Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

Duurzaam Gebouwd Nieuws

 • Video: Building Holland 2019 Live On Stage | Erik Ubels

  Video: Building Holland 2019 Live On Stage | Erik Ubels

  Heb je Building Holland 2019 gemist of wil je het herbeleven? Wij publiceren video's van de keynotes op het Duurzaam Gebouwd Talks-podium op ons YouTube-kanaal.    

 • 'EPC is niet alleen toepasbaar op miljoenenproject'

  'EPC is niet alleen toepasbaar op miljoenenproject'

  Het guarantEE-project is ten einde en dat betekent dat we kennis met je kunnen delen over resultaten en inzichten uit rapporten en analyses. In dit artikel vatten we de belangrijkste uitkomsten samen.

 • Primeur nieuw model bouwteamovereenkomst

  Primeur nieuw model bouwteamovereenkomst

  In vervolg op het seminar ‘De toekomst van Bouwteams’ publiceren wij vandaag het consultatiedocument met een nieuw model voor twee soorten bouwteamovereenkomsten.

 • Uitbreiding proef SamenZonderAsbest in Groningen

  Uitbreiding proef SamenZonderAsbest in Groningen

  De pilot SamenZonderAsbest wordt flink uitgebreid door een bijdrage van 600 duizend euro uit het Nationaal Programma Groningen (NPG).

 • 'Op zoek naar onze rol in de circulaire economie'

  'Op zoek naar onze rol in de circulaire economie'

  ‘Circulaire economie’ zwerft als term al jaren rond in de wereld van bouw en installatie. Met het oog op het duurzaamheidsvraagstuk en de enorme energietransitie is het ook heel logisch: door circulair te bouwen verschuift de focus van het gebruik van materialen naar de consumptie ervan. Daarmee worden ze aan het einde van hun levensduur dus niet vernietigd, maar teruggewonnen voor hergebruik. Voor een nieuw leven. Wie zou daar niet enthousiast van worden? Toch is er nog een flink aantal stappen te zetten om in de hele keten circulair te denken en te werken.

 • Mexit first, duurzaamheid second!

  Mexit first, duurzaamheid second!

  De vernietiging van de aarde is in volle gang. Dit dwingt ons om grote sprongen te maken om deze schade aan de aarde te repareren. “Maar duurzaamheid is niet de oplossing, maar het grootste probleem van deze eeuw!” stelt Thomas Rau tijdens zijn presentatie op 10 april 2019 tijdens het Green Tie Gala 2019 met de prestigieuze ABN AMRO Duurzame 50 award! Hij pleit daarom voor: “Een Mexit: een mental exit. We moeten ophouden dat we er komen met slechts een paar trucjes.”

 • Ennatuurlijk verbindt al vijf jaar bronnen en gebruikers van warmte en koude

  Ennatuurlijk verbindt al vijf jaar bronnen en gebruikers van warmte en koude

  Ennatuurlijk bestaat vijf jaar en levert inmiddels warmte en koude aan ruim 80.000 gezinnen en bedrijven in Nederland. Die energie komt altijd uit de buurt, want het bedrijf koppelt lokale bronnen en gebruikers aan elkaar.

 • Wet kwaliteitsborging zorgt voor betere, private toetsing in de bouw

  Wet kwaliteitsborging zorgt voor betere, private toetsing in de bouw

  Per 1 januari 2021 wordt het bouwtoezicht in Nederland geprivatiseerd. Wat gaat er allemaal veranderen?

 • Gezonde gebouwen kunnen hittestress de baas

  Gezonde gebouwen kunnen hittestress de baas

  Na de zomer van 2018, waarin het ene warmterecord na het andere sneuvelde en airco's als warme broodjes werden verkocht, kunnen we er niet meer onderuit: het wordt warmer in Nederland. Nu al merken bewoners dat de temperatuur in hun goed geïsoleerde woningen ’s zomers snel oploopt. W/E adviseurs deed in de aanloop naar het Bouwbesluit van 2020 onderzoek naar de toenemende behoefte om woningen te koelen.

 • Beter borgen van samenwerking in nieuw bouwteam

  Beter borgen van samenwerking in nieuw bouwteam

  Bij het drukbezochte seminar ‘De toekomst van Bouwteams’ werd ook een primeur gepresenteerd: een nieuw model voor twee soorten bouwteamovereenkomsten.

 • E-book: Circulair bouwen met BIM

  E-book: Circulair bouwen met BIM

  In dit Ebook schetsen we de impact van BIM voor diverse ketenpartners. We geven het woord aan experts afkomstig uit onder andere facility management, de corporatie- en bouwwereld. Daarnaast laten we zien hoe gemeenten aan de slag kunnen met BIM en welke toegevoegde waarde dit heeft voor onder meer het eigen vastgoed en de beheer- en onderhoudsfase.

 • Workshop toont kansen om goedkoper #VanGasLos te gaan

  Workshop toont kansen om goedkoper #VanGasLos te gaan

  Je woning #VanGasLos maken voor minder dan € 10.000. De beweging naar een gasloze ontwikkeling wordt als kostbaar gezien, maar een workshop laat zien dat dit niet per definitie zo hoeft te zijn.

 • Wonen krijgt in Provenier voorrang op zorg

  Wonen krijgt in Provenier voorrang op zorg

  Nieuwe zorginstelling in Rotterdam kan van functie veranderen en stimuleert cohesie tussen bewoners onderling en in de wijk.

 • Hoe contracteer je de energieprestatie?

  Hoe contracteer je de energieprestatie?

  Een woning opleveren met alleen maar een bos sleutels kan tegenwoordig niet meer. Zonder een prestatiegarantie van tien jaar of langer kom je als bouwer niet meer weg.

 • Gasloze Vijverhof torens in Den Haag met pv-panelen

  Gasloze Vijverhof torens in Den Haag met pv-panelen

  Aan het Leemansplein in Den Haag, in het Central Innovation District (CID), staan de torens ‘Vijverhof’. De woningen maken gebruik van stadswarmte en dankzij de duurzame energieopwekking door pv-panelen op het dak dragen ze bij aan de elektriciteitsbehoefte van de algemene ruimten.

 • BIM als businesscase, voor iedere bouwfase

  BIM als businesscase, voor iedere bouwfase

  Op 6 juni 2019 is het zover. Die dag kom je alles te weten over hoe je BIM gebruikt voor een succesvolle businesscase en wat je nodig hebt om BIM in iedere bouwfase te implementeren. Schrijf je direct in via deze link of lees verder over het programma dat we hebben samengesteld.

 • Stedelijk ontwerp en de nieuwbouweisen BENG

  Stedelijk ontwerp en de nieuwbouweisen BENG

  Ruimtelijke ontwerpers lijken op het eerste gezicht een ‘vreemde eend in de bijt’ als het gaat om bijna energieneutraal bouwen. Tijd om ze wakker te schudden.

 • Verklein je wagenpark met deelmobiliteit

  Verklein je wagenpark met deelmobiliteit

  Een andere invulling van de openbare ruimte, minder parkeerplaatsen, betere toegankelijkheid en minder vervuiling. Hoe kunnen we die doelen realiseren? Welke rol speelt deelmobiliteit daarin? Voor de antwoorden op deze vragen kom je naar de cursusdag New Mobility Experience.

 • Aardgasvrije én klimaatneutrale warmte: de opties voor korte en lange termijn

  Aardgasvrije én klimaatneutrale warmte: de opties voor korte en lange termijn

  In de huidige energietransitie is de verduurzaming van warmtebronnen een belangrijk aandachtspunt. Welke mogelijkheden zijn er voor warmtebronnen zoals aardwarmte, aquathermie, biomassa en de restwarmte uit afvalverwerking en datacenters?

 • Waterstof draagt niet bij aan de CO2-doelen van 2030

  Waterstof draagt niet bij aan de CO2-doelen van 2030

  Laat ik aan het begin van deze blog even helder zijn: ik heb niets tegen waterstof. Het is een energiedrager die we in de toekomst, als er plenty duurzame energie beschikbaar is, nog volop gaan zien. Ik heb wél wat tegen een waterstoflobby die net doet of het er morgen al is en de suggestie wekt dat het dè oplossing is voor de energietransitie. 


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven