Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

9 t/m 11 april 2019

Wonen in voormalige spijkerfabriek Neerlandia

Wonen in voormalige spijkerfabriek Neerlandia

Aan de Vaartsche Rijn in Utrecht is het voormalige terrein van draadfabriek Neerlandia herontwikkeld tot een aangename woonbuurt. In de oudste fabriekshal zijn appartementen gemaakt. Op de plek van gesloopte loodsen zijn nieuwe rijenwoningen gebouwd. De kade is omgevormd tot wandelgebied. Architectenbureau ZEEP architects and urban designers, verantwoordelijk voor de herontwikkeling,  verbindt zo de wijk met het water en met het industriële verleden.

Kathedrale fabriek
Jan Poolen van ZEEP architects and urban designers kwam in 2009 voor het eerst bij Neerlandia: “Ik was meteen gefascineerd door de ruïneuze fabriekshal. Het dak van de monumentale hal was ingestort en er groeiden planten en bomen in. Ik zag wel een toekomst voor dit gebied en ontwierp een herontwikkelingsplan met behoud van dit gebouw.” Hoewel een zijbeuk is verdwenen, blijft de oorspronkelijke basilicale typologie van de fabriek – een middenschip met zijbeuken – behouden.

Alleen de monumentale zuid- en westgevel van de draadfabriek zijn gedeeltelijk behouden. “De hal was een stuk langer - ca. 110 meter en nu ca. 92 meter - en is letterlijk doorgezaagd, om ruimte te maken voor een nieuwe straat en woningen ten oosten van de hal. De zaagsnede heb ik op de hoek in het metselwerk duidelijk zichtbaar gelaten.”

Industriële ramen
De historische gevels zijn voorzien van nieuwe hoogwaardige aluminium kozijnen die de sfeer van de oude stalen ramen ademen. Poolen: “De oorspronkelijke stalen kozijnen hadden een fijne roedenverdeling en een slankheid die de renovatieprofielen van Reynaers zeer nauw benaderen.

Woonstraatjes en kade
“In een eerdere fase hebben we haaks op de kade vier stroken rijenwoningen gebouwd met op de kop een blokjes appartementen aan het water. De contouren van de oude fabrieksloodsen vormden de basis voor de verkaveling”, legt Poolen zijn plan voor het buurtje uit.

Een blikvanger van het project is de 35 meter hoge schoorsteen. Deze stond vroeger op de plek waar nu nieuwbouw staat, en is naast de fabriek herbouwd.

Bezoek voor meer informatie de stand van Reynaers op Building Holland. Registreer hier voor gratis toegang.

Logo Reynaers BV

Reynaers BV


permalink

Overig nieuws


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven