Kansrijke samenwerking VHG en Building Holland

Levend groen voegt enorme waarde toe in bouwprojecten. Groenondernemers weten dat als geen ander, maar ‘bouwend Nederland’ is nog niet zo doordrongen van dat idee, weten Dave Refoealoe (Building Holland) en Mario Geuze (VHG). Hoog tijd voor meer zichtbaarheid en verbinding! De samenwerking van VHG met Building Holland maakt de weg verder vrij voor Het Levende Gebouw in de bouw- en vastgoedsector.

Groen meenemen als uitgangspunt in de bouwopgave

Dave Refoealoe is organisator van Building Holland en gelooft in de samenwerking: “Traditioneel ontwerpen en bouwen zijn niet meer van deze tijd. Er is veel meer integratie en samenwerking nodig tussen sectoren voor een gezonde, groene en toekomstbestendige leefomgeving.”

Kansen in de markt

“Verschillende meerjaren overheidsprogramma’s ondersteunen deze ontwikkeling: ze sturen op een gezonde en veilige leefomgeving. Thema’s als natuurinclusief, biophilic, klimaatadaptief en biobased bouwen zijn manieren om dit te realiseren. Daarbij komt dat uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat levend groen in en om gebouwen en woningen de werkproductiviteit én gezondheid verbeteren. Ook wordt de omgeving meer klimaatbestendig. Deze ontwikkelingen en kennis zijn nog lang niet bekend in onze community.  Onze samenwerking brengt daar positief verandering in.”

Het Building Holland event

“Voor VHG-leden is het live event in november een uitstekend moment om kennis maken met potentiële partners of opdrachtgevers, want de gehele bouwkolom is vertegenwoordigd. Van overheid, ontwikkelaar en architect tot adviseur, facility manager, aannemer en vastgoedeigenaar.  En je kunt actief deelnemen aan het inhoudelijk programma rond de drie thema’s, energietransitie, slim & gezond en circulariteit. Vooral het programma circulariteit is voor VHG-leden interessant om te volgen. Inspirerende sprekers zijn bijvoorbeeld architect Daan Bruggink van Orga Architect_ en Jan Willem van de Groep als initiator van verschillende Rijksoverheidsprogramma’s. Alle info staat op buildingholland.nl.”

Het Levende Gebouw

“Als VHG-beleidsadviseur zet ik mij vooral in voor het Domein Het Levende Gebouw. Met Het Levende Gebouw laten we de overheid en markt zien welke belangrijke rol het groen heeft voor Mens, Natuur, Economie en Klimaat. Zo willen we vergroening meer naar ‘voren’ in de keten krijgen. Wij zien groen als uitgangspunt van de ontwikkeling. Het is mijn werk om onze leden, de sector en het groen maatschappelijk op de kaart te krijgen en te houden.”

“VHG is met Het Levende Gebouw sterk vertegenwoordigd en herkenbaar bij overheidspartijen. Nu  willen we ook bij marktpartijen zichtbaarder worden. Zo kunnen we architecten, ontwikkelaars en bouwers inspireren en stimuleren om groen als uitgangspunt mee te nemen in de bouwopgave. Het Levende Gebouw moet de motivatie zijn van iedere partner in de bouwkolom. Daar is nog een wereld te winnen. De groenprofessional zelf speelt daarin een sleutelrol.”

Actief en zichtbaar partnership

“Via het netwerk van Building Holland bereiken we een grote groep in de bouw, vastgoed en installatiesector met onze groene boodschap. Tegelijk geven we goed en concreet invulling aan thema’s als natuurinclusiviteit en gezondheid. Samen met onze leden maken we in de RAI voor het event in november The Green Zone: een inspirerend groen platform van 550m2, ontworpen door Orga Architect_ in samenwerking met Studio Lime en Thoben & Minten.”

Volgende stap: minder bescheiden zijn!

“We hebben als groensector goud in handen. Bij Building Holland hebben we met onze kennis en ervaring heel veel te bieden. Als we dat samen uitdragen groeien we uit tot een logische en essentiële partner in de bouwkolom. Levende gebouwen ontwikkelen. Niet alleen de showprojecten, maar in de alledaagse ontwikkeling. Laat je daarom zien bij Building Holland!”

samenwerking VHG en Building Holland