Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

Circulair bouwen wordt paars

Circulair bouwen wordt paars

Circulair bouwen, duurzaam, TNS (The Natural Step) en gezond. In de bouw zijn dit vandaag de dag de belangrijkste gespreksonderwerpen. De effecten van gebruik en verwerking van bouwmaterialen liggen onder het vergrootglas. Evenals de effecten op de leefomstandigheden. Het gebruik van natuurlijke, biobased grondstoffen, met name vlas, neemt daarom hand-over-hand toe, niet in de laatste plaats vanwege de herbruikbaarheid.

Producten van Isovlas Bouwisolatie zijn zonder uitzondering allemaal herbruikbaar. En vormen zo een ideale basis voor circulair bouwen. Of het nu om de losse bouwisolatie gaat voor dak, gevel en wand, of om dampopen dakelementen of de na-isolatie concepten Reno interieur (TG Elegant) en Exterieur. Alles kan na demontage 1-op-1 worden toegepast in een volgend project.

Gebruik en hergebruik
‘Groen bouwen is paars’, is al jaren een motto van Isovlas. Circulair bouwen is dat ook. Net als eerder ‘groen bouwen’ neemt circulair bouwen snel een grote vlucht. Logisch, want de maatschappelijke druk naar duurzaam en circulair wordt snel groter. Bovendien zet de overheid, naast ‘Parijs 2015’, zwaar in op de ‘biobased economie’ en dus op biobased bouwen: gebruik en hergebruik van gewassen en reststromen uit de landbouw en voedingsmiddelenindustrie voor o.a. productie van bouw- en isolatiematerialen, brandstoffen en energie.

Hoogwaardige biobased bouwmaterialen, zoals vlas in Isovlas, zijn zo een natuurlijk geschenk voor mens en milieu: het alternatief voor belastende, traditionele bouwmaterialen in (na-)isolatie. (Denk hierbij aan o.m. EPS, PUR, PIR etc., kunststoffen die vaak van eindige, fossiele grondstoffen worden gemaakt).

Biobased bepaalt
Voor de bouwsector, verantwoordelijk voor een groot deel van het grondstoffenverbruik, een grote hoeveelheid afval en een significante hoeveelheid materiaalgebonden CO2-uitstoot, is biobased, ook in het licht van de mondiale milieuverdragen van Parijs (2015) en de positieve gezondheidsaspecten daarom nu een bepalend onderwerp in de bouw en in de samenleving.

Achteraf is het misschien makkelijk praten, maar toen Isovlas in 2000 werd opgericht, lagen de thema’s van vandaag ten grondslag aan de start. De tekenen toen lieten zien dat er een omwenteling in denken aan zat te komen. De van nature traditioneel ingestelde bouwsector heeft er nog ruim 15 jaar over gedaan om de zienswijzen ten aanzien van duurzaam, biobased, CO2-neutraal, 0-op-de-meter, cradle-to-cradle en nu circulair bouwen te adopteren. Die trend is niet meer te keren, sterker nog, die is in volle hevigheid gaande.

Circulair bouwen zit in onze vezels. Voor Isovlas is deze bevestiging van de visie van toen niet alleen bedrijfsmatig interessant. Vooral de enorme verbeteringen in de maatschappelijke effecten van dit zogenoemde ‘nieuwe bouwen’ en het enorm toegenomen woon- leef- en werkcomfort zijn spraakmakend.

De keuze voor Isovlas is daarom een logische en zeer voor de hand liggend. Isovlas kies je op gevoel en met verstand. Gevoel voor de algemene (maatschappelijke) tendensen in de bouw van vandaag, verstand waar het gaat om (leef)klimaat, technologie en kosten.

Daarom is toekomstbestendig circulair bouwen, bouwen met Isovlas. Daarom wordt circulair bouwen paars.

Bezoek Isovlas op Building Holland 2018. Registreer hier voor gratis toegang.  


permalink

Meer artikelen van Isovlas BV

Overig nieuws


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven