Klimaatpositief circulair bouwen​9 September
10.00 - 10.20 uur

Tanja Nolten

Bestuurder / programmamanager Stichting SMARTCirculair, founder Bouw OntwerpChallenge

Wij geloven dat in elke student iets groots schuilt. Dat ze beschikken over een grenzeloze inventiviteit en de aanjager zijn van alles waar we in Nederland trots op zijn. SMARTCirculair organiseert de Bouw OntwerpChallenge waarin studententeams een circulaire ontwerpopdracht van hun eigen opdrachtgever uitwerken: nieuwbouw, herbestemming of renovatie. Dit resulteert in slimme innovatieve concepten voor de bouw- en de energietransitie die Nederland circulair en klimaatbestendig maken. 

 

Door onderwijs te verbinden met ondernemers, overheid en onderzoek, en door jongeren uit te dagen in challenges halen we het beste uit ieders talenten. Met ontwerpopgaven die er toe doen. Op thema’s die zorgen dat jongeren zich realiseren dat de wereld van gisteren echt een gepasseerd station is. Dat als ze nu niet eigen-wijs zijn, lef tonen en initiatief nemen, de welvaart en het welzijn van morgen niet meer vanzelfsprekend is.

 

Tanja Nolten (1958) was al jong bevlogen om de milieubelasting een halt toe te roepen. Sterk vervuilde sloten en rivieren, toenemende filedruk, zure regen … Zij wilde een waardevolle bijdragen leveren aan het hogere doel, wat we tegenwoordig het klimaat noemen. En hoe kan dat beter dan jongeren en technologie te verbinden? ‘SMARTCirculair’ studenten ontwikkelen tijdens de challenges een enorme bewustwording waarmee ze in de bouwkolom het verschil willen maken.

 

SMARTCirculair legt verbindingen. Tussen onderwijs, overheid en ondernemers. Tussen energie en bouw met ontwerpopgaven die er toe doen en studenten die het verschil maken. Nu en in de toekomst.

 

Ruud Koornstra

Duurzaam ondernemer, nationale energiecommmissaris en juryvoorzitter Stichting SMARTCirculair

Stel je voor: het is 2030 en we leven inmiddels, doordat we de zaken slim hebben aangepakt, in een wereld zonder schaarste. Energie, vervoer, gezonde voeding. En door een circulaire aanpak is er nergens meer een tekort aan. Een droom? Zeker niet volgens Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer, de nationale energiecommissaris, coördinator SDG7, documentairemaker ‘Het paradijs op aarde begint in Nederland’ en voorvechter voor een betere wereld voor iedereen.

 

In een tijd waarin rampen en crises de waan van de dag bepalen, is het misschien een beetje moeilijk voor te stellen. Maar volgens Koornstra is het écht waar: het paradijs op aarde – een radicaal andere wereld zonder schaarste en power-to-the-people – ligt binnen handbereik.

 

“Wij zijn de vernieuwers van de wereld,” zegt Koornstra (1964). “Nederland heeft bij uitstek alles wat er nodig is voor een totale systeemverandering: geld, kennis, technologie, onze geografische ligging. Ook in de energietransitie zijn er vernieuwers genoeg. De eerste elektrische auto kwam gewoon uit Lochem. Koornstra zelf introduceerde wereldwijd de LED-lamp in 2006.

 

Met die technieken, die soms in een schuurtje ontstaan, moeten we aan de slag. En dat is wat Tanja ook doet met haar challenges van SMARTCirculair. Ruimte geven aan al die inventieve jongeren die soms letterlijk in hun schuurtje een vernieuwing bedenken die bijdraagt aan de circulaire bouw/energie transitie.

 

SMARTCirculair jongeren zorgen slimme concepten, ze zijn klimaatbewust en ontwikkelen zich in een paar maanden tot toptalenten. Zij leveren de economie geld op en het is goed voor ons allemaal.”

 

Registreer je nu!

Scroll naar top