Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

'Nieuwbouw stuwt herstel bouwsector'

'Nieuwbouw stuwt herstel bouwsector'

De bouwproductie groeit in 2015 met 4% en in 2016 met ruim 3,5%. De nieuwbouw van woningen stuwt het herstel van de sector.

Dat blijkt uit de Construction Update van Rabobank. “Het herstel in de bouwsector is nog wel eenzijdig. Het wordt nog grotendeels gedreven door de verder aantrekkende woningmarkt”, vertelt sectorspecialist bouw Leontien de Waal van Rabobank.

Nieuwbouw is groeiaanjager

De woningmarkt trekt in 2015 en 2016 verder aan door gunstige economische omstandigheden en de aanhoudend lage hypotheekrente. Rabobank rekent op een productiegroei in de woningbouw van 8,5 % in 2015. Vooral het nieuwbouwsegment is een groeiaanjager. Renovatie groeit in 2015 en 2016 gematigder, respectievelijk 4% en 2%. Dit is mede het gevolg van de afschaffing van het lagere btw-tarief voor onderhoud en verbouwingen.

Ondanks de groeiende leegstand van bestaand vastgoed is er op korte termijn een gebrek aan goede locaties voor beleggers en daardoor kan de nieuwbouw ook in dit segment groeien. Op de langere termijn ziet Rabobank herbestemming als leidende focus en zullen transformatie en renovatie steeds vaker het beeld bepalen.  

Bredere marges

Bouwers die bredere marges wensen kunnen hun focus verleggen van het bieden van productiecapaciteit naar het creëren van onderscheidend vermogen. “Hiervoor is het relevant dat de sector sociale innovatie omarmt en aansluiting zoekt bij belangrijke, technologie gedreven trends. Bedrijven die sociale innovatie toepassen maken beter gebruik van de ideeën van medewerkers in de uitvoering en stimuleren transparantie, creativiteit en afdeling overschrijdend samenwerken”, besluit De Waal.


permalink

Overig nieuws


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven