Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

Plastic wordt drijvend park

Plastic wordt drijvend park

Plastic wordt drijvend park

Op 4 juli is het eerste Recycled Park naast het Drijvend Paviljoen in de Rotterdamse Rijnhaven geopend! Drijfvuil uit de havens en rivieren is opgevangen en verwerkt tot een drijvend park van 140 m2.

Het doel van dit iconische Recycled Park is aan te tonen dat gerecycled kunststof uit de rivier een waardevolle grondstof kan zijn voor hergebruik. Door het gewonnen plastic te hergebruiken, en er drijvende bouwstenen van te maken, krijgt het een nieuwe waarde. Bovendien zorgen de bouwstenen voor een nieuwe groenvoorziening; Recycled Park. Drijvend groen is een meerwaarde voor de stad en heeft een ecologische functie in de rivier als habitat voor, micro- en macrofauna zoals slakken, platwormen, larven, waterkevertjes.

Plastic soep

Plastic afval vormt een structureel probleem in open wateren. Via rivieren komt een groot deel van het zwerfafval terecht in zeeën en oceanen, waar het onderdeel wordt van de wereldwijde vervuiling. Initiatiefnemer Ramon Knoester van de Recycled Island Foundation vertelt: “Het water is in veel Nederlandse steden het laagste punt, waardoor afval zich helaas verzamelt in onze rivieren. Als we in de stad en in de Rotterdamse haven zorgen dat we al het plastic opvangen, voorkomen we actief de groei van de plastic soep in onze zeeën en oceanen. Rotterdam kan een schoolvoorbeeld worden voor havensteden overal ter wereld. De realisatie van de uit plastic gevormde bouwstenen is een belangrijke stap richting een plastic vrije rivier".

Plasticvangers

In Rotterdam zijn door Recycled Island Foundation drie passieve plasticvangers ontwikkeld om het plastic efficiënt uit de Nieuwe Maas te halen. Gedurende een proefperiode van anderhalf jaar zijn de plasticvangers getest, gemonitord en geoptimaliseerd. Dit heeft geresulteerd in een goed werkend systeem, dat ook met de intensieve scheepvaart, getijdewisseling en veranderende windrichtingen effectief werkt. De Plasticvangers vangen het drijfvuil op door gebruik te maken van de aanwezige stroming van het water en houden het drijfvuil vast als de stroming keert. 

Drijvende groenstructuren

Om het opschonen van de rivieren te stimuleren is gezocht naar de mogelijkheden van hergebruik van de herwonnen plastics. In samenwerking met de gemeente Rotterdam is de potentie gevonden in drijvende groenstructuren. Hiermee wordt de ecologie in de Rotterdamse haven verbeterd. Met het gerecycled plastic worden zeshoekige drijflichamen gerealiseerd waar op, onder en in nieuwe beplanting groeit. Vogels, vissen en micro-organismen vinden voeding, nestruimte en beschutting in het drijvende park. Door het drijvende park loopt een watergeul van ongeveer een halve meter diep; kleinere vissen en vogels kunnen hier beschutting vinden, én de ruimte om te groeien voordat zij de diepere wateren betreden.

Recycled Island Foundation


De Recycled Island Foundation (RIF) is een jonge stichting die in het leven is geroepen om een actieve aanpak te vinden tegen de wereldwijde plasticvervuiling in open wateren. RIF zet in op opvang van drijfvuil in rivieren en riviermondingen, duurzaam hergebruik van plastics, het organiseren van opschoonacties, bewustwording en educatie.

Recycled Park Rotterdam is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van BRG (Bestaand Rotterdams Gebied), Citylab 010, Rijkswaterstaat, Audi Environmental Foundation, Cargill, Van Der Vorm Vastgoed en alle partners die hebben zorg gedragen voor de productie en realisatie.

Interessante filmpjes en links

https://youtu.be/ZpwtWPnta68  

https://www.youtube.com/watch?v=vwE7A9SRcYk

www.recycledpark.com


permalink

Overig nieuws


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven