Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

Van de installateur verwachten we teveel

Van de installateur verwachten we teveel

Van de installateur verwachten we teveel

De installatiebranche heeft zich kranig opgesteld bij de onderhandelingen die plaatsvonden aan de klimaattafel gebouwde omgeving. Claudia Reinier een van de vooruitgeschoven posten van de brancheorganisatie sprak na de presentatie van het akkoord zelfs over een sleutelrol voor de installatiebranche. Op de achtergrond is ook nog een heuse deal gesloten tussen Uneto-VNI en Aedes over het verduurzamen van corporatiewoningen met hybride warmtepompen en WKO-systemen (over de zin daarvan gaan we het nu maar even niet hebben). Eerder kwam voorzitter Doekle Terpstra ook al met uitspraken die suggereren dat de installateurs dat varkentje weleens even gaan wassen.  

De praktijk is echter weinig hoopgevend. Ik weet eigenlijk niet of wij als Factory Zero tot de installatiebranche behoren. Ik weet wel dat we last hebben van ouderwetse verdienmodellen (margemodellen) die installateurs nopen om onze geïntegreerde oplossingen tot op het bod af te kraken waarna sommige bouwers besluiten duurdere en slechter functionerende oplossingen als losse dozen op de muur te schroeven. Alleen omdat de bouwer bang is de totale garantie niet te kunnen geven die hij tot nog toe altijd kreeg van zijn installateur. Het gevolg is dat de prijzen voor alternatieve duurzame installaties maar niet dalen en de arbeidsproductiviteit ongekend laag blijft in deze sector. En we moeten juist meer doen met veel minder handen.

Onze praktijk is dat wij met onze module aanpak (en gelukkig zien ook een aantal koplopende installateurs die markt ook als een kans) alle complexe werkzaamheden naar de fabriek toe halen waardoor er relatief simpel werk overblijft op de bouwplaats. Onze units zijn plug-and-play apparaten waarvoor zowel voor het maken in de fabriek als het aansluiten op de bouwplaats weinig technische kennis nodig is. Wat overblijft is het aanleggen van  leidingen, kanalen en bedrading. Werk dat in toenemende mate het karakter van stekkeren krijgt. Het zal dus niet lang duren voordat we monodisciplinaire vakmensen van de installateurs gaan inruilen voor allround vakmensen die kunnen bouwen en installeren. In Doetinchem is al een MBO-opleiding op die leest geschoeid.

De vraag is dus of we dankzij of ondanks de installateur de doelstellingen van het klimaatakkoord gaan halen. Met de houding die de meeste installateurs nu aannemen zijn ze hard op weg zichzelf snel overbodig te maken. Wil je iets betekenen als installateur dan zal je moeten zoeken naar nieuwe businessmodellen en moeten aanhaken op de trends die echt betekenis hebben voor de opgave om betere en goedkopere systemen aan te leggen. Marges stapelen op de producten die je ooit leverde hoort daar helaas niet meer bij.

O ja. Nu gaan roepen dat ik dit schrijf omdat ik een belang zou hebben is wat te goedkoop. Als installateurs massaal gaan doen wat wij doen dan is onze missie geslaagd en stoppen we morgen nog.  

Jan Willem van de Groep


permalink

Overig nieuws


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven