Nieuwe principes voor een circulaire bouwpraktijk

28 oktober 2020 - 15.45 uur - 16.45 uur

In deze sessie komen drie invalshoeken aan de orde die toegelicht worden door drie sprekers.

Het realiseren van circulaire projecten vraagt om nieuwe principes van (samen)werken. Drie invalshoeken hoe partijen zelf deze principes zijn tegengekomen.

Salome Galjaard

Nieuwe strategie van de stad Amsterdam

Niet permanente groei en de homo economicus, maar sociale en ecologische duurzaamheid zouden de leidende principes voor het economische denken van de 21e eeuw moeten zijn, aldus de Britse econoom Kate Raworth. Gemeente Amsterdam baseert hierop haar nieuwe strategie.

 

Sinds oktober 2019 werkt Salome bij de gemeente Amsterdam als plaatsvervangend programmamanager circulaire economie. Na het schrijven van een onderzoek naar circulaire stedelijke ontwikkeling, begon zij te werken aan de circulaire strategie 2020-2025 van de stad en een programma met meer dan 200 projecten en activiteiten voor 2020-2021. Deze plannen, vergezeld van een monitor die materiaalstromen in de stad volgt, met een donutportret van de stad door Kate Raworth, werden in april 2020 gelanceerd.

 

Dennis Hauer

Dennis Hauer

Circulaire ontwerpprincipes om schaal te maken

Circulaire projecten zijn nu vooral icoonprojecten of projecten opgebouwd uit verzamelde materialen. Wat kan Circulair bouwen voor de reguliere bouwpraktijk betekenen? Circulaire principes zijn voor ons leidend voor het ontwerp in plaats van andersom. Dit gaat verder dan materiaalgebruik en losmaakbaarheid, maar gaat ook over gezondheid en de ecologische impact.

 

Dennis is architect directeur bij Urban Climate Architects; een jong en innovatief architectenbureau met vestigingen in Delft en Groningen. Het bureau focust met zijn ontwerpen op het realiseren van een gezonde- en circulaire leefomgeving.

 

Taco van Iersel

Het demonteren van het Erasmus Medisch Centrum

Het medisch centrum is er natuurlijk voor de life cycle van de mens. De vastgoedafdeling heeft nu de life cycle van het vastgoed vastgepakt en kijk wat er dan allemaal mogelijk is.

 

Taco is binnen de vastgoedafdeling van het Erasmus Medisch Centrum de programmamanager voor de sloopopgave van het Dijkzigt zoiekenhuis. Het behelst een cluster van projecten met als kenmerk: ‘Slopen, renoveren en ruimte creeren’.

 

Registreer je nu!

Scroll naar top