Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

Uitkomsten onderzoek BENG voor grondgebonden woningen

Uitkomsten onderzoek BENG voor grondgebonden woningen

Voor een onderzoek over BENG voor grondgebonden woningen zijn twaalf gerealiseerde en in ontwikkeling zijnde praktijkprojecten aangedragen. De uitkomsten zijn interessant voor iedereen die met BENG aan de slag gaat.

Het eindrapport, van de hand van Nieman Raadgevende Ingenieurs en DGMR, is inmiddels beschikbaar. Belangrijke conclusies zijn dat het ontwerp, oriëntatie, thermische schil en type ventilatiesysteem bepalend is voor de uitkomst van de energiebehoefte. Een hoekwoning met één bouwlaag en een vrijstaande woning zijn ongunstiger dan de meerlaagse hoek- en tussenwoning met zadeldak.

Oriëntatie en ventilatiesystemen

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat, naast geometrie, de oriëntatie van het gebouw en het glasoppervlak per oriëntatie van belang is. Verder is het toepassen van ventilatiesysteem C (ventilatieroosters) en ventilatiesysteem D (gebalanceerd) beide mogelijk, maar het stelt randvoorwaarden aan overige parameters zoals de thermische schil.

Meer over het onderzoek

Meer informatie en uitkomsten van het onderzoek leest u op de website van het LenteAkkoord, waaronder details over de BENG-onderdelen ‘aandeel hernieuwbare energie’ en het primaire fossiele energiegebruik.

Foto: By Baykedevries (Own work) [CC BY-SA 3.0 nl (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en)], via Wikimedia Commons


permalink

Overig nieuws


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven