MTC ondersteunt in het nieuwe houten tijdperk!

De Malaysian Timber Council (MTC) is opgericht in 1992 om de duurzame ontwikkeling van de Maleisische houtindustrie te stimuleren. MTC ondersteunt haar stakeholders door het creëren van bewustwording over het gebruik van Maleisisch hout en helpt projectontwikkelaars, architecten en interieurontwerpers bij het ontdekken van de vele houtsoorten en toepassingen.

Maleisisch hout

Kwaliteit uit duurzaam beheerde bossen
Met meer dan 55% van het landoppervlakte bedekt met bos, herbergt Maleisië zeker 2.650 boomsoorten, die door het tropische klimaat het hele jaar door groeien zonder onderbreking van seizoenswisseling.

 

De veelheid aan beschikbare kleuren, nerven en structuren vormt een kunstenaarspalet en biedt architecten en interieurontwerpers de eindeloze mogelijkheid om hun creativiteit uitdrukking te geven. De houtsoorten worden wereldwijd toegepast in de bouw en het interieur van droomvilla’s en luxe resorts.

 

Jaren van uitgebreid onderzoek en productontwikkeling heeft geresulteerd in de brede toepassing van gerenommeerde Maleisische houtsoorten, zoals Balau voor vlonders, Merbau en Kempas voor vloeren en Meranti voor raamkozijnen en deuren. Daarnaast leveren Maleisische fabrikanten ook multiplex, gelamineerd fineerhout en MDF.

Duurzaam bosbeheer

Maleisië is een pionier geweest op het gebied van de certificering van tropische bossen. Tot op heden zijn 4,62 miljoen hectaren bos gecertificeerd onder het MTCS systeem, ’s werelds grootste certificeringsprogramma voor tropische bossen.


MTCS is het eerste certificeringsprogramma voor tropisch hout in de Azië-Pacific en wordt sinds 1 mei 2009 erkend door het onafhankelijke keurmerk ter bevordering van duurzaam bosbeheer, PEFC. Dit bevestigt dat MTCS-gecertificeerd bos duurzaam wordt beheerd volgens de hoogste standaarden.

Door de erkenning van PEFC wordt MTCS-gecertificeerd hout ook toegelaten tot de duurzame aankoopprogramma’s voor de bouw in onder andere Australië, Italië, Singapore, Nederland, het VK, Canada, de VS en Japan.


Kortom, het uitgebreide bosbeheer en de effectieve handhavingssystemen van Maleisië zorgen ervoor dat de bos- en houtindustrie op verantwoorde wijze wordt beheerd in overeenstemming met internationale standaarden. Op deze manier blijft de rijkdom van de Maleisische bossen ook voor toekomstige generaties behouden.


——
Neem voor meer informatie contact op met het Europese regiokantoor van MTC in Rotterdam of bekijk hun partner pagina.