018-3680680 | info-buildingholland@easyfairs.com | 2 tot en met 4 november 2021 – RAI Amsterdam

Hoe ‘Eleminair’ liften gezond maakt

In kantoor The Edge is Deloitte als eerste bedrijf gestart met een proof-of-concept door één van de liften te voorzien van het nieuwe luchtbehandelingssysteem ‘Eleminair’ van Interland Techniek en ABT. Hiermee wordt een gezond binnenklimaat gecreëerd in de liften zonder capaciteitsbeperkingen, ook als de coronaperiode achter ons ligt. Bij een geslaagde test worden alle liften in The Edge voorzien van deze innovatieve technische oplossing. De Eleminair werd gelanceerd op Building Holland Digital.

Het kantoor van Deloitte wordt beschouwd als het innovatiefste en duurzaamste gebouw ter wereld en is gevestigd langs de A10, aan Amsterdamse Zuidas. The Edge wordt een computer met een dak genoemd, het gebouw is compleet volgepakt met digitale en duurzame innovaties. Het gebouw is voorzien van driedubbelglas, energiezuinige installaties en vele geïntegreerde zonnecellen.

Normaliter maken honderden mensen dagelijks gebruik van een lift. Echter, de COVID-19 pandemie maakt duidelijk dat liften in gebouwen bij uitstek verzamelplaatsen zijn van ongezonde lucht. Deze compacte, veelal drukbezette ruimten worden nauwelijks geventileerd of gereinigd. Daar komt bij dat de passagiers altijd dicht op elkaar staan, waardoor een hoog besmettingsrisico ontstaat.

Met een nieuw ontwikkeld, slim, compact inbouw-luchtbehandelingssysteem kunnen liftgebruikers voortaan schone, virusvrije lucht inademen.
Personenliften kunnen weer in de normale bezetting worden gebruikt. Verdiepingen zijn weer bereikbaar en het huidige oponthoud is van de baan.

gemert
Ad van der Aa

Geen kans op overdracht

van droplets of aerosolen Het principe van het Eleminair-systeem is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van virusdeeltjes via de lucht. Niet alleen wordt de lucht gereinigd, maar ook wordt door de luchtstroming vanuit het plafond voorkomen dat grotere druppels (droplets) en minuscule druppeltjes (aerosolen) van mens op mens worden overgedragen. Ad van der Aa, adviseur ABT en bedenker van het systeem: “Uitgebreide testen bewijzen dat de liftpassagiers op deze manier altijd verse en schone lucht kunnen inademen, ook als zij dichter op elkaar staan dan 1,5 m. Ons concept, een unidirectioneel downflowsysteem in liften, is nieuw. De gebruikte techniek is in deze vorm niet eerder bedacht en toegepast. In augustus 2020 heeft ABT er direct octrooi op aangevraagd.”

Onderzocht door Prof. Dr. Daniel Bonn, UvA

De verschillende Eleminair-prototypes werden door ABT op basis van luchtstromingsmetingen uitgebreid getest bij HC Groep in Waalwijk. Peter van der Velde, commercieel directeur Interland Techniek: “Vervolgens heeft Prof. Dr. Daniel Bonn van het Institute of Physics van de Universiteit van Amsterdam in november 2020 onderzoek gedaan naar het gedrag van aerosolen in de testopstelling. Hij had in september gepubliceerd over onderzoek naar aerosoloverdracht in ziekenhuisliften. Daaruit bleek dat aerosolen bij normaal gebruik wel 10 tot 20 minuten in de lucht aanwezig kunnen blijven.

 

De conclusie van Professor Bonn over het Eleminair-systeem is duidelijk: ‘Het luchtbehandelingssysteem verkleint de kans op coronabesmetting door aerosolen zeer aanzienlijk.’”

Peter van der Velde
Peter van der Velde

Een inbouwpakket voor iedere bestaande lift

Peter van der Velde , commercieel directeur Interland Techniek: “Eleminair is een gesloten circuit, een zelfstandig werkend systeem in het inwendige van de liftcabine. Het wordt op maat gemaakt zonder ingrepen aan de kooiconstructie. ”Sensoren registreren de aanwezigheid van personen in de liftkooi en schakelen het systeem in werking. Daarnaast bewaakt het systeem de goede en veilige werking.”

Waardebehoud van vastgoed

Ad van der Aa, senior adviseur ABT: “Liften in kantoren, wooncomplexen, ziekenhuizen en andere utilitaire gebouwen kunnen straks weer op de gewone manier gebruikt worden. Gebouweigenaren en -beheerders zorgen daarmee voor waardebehoud van hun vastgoed.”
Eleminair
Scroll naar top