Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

7 gemeenten gaan oude gebouwen verduurzamen

7 gemeenten gaan oude gebouwen verduurzamen

Samen met De Groene Grachten gaan de gemeenten Maastricht, Bergen op Zoom, Leiden, Wassenaar, Den Haag en Amsterdam helpen om oude gebouwen verduurzamen.

Hiervoor hebben ze afgelopen 19 mei de toolbox De Groene Menukaart gelanceerd. Dit deden ze samen met Joos Ockels, vrouw van wijlen Wubbo Ockels die deze stichting heeft opgericht.

Deze toolbox is volledig vernieuwd in samenwerking met het SER Energieakkoord en de 7 gemeenten. “Nederland telt alleen al 1,5 miljoen woningen van voor 1945”, vertelt Suze Gehem van De Groene Grachten. “Dat is zo’n 20% van alle woningen in Nederland: van jaren-30-woningen tot monumentale grachtenpanden en landgoederen.”

Drempel wegnemen

Om deze gebouwen in stand te houden is het belangrijk dat ze meegaan met de tijd, legt ze uit. “Oude gebouwen verduurzamen vraagt om een andere aanpak dan nieuwbouw. Mensen denken vaak dat er niet veel mogelijk is door de benodigde vergunningen. Ook lijkt het vinden van financiering ingewikkeld en de duurzame opties moeten ook passen bij een oud gebouw. Maar ieder pand heeft wel degelijk zijn eigen mogelijkheden. Om deze drempels weg te nemen, hebben we De Groene Menukaart ontwikkeld.”

De toolbox is geschikt voor alle soorten historische gebouwen: van woningen en kantoren tot forten, hotels, musea en kerken. Op DeGroeneMenukaart.nl krijgen bezoekers tips om hun pand energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel te maken door hen te informeren over ruim 50 duurzame opties.

De toolbox is ingedeeld in 5 thema’s:

  • quick wins
  • elektriciteit
  • verwarming
  • water en groen
  • isolatie

Daarnaast kunnen bezoekers meer lezen over de duurzame opties en een snelle berekening maken van de investering, terugverdientijd en CO2-besparing. Ook zijn regelgeving, financiering en voorbeeldprojecten uit de deelnemende steden verzameld, zodat bezoekers eenvoudig echt tot actie kunnen overgaan met hun duurzame plan.

Eerder maakte het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekend dat ze € 10 miljoen beschikbaar stelt om de komende 2 jaar 18 monumenten te verduurzamen.


permalink

Overig nieuws


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven