Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

Renoveren met faseovergangsmateriaal

Renoveren met faseovergangsmateriaal

Faseovergangsmaterialen (PCM) om duurzaamheid te vergroten, energieverbruik te verkleinen& wooncomfort te verhogen.

Het bekendste faseovergangsmateriaal is ijs, maar de organische zouten van Orange Climate Autarkis werken op hetzelfde principe, alleen dan op een gewenste (comfortabele) temperatuur. De vele voordelen van faseovergangsmaterialen zijn helaas nog onbekend bij woningeigenaren, projectontwikkelaars en aannemers. 

Het faseovergangsmateriaal van Orange Climate Autarkis wordt PCM genoemd: Phase Change Material. Dit zijn materialen waarvan de faseverandering (van vast naar vloeibaar en van vloeibaar naar vast) wordt gebruikt om warmte op te slaan en af te geven. Kortom in PCM’s wordt warmte/koelte opgeslagen voor later gebruik in een cycli van 24-uur.

Het principe van faseovergangsmaterialen werkt als volgt:

  • het anorganische materiaal wordt door een specifieke menging van zouten ‘geprogrammeerd’ op een gewenste temperatuur (bijvoorbeeld 21°C)
  • door warmte op te nemen smelt het materiaal op deze temperatuur (en houdt deze warmte vast). Tijdens het smelten absorbeert het materiaal grote hoeveelheden warmte uit de omgeving. De omgeving wordt hierdoor koeler
  • zodra de temperatuur van de buitenlucht zakt onder de ‘geprogrammeerde’ temperatuur, stolt het materiaal weer en komt warmte vrij in de omgeving. De omgeving warmt weer op (of ventilatie wordt toegepast om de warmte weg te werken)
  • door de PCM’s in bufferpanelen op te slaan kan de ‘latente warmte of koude’ uit de omgeving op een later moment worden gebruikt. Bijvoorbeeld in de vloer, waar warmte uit de lagetemperatuur vloerverwarming bewaart kan worden om later toe te passen in een cycli van 24-uur.

De faseovergangsmaterialen worden in speciale cassettes verwerkt in de vloer, bovenop de lage temperatuur vloerverwarming en fungeert als een thermische batterij. Deze wordt op- en ontladen door de natuurlijke temperatuurverschillen tussen de dag- en nacht cyclus. 's Nachts wordt het materiaal gekoeld door middel van ventilatie (het materiaal geeft warmte af en stolt) en deze koelte wordt overdag afgegeven aan de ruimte (het materiaal smelt en neemt opnieuw warmte op). Zo wordt er een comfortabele temperatuur in huis gecreëerd, ongeacht het tijdstip en de buitencondities.

Met faseovergangsmaterialen in de woning wordt een gelijkmatige temperatuur gerealiseerd die zorgt voor een comfortabel leefklimaat, passend bij het bioritme van de mens. Het zogenaamde PCM concept bestaat uit drie onderdelen:

  1. Laag vermogen warmtepompboiler 3.5 kW (warm tapwater)
  2. WTW over-gedimensioneerde unit  (450 m3) 
  3. Vloerverwarming met PCM (faseovergangsmateriaal) in de woonkamer en keuken.

De warmtepompboiler zorgt voor het warme tapwater en verwarmingswater, is compact en wordt met een normale 230Volt stekker aangesloten op een standaard stopcontact. Deze kleinere units hebben geen buitenunit maar zijn via een (grond)kanaal aangesloten op de buitenlucht. Geen buitenunit betekend geen geluidsoverlast; geen krachtstroom aansluiting betekend geen extra aansluitingskosten. De WTW unit zorgt voor een vergrote (nachtelijk) ventilatie, wat zorgt voor het natuurlijke koelen (‘stollen’) van het faseovergangsmateriaal (PCM).

Renoveren? Vergeet dan niet te kijken naar de mogelijkheden van faseovergangsmaterialen. Hiermee wordt snel gewonnen op duurzaamheid, energieverbruik beperkt, de benodigde technische installaties verkleint en het uiteindelijke wooncomfort enorm verhoogt. Bezoek www.oc-autarkis.nl voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op.

Building Holland is hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoedsector van 9 t/m 11 april in RAI Amsterdam. Hier worden drie dagen lang actuele thema’s zoals digitalisering in de bouw, energietransitie en circulariteit belicht. Ook zijn er drie innovatieboulevards waar alle nieuwe ontwikkelingen en trends worden getoond. Klik hier voor gratis toegang. 


permalink

Overig nieuws


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven