Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

Luchtdicht bouwen een goede ontwikkeling, dampdicht een groot probleem

Luchtdicht bouwen een goede ontwikkeling, dampdicht een groot probleem

Luchtdicht bouwen een goede ontwikkeling, dampdicht een groot probleem

De vertaling van het begrip duurzaamheid gaat vaak niet verder dan energie zuinig. En om dat te bereiken, plakken en kitten we alles dicht en gebruiken we massa’s goedkope chemische isolatiematerialen zoals EPS, PIR en PUR. Vaak materialen die in landen als Duitsland zelfs al niet meer toegestaan zijn of materialen waarvan we nu al weten dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid, maar waar we vrolijk mee door bouwen net als destijds met asbesthoudende producten.

De gevel en het dak worden luchtdicht gemaakt en zolang we de ramen niet open zetten vliegt het energiegebruik naar beneden. Tegelijkertijd creëren we een vochtprobleem en een probleem met vluchtige stoffen in de leefomgeving, tenzij er weer een dure (en niet erg energie zuinige) installatie wordt toegepast.

De oplossing is simpel; damp open bouwen met natuurlijke, duurzame materialen. In de praktijk is daarbij massief kruislaags hout de beste constructieve oplossing voor de gevel, mits niet verlijmd. Gevel elementen van kruislaags hout zijn te vergelijken met pre-fab beton elementen. Ze zijn samengesteld uit naaldhout (meestal Vuren) planken en balken die om-en-om horizontaal, onder 45 graden en verticaal geplaatst worden en verbonden worden met grote deuvels om verlijming te voorkomen en het dampopen karakter van hout te behouden. Massief onverlijmd hout bezit een extreem vermogen om warmte vast te houden en om vocht te geleiden. Het principe is te vergelijken met een Gore-Tex jas; de warmte blijft binnen, maar overtollig vocht kan (langzaam) afgevoerd worden.

Holz100 van Dekker Hout wordt bij bovenstaande woning toegepast in de gevel. Grote voordeel is een ruwbouw tijd van begane grond en eerste verdieping van slechts enkele dagen (fundering en ondergrondse verdieping worden in beton gebouwd). Alle voorzieningen voor warmtepomp en elektra worden van tevoren ingetekend en uitgefreesd in de productie van de gevelelementen. Ook de Accoya zwart gespoten kozijnen worden grotendeels in de gevelelementen opgenomen en fabrieksmatig geplaatst.

Maar ook voor hoogbouw is Holz100 kruislaags hout uitermate geschikt.

Zo is er onder andere gebruik gemaakt van Holz100 in het Cradle2Cradle stadhuis van Venlo. Het enige waar rekening mee gehouden dient te worden is de damp open afwerking. Hier zijn inmiddels veel mogelijkheden voor beschikbaar. Natuurlijk houten gevelbekleding, damp open stuc, maar ook bakstenen of steenstrips zijn gewoon damp open. En wil je de gevel dunner maken met gelijke rc waarde dan kun je ook nog gebruik maken van damp open isolatieplaten zoals bijvoorbeeld de Kooltherm plaat van Kingspan van resol schuim. Binnen liever niet alle buiten wanden zichtbaar naaldhout? Gewoon een kwestie van damp open stuc of verf toepassen. Uiteindelijk kun je het zelfs op beton laten lijken, maar dan wel een beton dat ademt en veel langer warmte vast houdt ;-).


permalink

Overig nieuws


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven