Grootste revolutie: digitalisering van het verduurzamen

Eigenaren van kantoorcomplexen beginnen het benauwd te krijgen. In 2023 moeten alle kantoren beschikken over energielabel C. Hebben ze dat niet, kan het kantoor niet meer als zodanig worden gebruikt. Ook bij Croonwolter&Dros komen steeds meer vragen hierover binnen. Dit vertelt Mark Derksen, hij is senior Energieadviseur bij dit in elektrotechniek, werktuigbouwkunde, automatisering en informatisering gespecialiseerde bedrijf. Derksen verzorgt een break-out sessie op het online event Building Holland Digital op 10 september aanstaande.

MD PF

Wat ga je vertellen tijdens de break-out sessie?

“Ik laat drie cases de revue passeren die laten zien hoe je kunt verduurzamen, energielabels omhoog kunt laten schieten en Paris-proof worden als je het slim aanpakt. De titel van mijn verhaal is: Groene ambities; voor nu én in de toekomst. Ik heb bewust gekozen voor een redelijk algemene titel, omdat onze klanten ook altijd algemene vragen stellen als ze bij ons komen. Mijn ketel moet worden vervangen. Kan dat? Voor mij is zo’n vraag een uitdaging om uiteindelijk een routekaart te presenteren hoe je tegen geringe meerkosten kunt verduurzamen, en je kantoorgebouw van label C kunt voorzien. Dat voorkomt in ieder geval in 2023 problemen.”

Hoe laat je dat zien?

Dat doe ik niet. Ik vraag mijn klanten hun eigen business case te presenteren. We hebben een plan gemaakt voor het verduurzamen van een scholengemeenschap met vijf complexen in het oosten van het land. Kunnen we ze naar label A brengen, zijn ze dan Paris-proof, hoe zit het met de energieprofielen? Hoe kunnen we het onderhoudsplan zo upgraden dat we meteen kunnen verduurzamen? Volgende week wordt over ons plan besloten. Gezien de extra kosten is het een no-brainer. Zo moet je dat aanpakken. Het gaat niet om een ketel, het is een combinatie van installatietechniek, werktuigbouwkunde en bouwkundig isoleren. De facilitair manager van De scholengemeenschap vertelt tijdens de break out sessie zelf het verhaal.”

Wat is sowieso laaghangend fruit?

“Ik gok dat de energierekening van kantoorgebouwen zo maar tien tot vijftien procent omlaag kan. Heel veel verwarmingsbronnen zijn ‘overgedimensioneerd’. Zelfs tijdens piekuren wordt over het algemeen maar tachtig procent van de ketelcapaciteit benut. Bij het uitrekenen destijds heeft men te ruime marges gehanteerd, en dat loopt tot in lengte van dagen behoorlijk in de kosten. Als wij komen,  beginnen we monitoren, energieprofielen analyseren en kijken wat echt nodig is. Daarom durf ik dat percentage van tien tot vijftien procent als energiebesparing voor alle kantoren in Nederland wel aan.”

Welke case presenteer je nog meer?

“Deze gaat over een school voor kinderen met een beperking. Een schoolgebouw dus. De vraag was: de luchtbehandelingskast is kapot. Kan deze worden gereviseerd?  Als we dat gedaan zouden hebben zou de investering veel hoger zijn geweest dan de oplossing die wij hebben voorgesteld. Alles opnieuw opbouwen, en meteen kiezen voor verduurzamen. Dit was voordeliger, zeker als je je realiseert dat in de oude kast geen warmteterugwinnings module zat en alle units decentraal verstopt waren in het plafond. Kun je het je voorstellen? Elke keer plafond openbreken, unit onderhouden en plafond weer terugbrengen. Er komt nu één kast op het dak. Verduurzamen levert in dit geval lagere exploitatiekosten op.”

Nog meer laaghangend fruit?

“Ik durf het bijna niet te noemen omdat het zo logisch is. Er kan direct op de energierekening worden bespaard, zeker bij kantoorgebouwen en schoolcomplexen, als beter naar energieprofielen wordt gekeken. Hoe kan het zijn dat ‘s nachts energie wordt verbruikt als er niemand in het kantoor aanwezig is? Gebruik en verbruik lopen niet in lijn met elkaar. We zien het ook in scholen. Omdat er op een donderdagavond een ouderavond is, heeft de schooldirecteur aan de installateur gevraagd de ketel op te stoken. Niet aan gedacht dat dat maar voor die ene keer was. Als je dat niet terugzet, wordt het elke donderdagavond lekker warm.”

Je presenteert op de break-out sessie drie cases. Wat is de laatste?

“Dat gaat over een prachtig  rijksmonument aan de Korte Vijverberg in Den Haag. Het had label G en moest verhuurbaar worden gemaakt. De vraag was: wat moet er extra geïnvesteerd worden bovenop de bouwplannen om het pand te verduurzamen en van label G naar label B te brengen. Uiteindelijk bleek de meerinvestering ruimschoots op te wegen te de winst om er een label B pand van te maken, dat kwam ook nog door aangepaste financieringsvormen, bijvoorbeeld rentekorting door groenfinanciering. Mijn boodschap: slim verduurzamen levert geld op en vraagt als je het slim aanpakt een geringe meerinvestering.”

Wat is volgens jou de meest revolutionaire technologie?

“Dat is wat mij betreft de digitalisering van de verduurzaming. Vroeger werd voor elk complex alles los uitgerekend. Dat gebeurde door dure consultants. Tegenwoordig hebben we overal modellen voor, en komt daar een voorstel uit voor kant en klare modules die in de fabriek al worden ingeregeld. Alles gebeurt in de fabriek en wordt als kant-en-klare module op het dak geplaatst. Dat kan omdat we over zo enorm veel data beschikken.”

 

“De volgende stap ligt voor de hand, daar zijn we bij Croonwolter&dros ook mee bezig. We plaatsen verwarming, luchtbehandelingskasten koeling, alles. We hebben vooraf uitgerekend wat precies nodig is en wat de exploitatiekosten per jaar zijn. We zijn daar zo goed in dat we daar een vijftienjarige garantie voor durven af te geven. Maken we niet waar wat we hebben uitgerekend? Dat kan niet, want we garanderen de exploitatiekosten. De volgende stap is dat we hiervoor ook leaseconstructies aanbieden. Dit is dus het resultaat van het digitaliseren van de verduurzaming.”

Scroll naar top