Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

9 t/m 11 april 2019

Duurzaam Gebouwd Nieuws

 • Uitdaging voor duurzaamheidskoplopers

  Uitdaging voor duurzaamheidskoplopers

  Heb jij de oplossing om de energietransitie in Provincie Fryslân te versnellen en aansprekende voorbeelden van verregaande verduurzaming te presenteren?

 • Inschrijfdeadline nadert voor Duurzaam Bouwen Awards

  Inschrijfdeadline nadert voor Duurzaam Bouwen Awards

  Je hebt nog ongeveer één maand om je in te schrijven voor de Duurzaam Bouwen Awards. Ontdek in dit artikel waarom het voor jou interessant is om je in te schrijven of een andere partij voor te dragen.

 • ‘Verduurzamen van scholen wordt een feest’

  ‘Verduurzamen van scholen wordt een feest’

  Het verduurzamen van scholen wordt een feest, misschien zelfs een revolutie. Deze klanken waren te horen op het seminar Scholen in NSG Groenewoud. Een positief geluid, gericht op het verfrissen van bestaande scholen en het verhogen van het ambitieniveau voor nieuwe telgen in het onderwijsvastgoed.

 • Renovatie De Leister Igge is hoopgevend voor veel oude scholen

  Renovatie De Leister Igge is hoopgevend voor veel oude scholen

  Door anders te financieren en goed samen te werken kunnen oude scholen succesvol worden gerenoveerd. Dat heeft De Leister Igge in Opeinde bewezen, zegt senior manager Inko Tien van de BCN Groep, die het traject begeleid heeft. “In een traditionele setting zouden we alleen budget hebben gehad voor achterstallig onderhoud. Nu staat er een compleet gerenoveerde nul-op-de-meter-school, die klaar is voor de toekomst.”

 • Paradigmaverandering noodzakelijk voor succesvolle ketensamenwerking

  Paradigmaverandering noodzakelijk voor succesvolle ketensamenwerking

  Het zou zo simpel kunnen zijn: meer samenwerking in de keten levert aantoonbaar meer resultaat op. En toch komt dat concept onvoldoende van de grond. Daarvoor is een paradigmaverandering noodzakelijk, vindt hoogleraar Supply Chain Management Jack van der Veen van Nyenrode Business Universiteit.

 • Renovatie financieel haalbaar door woco-energieverdienmodel

  Renovatie financieel haalbaar door woco-energieverdienmodel

  In 2050 moeten er wel 7 miljoen woningen energieneutraal zijn. Die transitie is niet alleen financieel en technologisch van aard, maar ook sociaal. Voor woningcorporaties is de opgave fors, met forse investeringen. Die moeten worden terugverdiend uit inkomsten voortvloeiend uit de voorraad.

 • Duurzaam Gebouwd Congres 2019: doelen en financieringsmogelijkheden van Fryslân

  Duurzaam Gebouwd Congres 2019: doelen en financieringsmogelijkheden van Fryslân

  Het Duurzaam Gebouwd Congres pakt in 2019 de ambities en plannen van provincie Fryslân beet. Reden te meer om de doelen van de provincie in het kader van duurzaamheid en subsidiemogelijkheden onder de loep te nemen

 • 39 gasloze woningen in ’s-Gravenzande

  39 gasloze woningen in ’s-Gravenzande

  39 All-electric woningen verrijzen in het deelplan Rijnvaart te ’s-Gravenzande. Het betreft een kleinschalige villawijk met een mix van 2 onder 1 kap-woningen en vrijstaande woningen op ruime kavels.

 • Bouwend Nederland verbindt zich wederom aan de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards

  Bouwend Nederland verbindt zich wederom aan de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards

  De vereniging van bouw- en infrabedrijven zet zich in voor het verduurzamen van de bouw- en vastgoedsector door zich als partner te verbinden aan de Duurzaam Bouwen Awards.

 • Energiezuinig schoolgebouw met zelflerende software

  Energiezuinig schoolgebouw met zelflerende software

  Het is een primeur voor de provincie Fryslân: de energiehuishouding van het schoolgebouw van ROC Friese Poort op de Anne Wadmanwei 6 in Leeuwarden wordt aangestuurd door zelflerende en voorspellende software. Hiermee bespaart de school energie in het bestaande gebouw, terwijl ze niet hoeft terug te gaan in het comfortniveau.

 • Op weg naar Duurzaam Gebouwd Congres 2019 - de locatie

  Op weg naar Duurzaam Gebouwd Congres 2019 - de locatie

  In de derde aflevering van de vlog-reeks ‘Op Weg naar Duurzaam Gebouwd Congres 2019’ staat de locatie centraal. Op 14 februari 2019 verwelkomen wij je graag in het Westcord WTC Hotel te Leeuwarden. In deze vlog vertelt Jody Andernach wat je van de dag kunt verwachten en geeft ze een rondleiding.   

 • 3 Duurzaam Gebouwd-partners brengen circulair bouwen dichterbij

  3 Duurzaam Gebouwd-partners brengen circulair bouwen dichterbij

  Een samenwerking tussen 3 Duurzaam Gebouwd-partners brengt volledig circulair bouwen dichterbij. Madaster en Ecochain ontwikkelden een koppeling om milieufootprint te koppelen aan materiaalpaspoorten, die Knauf vervolgens in de praktijk brengt.

 • De top 5 artikelen van oktober 2018

  De top 5 artikelen van oktober 2018

  In oktober lieten we je zien dat de sector integraal met BIM moet werken, presenteerden we het programma van het seminar Scholen en kwam een Solar Smart Grid-installatie in de spotlight die stroom flexibelt verdeelt onder bewoners.

 • Multifunctioneel en gasloos Kulturhus geopend

  Multifunctioneel en gasloos Kulturhus geopend

  Kulturhus De Spil is open. Afgelopen weekend werd het duurzame gebouw in Nieuwleusen met een plechtigheid geopend. Duurzaam Gebouwd-partner abcnova was betrokken bij de bouw. Foto via: abcnova

 • Elke school fris, gezond en gecertificeerd?

  Elke school fris, gezond en gecertificeerd?

  Naar aanleiding van vragen uit de onderwijssector en ook vanuit Duurzaam Gebouwd maakten adviseurs van DGMR en bba binnenmilieu een analyse van WELL, PvE Frisse Scholen en Vignet Gezonde School. Heeft WELL een meerwaarde voor de Nederlandse situatie? Vlnr. Antwan van Haaren, Froukje van Dijken en Tim Beuker

 • Fors minder investeringsruimte voor corporaties

  Fors minder investeringsruimte voor corporaties

  Op Prinsjesdag diende het kabinet het Belastingplan 2019 in bij de Tweede Kamer. Ook de ‘Wet implementatie eerste EU-richtlijn Antibelastingontwijking’ (ATAD) maakt deel uit van dit pakket. Woningbouworporaties in heel Nederland vinden deze wet een schande en vragen het kabinet met klem ontheffingen te verlenen. “De ATAD ontmoedigt corporaties in hun duurzaamheidsambities. Deze wet zorgt dat we het rustiger aan gaan doen.” Foto: Sociale huurwoningen, via Wikipedia, Picasdre

 • Innovaties en regionale ambities voor duurzame energie

  Innovaties en regionale ambities voor duurzame energie

  Hoe ver zijn we in de energietransitie en welke innovaties zijn er de afgelopen tijd voorbij gekomen binnen de thema’s Duurzame Energie en Energieopslag? Deze en andere vragen worden beantwoord in de kersverse whitepaper ‘Duurzame energie: op naar de transitie!’. Hij is helemaal gratis te downloaden.

 • 'Winnaar Circulaire Ring, vertel nou eens hoe je dat doet?'

  'Winnaar Circulaire Ring, vertel nou eens hoe je dat doet?'

  Je zult hem maar winnen: de Circulaire Ring. Een award en titel die alleen voor de duurzaamste gemeente van Nederland is weggelegd. Hoe kijkt Haarlemmermeer terug op de winst in 2018 en belangrijker nog: wat heeft de award uiteindelijk opgeleverd? Foto: winnaars Circulaire Ring 2018Auteur: Arno Hagemans

 • RISNET Challenge: Risicomanagement 3.0

  RISNET Challenge: Risicomanagement 3.0

  Sinds mensenheugenis hebben we in de bouw te maken met onzekerheden die behoorlijk nadelig kunnen uitpakken voor je project. We proberen risico’s dus zo goed mogelijk te managen. Dat was ook al het geval bij de oude bouwmeesters, maar die deden dat impliciet. Tot de eeuwwisseling was dat eigenlijk niet veel anders. Tegenwoordig zijn we niet alleen risicobewust, we willen risico’s ook expliciet managen. Daarin is veel vooruitgang geboekt, mede door de partners en ambassadeurs van RISNET. Maar daarmee zijn we er nog niet: het huidige tijdsgewricht vraagt ons om een nieuwe visie op risicomanagement in de bouw- en vastgoedsector. Daarom hebben RISNET en het Bouwgenootschap het initiatief genomen voor de eerste editie van de RISNET Challenge.

 • ‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch naar de circulaire economie’

  ‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch naar de circulaire economie’

  De kanteling richting een economie zonder afval is in volle gang. Overal in Nederland zien we initiatieven ontpoppen, die ervoor zorgen dat grondstoffen en complete producten maximaal hergebruikt worden. Ook Derbigum, bekend van haar duurzame dakbedekkingen, zet de nodige stappen.


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven