Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

Rotsvast transparant duurzaam icoon in de binnenstad van Gouda: het kantoorgebouw van de toekomst

Rotsvast transparant duurzaam icoon in de binnenstad van Gouda: het kantoorgebouw van de toekomst

Een binnenstedelijk super transparant en multifunctioneel kantoorgebouw met flexibele werkplekken geschikt voor Rabobank, huurders en lokale gebruikers en waarbij interieur en exterieur integraal ontworpen zijn binnen een Design & Build contract; die opgave resulteerde in een iconisch uitnodigend gebouw voor Gouda met een venster op de stad naar ontwerp van Kraaijvanger Architects. Hiermee zet Kraaijvanger een stap met het ontwerpen van flexibele, duurzame en tijdloze kantoorgebouwen die een bijdrage leveren aan de stad.

Met een officiële opening en een druk bezochte open dag in het afgelopen weekend maakte het grote publiek op feestelijke wijze kennis met de markante nieuwbouw van Rabobank Gouwestreek. De wens van de opdrachtgever om rotsvast midden in de veelzijdige duurzame samenleving te staan werd door Kraaijvanger architectonisch vertaald in een op deze context reagerend duurzaam gebouw; aan de spoorzijde een massieve sculptuur en aan de voorzijde open en transparant.

Design & Build

Het ontwerp is tot stand gekomen binnen een integraal Design & Build ontwerpteam bestaande uit Kraaijvanger Architects, BOAG, IOB, en DGMR met de aannemer DuraVermeer als opdrachtgever.

Duurzaam icoon voor Gouda

Het gebouw is een anker in de stad en staat model voor de nieuwe Rabobank van de toekomst. In een wereld waar digitale technieken steeds meer mensen op afstand met de bank en elkaar laten communiceren heeft de Rabobank een duurzaam icoon gerealiseerd waar klanten en ook bedrijven, stakeholders, scholen en non-profit sector bij elkaar kunnen komen. Open, transparant en duurzaam (BREEAM Excellent). De klassieke bankhal met balie is verruild met een klantcontactcentrum in een gebouwplint die een bijdrage levert aan het activeren van de binnenstedelijke ruimte.

Ontmoeten en verbinden

Centraal in het ontwerp staat het thema ‘verbinden’ op verschillende niveaus. Zo is rekening gehouden met de betrokkenheid van lokale partijen in de totstandkoming van het gebouw. Letterlijk is het thema vertaald in het hart van het gebouw waar de ontmoeting met klanten en gasten plaatsvindt. Door ruimte te geven aan een publiek programma in de vorm van een uitnodigende hoge gebouwplint wordt de verbinding met de stad versterkt.

Interieur en materiaaltoepassing

Het gebouw is uiterst duurzaam maar toch transparant door intelligent gebruik van architectonische buitenzonweringen als witte vleugels die tevens als glazenwassersbalkon dienen. De natuurstenen wand van de buitengevel is opgemetseld met lange stroken zwarte graniet met verschillende bewerkingen en laagdiktes. Dit geeft de massieve wand een uitgesproken subtiel karakter. De stenen stroken spelen een adembenemend spel met schaduw en licht. Het grote gat in de wand is een technisch huzarenstukje met een plafond van natuursteen waarbij platen zijn opgehangen om zo het sculpturale effect te versterken. Het lijkt alsof een gat is uitgehouwen uit het steen. De verdiepingsvloeren hebben maximale flexibiliteit omdat alle verstorende zaken als toiletten, schachten en liften in de stenen rotswand aan de spoorzijde zijn opgenomen. Deze wand beschermt tegen spoorlijngeluid, zon en stofdeeltjes. Daar tegenaan zijn grote open ruimten met optimale indelingsflexibiliteit gesitueerd. Er zijn vlakke plafonds toegepast die zijn voorbereid om nieuwe indelingsvormen toe te laten. Alle techniek is weggewerkt om zo bij te dragen aan een optimale serene werkomgeving die niet wordt gedomineerd door overbodige obstakels.


permalink

Overig nieuws


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven