Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

9 t/m 11 april 2019

Intelligent wandverwarmingssysteem draagt bij aan nul op de meter

Intelligent wandverwarmingssysteem draagt bij aan nul op de meter
Intelligent wandverwarmingssysteem draagt bij aan nul op de meter

Saint-Gobain Gyproc is bekend van diverse gipsproducten en systemen voor de binnenafbouw. Het in Vianen gevestigde bedrijf lanceerde onlangs ActiveWarmth: een vernieuwend systeem voor elektrische wandverwarming. Dankzij slimme sensoren weet het systeem precies waar in huis je bent, zodat alleen die ruimte verwarmd wordt. Het wordt onder andere ingezet als onderdeel van het integrale renovatieconcept Van G Naar A (GA). Dit is een all-electric concept waarbij woningen van binnenuit worden gerenoveerd naar label A of zelfs beter.

Tijdens Building Holland werd ActiveWarmth voor het eerst gepresenteerd. Saint-Gobain Gyproc was echter al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van het systeem. ActiveWarmth komt als geroepen: de elektrische wandverwarming maakt een einde aan radiatoren en leidingen en draagt bij aan energieneutraal wonen. De CV installatie kan er uit, met als voorwaarde dat de buitenschil goed geïsoleerd is.

Hoe werkt ActiveWarmth?

Rolf Pennings, Business Manager bij ‎Saint-Gobain Gyproc Nederland, vertelt: “We hebben flinterdun rubberpolymeer ontwikkeld tot speciale gipsplaten die stralingswarmte af kunnen geven. Zodra de geïntegreerde sensoren een bewoner in de kamer detecteren, begint het systeem te stralen. Binnen 15 minuten is de wand 8 graden warmer. Als deze persoon de ruimte weer verlaat, zakt de temperatuur – bij een goed geïsoleerde schil – weer tot een basistemperatuur van 17 á 18 graden.” De stralingswarmte verwarmt alleen personen. “De comfortbeleving is hierdoor 2 á 3 graden warmer. Hierdoor krijg je dus ook een lagere warmtevraag,” zegt Pennings. Het complete systeem wordt aangestuurd door pv-panelen. Met je smartphone kun je het systeem instellen en ook is het mogelijk de temperatuur op ruimteniveau aan te passen. Dit maakt het geschikt voor alle typen woningen.

Onzichtbare verwarming

ActiveWarmth wordt als Metal Stud onzichtbaar verwerkt in de woning. De bestaande radiatoren en het leidingwerk worden verwijderd waardoor er ruimte wordt gewonnen. Metal Stud zorgt tevens voor veel flexibiliteit wat betreft de plaatsing van bijvoorbeeld wandcontactdozen. Pennings benadrukt: “Het materiaal is volledig te doorboren, dus je kan gewoon bijvoorbeeld een stopcontact aanbrengen of een schilderij ophangen.”

Integraal renovatieconcept

Om te komen tot optimale prestaties van de woning zijn er nog een paar andere benodigde componenten, zoals de al genoemde isolatie. De combinatie van al deze componenten zorgt ervoor dat woningen all-electric worden. Dit wordt gedaan door middel van het renovatieconcept GA, waar Saint-Gobain Gyproc initiatiefnemer van is. In samenwerking met zeven afbouwpartners en installateur Feenstra wordt een integrale oplossing geboden om de bestaande woningvoorraad energieneutraal te maken. Pennings: “Dit begint met de isolatie van de schil, door middel van dubbel glas, kruipruimte-isolatie, mogelijk nieuwe kozijnen, et cetera. Vervolgens gaan we naar binnen en plaatsen we de wandpanelen. Hiermee vullen we de warmtevraag in. Met pv panelen wordt de energievraag ingevuld en door middel van een elektrische boiler, wordt warm tapwater opgewekt. Tot slot wordt er een WTW unit geïnstalleerd. Dat in zijn totaliteit is het GA concept.”

Hoog comfort, lage kosten

De ActiveWarmth wandverwarming is onder andere met succes toegepast in het “Tolhuis” in Nijmegen. Deze 4-kamer hoekwoning uit de jaren ’70 onderging een ingrijpende renovatie. Sindsdien levert deze woning de bewoners het hoogste comfort met de laagste kosten. Het gebruik van ActiveWarmth – dat alleen energie verbruikt wanneer de bewoners thuis zijn – in combinatie met zonnepanelen, resulteert in een energienota van € 0,- per maand.


permalink

Overig nieuws


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven