Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

9 t/m 11 april 2019

Jan Rotmans wil DNA-verandering in de bouw

Jan Rotmans wil DNA-verandering in de bouw

Om de bouw uit het slop te trekken, is een drastische verandering van het DNA nodig. “We hebben meer sociale wetenschappers nodig in de bouw, die de voorkeur van consumenten begrijpen en voorop stellen”, vindt Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, die op 23 maart een keynote geeft op Building Holland 2016.

Met zijn initiatief ‘Nederland kantelt’ strijdt Rotmans voor sectortransities en als mede-oprichter van Urgenda waarschuwt hij onder andere voor klimaatverandering. Niet lang geleden luidde hij de noodklok door een open brief voor de sluiting van kolencentrales te schrijven. Daarnaast bezocht hij onlangs Antarctica. “Ik wilde met eigen ogen zien en ervaren hoe het laatste stukje ongerepte natuur op aarde is. De plek waaraan wij nog niet zijn gekomen. Alleen als je ontdekt hoe het ook kan, kun je daadwerkelijk de impact van klimaatverandering daadwerkelijk beoordelen.”

Het reduceren  van broeikasgassen als CO2 ziet hij als een enorme kans voor de vastgoedmarkt. Niet alleen voor klimaatbescherming, maar ook om de economie wakker te schudden en werkgelegenheid aan te wakkeren. “Een goudmijn”, noemt Rotmans de aanpak van vooral de bestaande woningvoorraad. “Maar voordat we echt aan de slag kunnen, moeten we het complete organisatiemodel van de bouw omgooien. De sector zet nu woningen neer waarvan ze niet weet of het aansluit op de behoefte van een gebruiker. Veel beter is het als de consument naar de voorkant van het bouwproces gaat en daar een voorkeur geeft voor de woning. Vervolgens wordt de woning al dan niet industrieel op maat gemaakt voor die klant. Dat werkt al tijden zo voor de auto-industrie, waar de consumentvraag voorop staat.”

Zwaar(der) geschut  

Wanneer het bouwmodel up-to-date is, is de strijd om de verlaging van CO2 nog niet gestreden, geeft Rotmans aan. “Daarvoor is zwaarder geschut nodig dan dat we nu inzetten. De bestaande voorraad kan relatief eenvoudig naar energieneutraal en dat scheelt zomaar dertig procent in het totale energieverbruik. Een formidabel getal. Voor kantoorgebouwen geldt hetzelfde.”

Het liefste ziet Rotmans dat de lat hoger ligt, op energieleverend niveau. Wanneer de bouw- en vastgoedsector dit stadium wenst te bereiken, vindt hij het belangrijk dat processen rondom materiaal- en grondstofgebruik veranderen. “Ik spreek liever van materiaalverspilling in plaats van -gebruik. We hebben de mogelijkheden om veel meer woningen te maken van biomassa zoals humus en hennep. Je kunt zo enkele tientallen biomaterialen noemen, die perfect zijn om woningen van te bouwen. Desondanks verspillen we veel materiaal en kunnen we helaas nog niet spreken van circulaire huizen.”

De huidige voorraad moet op korte termijn worden omgebogen. “De nieuwe markt heeft energieneutrale of energieleverende ambities. Het energieneutraal omzetten van vastgoed dat niet meer aan de eisen voldoet, duurt geen maanden meer maar enkele dagen. Kijk goed naar hoe de Stroomversnelling dit aanpakt op grote schaal. Wanneer we alle huur- en koopwoningen in Nederland energieneutraal maken, heb je twintig tot vijfentwintig jaar lang ongeveer 150.000 mensen aan het werk.” Rotmans ziet dan ook het liefst meer van dergelijke initiatieven, waar opschaling wordt gecombineerd met hoge prestaties en kwaliteit.

Projectteams en radicale innovatie

Dat vraagt van aannemers meer dan alleen een verandering van mindset en ambities. “Aannemers adviseer ik om hun organisaties zo plat mogelijk te slaan. Ga aan de slag met projectteams en geef je young professionals de ruimte om met nieuwe ideeën en innovaties te komen. Begin anders en neem je klant vanaf het begin van het proces mee. Schaf de traditionele organisatiestructuur af en begin opnieuw met zelfsturende projectteams.”. Het valt hem op dat de locatie en het type woning inventiever kan. “Biobased woningen worden een belangrijke markt, want we gaan naar een circulaire economie. Daarnaast kun je denken aan het bouwen van woningen op water. Wees daar innovatief in en loop voorop. Natuurlijk kun je als aannemer of ontwikkelaar je geld blijven verdienen met de projecten en meer traditionele activiteiten die lopende zijn, maar schets ook een tweede lijn, een schaduwlijn. In die lijn heb je tijd en  ruimte om te sturen op radicale innovatie.”

Keynote op Building Holland 2016

Om invulling te geven aan laatstgenoemde vormt Building Holland 2016 een geschikte broedplaats, met onder andere een virtual reality-tocht door drie van de meest duurzame gebouwen van Nederland. “Ik ben er altijd enthousiast over geweest om BIM toe te passen en uit te breiden naar een extra dimensie. De nieuwe economie gaat ook over digitalisering. Het liefste wil ik dat de gebruiker digitaal zijn woningwensen kan bepalen en bouwers dit met BIM en VR kunnen uitwerken, met minimale faalkosten.” Wie een bezoek brengt aan Building Holland, ziet Rotmans op het podium. “Als de bouw voldoende meebeweegt, dient zich een groene gouden eeuw aan. Zo niet, dan hebben we een gigantisch probleem.  Laten we samen grote stappen zetten om er zeker van te zijn dat het de eerste optie wordt.”

Volg en bezoek Building Holland

Volg Building Holland op Social Media (@BuildingHolland) en op YouTube (kanaal Building Holland). Breng kosteloos een bezoek aan Building Holland door u in te schrijven op www.buildingholland.nl. Schrijf u tevens in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen op de vernieuwde website. Bouw mee aan een toekomstbestendige sector en laat u inspireren door de innovatieve producten en concepten die bijdragen aan een duurzaam gebouwde omgeving.


permalink

Overig nieuws


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven