Donderdag 4 november
Programma podium Energietransitie

  

Programma donderdag 4 november podium Energietransitie

Benieuwd welke sprekers op donderdag 4 november op het Mainstage staan?

Bekijk hieronder het programma. podium Enerietransitie

Gerard de Mol

10.30 - 11.00 uur - Gerard de Mol

Leren innoveren

Vanuit de thema’s van deze editie van Building Holland zit de uitdaging in het zoeken naar innovatieve, creatieve en financieel slimme oplossingen. Vanuit technisch oogpunt, integraal perspectief en vanuit de context van de energietransitie, duurzaamheid, comfort, life-cycle en digitalisering. Dat gaat over heel veel oplossingen, maar hoe leer je de juiste keuzes te maken?

Gerard volgde de post-bacheloropleiding Hogere Installatietechniek voor Werktuigkundige installaties (HIT-W) bij Avans+ en zijn afstudeerproject is als beste beoordeeld. Hij neemt je mee in zijn ontdekkingstocht langs de rafelranden van innovatie.

Gerard is installatieontwerper van toonaangevende projecten bij Kuijpers en werkte aan het nieuwe luchtverkeersleidingscentrum LVNL op Schiphol, NECSTGEN: de grootste stamcelfaciliteit van Nederland en het lucht- en ruimtevaartlaboratorium SRON in Leiden.

Hielke Rijpstra

11.00 - 11.30 uur - Hielke Rijpstra - Exact Software

De bouwketen verbinden - efficiënter samenwerken door naadloze integratie

Hielke Rijpstra is product manager bij Exact bouw7. De bouwsoftware van Exact die met een flinke opmars bezig is onder bouwbedrijven.

Hielke vertelt hoe je met behulp van bouwsoftware de bouwketen kunt verbinden. Exact bouw7 is een zogeheten open platform en hij legt uit hoe je eenvoudig kunt koppelen met andere software oplossingen. De voordelen zijn dat je voor elk specifiek proces de beste software kunt gebruiken én dat deze naadloos integreert met Exact bouw7.

Hielke Rijpstra is product manager bij Exact bouw7. De bouwsoftware van Exact die met een flinke opmars bezig is onder bouwbedrijven. In een paar jaar tijd zijn honderden bedrijven en tienduizenden vaklieden gedigitaliseerd.

Paulina Logchies
Paulina Logchies
Tamara van de Graaf

11.30 - 12.00 - Paulina Logchies (‘bouwvrouw’), algemeen directeur van Logchies Renovatie & Onderhoud B.V. en Tamara van de Graaf van woningcorporatie De Alliantie

Procesinnovatie als dé accelerator in de verduurzaming van vastgoed

De volgende stap in ketensamenwerking | wat hebben we geleerd
In de bouw wordt veel gesproken over resultaatgerichte ketensamenwerking, maar het echt DOEN is toch wat anders. In dat opzicht is er veel te leren van de ervaringen in de vastgoed-onderhoudssector. Tamara en Paulina delen de learnings vanuit de samenwerkingsreis die de Alliantie en Logchies renovatie en onderhoud acht jaar geleden zijn gestart en vertellen meer over het punt waarop de vergaande ketensamenwerking met 12 integrale Sequent NXT partners zich nu bevindt.

Wat levert ketensamenwerking op
Ketensamenwerking biedt voordeel voor alle partijen. Door te investeren in project-ongebonden elementen wordt vooruitgang geboekt en kunnen innovaties ontstaan. Door samen te werken aan stappen voorwaarts die verder gaan dan de eigen bedrijfsvoering en zelfs bijdragen aan macro-economische invloeden (de klimaatdoelen), wordt de samenwerking zinvoller en leuker. Door ketensamenwerking blijf je samen groeien in een leercurve.

Hoe richt je ketensamenwerking in
De basis van een evenwichtige en succesvolle samenwerking zit niet alleen in de ‘productiviteit’, maar wordt ook gevormd door gelijkwaardigheid en openheid om tot co-creatie te komen (positiviteit). Ketensamenwerking vergt veel (positieve) energie van alle partijen en is een fantastische reis naar het elkaar intrinsiek beter willen maken.

Paulina Logchies is algemeen directeur van Logchies renovatie en onderhoud en bestuurslid bij OnderhoudNL, sector Totaal. Al sinds haar start bij het vastgoedbedrijf kiest Paulina bewust voor duurzame relaties met opdrachtgevers, ketenpartners en medewerkers. Er wordt binnen Logchies samengewerkt in lerende teams aan het continu verbeteren binnen strategische thema’s, zoals: ketensamenwerking, circulariteit, veiligheid en innovatie. Vanuit deze thema’s werkt men in het bedrijf doorlopend aan het enthousiasmeren, stimuleren en faciliteren van ketensamenwerking. Paulina haar kracht is om vol energie en gedrevenheid alle betrokken partijen in de ketensamenwerking te verbinden om gezamenlijk te innoveren. De jury van Cobouw Bouwvrouw 2021 selecteerde Paulina onlangs als een van de drie kandidaten voor de titel Bouwvrouw 2021; de selectie vond plaats op bedrijfsvisie en persoonlijke bijdrage aan de bouwsector. En op dit moment is Logchies renovatie en onderhoud een van de koplopers in de AMRO-AMRO Duurzame top 50, dé prijs voor de grootste duurzaamheidsvechter.

Tamara van de Graaf is manager partnerships & Innovatie bij woningcorporatie De Alliantie. Zij houdt zich onder andere bezig met de doorontwikkeling van strategische partnerships waarmee de Alliantie haar woningportefeuille richting 2050 CO2 neutraal maakt. Een van deze strategische samenwerkingen is Sequent NXT waarbij de Alliantie met 12 partners een innovatieve samenwerking heeft opgestart om de woningvoorraad stapsgewijs te verduurzamen om uiteindelijk tot een CO2 neutrale, aardgasloze, klimaatadaptieve en circulaire voorraad te komen. Belangrijke thema’s in deze samenwerking zijn Samen Programmeren, Datagedreven werken, innovatieve oplossingen en een eenduidige kwaliteitsborging.

Martje Fraaije

12.00 - 13.00 - Martje Fraaije - Lunchsessie Rabobank

Circulair bouwen en leiderschap

Circulair bouwen wordt steeds belangrijker. Maar is ook een kwestie van vallen en opstaan. Hoe weet je welke kans het beste past bij jouw bedrijf? En hoe houd je vol als het tegenzit? In ‘De kunst van het doorpakken’ staan we stil bij de Circulaire Kansenkaart Bouw en werken we een kans verder uit. Inzicht gegarandeerd!

Martje Fraaije: Programmamanager Circulair Rabobank. Verantwoordelijk voor het programma Circulair Ondernemen binnen Rabobank

TVVL3

14.00 - 15.00 - TVVL mini symposium Circulariteit

Op donderdag 4 november zijn Roelant van der Putten, Gerard Mojet en Allard Lambers op het podium Energietransitie, tegenover de TVVL stand te zien tijdens het TVVL mini symposium Circulariteit.

Programma

  • 14.00 uur Opening door dagvoorzitter Paul van Dorp

  • 14:05 uur Wegwijzer Aanpasbaarheid Klimaatinstallaties door Roelant van der Putten

  • 14:20 uur Circulaire klimaatinstallaties – nu en in de toekomst door Gerard Mojet

  • 14:35 uur In gesprek met de eindgebruiker door Roelant, Gerard en Allard Lambers

  • 14.50 uur Vragen en afsluiting door dagvoorzitter Paul van Dorp

Een toekomstbestendig gebouw is een gebouw dat op langere termijn nog steeds voldoet aan de eisen en wensen van de gebruiker. Als de eisen en wensen van de gebruiker in de loop van tijd veranderen, betekent dit dat het gebouw zich hierop moet kunnen aanpassen of wel circulair is. Om meer aandacht te vragen voor aanpasbaarheid van klimaatinstallaties is de Wegwijzer Aanpasbaarheid Klimaatinstallaties opgesteld. Met dit hulpmiddel kan de aanpasbaarheid van klimaatinstallaties integraal worden verweven in het gebouwontwerp. De uitbraak van Covid-19 is een pakkend voorbeeld hoe het aanpassingsvermogen van gebouwen en hun klimaatinstallaties op de proef wordt gesteld.

Tijdens dit mini symposium licht Roelant van der Putten de wegwijzer toe waarna Gerard Mojet ingaat op diverse circulariteitaspecten van klimaatinstallaties. Gerard: “Onze insteek was het verbinden van gezondheid aan circulariteit. Aanpassen voor betere gezondheid = aanpassen van installaties = onderdeel circulariteit. Dus gezond voor mensen én gezond voor de planeet. Maar uiteindelijk gaat het verhaal over circulariteit – Neem je de circulariteitsschijf erbij, dan komt er een aantal aspecten naar boven, zoals bijv. “Re-use”, “Herindeelbaarheid”, “Aanpasbaarheid”. Afsluitend gaan Roelant en Gerard in gesprek met de eindgebruiker.

Roelant van der Putten is werkzaam bij RvdP installatie ontwerp en actief in de TVVL Expertgroep Klimaattechniek.

“Elk gebouwontwerp begint bij de ambities van de gebruiker. Wie goed naar zijn gebruiker luistert en de juiste vragen stelt, weet precies wat de gebruiker wil. Zo ontstaat voor elk project een unieke balans tussen kwaliteit, duurzaamheid en levenscycluskosten. Het is mijn vak om de ambities van de gebruiker te vertalen in integrale oplossingen. Oplossingen die voldoen aan de geformuleerde eisen. Niet alleen op papier in het ontwerp, maar ook in de gebruiksfase. Hierbij probeer ik altijd van grof naar fijn het ontwerpproces in te gaan, waarbij vanuit heldere conceptkeuzes de details worden uitgewerkt.”

Gerard Mojet is Business Developer Gezonde Gebouwen & Luchtkwaliteit Binnen bij Carrier in de Benelux, één van de TVVL Kennispartners.

Gerard heeft 30 jaar ervaring met luchtkwaliteit rond de vraag: wat doet luchtkwaliteit en binnenklimaat met mensen, werk-, productie- en opslagomgevingen en hygiëne. Bij Carrier houdt hij zich bezig met gezond binnenklimaat, luchtkwaliteit, ventilatie, luchtfiltering, luchtdesinfectie, luchtkwaliteitsmetingen, effectweergave en gezondheidsaspecten van gebouwenbeheer. Samen met productspecialisten en accountmanagers ontwikkelt hij mogelijkheden tot verbetering van de luchtkwaliteit bij klanten en belanghebbenden. Verder heeft ook de gezondheid van de planeet zijn aandacht, zoals circulariteit.

Allard Lambers is expert op het gebied van duurzaamheid en comfort bij Rijksvastgoedbedrijf en is lid van de TVVL Expertgroep Circulaire Installaties.

 

Binnen het Rijksvastgoedbedrijf werkt hij aan de verduurzaming van gebouwen en gebieden voor de diverse vastgoedportefeuille van het Rijk en Defensie. Binnen projecten resulteert dit in concrete voorstellen op het gebied van energie, circulariteit, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Circulariteit is een relatief nieuw begrip ten opzichte van bijvoorbeeld energieverbruik. Daarnaast loopt circulariteit in installaties nog weer een stuk achter op bouwkundige elementen. Vanuit de rol als grote opdrachtgever voor de bouw werkt Allard hard aan de ontwikkeling van dit thema op weg naar een volledig circulaire economie.

NRW

15.00 - 15.30 - Duits-Nederlands podiumgesprek

Energie-efficiënte nieuwbouw door hout, glas en prefab

Nederland en Duitsland zijn in Europa toonaangevend op het gebied van nieuwe bouwtoepassingen. Wij geven praktische en inspirerende voorbeelden van projecten uit beide landen. Hoofdrol spelen hierbij de materialen hout en glas en een goede leefomgeving. Naast energie-efficiëntie gaan wij ook in op snelle bouwmethodes.

Evelyn Galsdorf-Kraal is architect en adjunct-directeur bij VOCUS Architecten. Architectuur tot stand brengen vraagt om grote inzet en het vermogen om belangen af te wegen, mensen te verbinden en de beste ruimtelijke oplossingen te bedenken. Vanuit een sterke verantwoordelijkheid voor de samenleving realiseert VOCUS Architecten gebouwen die duurzaam en zorgvuldig worden ingepast in de omgeving en die een positieve invloed hebben op onze leefomgeving en de gezondheid van mensen.

Stefan Slaghekke is Manager Projectontwikkeling bij Terhalle Holzbau. Terhalle bouwt de eerste compleet energie-neutraal gebouwde houten huizen en biedt rij-, patio-, twee-onder-een-kap- en vrijstaande woningen aan. Met meer dan 35 jaar ervaring in de bouw is Nederland de grootste markt voor het bedrijf met 450 medewerkers en een eigen vestiging in Hengelo.

Bert Schluter is bedrijfsleider bij Brüninghoff. Hier brengt hij zijn ruim 30 jaar ervaring op het gebied van hoog efficiënt bouwen en houtskeletbouw in. Brüninghoff is een timmerbedrijf met 600 medewerkers en is gespeciali¬seerd in hout- en hybride bouw. Met prefab-bouwelementen worden ook grote gebouwen gerealiseerd. Het bedrijf is o.a. betrokken bij een van de hoogste houten woongebouwen van Nederland, HAUT in Amsterdam.

Anthonius Gabeler is Sales & Marketing Manager Nederland voor Gerdes. Al 45 jaar is Gerdes een toonaangevende producent van ramen, deuren en schuifpuien en Premium Partner van Schüco. Gerdes produceert geheel in eigen beheer (ca. 50% voor Nederland!), heeft drie vestigingen en een moderne fabriek, en een team van Duitse en Nederlandse vakspecialisten. Hierdoor is het een sterke en betrouwbare partner voor bouw- en projectbureaus, aannemers, woningcorporaties, dealers en architecten.

15.30 - 16.00 - Duits-Nederlands podiumgesprek

Intelligente installaties voor bestaande gebouwen

In zowel Nederland als Duitsland moeten in de komende jaren veel bestaande gebouwen duurzaam en kostenefficiënt worden gemoderniseerd. Met gespecialiseerde ondernemers bespreken we welke mogelijkheden er op dit gebied zijn en gaan in op verschillen tussen Nederland en Duitsland. Ook het thema subsidiemogelijkheden voor de verduurzaming van gebouwen in Duitsland komt aan bod.

Antonius Finke is directeur van TriTech Solar. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van zonnecollectoren en duurzame energieopwekking. Met TriTech Solar heeft hij solarthermische collectoren voor woon- en utiliteitsgebouwen doorontwikkeld. Bij deze technologie gaat het in de eerste plaats om het opwekken van warme lucht, in combinatie met het verwarmen van sanitair water, zwembadverwarming, alsook koeling. Een tweede aandachtsgebied is centrale en decentrale ventilatie. In samenwerking met het Nederlandse I-Tec Luchtreiniging worden ook complete ventilatiesystemen ontwikkeld.

Jürgen Schulz is directeur van installatiebedrijf ELC Schulz. Bij de elektro-installaties van zijn onderneming zet hij zich altijd in voor duurzame oplossingen en hernieuwbare energiebronnen. De Schulz-expertise is zeer gevraagd bij pv-systemen (zowel voor particulier als commercieel gebruik), de planning en installatie van LED-verlichting (o.a. projecten van 55.000m² logistieke ruimte) en de elektrische installaties van parkeergarages in alle maten (zoals LED-verlichting, netwerkkabels en camera’s voor autoherkenning, en laadoplossingen voor elektrisch rijden.) Schulz kijkt ter inspiratie regelmatig naar Nederland en is nu op zoek naar partners voor projecten in beide landen.

Peter Nowack is Senior Product Manager bij Fleck, een kwaliteitsfabrikant van daktoebehoren. Zijn jarenlange ervaring op het gebied van isolatiematerialen zet hij dagelijks in bij de productontwikkeling voor dakdoorvoeren en speciale oplossingen voor sterk thermisch geïsoleerde daken (hellende, platte en zonnedaken). Aanvullende oplossingen voor duurzame daken zijn toekomstige kernelementen bij Fleck, van groendaken tot pv-installaties.

Marcel Stüer is Business Development Manager bij Bode Planungsgesellschaft für Energieeffizienz . Hier is hij verantwoordelijk voor de samenwerking met partners in de bouw. Tevens richt hij zich op internationale partnerschappen. Bode geeft bouwadvies en plant energie-efficiënte gebouwen. Bovendien is het bedrijf gespecialiseerd in Duitse subsidies voor duurzame oplossingen en ondersteunt Bode bouwers om duurzame oplossingen beter financierbaar te maken.