Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

Perspectief op circulair en inclusief bouwen

Perspectief op circulair en inclusief bouwen

Roger Mol (directeur projecten van het Rijksvastgoedbedrijf en wethouder van Cirkelstad) overhandigde donderdag 8 november het eerste fysieke Stadsblad aan Hans Scherpenzeel (een van de trekkers van het Rijks Transitiebureau). Samen met Building Holland presenteert Cirkelstad de Stand van Zaken in Nederland wat betreft de circulaire en inclusieve bouwpraktijk. Deze special edition is speciaal opgezet om deze kennis met een breder publiek te delen. Opdrachtgevers, marktpartijen en beleidsmakers komen aan bod op de gebieden van infra, vastgoed en interieur.

Circulaire infra

“Laat die opdrachtgevers maar komen”. In debat tussen Rijkswaterstaat, Roelofs en BLOC blijkt dat de koplopers uit de infra-markt er klaar voor zijn. Met verschillende projecten als het circulaire viaduct, de circulaire woonwijk De Parken, IStreets op de Floriade laat de markt zien een visie te hebben op de sector en praktijkervaringen inmiddels kan delen om stappen in de praktijk te zetten. “Zijn opdrachtgevers bij de overheid ambitieus genoeg?”. Gemeente Rotterdam, Amersfoort en Rijkswaterstaat laten zien wat ze al aan het doen zijn. Van het maken tooling om de marktdialoog aan te kunnen gaan, het circulair maken van het beton in de stad tot een heel innovatieprogramma om alle infra werken van Rijkswaterstaat circulair te krijgen. “Waar begint de transitie?”. In gesprek met Cecile van Oppen, Ellen van Bueren en Peter Paul van den Berg blijkt de nadruk te liggen op het doen en al doende leren. Vanuit de projecten SPACE-S, Lincoln Park en de inclusive hub blijkt meerwaarde te liggen in de realisatie mét de eindgebruiker: “Juist met bewoners de drempel over naar circulaire gebiedsontwikkeling”.

Circulair Vastgoed

Circulair opdrachtgeverschap: “innovaties vragen of gelijk speelveld behouden?”. Bernard Wientjes, Guido Braam en Roger Mol gingen in debat ver de governance van de secter. ABNAMRO, Rijksvastgoedbedrijf en Woonstad laten zien dat je de rol als opdrachtgever op verschillende manieren kan invullen. Met circulair vastgoed als resultaat met opschaalbare cases binnen Circl, demontage van het Erasmus Medisch Centrum en het stationsgebied in Arnhem. Dat zien we gelijk terugkomen in de projecten van het hoofdkantoor van Liander, het te ontwikkelen Bajeskwartier en de inzet van het Urban Mining collective. Grootschalige projecten die de sector met een marktprikkel verleidt om in te stappen. Circulaire ontwikkeling als het nieuwe normaal. De oogstkaart kan daarbij behulpzaam zijn als marktplaats. Waar partijen producten kunnen kopen voor een tweede leven, zowel de zakelijke markt als particuliere collectieven die zelf willen bouwen zoals tHof van Cartesius.

Circulair interieur en techniek

Het Nieuwe Kantoor en Rijkswaterstaat laten zien dat zij al voor miljoenen aan interieur projecten draaien om deze circulair te krijgen. Weerbarstig is het wel. Het samenspel tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers is in ontwikkeling en simpelweg ook de interne kijk op spullen: “Je koopt toch ook geen nieuwe auto als je band lek is?”. Circl en de UpStores laten zien dat er een markt ontstaat voor inrichting. Zowel de marktplaats als de toepassing. Doemt de vraag meteen op: “Hoe kom je van circulaire technieken naar de standaardpraktijk in de bouw? Mooie technische innovaties als het circulair building platform, materialenpaspoort of het facade identification systeem kunnen doorbraken forceren. Waar liggen volgens de facility managers de knelpunten richting circulariteit? De sleutel ligt toch wel bij financiering en samenwerking als je het aan Erick Wuestman, Henk Vooijs en Yvette Watson vraagt.

Cirkelstad is een coöperatie waarin iedereen kan deelnemen die werkt maakt van ‘steden zonder afval, zonder uitval’. Wat we vragen van elkaar is om de kennis en ervaring actief te delen. Bij de presentatie van het eerste Stadsblad vroeg Hans Korbee (mede trekker van het Rijks Transitiebureau) zich hardop af of de voortgang die het Transitiebureau boekt meegenomen kan worden in de volgende editie. Natuurlijk! De volgende editie wordt een maand na de volgende nationale werkconferentie in samenwerking met Building Holland op 9, 10 en 11 april in de RAI Amsterdam, opgeleverd.


permalink

Overig nieuws


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven