM-woning wekt evenveel duurzame energie op als dat deze verbruikt, inclusief het warmte- en energieverbruik van de bewoners. Bij (nieuw)bouw van een NOM-woning geeft de aannemer een Energie Prestatie Garantie af. De huurder betaalt geen energierekening, maar een Energie Prestatie Vergoeding (EPV) aan de corporatie. Klinkt logisch, maar hoe regel je dit in de praktijk?

  Ron neemt je aan de hand van praktijkvoorbeelden en een helder verhaal mee door de onderwerpen.

  Na deze workshop weet u meer over:

  • Hoe u in vijf stappen een NOM-, aardgasloze of all-electric woning kunt bouwen of te renoveren, zonder gedoe
  • De voordelen van een energiemodule en hoe deze bijdraagt aan de EPV

  Nieuwsgierig geworden? Sluit aan bij de workshop!

 • 14:20 - 14:45Connect2025: de technieksector is meer dan ooit onmisbaar!Doekle TerpstraEnergietransitieEnergietransitie20190410thema-energietransitiecreatio-stage

  Connect2025: de technieksector is meer dan ooit onmisbaar! door Doekle Terpstra

  woensdag 10 april van 14:20 - 14:45 @ Energietransitie

  De toekomstverkenning Connect2025 laat zien dat de rol van de techniek groter is dan ooit tevoren. De energietransitie, circulaire economie, verstedelijking en digitalisering zullen de samenleving ingrijpend veranderen. Uiteenlopende technische innovaties drukken al in de nabije toekomst hun stempel op wonen, werken en zakendoen. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, gaat in op de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek en de impact op de technieksector en de bouw.

  Connect2025 is het resultaat van samenwerking tussen alle organisaties in de technieksector. Behalve Techniek Nederland zijn dat ISSO, KIEN, InstallQ, OTIB, PIT en TVVL.

 • 14:25 - 14:45Digital Marketing in de bouwFrans AppelsDyon MetselaarDigitaliseringDigitalisering20190410thema-digitaliseringgaia-stage

  Digital Marketing in de bouw door Frans Appels, Dyon Metselaar

  woensdag 10 april van 14:25 - 14:45 @ Digitalisering

  Succesvolle online marketingstrategieën in de bouw

  Frans en Dyon nemen je mee door succesvolle online marketingstrategieën in de bouwsector. Met concrete klantcases, voorbeelden en bewezen resultaten inspireren ze hoe je online marketing succesvol kan toepassen om je doelgroepen effectief te bereiken, leads te genereren en met je relaties te communiceren. Met datagedreven praktijkvoorbeelden laten ze zien hoe je marketing en sales optimaal op elkaar laat aansluiten en dit blijvend kan optimaliseren.  

 • 14:30 - 14:50Limburg van G naar B zonder zorgenRobbert BloemTransformatieRenovatie en Transformatie, Energietransitie20190410thema-renovatie-en-transformatie, thema-energietransitienexus-stage

  Limburg van G naar B zonder zorgen door Robbert Bloem

  woensdag 10 april van 14:30 - 14:50 @ Transformatie

  Kenmerkend aan de architectuur van het Limburgse Gouvernementsgebouw is dat het, weliswaar met een knipoog, verwijst naar de typisch Maastrichtse bouwstijl de Maaslandse renaissance. Gebouwen als deze, maar ook andere panden lijken door hun gebruik, inrichting of stijl niet altijd geschikt voor modernisering. Toch is het Gouvernementsgebouw, waar de Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en de gouverneur van Limburg zetelen, van energielabel G naar B gegaan.

  In de presentatie zal ingegaan worden op de zorgen van een dergelijke transitie en hoe dat het hoofd geboden werd.

 • 14:30 - 15:30Hoe stuur ik aan op circulaire projecten?Petran van HeelCirculariteitCirculariteit20190410thema-circulariteitlink-stage

  Hoe stuur ik aan op circulaire projecten? door Petran van Heel

  woensdag 10 april van 14:30 - 15:30 @ Circulariteit

  De circulaire woning is (nu nog) 10.000 euro duurder. Na circulair praten komt circulair doen. In Enschede doet corporatie De Woonplaats samen met bouwbedrijf Ter Steege een interessante proef. “Als je kiest voor energietransitie, kies je niet per se voor circulariteit.”

  Petran spreekt met passie en ervaring over zijn ervaring met het realisatie van Circl. Wat zijn nu de ervaringen een jaar later? Zijn de ervaringen gedeeld met de markt en is er opvolging aan gegeven? Ook intern… heeft de bank z’n eigen standaarden opgeschroefd?

 • 14:40 - 15:00Improving Productivity in ConstructionMark RobsonTalenten 20190410inspirate-stage

  Improving Productivity in Construction door Mark Robson

  woensdag 10 april van 14:40 - 15:00 @ Talenten

  The construction industry provides vital ingredients that enhance a nation’s productivity, creating the infrastructure that allows resources to be moved around successfully.Please join to hear how technology can help improve productivity in the construction industry. 

  The session will cover:

  Best practice principles and top tips from the experts

  Live demo of PlanGrid construction productivity software

  Case study examples from PlanGrid customers 

 • 14:45 - 15:05Blockchain technologie in de bouwindustrieJo BronckersDigitaliseringDigitalisering20190410thema-digitaliseringgaia-stage

  Blockchain technologie in de bouwindustrie door Jo Bronckers

  woensdag 10 april van 14:45 - 15:05 @ Digitalisering

  Blockchain is een nieuwe veelbelovende technologie, ook voor de bouwindustrie. Blockchain alleen zal niet voor disruptie zorgen, maar de combinatie met de beschikbaarheid van steeds meer en steeds betere kwaliteit data, geeft deze technologie groeiend potentieel om bestaande business modellen drastisch te vernieuwen. Ze wordt echter nog maar door weinigen in de bouwwereld goed begrepen. Aan de andere kant zijn processen in de bouwwereld geen dagelijkse kost voor blockchain- en IT-experts. Met als gevolg dat er nog relatief weinig wordt geëxperimenteerd en er nog de nodige uitdagingen voor daadwerkelijke brede adoptie voor ons liggen. Tijdens de presentatie zal hierop worden ingegaan door Jo Bronckers van FIBREE, de organisatie die zich specifiek focust op het wereldwijd delen van expertise en best practices op het gebied van blockchain en vastgoed. Deze wereldwijde expertise en zijn eigen expertise zal Jo gebruiken in zijn presentatie. Daarbij zal natuurlijk ook uitgebreid worden ingegaan op de specifieke toepassingsmogelijkheden in de bouwwereld, onder andere op het gebied van projectmanagement en betalingen, aanbestedingen en supply chain management en  BIM en asset management.

 • 14:45 - 15:15De EnergietransitieRudy GreversMartijn van LeerdamEnergietransitie 20190410creatio-stage
 • 14:50 - 15:10PLUS LEVEN met een Plus op de meter woning!Yvonne van der HulstJan Renze StolhofTransformatieRenovatie en Transformatie20190410thema-renovatie-en-transformatienexus-stage

  PLUS LEVEN met een Plus op de meter woning! door Yvonne van der Hulst, Jan Renze Stolhof

  woensdag 10 april van 14:50 - 15:10 @ Transformatie

  Een Plus-op-de-Meter woning: duurzaam, met toepassing van data en geïntegreerde technologieën, gericht op kwaliteit van leven.

  Stap 1

  Woning ontwerpen vanuit visie van Active House. Uitgangspunten: binnenklimaat, comfort en energie zijn in balans en wooncomfort en gezond­heid van de bewoners staan centraal.

  Stap 2

  Schil van de woning eerst goed isoleren: gevel, dak en begane grondvloer, inclusief luchtdicht bouwen.

  Stap 3

  Het installatiepakket in de woning:

  • gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning (fabricaat Zehnder);
  • energiezuinige luchtwarmtepomp met hoog rendement in combinatie met flinke boiler (Dutch Heatpump Solutions);
  • dak voorzien van zonnepanelen (Stafier) die ook voorzien in natuurlijke ventilatie onder de zonnecellen;
  • Velux-dakvenster dat automatisch opent als extra ventilatie nodig is.

  Stap 4

  De verdiepingsvloeren zijn klimaatvloeren van VBI, optimale massabalans met integratie van distributiesystemen waardoor de vloeren fungeren als een natuurlijke accu. Opgewekte stroom door de zonnepanelen wordt opgeslagen in een accu in de woning.

  Stap 5

  Slimme technologie integreren: dit maakt de woning futureproof, energieleverend en smart grid ready.

  Wij zijn de NOM woning en de BENG-criteria al voorbij. Wij doen wat nodig is voor de toekomst en plaatsen het belang van het gebruik van de woning, als onderdeel van een smart city, boven ‘bezit’!

 • 15:00 - 15:20Vakkundig gebruik maken van non-verbale communicatieTrineke KroezeTalenten 20190410inspirate-stage

  Vakkundig gebruik maken van non-verbale communicatie door Trineke Kroeze

  woensdag 10 april van 15:00 - 15:20 @ Talenten

  In een steeds uniformer wordende bouw- en projectenmarkt en met de toenemende digitalisering worden de individuele communicatiekwaliteiten van bestuurders, directieleden en projectmanagers steeds belangrijker. Wat hij of zij zegt moet helder, duidelijk en afgestemd zijn op de ontvanger. Hoe de boodschap wordt overgebracht is daarbij even belangrijk: de bouwer van morgen maakt vakkundig gebruik van non-verbale communicatie. Tijdens deze presentatie neemt KPE-coach Trineke u mee in de diverse aspecten van intermenselijke communicatie en de daarbij horende valkuilen. 

 • 15:00 - 15:30DiscussiepanelGerard LokhorstRick JacobsBas AmbachtsheerGooee IoT ArenaDigitalisering20190410thema-digitaliseringiot-arena-1

  Discussiepanel door Gerard Lokhorst, Rick Jacobs, Bas Ambachtsheer

  woensdag 10 april van 15:00 - 15:30 @ Gooee IoT Arena

  Value chain of smart real estate; how everybody can win
  From tenants to owners
  Moderator: Marcel de Boer, algemeen directeur bij Troostwijk en lid van het algemeen bestuur van NVM.

 • 15:05 - 15:25Slimme kantorenDigitaliseringDigitalisering20190410thema-digitaliseringgaia-stage

  Slimme kantoren door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland / RVO

  woensdag 10 april van 15:05 - 15:25 @ Digitalisering

  Toekomstbestendige werkomgeving met slimme rijkskantoren

  Slimme kantoren bieden veel kansen, maar vragen iets van elke schakel in de keten. Van vastgoedeigenaar tot facilitair manager, van werkgever tot de  gebruiker, van ICT dienstverlener tot beveiliger.

  Rijksvastgoedbedrijf, FM Haaglanden, SSC ICT zoeken elkaar actief op.

  Welke uitdagingen levert dat op voor de rijksoverheid?

  U hoort het van Marielle Dijkers (Slimme kantoren, RVB) Pepijn van der Spek (Innovatiemanger SSC ICT) , Harm van den Boogaard (beleidadviseur innovatie & duurzaamheid FM Haaglanden). Interview door Folkwin Emaar, innovatiemanager van EnergieRijk Den Haag

 • 15:10 - 15:30GeveltransformatieMarc BohleTransformatieRenovatie en Transformatie20190410thema-renovatie-en-transformatienexus-stage

  Geveltransformatie door Marc Bohle

  woensdag 10 april van 15:10 - 15:30 @ Transformatie

  Er wordt sinds eeuwen gemetseld. De gevel is het gezicht van ieder monumentaal gebouw en moet weer en wind doorstaan. Periodiek onderhoud aan het monument bevordert een duurzaam behoud van het onroerend goed. Ieder metselwerk behoeft een eigen en specifieke aanpak voor de uitvoering van dit onderhoud. Daarom ontwikkelt Marc Bohle heden ten dagen nog steeds nieuwe behandelingstechnieken. Met een technisch creatieve instelling, denken in innovatieve en duurzame oplossingen om juist dat wat bewaard en behouden moet worden zorg toe te dragen. Hoe wordt dit gedaan? wat zijn innovatieve ontwikkelingen om monumentale panden te behouden en te onderhouden, terwijl je wel de sfeer en de geschiedenis van een monument moet behouden?

 • 15:20 - 15:40Prijsuitreiking Rabobank Innovation ChallengeDoekle TerpstraEnergietransitieEnergietransitie20190410thema-energietransitiecreatio-stage
 • 15:20 - 15:40Zelfstandige- en efficiënte projectteams, hoe krijg je die?Frans BoschTalenten 20190410inspirate-stage

  Zelfstandige- en efficiënte projectteams, hoe krijg je die? door Frans Bosch

  woensdag 10 april van 15:20 - 15:40 @ Talenten

  Voor ieder bedrijf is het van belang dat (nieuwe) projectteams effectief met elkaar communiceren en samenwerken. Dit scheelt tenslotte miscommunicatie, frustratie, tijd én geld. Hoe effi­ciënt zou het zijn als alle leden van een projectteam in de opstartfase direct elkaars gedrag begrijpen en weten hoe ze elkaar kunnen benaderen? Frans Bosch, KPE-trainer in gedrag & communicatie, laat u tijdens deze ontmoeting beleven wat het verschil is tussen effectief communiceren en onbewust communiceren. Uiteraard met het doel om van ieder projectteam een succes te maken.

 • 15:25 - 15:45Richting Paris Proof! De opgave,aanpak,maatregelen en voorbeeldenWouter WienkDigitaliseringDigitalisering20190410thema-digitaliseringgaia-stage
 • 15:30 - 15:50In 10 stappen een Active HouseJos LichtenbergTransformatie 20190410nexus-stage

  In 10 stappen een Active House door Jos Lichtenberg

  woensdag 10 april van 15:30 - 15:50 @ Transformatie

  Als je een goede, gezonde woning wil ontwerpen, moet je van goede huize komen. Je hebt te maken met regelgeving als Bouwbesluit en BENG. Je moet helder op het netvlies hebben wat de definitie voor een gezonde woning is, daarnaast wil je de opdrachtgever zoveel tegemoet komen in hun wensen.

  Om ontwerpers het leven wat eenvoudiger te maken, is een stappenplan ontwikkeld.

  In de presentatie worden de tien stappen besproken aan de hand van praktische voorbeelden.

 • 15:30 - 16:30Welke tooling is er om circulair te ontwikkelen?Paola HuijdingCirculariteitCirculariteit20190410thema-circulariteitlink-stage

  Welke tooling is er om circulair te ontwikkelen? door Paola Huijding

  woensdag 10 april van 15:30 - 16:30 @ Circulariteit

  Kees heeft met 3 andere collega-bedrijven in opdracht van gemeente Amsterdam gewerkt aan het raamwerk om ontwerpen in de VO en DO fase te toetsen op circulariteit. In 1 dag krijgt de betreffende opdrachtgever een cijfer voor het ontwerp met advies om het mogelijk op een hoger circulair niveau uit te voeren.

  Tim heeft met een collega bedrijf in opdracht van Platform 31 gewerkt aan een producten catalogus met ‘circulaire alternatieven’. Iedereen die wijken van het gas af willen halen, hebben nu een catalogus waarmee traditionele aanbiedingen snel gescreend en aangepast kunnen worden.

  Paola heeft een studie voor het ministerie van BZK uitgevoerd naar scenario’s voor gasloze wijken. Welke scenario’s hebben de meeste kans van slagen als je niet alleen naar de technische ingrepen kijkt, maar juist ook naar de bewoners, stemgedrag, organisatiegraad etc.

 • 15:40 - 16:00Naar een dubbele energietransitie van mens & gebouwMartine de VaanTalentenEnergietransitie20190410thema-energietransitieinspirate-stage

  Naar een dubbele energietransitie van mens & gebouw door Martine de Vaan

  woensdag 10 april van 15:40 - 16:00 @ Talenten

  Dubbele energietransitie

  Voor het RVB zijn de energietransitie en slimme kantoren belangrijk, maar hoe draagt de werkomgeving bij aan vitaliteit van werknemers? De huidige werkgewoontes, waarbij we hele dagen binnen zitten, laten potentieel van medewerkers onbenut. Dat kan veel beter, en de werkomgeving kan het verschil maken om onze gewoontes te veranderen. Optimale  fysieke en mentale energie wordt steeds belangrijker. Martine opent het gesprek op welke manier de energietransitie en vitaliteit van mensen met  elkaar te maken hebben en hoe een gebied kan bijdragen aan vitale werknemers die productiever zijn, meer plezier hebben en zich meer betrokken zijn bij hun omgeving.

 • 15:40 - 16:00Duurzame Elfstedentocht | Andy van den Dobbelsteen Energietransitie 20190410creatio-stage
 • 15:45 - 16:05Gemeentelijk Vastgoed en energieprestatiecontractenSelina RoskamDigitalisering 20190410gaia-stage

  Gemeentelijk Vastgoed en energieprestatiecontracten door Selina Roskam

  woensdag 10 april van 15:45 - 16:05 @ Digitalisering

  Om klimaatdoelstellingen te halen voor het gemeentelijk vastgoed moeten flinke slagen worden gemaakt. Energie Prestatie Contracten kunnen hier wellicht een rol spelen.

 • 15:50 - 16:10Gegarandeerde energieprestatie en lagere ontwerp- en bouwkostenJourdain MartensTransformatieRenovatie en Transformatie20190410thema-renovatie-en-transformatienexus-stage

  Gegarandeerde energieprestatie en lagere ontwerp- en bouwkosten door Jourdain Martens

  woensdag 10 april van 15:50 - 16:10 @ Transformatie

  De energieprestatie-eisen voor nieuwbouwwoningen worden steeds strenger. Maar, weet u hoe u zo efficiënt en kostenoptimaal mogelijk aardgasloze BENG en nul-op-de-meter woningen bouwt?

  Om u te helpen duurzame en energiezuinige woningen te bouwen met gegarandeerde prestaties ontwikkelden ATAG Verwarming, Duco Ventilation & Sun Control, Jaga, Kingspan Insulation, Kingspan Unidek en Ubbink, het revolutionaire nieuwbouwconcept House Energy Optimum (HEO).

  Door de producten en oplossingen van deze A-merken te bundelen ontstaat een optimale afstemming van isolatie, ventilatie, verwarming en koeling. Dankzij deze integrale benadering bereikt u een betere ontwerp- en bouwkwaliteit en bouwt u gegarandeerd energiezuinige, comfortabele en gezonde woningen.

  Wilt u ook weten hoe HEO u helpt om betere woningen te bouwen tegen aanzienlijk lagere investeringskosten en lagere woonlasten voor de bewoner? Ontdek het tijdens de presentatie van Jourdain Martens, directeur en conceptontwikkelaar bij Develop inc. en woordvoerder van HEO.

 • 16:00 - 16:20Circulair bouwen een kwestie van afwachten of gewoon doen?Gerhard HospersTalenten 20190410inspirate-stage

  Circulair bouwen een kwestie van afwachten of gewoon doen? door Gerhard Hospers

  woensdag 10 april van 16:00 - 16:20 @ Talenten

  Er is veel te doen rondom circulair bouwen. Of het nu gaat om rijksbeleid, ambities van opdrachtgevers, eigendomsrecht, financiering of materialenpaspoort. Met Greenworks zijn we betrokken bij veel initiatieven en bieden we nu al de mogelijkheid om inzage te krijgen in de toepasbaarheid van bouw- en installatiematerialen binnen circulair bouwen met een duidelijke focus op de milieu-impact van materialen en de bijdrage aan een comfortabele leefomgeving.

 • 16:00 - 16:30De Grote verbouwing, duurzaam in drie decennia. Een handleiding vanaf de klimaattafel.Diederik SamsomEnergietransitieEnergietransitie20190410thema-energietransitiecreatio-stage
 • 16:05 - 17:05Smart Building. Van TCO naar Total Benefits voor eigenaar, exploitant en huurder.Wilfred van der PlasHenry HeidaIlja WerkhovenDigitaliseringDigitalisering20190410thema-digitaliseringgaia-stage

  Smart Building. Van TCO naar Total Benefits voor eigenaar, exploitant en huurder. door Wilfred van der Plas, Henry Heida, Ilja Werkhoven

  woensdag 10 april van 16:05 - 17:05 @ Digitalisering

  Van Total Cost of Ownership naar Total Benefits of Ownership is niet een leuke verpakking om het zelfde probleem. SMART Buildings leveren echt andere opbrengsten op. En hoe past dat dan op onze balans? Wat maakt het voor een eigenaar de investering waard en welke benefits ontvangt hij? Of zijn het vooral benefits voor de huurder? Wat stopt de huurder in SMART Buildings en wat krijgt hij er extra uit? Het doel van het Business Innovatie Lab is het aanjagen en verstevigen van de innovatiekracht in de vastgoedexploitatie. Met kennisoverdracht en kennisontwikkeling realiseren de leden duurzame oplossingen voor de toekomst. Wilfred van der Plas (Simaxx) en Henry Heida (Sweco) nemen u mee naar de toekomst die nu al gaande is. 

 • 16:10 - 16:50Duurzame energie, een kans of een bedreiging?Joost BalderArjen ModdermanTransformatie 20190410nexus-stage

  Duurzame energie, een kans of een bedreiging? door Joost Balder, Arjen Modderman

  woensdag 10 april van 16:10 - 16:50 @ Transformatie

  Dat het klimaat verandert is nu wel onderkend. Dat de CO2 de hoofdverdachte is wordt nog nauwelijks ontkend. De  energietransitie is in volle gang. Zie het niet als een bedreiging, maar als een kans om de energiebehoefte voor de eeuwigheid te garanderen. Olie is maar beperkt aanwezig en zal bij schaarste flink toenemen in prijs. Realiseert u zich wel: “There's a sunrise and a sunset every single day, and they're absolutely free”. Hoe ziet de nieuwe architectuur van onze energiewereld eruit en hoe kunnen we onze woningen verduurzamen, er wordt ingegaan op een praktijk-case.

 • 16:20 - 16:40OCS Hoe versnellen we het verduurzamen in het maatschappelijk vastgoed?Peter VersleijenTalenten 20190410inspirate-stage

  OCS Hoe versnellen we het verduurzamen in het maatschappelijk vastgoed? door Peter Versleijen

  woensdag 10 april van 16:20 - 16:40 @ Talenten

  Vanuit onze praktijk is de overtuiging ontstaan dat de duurzame oplossing niet alleen bestaat uit isoleren, windmolens bouwen en het dak vol zonnepanelen leggen. Naast alle techniek is er een verandering van ons gedrag nu nodig én een verandering in de opvoeding en opleiding van onze kinderen. Alleen een fundamentele verandering van de manier waarop wij leven biedt de kans op een permanente oplossing en waar wordt een fundamentele gedragsverandering beter bereikt dan in het onderwijs.

 • 16:30 - 17:30Circulariteit gaat niet alleen om materialenAtto HarstaCirculariteitCirculariteit20190410thema-circulariteitlink-stage

  Circulariteit gaat niet alleen om materialen door Atto Harsta

  woensdag 10 april van 16:30 - 17:30 @ Circulariteit

  Marcel laat aan de hand van verschillende projecten de integraliteit zien tussen de harde bebouwde omgeving en het groen. Wat is de meerwaarde van een integrale benadering, wat blijkt er allemaal mogelijk wanneer je eerder met elkaar aan tafel komt te zitten?

  Irene zit vol met water-oplossingen voor de stad. In haar presentatie loopt ze de verschillende oplossingen langs en komt bij het grootste vraagstuk uit: ‘Wanneer gaan mensen het nou eens anders doen?’. Irene vertelt over haar ervaringen bij een integrale benadering. 

  Atto is een innovator pur sang en presenteert hoe vanuit de Bouwcampus coalities gevormd worden om te komen tot energieneutrale gebieden. Mooie uitdaging om de energietransitie te verbinden aan de mogelijkheden om diezelfde ontwikkelingen circulair uit te voeren.

 • 16:40 - 17:00Presentatie HAN over robotisering en slimme innovatiesFrits SchultheissTalenten 20190410inspirate-stage

  Presentatie HAN over robotisering en slimme innovaties door Frits Schultheiss

  woensdag 10 april van 16:40 - 17:00 @ Talenten

  De expertise van Frits Schultheiss bevindt zich op het vlak van mensgerichte architectuur en bouwtechniek. Als architect heeft hij binnen het bouwkunde-onderwijs interesse in duurzaam energieneutraal en circulair bouwen in combinatie met multidisciplinair samenwerken met andere disciplines van verschillende opleidingen en in samenwerking met bedrijfsleven. Bij het KIVI-lectoraat Architecture in Health van de HAN is hij kenniskringlid en promoveert hij op het onderwerp energieneutrale upgrading van bestaande Wederopbouw hoogbouw. • 17:00 - 17:20Panel en zaal discussie met presentatoren en toehoordersMartin KoppenholPaul DielissenTalenten 20190410inspirate-stage
 • 17:00 - 23:00Green Tie GalaSide event 20190410side-event

  Green Tie Gala door Duurzaam Gebouwd

  woensdag 10 april van 17:00 - 23:00 @ Side event

  Het Green Tie Gala 2019 vindt plaats op woensdagavond 10 april, tijdens Building Holland. Deze feestelijke avond is exclusief toegankelijk voor 750 genodigde directieleden en bestuurders uit de Nederlandse bouw- en vastgoedsector. Hoogtepunt van de avond is de uitreiking van de ABN AMRO Duurzame 50 award voor de meest duurzame persoon in de bouw 2019. 

  Het Green Tie Gala is de ideale plek om oude bekenden te ontmoeten maar ook nieuwe contacten op te doen, om samen te bouwen aan een constructieve en duurzame samenwerkingen voor de toekomst. 

  Schrijf u hier in!

 • 10:30 - 11:30Bestuurlijk perspectief op de circulaire bouwsectorAnne-Marie RakhorstCirculariteitCirculariteit20190411thema-circulariteitlink-stage

  Bestuurlijk perspectief op de circulaire bouwsector door Anne-Marie Rakhorst

  donderdag 11 april van 10:30 - 11:30 @ Circulariteit

  Anne Marie neemt ons mee met haar kijk op de transitie naar een circulaire economie. Wat gebeurt er in de maakindustrie waar de bouwsector zo afhankelijk van is? Wat zijn de belemmeringen en waar liggen de kansen om tot opschaling te komen?

  Christian heeft een passie voor circulaire economie en wil zo veel als mogelijk ondernemers bewegen om deze thematiek zich eigen te maken. Het op handen zijnde Versnellingshuis kan mogelijk tot doorbraak projecten gaan leiden en opschaling veroorzaken.

  Mattheus neemt ons mee hoe het Ministerie kijkt naar de circulaire economie in relatie tot de bouwsector. Waar liggen de kansen voor de bedrijven in deze sector? En ook, welke belemmeringen liggen er die gezamenlijk aangepakt kunnen worden om massa te gaan creëren. 

 • 10:40 - 11:00“De wortel of de stok? Vergroot vandaag uw inzicht in de economische en psychologische drijvers van commitment in samenwerkingsrelaties.”Ferry MolenaarTalenten 20190411inspirate-stage
 • 10:45 - 11:05De volgende fase van digitaal bouwen gaat het verschil makenBob EilanderTimothy LievendagDigitaliseringDigitalisering20190411thema-digitaliseringgaia-stage
 • 10:45 - 11:05Een Biomakerij in de straatDoy SchellekensTransformatie 20190411nexus-stage
 • 10:45 - 11:05Biobased stromen als isolatiemateriaalTim BultersDuurzaam Gebouwd TALKSCirculariteit20190411thema-circulariteitfuturae-stage

  Biobased stromen als isolatiemateriaal door Tim Bulters

  donderdag 11 april van 10:45 - 11:05 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  In Nederland zijn veel organische (rest)stromen beschikbaar waaronder bermmaaisel, riet, lisdodde, stro, vlas, hennep, olifantsgras, cellulose, schelpen, en zelfs mycelium van paddenstoelen. Veel oplossingen zijn inmiddels beschikbaar voor het inzetten van deze biobased stromen in als isolatiemateriaal. Dit sluit mooi aan bij de enorme verduurzamingsopgave van de gebouwde omgeving waar we voor staan in het kader van de energietransitie. Biobased isolatiematerialen zijn vergelijkbaar met conventionele isolatiematerialen qua prestaties en hebben daarbij ook een lage impact op milieu en gezondheid.

 • 10:45 - 11:10Fijnstof reductie tijdens en na de bouwfaseThijs van OoijenTwan van der SlikkeEnergietransitieEnergietransitie20190411thema-energietransitiecreatio-stage

  Fijnstof reductie tijdens en na de bouwfase door Thijs van Ooijen, Twan van der Slikke

  donderdag 11 april van 10:45 - 11:10 @ Energietransitie

  In Nederland en in andere landen wordt de bevolking blootgesteld aan hoge concentraties fijnstof in de lucht. Uit onderzoeksgegevens blijkt dat fijnstof schadelijk is voor de gezondheid. Het is de missie van StaticAir om een fijnstof vrije leef- en werkomgeving te creëren. Dit wordt mogelijk gemaakt door de inzet van verschillende fijnstof reductiesystemen tijdens en na de bouwfase.
  StaticAir, zusterbedrijf van Mark Climate Technology, is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van fijnstof reduceersystemen. De ideologie van StaticAir, een wereld zonder fijnstof, is een logische aanvulling op de ambitie van Mark om zorgvuldig en uiterst efficiënt om te gaan met de fossiele brandstoffen die er zijn.

 • 11:00 - 11:20Subsidie en financieringsmogelijkheden voor het verduurzamen van VvE’s en gemengde VvE’sConstan CustersTalenten 20190411inspirate-stage

  Subsidie en financieringsmogelijkheden voor het verduurzamen van VvE’s en gemengde VvE’s door Constan Custers

  donderdag 11 april van 11:00 - 11:20 @ Talenten

  Het verduurzamen van VvE’s blijkt niet eenvoudig. Toch zijn er meerdere subsidieregelingen voor VvE’s van kracht voor o.a. het verkrijgen van subsidie voor energieadvies, het realiseren van energiebesparende maatregelen en het investeren in de kleine duurzame warmte-opties. Tevens zijn laagrentende leningen te verkrijgen voor de uitvoering daarvan. De regelingen worden toegelicht met de nodige tips voor de aanvragers.  

 • 11:00 - 11:30The Workplace Experience RevolutionGideon van der BurgGooee IoT ArenaDigitalisering20190411thema-digitaliseringiot-arena-1
 • 11:00 - 12:00‘Verkenningstafel opschaling en versnelling van de aardgasloze en circulaire renovatie van het corporatiebezit sociale woningen’Side event 20190411side-event

  ‘Verkenningstafel opschaling en versnelling van de aardgasloze en circulaire renovatie van het corporatiebezit sociale woningen’ door De Bouwcampus

  donderdag 11 april van 11:00 - 12:00 @ Side event

  We lezen elke dag alarmerende berichten over de noodzaak om de bestaande woningvoorraad te renoveren naar gezonde, toekomstbestendige, duurzame, aantrekkelijke woningen en wijken. Bovendien moet de woningvoorraad geschikt blijven voor alle sociale doelgroepen. Terwijl de krapte op de bouwmarkt de prijzen opstuwt nemen de ambities met die voorraad toe; aardgasloos, circulair, betaalbaar en met een snelheid van 5.000 woningen per week. Iedereen is het erover eens dat dat niet gaat lukken met de processen, producten en systemen zoals we die vandaag kennen en toepassen. Er moeten integrale, vernieuwende aanpakken komen om deze ambities waar te maken. Op de afzonderlijke deelgebieden wordt gelukkig al geïnnoveerd binnen diverse pilots van corporaties.

 • 11:00 - 17:00InnovatiespotterEric HoekstraSide event 20190411side-event

  Innovatiespotter door Eric Hoekstra

  donderdag 11 april van 11:00 - 17:00 @ Side event

  Building Holland barst van de innovaties. Teveel om op te noemen. Met de Innovatiespotter wordt u rondgeleid langs de belangrijkste innovaties van dit moment. Bij elke stand geven de bedenkers van de innovatie een korte pitch waardoor u snel op de hoogte bent van de nieuwste innovaties. Iedere dag zal de Innovatiespotter een aantal rondes lopen. Wilt u mee? Meld u hier aan

 • 11:05 - 11:25NOM, aardgasloos of all-electric bouwen? In 5 stappen naar Smart Energy Management in de woning zonder gedoe.Ron van de BeekDigitaliseringDigitalisering20190411thema-digitaliseringgaia-stage

  NOM, aardgasloos of all-electric bouwen? In 5 stappen naar Smart Energy Management in de woning zonder gedoe. door Ron van de Beek

  donderdag 11 april van 11:05 - 11:25 @ Digitalisering

  Een betaalbaar, comfortabel energieneutraal huis voor iedereen is de ambitie. Om dat te bereiken, hebben kabinet, bouwsector en wooncorporaties grote ambities verwoord in het Klimaatakkoord van juli 2018. Wat betekend dit voor de bouwsector? Is het haalbaar dat Nul op de meter woningen de standaard worden?

  Een NOM-woning wekt evenveel duurzame energie op als dat deze verbruikt, inclusief het warmte- en energieverbruik van de bewoners. Bij (nieuw)bouw van een NOM-woning geeft de aannemer een Energie Prestatie Garantie af. De huurder betaalt geen energierekening, maar een Energie Prestatie Vergoeding (EPV) aan de corporatie. Klinkt logisch, maar hoe regel je dit in de praktijk?

  Ron neemt je aan de hand van praktijkvoorbeelden en een helder verhaal mee door de onderwerpen.

  Na deze workshop weet u meer over:

  • Hoe u in vijf stappen een NOM-, aardgasloze of all-electric woning kunt bouwen of te renoveren, zonder gedoe
  • De voordelen van een energiemodule en hoe deze bijdraagt aan de EPV

  Nieuwsgierig geworden? Sluit aan bij de workshop!

 • 11:05 - 11:25Wonderwoods. Green at heartPieter KalTransformatie 20190411nexus-stage
 • 11:05 - 11:25Product-as-a-Service in de bouwIris van den AkkerDuurzaam Gebouwd TALKS 20190411futurae-stage

  Product-as-a-Service in de bouw door Iris van den Akker

  donderdag 11 april van 11:05 - 11:25 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  Circulariteit is ook in de bouw in opkomst. ABN AMRO presenteert hoe het Product-as-a-Service concept ook in de Bouw een succesvolle verdienmodel kan zijn en hoe ABN AMRO u hierbij kan helpen.

 • 11:10 - 11:35Data gedreven werken binnen de installatietechniekDave BaasEnergietransitieEnergietransitie20190411thema-energietransitiecreatio-stage

  Data gedreven werken binnen de installatietechniek door Dave Baas

  donderdag 11 april van 11:10 - 11:35 @ Energietransitie

  Hoe kan binnen de installatietechniek met gebouwdata op korte termijn waarde worden gecreëerd? En waarom moet ik dit zo graag willen? Werner Vink laat aan de hand van een aantal praktische voorbeelden zien hoe organisaties hiermee aan de slag kunnen gaan en op korte termijn resultaat kunnen realiseren. De voorbeelden hebben betrekking op het gebruiken van data binnen energiemanagement, gebruikerscomfort en technisch onderhoud. Vanuit diverse TVVL regiobijeenkomsten heeft Werner inmiddels al honderden professionals bereikt met zijn verhaal. Dit wil je toch niet missen?

 • 11:20 - 11:50Energiebesparingen sportaccommodatiesMarcel van de BergTalenten 20190411inspirate-stage

  Energiebesparingen sportaccommodaties door Marcel van de Berg

  donderdag 11 april van 11:20 - 11:50 @ Talenten

  Als schrijver van de Routekaart Verduurzaming Sportaccommodaties is voor RVO inzicht krijgen in recente ontwikkelingen in de sportsector nodig om lange termijn doelstellingen goed te borgen. De zoektocht naar CO2 arm Nederland in 2050 wordt getrokken door koplopers die vernieuwende concepten durven te gebruiken.

  Hellebrekers Technieken heeft in 2019 een tweetal all-electric zwembaden gerealiseerd. Een grote uitdaging, maar zeker mogelijk. Hellebrekers vertelt over de realisatie van deze zwembaden.

 • 11:25 - 11:45Modulair bouwenArvid DuijzerDuurzaam Gebouwd TALKS 20190411futurae-stage

  Modulair bouwen door Arvid Duijzer

  donderdag 11 april van 11:25 - 11:45 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  Iedere gebouw hetzelfde?! Het stelt ons in staat te werken met een gestandaardiseerd gebouwconcept qua beleving (klimaat, geluid en licht). Het gebouwconcept wordt in onze fabriek per functionele ruimte geassembleerd zodat er modulaire bouwstenen ontstaan die per ruimte worden verwerkt. Dit versnelt het afbouwproces in het gebouw en kunnen we sneller opleveren waardoor de eigenaar van het gebouw eerder kan verhuren. Door een standaard concept aan te bieden kunnen we voor dezelfde kosten als een installatie met een comfortklasse B een comfortklasse A aan te bieden. Dit zorgt voor een betere beleving van de gebruiker. 

 • 11:25 - 11:45EnergieRijk Den Haag de energietransitie in uitvoering.Frans DeelemanTransformatieRenovatie en Transformatie20190411thema-renovatie-en-transformatienexus-stage

  EnergieRijk Den Haag de energietransitie in uitvoering. door Frans Deeleman

  donderdag 11 april van 11:25 - 11:45 @ Transformatie

  EnergieRijk Den Haag is een samenwerkingsverband tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, gemeente Den Haag en provincie Zuid-Holland. Een concrete gebiedsgerichte aanpak van de energietransitie door drie bestuurslagen in samenwerking met diverse marktpartijen o.a. de SER, de Politie, de Raad voor de Rechtspraak, diverse Hoge Colleges van Staat en de private partijen zoals de BAM , de Facilicom Groep en Safire.

  Denk hierbij aan GEO-thermie, WKO-ringen en warmte uit oppervlakte water.

  Luister naar een verhaal over een inspirerende samenwerking.

  Hoe werkt zo’n samenwerking? Hoe wordt een roadmap op elkaar afgestemd? En hoe wordt omgegaan met de uitdagingen van de verschillende tijdshorizonnen binnen de diverse organisaties?

 • 11:25 - 12:05De transitievisie warmte – wat betekent dat voor mij?Marjet RuttenIvo OpsteltenLeonie van der SteenDigitaliseringEnergietransitie20190411thema-energietransitiegaia-stage

  De transitievisie warmte – wat betekent dat voor mij? door Marjet Rutten, Ivo Opstelten, Leonie van der Steen

  donderdag 11 april van 11:25 - 12:05 @ Digitalisering

  Alle gemeenten moeten uiterlijk in 2021 de transitievisie warmte opleveren, waarin ze het tijdspad vastlegt wanneer welke wijk wordt verduurzaamd en wat op wijk/buurtniveau de toekomstige energie en warmtevoorziening gaat worden. Een goed initiatief. Maar wat betekent dat in de praktijk? Hoe gedetailleerd en vaststaand is die transitievisie warmte? Wat voor keuzes heb je daarbij en hoe maak je de juiste keuze? Wat zijn de consequenties van de keuzes? En hoe kunnen we als bouw- en installatiesector inspelen op die transitievisie warmte? Welke kansen levert dat voor ons? Daarover gaat Marjet Rutten in gesprek met onder meer Ivo Opstelten (Stroomversnelling) en Leonie van der Steen (Squarewise). Meer informatie vind je hier: http://bit.ly/2NGDc75

 • 11:30 - 12:00The Lighting Market in a different LightFrits CornelissenGooee IoT ArenaDigitalisering20190411thema-digitaliseringiot-arena-1
 • 11:30 - 12:30Hoe realiseer ik een circulair project?Ron JacobsCirculariteitCirculariteit20190411thema-circulariteitlink-stage

  Hoe realiseer ik een circulair project? door Ron Jacobs

  donderdag 11 april van 11:30 - 12:30 @ Circulariteit

  Ron verbindt zijn creativiteit direct met een gezonde businesscase. Hij presenteert een nieuwe manier van bouwen in Nederland, namelijk in staal. Hiermee ontstaan modulaire gebouwen, flexibel aan te passen door de tijd heen met potentieel lagere stichtingskosten.

  Joris presenteert verschillende projecten waar Signify de verlichting heeft gerealiseerd op een circulaire wijze. Dat kan zowel in de buitenruimte zijn als in kantoorgebouwen. Technisch kan er al heel veel, wat zijn nou de belemmeringen waar Signify nog tegenaan loopt?

 • 11:35 - 12:00“Uw gebouw als uw persoonlijke assistent”Gerard van der HoevenEnergietransitieEnergietransitie20190411thema-energietransitiecreatio-stage

  “Uw gebouw als uw persoonlijke assistent” door Gerard van der Hoeven

  donderdag 11 april van 11:35 - 12:00 @ Energietransitie

  Wensen en eisen op het gebied van werken veranderen en gebouwen moeten daarin mee. Medewerkers willen meer flexibiliteit voor een goede balans tussen werk en privé. Ze willen hun werkuren zo effectief mogelijk besteden en bovenal ook werken in een inspirerende en gezonde omgeving. Met Priva en bGrid® maakt u van uw gebouw de persoonlijke assistent die dit allemaal mogelijk maakt. Een kleine revolutie, want: geen losse oplossingen meer voor losse problemen, maar één systeem met alle functionaliteiten voor een optimale werkomgeving. Nu én in de toekomst.

 • 11:45 - 12:05Samen bouwen aan de circulaire wijk van overmorgenMarije KamphuijsTransformatie 20190411nexus-stage

  Samen bouwen aan de circulaire wijk van overmorgen door Marije Kamphuijs

  donderdag 11 april van 11:45 - 12:05 @ Transformatie

  Hoe wonen in de toekomst er uitziet hebben we zelf in de hand. Aan De Loskade op het voormalige Suikerfabriekterrein in Groningen, experimenteert Van Wijnen samen met creatieve en vooruitstrevende partijen in de circulaire wijk van overmorgen. Hier hebben we de ruimte om toekomstdromen actief na te jagen. Ruimte om te experimenteren met nieuwe combinaties van innovaties op het gebied van wonen, mobiliteit, energie en materialen. Ruimte om de komende jaren samen te experimenteren in een remontabele en circulaire short stay wijk die niet tijdelijk oogt, maar het wel is.

  Om samen met (tijdelijke) bewoners al vandaag het wonen van (over)morgen te kunnen zien en voelen. Daarom bouwt Van Wijnen aan De Loskade.

  Bouw je mee?

 • 11:45 - 12:05Circulariteit nu opschaalbaar met VBI GreenScorePeter MustersDuurzaam Gebouwd TALKS 20190411futurae-stage
 • 11:50 - 12:10Hoe vergroten we de vraag naar biobased bouwmaterialen? Beton als het meest toegepast materiaal kan met BOP een aanzienlijke CO2 reductie opleveren.Boudewijn PiscaerTalenten 20190411inspirate-stage

  Hoe vergroten we de vraag naar biobased bouwmaterialen? Beton als het meest toegepast materiaal kan met BOP een aanzienlijke CO2 reductie opleveren. door Boudewijn Piscaer

  donderdag 11 april van 11:50 - 12:10 @ Talenten

  De CO2 reductie voor de nieuwbouw kan worden gehalveerd als we de biobased materialen serieus gaan toepassen en kennis nemen van de USP’s van deze bouwstoffen. Boudewijn Piscaer licht de mogelijkheden toe van BOP wat staat voor Beton Op Prestatie maar ziet ook dat we anders moeten samenwerken, kennisdelen en acquireren om de klantvraag te vergroten en CO2 reductie af te dwingen.

 • 12:00 - 12:25Betaalbaar van het gas af. Een concept voor de bestaande woningvoorraadEnergietransitieEnergietransitie20190411thema-energietransitiecreatio-stage

  Betaalbaar van het gas af. Een concept voor de bestaande woningvoorraad door TVVL

  donderdag 11 april van 12:00 - 12:25 @ Energietransitie

  Een bestaande woning voorbereiden op de toekomst kan een ingrijpende opgave zijn. Door integraal een vraagstuk te benaderen en door samen te werken met partijen die dagelijks bezig zijn met onderdelen van deze opgave is een oplossing ontstaan die na de technische levensduur van de installatiecomponenten een beperkte herinvestering vragen. Kom kritisch kijken naar aangesloten vermogens, (her)investeringen, zonwerking, nachtventilatie, thermische massa en stekkerklare warmtepompboiler. Deze draait alleen in de daguren, heeft een tapwater voorraad van ca 280 liter en draagt zorg voor piekverlaging van het net.  Het resultaat is verbluffend! Een woning waar in beginsel het aangesloten vermogen 3x25 A bedraagt en waar door het lage aangesloten vermogen op jaarbasis (op basis van de huidige tarieven) ca € 650,00 bespaart wordt op het vastrecht. Over 15 jaar is bedraagt deze niet geïndexeerde besparing € 9.750,00

  Spreker: Dennis Bergsma  i.s.m. Rob Kuijstermans 

 • 12:05 - 12:25Gemeentelijk Vastgoed en energieprestatiecontractenSelina RoskamTransformatie 20190411nexus-stage

  Gemeentelijk Vastgoed en energieprestatiecontracten door Selina Roskam

  donderdag 11 april van 12:05 - 12:25 @ Transformatie

  Om klimaatdoelstellingen te halen voor het gemeentelijk vastgoed moeten flinke slagen worden gemaakt. Energie Prestatie Contracten kunnen hier wellicht een rol spelen.

 • 12:05 - 12:25Toekomstwaarde van gebouwen #hoedanEvi van RijnDuurzaam Gebouwd TALKS 20190411futurae-stage

  Toekomstwaarde van gebouwen #hoedan door Evi van Rijn

  donderdag 11 april van 12:05 - 12:25 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  Zorgen dat een gebouw in gebruik is en blijft. Dát is volgens ons toekomstwaarde van gebouwen. Maar hoe doe je dat dan? Wij ontwikkelden in opdracht van o.a. het ministerie van BZK concrete stappen, slimme indicatoren en een handige quickscan waarmee de toekomstwaarde getoetst kan worden. De politie, het RVB, Heijmans en Woonwaard hielpen ons bij de validatie hiervan. Is jouw gebouw al klaar voor de toekomst?

 • 12:05 - 12:45De stand van zaken van nieuwe start ups met hun ontwikkelingenWouter TruffinoDigitaliseringDigitalisering20190411thema-digitaliseringgaia-stage

  De stand van zaken van nieuwe start ups met hun ontwikkelingen door Wouter Truffino

  donderdag 11 april van 12:05 - 12:45 @ Digitalisering

  Tijdens de keynote vertelt Wouter over ConTech (Construction Technology) en PropTech (Property Technology) ontwikkelingen in Nederland, wat is de impact van exponentiële groei, waarom GAFA (Google, Apple, Facebook en Amazon) de ‘concurrenten’ van morgen zijn, welke start-ups vandaag al het verschil maken, hoe jij succesvol kan samenwerken met deze start-ups en hoe krijg je medewerkers in beweging. Elke dag neemt Wouter twee of drie start-ups mee die hun technologische oplossing pitchen.

 • 12:10 - 12:30Casus 84 App. President Brandstraat Amsterdam van het gas los!Eric HoekstraTalenten 20190411inspirate-stage

  Casus 84 App. President Brandstraat Amsterdam van het gas los! door Eric Hoekstra

  donderdag 11 april van 12:10 - 12:30 @ Talenten

  Een zeer grote opgave zit in het bestaand vastgoed! We hebben vooral in de grote steden hele woonwijken met appartementen en portiekflats. Als je hier van het gas af wil, zelfvoorzienend en energie-efficiënt dan heb je meer dan specifieke kennis nodig! Aan de had van een casus gaat Jan
  Camphuijsen in op de weerstanden, valkuilen en vooroordelen maar ook naar een onderzoek met een businesscase naar een betaalbare gefaseerde aanpak.

 • 12:25 - 12:45Expertise en middelen in de etalage?!Rob de ReuTransformatie 20190411nexus-stage

  Expertise en middelen in de etalage?! door Rob de Reu

  donderdag 11 april van 12:25 - 12:45 @ Transformatie

  Als organisatie, bedrijf of instelling moet je aan de slag met de Informatieplicht of een Energielabel. Maar er zijn ook kansen. Met ondersteuning vanuit de Energie Investeringsaftrek kunt u een kantoorpand veel energiezuiniger maken. Met hulp van SDE+ kan een dak tot een bron van zonne-energie worden omgevormd. In deze sessie gaan we in op vragen over de energiebesparingsverplichtingen van een ondernemer. Maar ook op wat RVO met zijn brede pakket aan expertises en ondersteuningsmiddelen voor u betekenen! Er wordt niets gepresenteerd. We luisteren naar waar ú naar op zoek bent! En vervolgens helpen wij u om uw weg te vinden door de weelde aan mogelijkheden die u bij RVO aan zult kunnen treffen!

 • 12:25 - 12:50Energieopslag in de woningbouw in relatie tot opwekking door middel van zonne-energieArjan SchrauwenEnergietransitieEnergietransitie20190411thema-energietransitiecreatio-stage

  Energieopslag in de woningbouw in relatie tot opwekking door middel van zonne-energie door Arjan Schrauwen

  donderdag 11 april van 12:25 - 12:50 @ Energietransitie

  Zoals u wellicht weet loopt de gunstige salderingsregeling af en wordt deze omgezet in een terugleversubsidie. Daarnaast zijn er in de markt steeds meer geluiden te horen dat we van het gas af moeten. Wat is er bijvoorbeeld mogelijk met waterstof; en is het bijvoorbeeld mogelijk om zonne-energie tijdelijk op te slaan? In deze lezing vertelt Arjan Schauwen u hierover graag meer. Met TVVL onderzoeken we welke mogelijkheden er zijn, hoe het een en ander technisch is in te passen en wat de mogelijke toekomst zal zijn voor de opslag van energie.

 • 12:30 - 12:50Matchen jouw ambities en doelstellingen met de wensen en behoeften van de gebruiker?Casper MeindersTalenten 20190411inspirate-stage
 • 12:30 - 13:00Hoe maak je, je gebouw smart ready, zonder additionele investeringen in de bouwfase?Bastiaan de GrootGooee IoT ArenaDigitalisering20190411thema-digitaliseringiot-arena-1

  Hoe maak je, je gebouw smart ready, zonder additionele investeringen in de bouwfase? door Bastiaan de Groot

  donderdag 11 april van 12:30 - 13:00 @ Gooee IoT Arena

  Project ontwikkelaars krijgen steeds vaker de vraag om gebouwen te leveren welke slim zijn. Dit is echter een risicovolle investering tijdens de bouwfase, welke technologie integreer je? Wat als je de verkeerde technologie gebruikt? Wat als de uiteindelijke gebruiker niet wil betalen voor de meerwaarde? In deze speech zal Bastiaan laten zien hoe je door de juiste keuzes te maken in iets basaal als de verlichting,  je een gebouw kan leveren dat een groot aantal 'slimme' functies zoals: occupancy analytics, asset tracking en klimaat monitoring ondersteund, zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt. Alle technologische bouwblokken zitten namelijk al in een modern armatuur en door recente innovaties kunnen deze nu gebruikt worden in commerciële toepassingen.

 • 12:30 - 13:00Unlocking the Internet of ValueShaun TaylorGooee IoT ArenaDigitalisering20190411thema-digitaliseringiot-arena-1

  Unlocking the Internet of Value door Shaun Taylor

  donderdag 11 april van 12:30 - 13:00 @ Gooee IoT Arena

  How do we turn the Internet of Things into the Internet of Value? What compelling applications and platforms can deliver measurable benefits to clients and drive rapid adoption? Shaun Taylor, business development manager at Tridium, explores the key areas where organisations can extract value from data in buildings.

 • 12:30 - 13:30Community of InnovationsCirculariteitCirculariteit20190411thema-circulariteitlink-stage

  Community of Innovations door Cirkelstad

  donderdag 11 april van 12:30 - 13:30 @ Circulariteit

  Met de ‘Community of Innovation’ maakt Cirkelstad werk van het verbinden van drie corporates met een innovatievraag met start-ups en scale-ups die ter plekke komen pitchen.

 • 12:45 - 13:05Duurzame, slimme en vitale gebouwen hebben de toekomstMarc HopmanTransformatie 20190411nexus-stage

  Duurzame, slimme en vitale gebouwen hebben de toekomst door Marc Hopman

  donderdag 11 april van 12:45 - 13:05 @ Transformatie

  De toekomst is aan duurzame, slimme en vitale gebouwen. Duurzaam op het gebied van energiegebruik en energieopwekking, slim door sensortechnologie en vitaal op het gebied van gezondheid en flexibiliteit. Ofwel gerevitaliseerde gebouwen waarbij de beleving gebruiker centraal staat.

  De verschillende trends in de vastgoedmarkt zorgen voor een ontwikkeling van een business case naar een value case. Deze ontwikkeling zorgt voor een verandering van de contractvormen en verdienmodellen. Wat zijn de verschillen tussen een business case en value case? En wat brengt de smart building technologie ons in de toekomst van de contractvormen? Aan het einde van deze bijeenkomst bent u bijgepraat over:

  1. nieuwe verdienmodellen
  2. welk traject of proces u moet doorlopen voor een gerevitaliseerd gebouw
  3. aan welke wettelijke verplichtingen een gebouweigenaar moet gaan voldoen

 • 12:45 - 13:0510 do's en dont's voor circulair bouwenPaddy SiewertsDuurzaam Gebouwd TALKS 20190411futurae-stage
 • 12:45 - 13:25Geld verdienen met duurzaamheidThijs LindhoutDigitaliseringDigitalisering20190411thema-digitaliseringgaia-stage

  Geld verdienen met duurzaamheid door Thijs Lindhout

  donderdag 11 april van 12:45 - 13:25 @ Digitalisering

  Thijs Lindhout is inspirator en duurzaam ondernemer. Hij is oprichter van ondermeer De Duurzame Adviseurs. Zijn team van 12 consultants begeleidt jaarlijks een honderdtal (bouw)bedrijven bij het implementeren van een duurzaam beleid. Het uitgangspunt hierbij is dat duurzaamheid leuk is én geld oplevert. Tijdens de korte keynote van Thijs ontdek je dat dit kan. Voor elk bedrijf. 

 • 12:50 - 13:15Altijd toekomst in HVAC: ” Retrofit de toekomst naar duurzaam ventileren”Eric MarechalEnergietransitieEnergietransitie20190411thema-energietransitiecreatio-stage

  Altijd toekomst in HVAC: ” Retrofit de toekomst naar duurzaam ventileren” door Eric Marechal

  donderdag 11 april van 12:50 - 13:15 @ Energietransitie

  Bestaande Ventilatiesystemen updaten naar systemen met hedendaagse energievereisten is in een handomdraai geregeld en financieel zeer aantrekkelijk zeker met de nieuwe eisen, die sinds 2015 van kracht zijn. Moderne ventilatoren met de energiebesparende EC-technologie zijn uitermate interessant voor ieder systeem. Een samenwerking tussen Piguillet & Zonen B.V. en ZIEHL-ABEGG.

 • 12:50 - 13:30Smart BuildingsMike GrootTalentenDigitalisering20190411thema-digitaliseringinspirate-stage

  Smart Buildings door Mike Groot

  donderdag 11 april van 12:50 - 13:30 @ Talenten

  Slim, handig, pienter, uitgekookt of intelligent gebouw

  De huidige stand van de techniek maakt het mogelijk om gebouwen slim te maken. De potentie is enorm op het gebied van energiebesparing, comfort en kostenbesparing. In bijna ieder gebouw is één of meerdere van deze zaken haalbaar. Echter, staat de investering het ontginnen van deze potentie in de weg?

  Wat wil u voor uw gebouw of klant: Moet het gebouw ‘intelligent’ zijn en dus de hoogste mate van integratie bevatten. Of is ‘pienter’ genoeg en wordt alleen geïntegreerd om het laaghangend fruit te pakken. Samen lopen we door de afwegingen heen en geven we handvaten om u te helpen in deze nieuwe wereld van onbegrensde mogelijkheden.

 • 13:00 - 13:30Door uw digital twin - GRIP op uw gebouwRalf DaggersGooee IoT ArenaDigitalisering20190411thema-digitaliseringiot-arena-1

  Door uw digital twin - GRIP op uw gebouw door Ralf Daggers

  donderdag 11 april van 13:00 - 13:30 @ Gooee IoT Arena

  U krijgt een korte presentatie over hoe, door het ontsluiten van data binnen gebouwen en de mogelijkheden om hardware real-time aan te sturen is de basis gelegd voor smart buildings. CroonWolter&Dros heeft de GRIP-SLIM-FIT dynamiek opgezet. Het steppingstone model om klanten stap voor stap richting een smart building te brengen.
  De eerste stap is GRIP op je gebouw. Waarbij huurders, verhuurders, beheerders en tech dienstverleners inzicht krijgen in de realtime performance van uw gebouw en de optimalisaties die wij doorvoeren. Hierdoor sturen wij als partner op uw energiekosten, klimaatoptimalisatie en het organiseren van onderhoud.
  Wat is er allemaal mogelijk is in een gebouw door het toepassen van Slimme sensoren en het samenstellen van data. Dit geeft een andere kijk op de huidige verdienmodellen en hospitality van gebouwen en zijn gebruikers. Dit geeft ook een andere kijk verdienmodellen en de bijbehorende KPI's. Het samenbrengen van verschillende data geeft bepaalde inzichten. Voorbeeld onze 18 gebouwen op Gooee (in de praktijk). Stip hierbij ook onze samenwerking aan met Gooee.

 • 13:00 - 17:00Seminar Wind en Architectuur Side event 20190411side-event

  Seminar Wind en Architectuur

  donderdag 11 april van 13:00 - 17:00 @ Side event

  Seminar Wind en Architectuur

  Op donderdag 11 april organiseren wij hét seminar over wind en architectuur. Wilt u meer weten over de invloed van wind op de (her)ontwikkeling van de gebouwde omgeving en hoe u rekening kunt houden met wind bij uw ontwerp? Meldt u dan nu aan op onze website!

  Tijdens deze informatieve netwerkbijeenkomst staat SPOT Amsterdam, gelegen binnen het gebiedsontwikkelingsproject Amstel III centraal. Aan het woord komen Aldo Trim (KAAN Architecten), Sierd Tilma (LBP|SIGHT), Martien Borggreve (gemeente Amsterdam) en Reinier Maas (Actiflow). Ga voor meer informatie naar www.actiflow.com.

 • 13:05 - 13:25Energietransitie van gebouw tot mobiliteitPaul de WinterTransformatie 20190411nexus-stage

  Energietransitie van gebouw tot mobiliteit door Paul de Winter

  donderdag 11 april van 13:05 - 13:25 @ Transformatie

  De energietransitie in de gebouwde omgeving is in volle gang. Maar, stoppen we bij de voordeur of kijken we verder? Wat ons betreft houdt het daar niet op. Als bedrijf is er naast CO2 reductie gerelateerd aan het gebouw veel winst te halen in het verlagen van de CO2-footprint door mobiliteit slimmer en schoner in te richten. Hoe begin je de transitie naar zero emissie mobiliteit zonder concessies in de operatie van de bedrijfsvoering? En sterker nog welke rol kan het gebouw spelen in de laad en tankinfrastructuur van schone voertuigen. Paul de Winter van PitPoint praat je bij.

 • 13:05 - 13:25De rol van de architect in het circulaire bouwprocesPieter van OsDuurzaam Gebouwd TALKSCirculariteit20190411thema-circulariteitfuturae-stage

  De rol van de architect in het circulaire bouwproces door Pieter van Os

  donderdag 11 april van 13:05 - 13:25 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  In het circulaire design programma Circo hebben meer dan 100 architecten kennis gemaakt met circulaire design strategieën en business modellen en nagedacht over hun rol als “change agent”. Pieter van Os deelt de inzichten van deze partijen en bespreekt de verschillende rollen die architecten kunnen nemen in een circulaire bouwproces.

 • 13:15 - 13:40Los van aardgas: wat zijn de kansen voor toepassing van biogas in industrie en utiliteit? | Alex Winkelhorst Energietransitie 20190411creatio-stage
 • 13:25 - 13:45Building for the Future, hoe kijkt Rabo naar de Bouwsector?Leontien de WaalDigitaliseringDigitalisering20190411thema-digitaliseringgaia-stage

  Building for the Future, hoe kijkt Rabo naar de Bouwsector? door Leontien de Waal

  donderdag 11 april van 13:25 - 13:45 @ Digitalisering

  Hoe kijkt Rabobank naar de uitdagingen in gebouwde omgeving, hoe ziet zij de rol van de bouwsector veranderen? Welke trends en ontwikkelingen zijn dominant? Waar heb je als ondernemer baat bij het opzetten of doorontwikkelen van je business plan? Hoe beoordeelt een financier jouw businessplan? Hoe kom ik tot opschaling van een idee/aanpak? Hoe kan de bank daarbij helpen?

 • 13:25 - 13:45In 10 stappen een Active HouseAnne StruiksmaTransformatie 20190411nexus-stage

  In 10 stappen een Active House door Anne Struiksma

  donderdag 11 april van 13:25 - 13:45 @ Transformatie

  Als je een goede, gezonde woning wil ontwerpen, moet je van goede huize komen. Je hebt te maken met regelgeving als Bouwbesluit en BENG. Je moet helder op het netvlies hebben wat de definitie voor een gezonde woning is, daarnaast wil je de opdrachtgever zoveel tegemoet komen in hun wensen.

  Om ontwerpers het leven wat eenvoudiger te maken, is een stappenplan ontwikkeld.

  In de presentatie worden de tien stappen besproken aan de hand van praktische voorbeelden.

 • 13:25 - 13:45Circulariteit: van strategie naar praktijk!Jim TeunizenDuurzaam Gebouwd TALKS 20190411futurae-stage
 • 13:30 - 13:50EnergietransitieJan Willem van de GroepTalenten 20190411inspirate-stage
 • 13:30 - 14:00Wat zijn de diepgaande onderzoeken naar circulariteit in de bouw?Ellen van BuerenCirculariteitCirculariteit20190411thema-circulariteitlink-stage

  Wat zijn de diepgaande onderzoeken naar circulariteit in de bouw? door Ellen van Bueren

  donderdag 11 april van 13:30 - 14:00 @ Circulariteit

  TNO werkt met diverse coalitiepartners aan ‘Opcirkelen in de bouw’. Een integrale methode om (provinciale of gemeentelijke) circulaire beleidsambitie op te stellen vanuit de mogelijkheden in de markt. Naomi neemt het publiek mee in deze integrale methodiek.

  Ellen leidt één van de meerjarige onderzoeksprojecten binnen het Accez-programma, namelijk de verkenning naar circulaire gebiedsontwikkeling. In dit actiegericht onderzoek staat de ontwikkeling van de Binckhorst in Den Haag centraal. Welke inzichten in samenwerking, verdienmodellen levert dit op?

  AMS is een van de coalitiepartners in het Europese onderzoeksproject ‘Cinderella’. Verschillende onderwerpen worden onderzocht, zo ook wat de verdienmodellen zijn op de grote stofstromen bij circulair bouwen. Wat zijn bijvoorbeeld de verdienmodellen op grind, beton of betonproducten?

 • 13:40 - 14:05Ben jij digitaal of doe jij digitaal?Jacques van der KrogtEnergietransitieEnergietransitie20190411thema-energietransitiecreatio-stage
 • 13:45 - 14:05Digital Marketing in de bouwFrans AppelsDyon MetselaarDigitaliseringDigitalisering20190411thema-digitaliseringgaia-stage

  Digital Marketing in de bouw door Frans Appels, Dyon Metselaar

  donderdag 11 april van 13:45 - 14:05 @ Digitalisering

  Succesvolle online marketingstrategieën in de bouw

  Frans en Dyon nemen je mee door succesvolle online marketingstrategieën in de bouwsector. Met concrete klantcases, voorbeelden en bewezen resultaten inspireren ze hoe je online marketing succesvol kan toepassen om je doelgroepen effectief te bereiken, leads te genereren en met je relaties te communiceren. Met datagedreven praktijkvoorbeelden laten ze zien hoe je marketing en sales optimaal op elkaar laat aansluiten en dit blijvend kan optimaliseren.  

 • 13:45 - 14:05Rol van ventilatie in de energietransitieJerome CorbaTransformatieEnergietransitie20190411thema-energietransitienexus-stage

  Rol van ventilatie in de energietransitie door Jerome Corba

  donderdag 11 april van 13:45 - 14:05 @ Transformatie

  Het lijkt in de energietransitie vooral over het opwekken van duurzame energie te gaan. Maar wat als er systemen zijn die de energievraag van een woning kunnen verlagen? Dan is er een kleinere energiebron nodig. Handig, want het elektriciteitsnet is straks overbelast. Tijdens deze lezing bespreken we wat een goed ventilatiesysteem hieraan kan bijdragen.

 • 13:45 - 14:05Puzzel met vier stukjesRudy GreversMartijn van LeerdamDuurzaam Gebouwd TALKS 20190411futurae-stage
 • 13:50 - 14:10De Energy Resource Manager(ERM); Integreren van hernieuwbare energiebronnen door slimme aansturingJoeri PosmaTalentenEnergietransitie, Digitalisering20190411thema-energietransitie, thema-digitaliseringinspirate-stage

  De Energy Resource Manager(ERM); Integreren van hernieuwbare energiebronnen door slimme aansturing door Joeri Posma

  donderdag 11 april van 13:50 - 14:10 @ Talenten

  De duurzame energie transitie leid tot onbalans in het elektriciteitsnet. Om te zorgen dat energievraag en (duurzame) productie beter op elkaar aansluiten zijn slimme oplossingen nodig. Denk hierbij aan smart charging van elektrische auto’s, vraagsturing en energieopslag. Wij hebben de ERM ontwikkelt, welke op basis van verschillende logica energie technologien kan aansturen, om zo de balans in het elektriciteitsnet te verbeteren en zo de energietransitie te ondersteunen.

 • 14:00 - 14:30The customer Journey, Decoding the employee experienceRick JacobsGooee IoT ArenaDigitalisering20190411thema-digitaliseringiot-arena-1

  The customer Journey, Decoding the employee experience door Rick Jacobs

  donderdag 11 april van 14:00 - 14:30 @ Gooee IoT Arena

  The facilities management market is shifting from single facility services based on cost reduction towards integrated value added services. By decoding the employee experience CBRE support their clients by increasing individual well-being, personal productivity and organizational effectiveness through people-led, technology-enabled services. Rick Jacobs will share CBRE’s vision, innovations, developments and the way Gooee contribute to stay ahead in this competitive market.

 • 14:05 - 14:25Speedgate as a Service; een betaalbaar, aantrekkelijk én duurzaam modelStefan MorssinkDigitaliseringDigitalisering20190411thema-digitaliseringgaia-stage

  Speedgate as a Service; een betaalbaar, aantrekkelijk én duurzaam model door Stefan Morssink

  donderdag 11 april van 14:05 - 14:25 @ Digitalisering

  Wat moeten we doen om een voertuig-entree succesvol duurzaam te maken én in te spelen op de trend “van bezit naar gebruik”? Aan de hand van onderzoek kwam HTC tot het inzicht dat er 3 voorwaarden zijn voor gebruikers; vaste kosten over levensduur, zorgeloos gebruik en het realiseren van milieu doelstellingen. Deze voorwaarden lijken op het eerste gezicht tegenstrijdig. In deze presentatie laat Stefan Morssink zien hoe deze voorwaarden, door een ander business model en het gebruik van slimme technologie, goed te realiseren zijn en organisaties helpen in de transitie.

 • 14:05 - 14:25Klimaatbestendig bouwenLéon DielenTransformatie 20190411nexus-stage

  Klimaatbestendig bouwen door Léon Dielen

  donderdag 11 april van 14:05 - 14:25 @ Transformatie

  Klimaatverandering zorgt voor klimaatstress in steden: wateroverlast, verdroging en hittestress vormen een steeds groter probleem. Om onze steden leefbaar te houden zullen we de principes van de natuur moeten terugbrengen in de bebouwde omgeving. Tauw, partner van Mijn Stad Klimaatbestendig, inspireert met praktijkvoorbeelden van water- en groenvoorzieningen bij gebouwen.

 • 14:05 - 14:30Klimaat als ServiceStephan de VriesEnergietransitieEnergietransitie20190411thema-energietransitiecreatio-stage

  Klimaat als Service door Stephan de Vries

  donderdag 11 april van 14:05 - 14:30 @ Energietransitie

  Hoe ziet circulair bouwen in de klimaattechniek er uit?  TVVL Kennispartner Carrier vertelt.

 • 14:10 - 14:30Circulariteit nu opschaalbaar met VBI GreenScorePeter MustersTalentenCirculariteit20190411thema-circulariteitinspirate-stage

  Circulariteit nu opschaalbaar met VBI GreenScore door Peter Musters

  donderdag 11 april van 14:10 - 14:30 @ Talenten

  Om aan de toenemende vraag naar circulaire gebouwen en hergebruik van grondstoffen te voldoen is industrialisatie noodzakelijk. Reden voor VBI om, als een van de koplopers in circulair bouwen, hierop in te spelen door hergebruik niet meer op projectniveau te benaderen maar juist op procesniveau.

  Met het GreenScore certificaat maakt VBI niet alleen het huidige hergebruik van grondstoffen industrieel opschaalbaar, maar stimuleert het certificaat ook het toekomstige hergebruik van gebouwdelen en het ontwikkelen van waardevaste adaptieve gebouwen met een lange levensduur.

 • 14:25 - 14:45Één digitale entreehal een wens van onze klanten en Kans voor een next stepBjorn BoomDigitaliseringDigitalisering20190411thema-digitaliseringgaia-stage

  Één digitale entreehal een wens van onze klanten en Kans voor een next step door Bjorn Boom

  donderdag 11 april van 14:25 - 14:45 @ Digitalisering

  Bjorn introduceert het maintenance klantportaal en gaat vooral in op de waaromvraag en de voordelen voor de klant en het bedrijf. Dashboarding is cruciaal om realtime te kunnen inzien hoe een gebouw ervoor staat. Daarvoor moeten we ook slimmer met data omgaan. Hij geeft een kort inzicht in het portaal met screenshots en een live demo. Hoe werkt het portaal, welke smaken zijn er en welke spin-off heeft het? Hij vertelt het allemaal. Ook hoe je het kunt realiseren.

 • 14:25 - 14:45Hospitality van gebouwenRobin ScholteDuurzaam Gebouwd TALKS 20190411futurae-stage

  Hospitality van gebouwen door Robin Scholte

  donderdag 11 april van 14:25 - 14:45 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  Raken uw medewerkers hun toegangspas wel eens kwijt of wordt deze gestolen? En is het ondenkbaar dat een ander persoon met dit pasje zichzelf toegang verschaft? Met de techniek van vandaag hoeft dit geen risico meer te zijn. Door gebruik te maken van gebruikersvriendelijke en unieke middelen wordt het verkrijgen van toegang betrouwbaarder. Denk hierbij aan de NFC-chip in mobiele telefoons, een QR-code die per email naar een bezoeker wordt toegestuurd of je gezicht als toegangspas. Met andere woorden.

 • 14:25 - 14:55‘’Stapsgewijs verduurzamen naar 2050 zonder spijt, hoe dan?’’Aart van der WiltSven RingelbergTransformatie 20190411nexus-stage

  ‘’Stapsgewijs verduurzamen naar 2050 zonder spijt, hoe dan?’’ door Aart van der Wilt, Sven Ringelberg

  donderdag 11 april van 14:25 - 14:55 @ Transformatie

  We zijn heel goed de stip op de horizon te zetten: Co2 arme leefomgeving in 2050. Uw woning is dan goed geisoleerd en aardgasvrij. Alleen hoe komen we tot deze nieuwe woning en hoe houden we de aanpak behapbaar? In deze presentatie zal Sven Ringelberg namens de ICDubo een onderzoek toelichten wat inzicht geeft in het stapsgewijs verduurzamen van de Rotterdamse woningvoorraad.

 • 14:30 - 14:50KPE Groep – Lab18 - Nieuwe (duurzame) inzichten: visualiseer uw dataTalentenDigitalisering20190411thema-digitaliseringinspirate-stage

  KPE Groep – Lab18 - Nieuwe (duurzame) inzichten: visualiseer uw data door KPE

  donderdag 11 april van 14:30 - 14:50 @ Talenten

  Veel bouw- en vastgoedbedrijven hebben tegenwoordig een grote hoeveelheid data die met slimme visualisaties een enorme bron van kennis kunnen zijn. Daarnaast is er meer data beschikbaar dan u denkt; het ligt zelfs voor het oprapen wanneer u de juiste databronnen weet te vinden. Lab18 is een startup en gespecialiseerd in het visualiseren en verrijken van data voor organisaties in de bouw- en vastgoedbranche. Tijdens deze presentatie laat Lab18 zien hoe u – wanneer de juiste combinaties van data op een slimme manier worden weergegeven – met relatief weinig inspanning heel interessante inzichten op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid kan genereren.

 • 14:30 - 14:55Naar gezonde én energiezuinige gebouwen.Toine van den BoomenEnergietransitieEnergietransitie20190411thema-energietransitiecreatio-stage

  Naar gezonde én energiezuinige gebouwen. door Toine van den Boomen

  donderdag 11 april van 14:30 - 14:55 @ Energietransitie

  De opkomst van de WELL certificering leert ons dat de schaarse high-potentials er voor kiezen om in echt gezonde gebouwen te gaan werken. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het prestatieniveau (lees omzet) in gezonde gebouwen aanmerkelijk hoger ligt dan in de conventionele gebouwen.

  Een gezond binnenklimaat is echter een van de grootste uitdagingen bij de BENG, Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Want hoe kunt u in uw gebouw(en) het energieverbruik beperken en tegelijkertijd de luchtkwaliteit gezonder maken? Hoe kunt u aansluiten op de Europese regelgeving; Energy Efficiency Directive (EED) en vooruitlopen op de Energy Performance Building Directive (EPBD)? En hoe zorgt u ervoor dat het ongezonde fijnstof in de buitenlucht niet naar binnen komt? Vragen die in de dagelijkse praktijk regelmatig gesteld worden.

  De ‘nieuwe’ systemen voor balansventilatie zijn na het ingaan van de Europese Ecodesign wetgeving in 2016 (2014/1253) zeer energiezuinig geworden. De in 2018 van kracht geworden wereldwijde filternormering (ISO16980) zorgt ervoor dat het fijnstof van buiten echt uit de lucht gehaald wordt voordat het in de leefruimte komt. In onze geïndustrialiseerde leefomgeving met een relatief slechte buitenluchtkwaliteit (ODA3=PM2,5> 15 µg/m3) zouden we voorzichtiger moeten zijn met het verplichten van ‘te openen ramen’. Een maatregel die voortkomt uit de ‘sick building tijd’ met ventilatiedebieten van 7 m3/h per persoon verse buitenlucht.

  Echt gezonde én energiezuinige gebouwen maken we in onze ‘vervuilde’ omgeving met goed ontworpen vraag-gestuurde balansventilatiesystemen gedimensioneerd op een gezonde hoeveelheid verse en gezuiverde buitenlucht per persoon. Een gezond binnenklimaat zal uiteindelijk ook een positieve invloed hebben op de toekomstige waarde van het vastgoed.

  Ing. Toine van den Boomen van TVVL Kennispartner Systemair brengt u op de hoogte van de laatste stand van zaken. Met zijn kennis en ervaring is hij in staat om u in korte tijd te informeren over de soms complexe materie van de klimaattechniek en hoe dit eenvoudig in te passen is in een effectieve systeemoplossing.

 • 14:30 - 15:30Hoe stuur ik aan op circulaire projecten?CirculariteitCirculariteit20190411thema-circulariteitlink-stage

  Hoe stuur ik aan op circulaire projecten? door Cirkelstad

  donderdag 11 april van 14:30 - 15:30 @ Circulariteit

  Nynke is er van overtuigd dat circulariteit de toekomst is. Stap voor stap en meetbaar richt zij de organisatie zo in dat uiteindelijk de gehele productencatalogus van FMHaaglanden bestaat uit circulaire producten. Waardoor circulariteit de norm zal gaan zijn.

  Het ROC Rijn IJssel kiest voor 'as-a-service’ als businessmodel. Hiermee blijven de marktpartijen eigenaar van, en verantwoordelijkheid voor, de levensloop, retourlogistiek en volgende leven(s) van de door hen in te zetten producten, in dit geval het losse meubilair.

 • 14:45 - 15:05Digitalisering: Generieke Poortinstructie GPI, initiatief Governance Code Veiligheid in de BouwWillem Schunselaar PaapDigitaliseringDigitalisering20190411thema-digitaliseringgaia-stage

  Digitalisering: Generieke Poortinstructie GPI, initiatief Governance Code Veiligheid in de Bouw door Willem Schunselaar Paap

  donderdag 11 april van 14:45 - 15:05 @ Digitalisering

  Op initiatief van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVidB) is een digitale Generieke veiligheidsinstructie (GPI) ontwikkeld. Met deze Generieke Poort Instructie, waarin de algemene veiligheidsaspecten worden behandeld die op de bouwplaatsen in Nederland van toepassing zijn, betreden vakmensen zonder oponthoud bij de poort de bouwlocatie en kunnen ze direct aan de slag. Vanaf 1 april 2019 is de GPI op alle bouwplaatsen van de leden van de GCVidB verplicht.
  Discussie onderwerpen: Wat was de aanleiding van de GPI en hoe werkt dit in de praktijk? Achtergronden van de GCVidB en toekomstige activiteiten zoals, Uniforme Meld App en Veiligheidsgedrag in Aanbesteding.

 • 14:45 - 15:05Cruciale inzichten voor, tijdens en na realisatie van je bouwproject | Jeffrey Benning en Jelle DraaijerDuurzaam Gebouwd TALKS 20190411futurae-stage
 • 14:50 - 15:10De complexe vraagstukken rondom energietransitieWoud JansenTalenten 20190411inspirate-stage

  De complexe vraagstukken rondom energietransitie door Woud Jansen

  donderdag 11 april van 14:50 - 15:10 @ Talenten

  Nieuwbouwwoningen mogen niet meer op gas worden aangesloten en het is een kwestie van tijd dat ook de bestaande woningen van het gas af moeten. Waarom is de energietransitie zo belangrijk voor het klimaat en waarom loopt Nederland daarin nog steeds ver achterop in vergelijking met de rest van Europa? Spreker Woud Jansen houdt zich al jaren bezig met thema’s als duurzaamheid, vastgoed, strategie en financiën en vertelt u graag meer over de ingewikkelde - maar ontzettend belangrijke - vraagstukken die bij energietransitie komen kijken.

 • 14:55 - 15:15Gegarandeerde energieprestatie en lagere ontwerp- en bouwkostenJourdain MartensTransformatieRenovatie en Transformatie20190411thema-renovatie-en-transformatienexus-stage

  Gegarandeerde energieprestatie en lagere ontwerp- en bouwkosten door Jourdain Martens

  donderdag 11 april van 14:55 - 15:15 @ Transformatie

  De energieprestatie-eisen voor nieuwbouwwoningen worden steeds strenger. Maar, weet u hoe u zo efficiënt en kostenoptimaal mogelijk aardgasloze BENG en nul-op-de-meter woningen bouwt?

  Om u te helpen duurzame en energiezuinige woningen te bouwen met gegarandeerde prestaties ontwikkelden ATAG Verwarming, Duco Ventilation & Sun Control, Jaga, Kingspan Insulation, Kingspan Unidek en Ubbink, het revolutionaire nieuwbouwconcept House Energy Optimum (HEO).

  Door de producten en oplossingen van deze A-merken te bundelen ontstaat een optimale afstemming van isolatie, ventilatie, verwarming en koeling. Dankzij deze integrale benadering bereikt u een betere ontwerp- en bouwkwaliteit en bouwt u gegarandeerd energiezuinige, comfortabele en gezonde woningen.

  Wilt u ook weten hoe HEO u helpt om betere woningen te bouwen tegen aanzienlijk lagere investeringskosten en lagere woonlasten voor de bewoner? Ontdek het tijdens de presentatie van Jourdain Martens, directeur en conceptontwikkelaar bij Develop inc. en woordvoerder van HEO.

 • 14:55 - 15:20Waterstof als een van de energiedragers van de toekomstMarco BijkerkEnergietransitieEnergietransitie20190411thema-energietransitiecreatio-stage

  Waterstof als een van de energiedragers van de toekomst door Marco Bijkerk

  donderdag 11 april van 14:55 - 15:20 @ Energietransitie

  Van het Gas af? Waarom doen we dat eigenlijk? Wat brengt het ons, wat kost het en werkt het eigenlijk wel? Hoe komen we op een zo handig en realistisch mogelijk manier bij de doelstellingen van 2050? Wat wordt de rol van waterstof? TVVL Kennispartner Remeha is een bedrijf dat met alle energiedragers kan werken en alle technieken in huis heeft en vanuit die positie ook geen voorkeur heeft voor een van de energiedragers. Toch heeft het bedrijf ook een mening over wat handig, verstandig en gewenst is. 

 • 15:05 - 15:25Smart BuildingsRalf DaggersDigitalisering 20190411gaia-stage
 • 15:10 - 15:30Rapport FaalkostenPetran van HeelTalenten 20190411inspirate-stage
 • 15:15 - 15:35Hoe innoveer ik succesvol in de BouwMaarten KorzTransformatieDigitalisering20190411thema-digitaliseringnexus-stage

  Hoe innoveer ik succesvol in de Bouw door Maarten Korz

  donderdag 11 april van 15:15 - 15:35 @ Transformatie

  Hoe gaat jouw organisatie om met innovatie? Hoe kom je van idee naar concept en van concept naar uitvoering? Hoe zorg je ervoor dat de uitvoering ook leidt tot tevreden klanten, omzetgroei en een beter rendement. Hoe kan de bouwsector slimmer gebruik maken van digitale disruptie en technologie om zich sneller en beter te kunnen aanpassen. Wat kan ze daarbij leren van andere sectoren?

 • 15:20 - 15:45BENG-eisen laatste stand en ontwikkelingenAndré KruithofEnergietransitieEnergietransitie20190411thema-energietransitiecreatio-stage

  BENG-eisen laatste stand en ontwikkelingen door André Kruithof

  donderdag 11 april van 15:20 - 15:45 @ Energietransitie

  Als rapporteur van de NTA 8800 en auteur van de handreiking bepalingsmethoden energieprestatie brengt hij u graag op de hoogte van laatste ontwikkelingen van de BENG-eisen

 • 15:25 - 15:45BIM voor fabrikanten: een wereldwijde marktkansErik ReumerDigitaliseringDigitalisering20190411thema-digitaliseringgaia-stage
 • 15:25 - 15:45Ben jij al bekend met de MPG? Alle voordelen op een rijtjeDavid AninkDuurzaam Gebouwd TALKS 20190411futurae-stage
 • 15:30 - 15:50Circulair bouwen een kwestie van afwachten of gewoon doen?Gerhard HospersTalenten 20190411inspirate-stage

  Circulair bouwen een kwestie van afwachten of gewoon doen? door Gerhard Hospers

  donderdag 11 april van 15:30 - 15:50 @ Talenten

  Er is veel te doen rondom circulair bouwen. Of het nu gaat om rijksbeleid, ambities van opdrachtgevers, eigendomsrecht, financiering of materialenpaspoort. Met Greenworks zijn we betrokken bij veel initiatieven en bieden we nu al de mogelijkheid om inzage te krijgen in de toepasbaarheid van bouw- en installatiematerialen binnen circulair bouwen met een duidelijke focus op de milieu-impact van materialen en de bijdrage aan een comfortabele leefomgeving.

 • 15:30 - 16:30Welke tooling is er om circulair te ontwikkelen?Mantijn van LeeuwenCirculariteitCirculariteit20190411thema-circulariteitlink-stage

  Welke tooling is er om circulair te ontwikkelen? door Mantijn van Leeuwen

  donderdag 11 april van 15:30 - 16:30 @ Circulariteit

  Pablo neemt het publiek mee in zijn visie op een digitale omgeving. Een stadsregister waarin alle materialen en elementen uit de gebouwde omgeving zijn vastgelegd. Dit leidt tot tal van nieuwe toepassingsmogelijkheden als een marktplaats, projectenkalender etc etc.

  Mantijn is een van de partijen die Inside/Inside ontwikkelt heeft. Door middel van selectie van afwerkingsmaterialen, meubilair en andere aspecten in het interieur kan er een totale Environmental Footprint berekend worden als schaduwprijs. De kosten die noodzakelijk zijn om de milieu impact te compenseren.

 • 15:35 - 16:00De mens zoals wij die kennen sterft uit, de huidige manier van gebiedsinrichting ookHans NouwensTransformatieRenovatie en Transformatie20190411thema-renovatie-en-transformatienexus-stage

  De mens zoals wij die kennen sterft uit, de huidige manier van gebiedsinrichting ook door Hans Nouwens

  donderdag 11 april van 15:35 - 16:00 @ Transformatie

  Wij zijn als mens steeds digitaler aan het worden. Ons lichaam krijgt steeds meer extra onderdelen. Ik wacht op uitbreiding van mijn externe geheugen. Ook in de gebiedsontwikkeling gaat de digitalisering de huidige manier op zijn kop zetten. Niet alleen door gebruik van nieuwe technieken maar ook door het gebruik van nieuwe data. Deze data wordt een nieuwe bouwsteen bij de (her)ontwikkeling en beheer van de openbare ruimte. Steden zullen anders ingericht worden, het wordt mogelijk om heel direct en zeer precies in te grijpen. Wat gebeurt er al op het gebied van digitalisering van de openbare ruimte? Daar gaan we in deze presentatie een (lantaarn)paal  over opzetten.

 • 15:45 - 16:05Draadloos beheer en de circulaire economie.Fons BisscherouxDigitaliseringDigitalisering20190411thema-digitaliseringgaia-stage

  Draadloos beheer en de circulaire economie. door Fons Bisscheroux

  donderdag 11 april van 15:45 - 16:05 @ Digitalisering

  Draadloos beheer past in een duurzame en circulaire economie. Circulair gaat immers niet alleen om recyclen. Het gaat ook om producten optimaal inzetten met een lange levensduur. Repareren in plaats van vervangen. IoT technologie helpt hierbij.

 • 15:45 - 16:05Circulaire constructieve oplossingenRob StarkDuurzaam Gebouwd TALKSCirculariteit20190411thema-circulariteitfuturae-stage

  Circulaire constructieve oplossingen door Rob Stark

  donderdag 11 april van 15:45 - 16:05 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  De primaire grondstoffen dreigen op te raken, de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt en de CO2-uitstoot is nog te groot. De bewustwording dat hier iets aan moet worden gedaan is groeiende. Ook in de bouw. Rob Stark, IMd Raadgevende Ingenieurs, laat zien hoe je circulair kunt bouwen. Stark geeft aan wat de huidige stand van zaken is en welke uitdagingen er liggen voor de toekomst. Aan de hand van gerealiseerde en lopende projecten zoals o.a. de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam en Hof van Cartesius in Utrecht bespreekt hij voorbeeldprojecten en wijst met name op circulaire constructieve oplossingen.

 • 15:45 - 16:10Oplevering 'snelkookpansessie': Een installatie-technische oplossing voor een praktijkprobleem.Harm ValkEnergietransitieEnergietransitie20190411thema-energietransitiecreatio-stage

  Oplevering 'snelkookpansessie': Een installatie-technische oplossing voor een praktijkprobleem. door Harm Valk

  donderdag 11 april van 15:45 - 16:10 @ Energietransitie

  Een expertisegroep samengesteld uit TVVL bedrijfsleden en TVVL Kennispartners gaan aan de slag met een probleem uit de praktijk. In een paar uur werken zij 'live' op de beursvloer aan een  praktische (installatie-technische) oplossing op hoofdlijnen. Op het podium luister je naar de oplevering van deze 'snelkookpansessie' 

 • 15:50 - 16:10Presentatie ENERGIE OPSLAG Interessante businessmodellen rondom batterijopslag!Nico R.DikFardau van der GaliënTalenten 20190411inspirate-stage

  Presentatie ENERGIE OPSLAG Interessante businessmodellen rondom batterijopslag! door Nico R.Dik, Fardau van der Galiën

  donderdag 11 april van 15:50 - 16:10 @ Talenten

  Aan de hand van een casus bespreken beide heren haalbare businessmodellen voor energie opslag met batterijen. Ook geven ze een visie in doorontwikkeling naar zelfvoorzienende bouwvormen met als basis een uitgekiend systeemgrid.

 • 16:05 - 16:25SMARTbuilding solutionsSander MoorenDigitaliseringRenovatie en Transformatie, Digitalisering20190411thema-renovatie-en-transformatie, thema-digitaliseringgaia-stage

  SMARTbuilding solutions door Sander Mooren

  donderdag 11 april van 16:05 - 16:25 @ Digitalisering

  Hoe creëer je een SMARTbuilding? Onder andere door gebruik te maken van een intelligent gebouwbeheersysteem waarbij deuren en ramen op de juiste manier worden aangestuurd en gemonitord. Hierdoor verhoog je de efficiëntie, de veiligheid en het comfort van het gebouw. 

  Met smart software en een open interfaces biedt het unieke netwerk van deur- en raamtechnologie volledig nieuwe opties voor planners en operators waarbij het gaat om het automatiseren van gebouwen.

 • 16:05 - 16:25Radically reduce the use of energy in new and existing HVAC systems: the EC+ conceptJohn BossTransformatieRenovatie en Transformatie20190411thema-renovatie-en-transformatienexus-stage

  Radically reduce the use of energy in new and existing HVAC systems: the EC+ concept door John Boss

  donderdag 11 april van 16:05 - 16:25 @ Transformatie

  Product manager John Boss neemt u mee in het verhaal achter het verlagen van de CO2 footprint van een aantal vooraanstaande bedrijven, waaronder Facebook, Carlsberg, Siemens en Volkswagen. Van Facebook datacenters in Zweden en de VS tot wolkenkrabbers in Singapore. Van Carlsberg bierbrouwerij in Denemarken tot de fabrieken van JK Tires in India. Van de windmolens van Siemens Wind Power tot de fabrieken van Volkswagen in Duitsland en Spanje. Stuk voor stuk compleet verschillende toepassingen met als overeenkomst dat er bij de ventilatie veel energie bespaard kon worden door slimme, efficiënte ventilatieoplossingen met korte terugverdientijden (Engelstalig).

 • 16:05 - 16:25Biobased composieten in de bouwWillem BöttgerDuurzaam Gebouwd TALKSCirculariteit20190411thema-circulariteitfuturae-stage

  Biobased composieten in de bouw door Willem Böttger

  donderdag 11 april van 16:05 - 16:25 @ Duurzaam Gebouwd TALKS

  Door de klimaatafspraken in Parijs en de doelstellingen van Europa op het gebied circulaire economie staan materialen steeds prominenter op de agenda.

  Biobased materialen bieden een oplossing voor zowel opwarming van het klimaat als het verminderen van de afhankelijkheid van schaarse aardmaterialen. In zijn presentatie zal Willem ingaan op de stand van zaken en uitdagingen op het gebied van biobased composieten in de bouw en GWW sector. Daarnaast zal hij ingaan op de nieuwste ontwikkelingen van NPSP op het gebied van biocomposiet (NABASCO) voor de bouwsector.

 • 16:10 - 16:30Duurzaam bedrijventerrein: een verdienmodelEric HoekstraTalenten 20190411inspirate-stage

  Duurzaam bedrijventerrein: een verdienmodel door Eric Hoekstra

  donderdag 11 april van 16:10 - 16:30 @ Talenten

  Wat is duurzaamheid? Een verplicht nummertje of een kans tot innovatie? Het verschilt per bedrijf hoe men er in staat. Maar wat doe je als je op dit moment een bedrijventerrein ontwikkelt? Maak je het klaar voor de toekomst en geloof je in het verdienmodel van duurzaamheid? Of is duurzaamheid een trend die vanzelf weer overwaait. Met een praktijkcasus duiken we in het proces van collectief verduurzamen.

 • 16:10 - 16:30De EnergietransitieRudy GreversMartijn van LeerdamEnergietransitie 20190411creatio-stage
 • 16:30 - 17:00“Energiezuinige kantoorgebouwen, verplicht energielabel C in 2023”Gerhard HospersGert de VosEnergietransitieEnergietransitie20190411thema-energietransitiecreatio-stage

  “Energiezuinige kantoorgebouwen, verplicht energielabel C in 2023” door Gerhard Hospers, Gert de Vos

  donderdag 11 april van 16:30 - 17:00 @ Energietransitie

  Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties stelt dat een utiliteitsgebouw dat verhuurt wordt met als gebruiksfunctie: kantoor, gezondheidszorg, bijeenkomsten, onderwijs, sport, logies, cel- en winkelfunctie vanaf 1 januari 2023 minimaal dient te voldoen aan label C. Wat kunt u doen om dit doel te bereiken? In deze plenaire sessie nemen Greenworks, Isover, Grundfos en Esylux u mee in de stappen die vooraf ondernomen moeten worden alvorens tot uitvoering over te kunnen gaan.

 • 16:30 - 17:00Panel en zaal discussie met presentatoren en toehoordersMartin KoppenholPaul DielissenTalenten 20190411inspirate-stage

Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven