Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

9 t/m 11 april 2019

Weg met de paarse krokodil: maak vaart met energietransitie

Weg met de paarse krokodil: maak vaart met energietransitie

Dat de energietransitie een uitdaging vormt voor alle partijen in de bouwwereld, is een understatement. Om in 2050 alle huurwoningen van corporaties - uiteraard slechts een deel van alle woningen - energieneutraal of Nul op de Meter (NOM) te maken, moeten er vanaf nu gemiddeld 300 woningen per dag verbouwd worden.

De meeste woningcorporaties zijn zich al bewust van de noodzaak van de energietransitie maar weten niet exact hoe ze dit moeten aanpakken. Ze kennen hun zorgplicht in dit verband: woningen moeten energieneutraal worden en van het gas af.

Het knelpunt is de tijd die besluitvorming kost: processen gaan veel te traag. Er zijn te veel paarse krokodillen die tijd opslokken. Elke maand die aan overleggen en rapportages besteed wordt, gaat ten koste van een maand renoveren. Meer dan een jaar aan voorbereiding voor een project van 4 maanden is geen uitzondering.

Het besluit om voor energetische maatregelen geen huurverhoging te vragen behoudens EPV, zal helpen bij het versnellen van het proces. Onze belangrijkste taak als bouwer is om corporaties te helpen bij hun besluitvorming. Op de volgende manieren helpen wij met het ophalen van de paarse krokodil.

1. We leveren scenario’s die passen bij de ambitie van de woningcorporaties
Welke ambitie heeft een woningcorporatie? Moeten woningen van het gas af? NOM-ready van de woningen binnen nu en 10 jaar? Energieneutraal worden of energieleverend? Een budget van maximaal 30 duizend euro? Wij hebben per ambitie een pasklaar scenario. Daarin is het zelfs mogelijk om een circulariteitsscore te tonen.

2. We brengen de overlast in beeld
Wat betekent de reeks van verbouwingen voor de bewoners? Om hiervan een indicatie te geven, hebben wij per scenario een zogenaamde overlastindicator. Wordt er bijvoorbeeld een nieuw dak of een nieuwe installatie aangelegd? De corporatie en de bewoners kunnen zien wat de overlast is, op een schaal van 1 tot 10.

3. We scheiden regulier onderhoud van maatregelen voor de energietransitie
Om een hoog tempo van renovatie te halen, moet het proces versimpeld worden. Dat betekent onder andere dat regulier onderhoud van huurwoningen, zoals de vervanging van een keuken, gescheiden moet worden van de renovatie voor de energietransitie. Het koppelen van deze processen zorgt voor veel complexiteit en dus een te lange doorlooptijd van de voorbereiding en uitvoering.

4. We renoveren op industriële schaal
Om vaart te maken bij de renovatie, is het raadzaam om te denken in monteren in plaats van stenen leggen. Voor veel deeloplossingen liggen al oplossingen klaar. We hebben een keuzematrix renovatieconcepten en navigeren u naar de juiste route. De verbouwing kan in fases aangepakt worden. Bijvoorbeeld eerst een nieuw dak met zonnepanelen en een paar jaar later een nieuwe gevel.

Bezoek ons op Building Holland
Wilt u af van uw paarse krokodil? Bezoek onze stand van VolkerWessels op Building Holland en maak kennis met de mogelijkheden. Registreer hier voor gratis toegang.


permalink

Overig nieuws


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven