Martine de Vaan

Martine de Vaan is innovatiemanager van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en bedenker en oprichter van Weeting – Have a walking meeting.

Zij is verantwoordelijk voor de Innovatie agenda van het RVB en het aanjagen van innovatie in de organisatie. De belangrijkste opgaven zijn verduurzaming, slim vastgoed, de productieve werkomgeving, samenwerking met de markt en samenwerking op gebiedsniveau. De inzet is gericht op vernieuwing maar ook op het sneller opschalen van innovaties bij het RVB.

Martine was projectmanager van de gebiedsontwikkeling Moreelse in het centrum van Utrecht waar het RVB samenwerkt met gebiedspartners en de gemeente Utrecht aan de gezonde stad, de energietransitie en enjoyable mobility. De wandelvriendelijke omgeving is leidend in de visie. Samen met het naastgelegen gebied Hooch Boulandt was Moreelse het toneel van de eerste Outdoor Office Day in Nederland, een event dat buiten werken wil stimuleren en in 2020 internationaal gaat.

Martine werkt al jaren bij het Rijksvastgoedbedrijf aan verduurzaming van vastgoed en gebieden. Zij was verantwoordelijk voor deelname aan het innovatie programma Kantoor Vol Energie, en de samenwerking met het Consortium Gebieden Energieneutraal, droeg als adviesgroeplid van de Dutch Green Building Council bij aan het opstellen van het keurmerk BREEAM-NL gebiedsontwikkeling en zorgde voor een eerste certificering bij het RVB.

Zij beschouwt lopen als een low tech wondermiddel, een onderbenutte potentie in de gebouwde omgeving. Goed voor mensen en voor een duurzame wereld. Met het concept weeting wil zij ervoor zorgen dat walking meetings een normaal onderdeel van de werkdag worden. Martine presenteerde weeting bij Walk21 in Wenen, een internationaal congres over lopen en walkable cities en zorgde er voor dat walkshops een volwaardig onderdeel van onder meer de Dag van de Stad.

In het kader van een afstudeeronderzoek public private onderzocht zij wat bouwers, architecten, facilitair managers en werkgevers kunnen doen om dit mogelijk te maken. Dat gezonder gedrag mogelijk is zonder offers te brengen, bewijst Martine al bijna vijf jaar door zelf 7 km per dag te lopen zonder dat het tijd kost, door lopen te integreren in vergaderen, reizen en ontmoeten.

Martine studeerde milieuhygiëne in Wageningen en deed de MBA public private op Nyenrode.

Scroll naar top