Dutch Climate Systems presenteert airco primeur op Building Holland

De Nederlandse start-up Dutch Climate Systems (DCS) heeft een duidelijke missie. Cooling the planet. Voor minder dan dat doet het Nederlandse techbedrijf het niet. Na vijftien jaar onderzoek is de innovatie rijp om Nederland, Europa en de rest van de wereld te veroveren. De grote winnaar is het milieu, de winst is 80 procent minder energieverbruik en geen gebruik van gevaarlijke F-gassen die in 2030 in de ban worden gedaan. Arthur van der Lee is manager business development.

Wat is DCS voor een club?

“Wij zijn een Nederlandse innovatieclub volledig gericht op de ontwikkeling van een heel bijzondere techniek. Vanuit onze passie voor een betere wereld hebben we vijftien jaar gewerkt aan een vervanging van een conventioneel airco systeem dat uiteindelijk verwoestend is voor de aarde. We hebben de techniek die overigens al heel oud is, vervolmaakt, weten precies hoe we deze in elke specifieke situaties moeten toepassen, hebben productieprocessen op orde, en kunnen de technologie in elk denkbaar complex toepassen. Los van het ideële zien we een gigantische markt.”

 

Wat is de essentie van de nieuw technologie?

“De conventionele airco is gebaseerd op het principe van koelvloeistoffen. De koelvloeistof in de airco haalt warmte uit de binnenruimte, wordt daardoor gas, geeft de warmte aan de buitenruimte af en wordt weer vloeibaar. En deze kringloop blijft zich herhalen.”

 

“Onze insteek is compleet anders: we koelen de lucht door de verdamping van water. Dit heet indirecte verdampingskoeling en is milieuvriendelijk en energiezuinig. We drogen de lucht met ons energiezuinige Napassium droogmateriaal. Doordat de lucht eerst gedroogd is, kan de indirecte verdampingskoeling aangename, koele lucht de ruimte in blazen, zelfs als het buiten heel vochtig is.”

 

Wat is de winst?

“De conventionele airco’s zijn energievreters. Er moeten heel veel kolen en gas verstookt worden om al die airco’s te laten draaien. In die zin dragen al die airco’s bij tot steeds meer CO2 uitstoot, wat leidt tot opwarming van de aarde. En vervolgens heb je weer meer airco’s nodig, wat weer leidt tot nog meer CO2 uitstoot. Realiseer je dat in China de airco inmiddels tot de standaarduitrusting behoort. Het is vaak niet eens een luxe artikel, maar een kwestie van leven of dood. Onze technologie gebruikt 80 procent minder energie. Dat is heel veel winst.”

 

“De tweede schadelijke eigenschap van airco’s is de uitstoot van superbroeikasgassen. Deze uitstoot draagt direct bij aan klimaatverandering. Het is zelfs zo’n groot probleem dat Paul Hawken, auteur van het boek Drawdown, de regulering van koudemiddelen noemt als de beste oplossing om klimaatverandering tegen te gaan. Het staat op nummer 1 in de ranglijst met meest sorterende effecten voor het milieu. In 2016 moet het gebruik van deze HFK’s met 80 procent zijn teruggebracht. In onze technologie maken we geen enkel gebruik van dit type gassen.”

 

Ga maar eens opboksen tegen het conventionele systeem achter de alom gewaardeerde airco.

“We zijn ervan overtuigd dat het anders moet. Blijven gebruikers de conventionele systemen omarmen, haalt Nederland de in Parijs afgesproken klimaatdoelen niet eens. En dan heb ik het nog niet eens over de verdere opwarming van de aarde. Bedrijven die het goed voorhebben met de aarde, zouden geen gebruik meer moeten willen maken van het op HFK-gas gebaseerde systeem. Je zou zo’n installatie niet in je gebouw moeten willen hebben. Daar komt nog een praktisch probleem bij. In 2030 moet het gebruik van broeikasgassen in airco’s met 80 procent zijn teruggebracht. Hoe denk jij straks nog aan je koelvloeistoffen te komen?”

 

Hoe zit het met de terugverdientijd?

“Hangt van de situatie af. Soms is er niet eens sprake van een terugverdientijd. Ten opzichte van goedkope systemen aan de onderkant van de markt, spreek je van terugverdientijden van 5 tot 7 jaar. Je hebt natuurlijk ook gebouwexploitanten die zeggen: niks mee te maken. Ik investeer nu in een nieuw en conventioneel systeem en over vijf jaar zie ik het wel. Die zouden nog wel eens een hoge prijs kunnen betalen doordat het gebruik van koelvloeistof in 2030 met 80 procent moet zijn teruggebracht. Je zult toch weggelekte koelvloeistof weer moeten aanvullen. Uiteindelijk gaat alles lekken.”

 

Wat krijg je eigenlijk voor je geld?

“Een systeem dat bij een buitentemperatuur van 40 graden de inblaaslucht terugbrengt naar zeg 22 graden. Hiervoor worden in elke ruimte tegen het plafond indirecte verdampingskoelers opgehangen, de zogenaamde ICECUBEs. Wil je meer, dan worden deze ICECUBEs gekoppeld aan een centrale unit die verse buitenlucht droogt en deze naar de lokale ICECUBE units voert. Met deze constellatie is het mogelijk ook op vochtige dagen een inblaastemperatuur te realiseren van 18 graden. Ook kun je in elke ruimte afzonderlijk de temperatuur regelen.”

 

Als je de wereld wilt veroveren heb je toch een behoorlijk machinepark nodig?

“Daarin is voorzien. We zijn in staat de productie heel snel te kunnen opvoeren. Ook in dit geval hebben we uitgedokterd hoe we zo efficiënt mogelijk kunnen produceren. Je kent de auto industrie waarin alles is geautomatiseerd? Zo’n proces moet je ook voorstellen bij de productie van de ICECUBEs. Ook goed om te weten: alles wat we maken bestaat uit gerecycled plastic. In die zin zijn we circulair. Dat was nog even een dingetje toen we ons inschreven voor de Rabobank Innovation Awards. Moesten we ons inschrijven in de categorie energiebesparing of circulair? Raar dilemma, ook simpel opgelost: we hebben ons in beide categorieën ingeschreven.”

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top