Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

BENG IS TE STRENG

BENG IS TE STRENG

Het is het heilige huisje van iedere duurzaamheidsprofeet: isoleren. Al jarenlang geldt het adagium van de trias-energetica als heilige graal voor energiezuinig bouwen. De passiefhuisapostelen hebben er zelfs een nationale sport van gemaakt. Hoe lager de warmtevraag hoe beter het is. Naar aanleiding van de hele discussie over gasloos bouwen kreeg ik de afgelopen weken veel vragen van bouwers: hoe maak ik van een standaard EPC0,4 woning een gasloze woning? Dat leidde bij mij tot verrassende inzichten.

De basis

Als uitgangspunt neem ik even een goed uitgevoerde EPC0,4 woning. Dat betekent dat de woning standaard is ontworpen met een WTW-systeem en er wat extra aandacht is besteed aan luchtdichting. De warmtevraag komt daarmee uit onder de 35 kWh/m2_th. Die basis woning is dan geconfigureerd volgens tabel 1. De th staat hierbij voor thermische energie wat niet verward mag worden met elektrische energie. Daar kom ik zo op terug.

De Beng norm vraagt straks van bouwers om woningen te bouwen met een warmtevraag die kleiner is dan 25 kWh/m2_th. De bedenkers van de BENG-norm hebben daarbij bedacht dat er geen enkele rekening gehouden hoeft te worden met de energiebronnen waarmee het huis verwarmd gaat worden. Gezien de meerkosten die noodzakelijk zijn om van 35 kWh/m2 naar 25 kWh/m2 te komen is dat erg vreemd.

Het vergelijk

Stelt u zich een woning voor van 100 m2. Het verschil is dan 1.000 kWh thermische energie. Produceer ik die energie met weerstandsverwarming zoals een elektrische CV-ketel of infrarood panelen dan heeft BENG een punt. Ik zou dan 1.000 kWh elektrische energie nodig hebben voor verwarming en een flinke hoeveelheid elektrische energie voor warm water. Een warmtepomp doet dat anders. Die kan van één eenheid elektrische energie vier eenheden warmte-energie maken. Met andere woorden: voor die 1.000 kWh thermische energie is slechts 250 kWh elektriciteit nodig. Voor warm water kan hetzelfde met een factor twee. Dat betekent ook dat het warme water meer dan twee keer zo efficiënt wordt gemaakt dan met een elektrische boiler of een doorstroomapparaat. Het gaat dan al snel over de helft van zo’n 3.000 kWh elektrische energie. (Wie dat niet gelooft kan hier werkelijk behaalde COP’s van warmtepompen checken).

Maar goed, laten we ons maar even beperken tot de verwarming. Als ik 15 jaar lang 250 kWh elektriciteit moet kopen tegen een tarief van 19 cent dan ben ik 712 euro kwijt. Als ik daarentegen de stap moet maken van 35 kWh/m2 naar BENG = 25 kWh/m2 dan kost me dat 4.200 euro (zie tabel 2 voor onderbouwing).

BENG IS TE STRENG

Totale kosten over de levensduur van de installaties

Zetten we de kosten op een rijtje inclusief de installaties en de jaarkosten dan ziet het plaatje er voor de woning met een warmtevraag van 35 kWh/m2 een stuk gunstiger uit dan de 25 kWh/m2 met weerstandverwarming (zie tabel 2). Het loont ook niet om een warmtepomp in een BENG-woning  te duwen of de warmtevraag nog verder te verlagen zoals te zien is in de tabel. Uiteraard is mijn tabel een simplistische berekening die de complexe werkelijkheid voor velen geweld aan zal doen. Echter voor gevoel van verhoudingen zinnig genoeg.

BENG IS TE STRENG

Tabel 3

CO2-uitstoot

Waar doen we het allemaal voor. Vermindering van de CO2-uitstoot lijkt me. Op dat punt gebeurt er helemaal iets opmerkelijks. Zonder rekening te houden met de CO2-uitstoot die nodig is om extra materiaal te maken en zonder individuele opwekking blijkt de meest zuinige woningen ook de meeste CO2 uitstoot te generen. Ik ben er vanuit gegaan dat de stroom wordt geproduceerd met de huidige beschikbare energiemix.

BENG IS TE STRENG

Tabel 4

Conclusie

Moraal van het verhaal. BENG draaft door en moet veel sterker rekening gaan houden met de gebruikte verwarmingsbronnen en de CO2 uitstoot. Dat laatste wat mij betreft inclusief de embodied-energy die ik hier nog even buiten beschouwing heb gelaten.

Auteur: Jan Willem van de Groep


permalink

Overig nieuws


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven