Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

Nominaties Rabobank Innovation Challenge 2019 laten hoog niveau zien

Nominaties Rabobank Innovation Challenge 2019 laten hoog niveau zien

Innovatie is een belangrijk onderdeel op Building Holland, van 9 tot en met 11 april in Rai Amsterdam, met drie Innovation Boulevards, innovatietafels en de uitreiking van de Rabobank Innovation Challenge. Uit de maar liefst 69 inzendingen maakte de jury een selectie van 15 genomineerden, verdeeld over de categorieën Circulariteit, Digitalisering en Energietransitie. De winnaars per categorie en de overall winnaar worden bekendgemaakt op woensdag 10 april.

De jury heeft bij de beoordeling onder andere gekeken naar de impact van de innovaties op het moment dat het daadwerkelijk tot opschaling komt. Ook is gekeken naar de manier waarop en het gemak waarmee opschaling is te realiseren. Een ander belangrijk punt is de klantwaarde van de innovatie. Anders gezegd: speelt de innovatie in op klantbehoeften?

Jurylid Mathijs van Dijk is enthousiast over het niveau van inzendingen: “Dat niveau is beduidend hoger dan vorig jaar.” Mede-jurylid Wouter Truffino sluit zich hierbij aan. “We hebben veel goede inzendingen voorbij zien komen. De passie voor techniek heeft daarbij de overhand. Verder valt het op dat zowel kleine als grote bedrijven hun innovaties hebben ingestuurd. De 69 inzendingen zijn gelijkelijk verdeeld over de drie categorieën. Daarmee is het een goede afspiegeling van de sector.”

Hieronder een opsomming van de nominaties per categorie. De deelnemers worden in willekeurige volgorde genoemd.

Circulariteit

 • Peikko Benelux: Circulair verankeringssysteem voor prefab betonkolommen

Met dit verankeringssysteem is het mogelijk om prefab betonkolommen als compleet betonelement te hergebruiken in een ander gebouw. Met het Peikko systeem wordt de kolom constructief verbonden met ankerbouten en kolomschoenen.

 • Hyraloop Systems b.v.: Hydraloop, smart in-huis waterrecycling

Hydraloop is een kant-en-klaar, fit & forget grijswater recyclingsysteem. Hydraloop recyclet bad-, douche- en wasmachinewater. Het gerecyclede water is goed voor toilet, wasmachine, tuin en zwembad. Met Hydraloop is het mogelijk om 45 procent leidingwater te besparen en tevens de riooluitstoot met 45 procent terug te dringen.

 • iCell: iCell Skiva

iCell Skiva is een circulaire, hoogwaardige isolatiemat, gemaakt van oude kranten. Kranten (cellulose) isoleren goed tegen warmte en kou en zorgen tevens voor een aangenaam stille ruimte. De natuurlijke basis staat garant voor een goede vochtregulatie en draagt bij aan een prettige luchtvochtigheid in de ruimte.

 • VDR Bouwgroep/Nexteria: Nexteria, Circulaire Bedrijfshuisvesting

Nexteria brengt drie ontwikkelingen samen in één concept: circulaire bouw, circulaire economie en circulaire gebiedsontwikkeling. Voor aanvang bouw maken betrokken partijen afspraken over demontage. Aan het eind van de gebruiksduur nemen de partners hun materialen terug en brengen deze materialen terug in de circulaire keten om als nieuwe grondstof of (bouw)materiaal aan een volgende cyclus te beginnen.

 • Green-Basilisk b.v.: Self-Healing Concrete

Green Basilisk ontwikkelt additieven voor zelfherstellend beton, waarmee het mogelijk is om de zelfhelendheid van constructies te vergroten. Bij zelfherstellend beton is nagenoeg geen sprake van wapeningscorrosie. Het beton gaat 50 procent langer mee, heeft geen onderhoud nodig en dat betekent minder overlast voor de omgeving.

Digitalisering

 •  FLOVEA: Flowbox interactive

Flowbox interactive is een slim en ‘connected’ sanitair systeem dat anticipeert op de behoeften van de gebruiker en zich aan zijn of haar gewoontes aanpast. Dankzij lekdetectie technieken verzendt Flowbox de informatie naar de aangesloten interface en stelt de gebruiker in staat de klep op afstand te sluiten. Dit zorgt voor een aanzienlijke besparing op het watergebruik.

 • Gooee: IoT Building Intelligence Platform

Dit open platform brengt gebouwcontrole, communicatie, monitoring en data-analyse bij elkaar. De applicatie verbetert de gebouwprestaties, waar de eigenaar of de facilitair manager van een gebouw gebruik van kan maken. Dit platform biedt economisch voordeel, maar ook voordeel bij het beheer van het gebouw.

 • KYP Flow: KYP Flow

KYP en VORM hebben een stappenkaartsysteem gedigitaliseerd. Het systeem brengt het bouwproces in kaart. KYP Flow brengt dit proces terug tot een gestandaardiseerd systeem, zodat bij terugkerende onderdelen niet steeds opnieuw het wiel hoeft te worden uitgevonden. Door het proces te standaardiseren weet iedereen wat, waar en hoe iets moet gebeuren.

 • White Lioness Technologies: Packhunt io

Packhunt.io is een radicaal nieuw software platform waarmee product-, project- en procesinnovaties met behulp van Digital Twins uitgevoerd kunnen worden in verschillende sectoren, waaronder de bouw en vastgoed. Packhunt.io biedt bedrijven de mogelijkheid om digitaal te transformeren zonder enorme investeringen in programmeurs of software ontwikkelteams.

 • CADblanche: CADblanche framework

CADblanche is een zelf ontwikkeld framework dat engineering en configuratie van bouwconcepten voor klanten 100 procent kan automatiseren. Door gebruik te maken van parametrische bouwdelen zijn ontelbaar veel mogelijke oplossingen te genereren. Het biedt de gelegenheid om ouderwetse processen te vervloeien tot één proces.

Energietransitie

 • Hamwells: Blue

Blue is een douche met een geïntegreerde warmteterugwinning (WTW), waardoor het gebruik van warm tapwater is te reduceren tot 1,4 liter per minuut. Omdat het een geïntegreerde WTW-unit betreft is de douche ook te plaatsen waar WTW-systemen vaak niet toepasbaar zijn, zoals bijvoorbeeld bij gelaagde bouw.

 • Factory Zero: iCEM (Integrated Climate & Energy Module)

Alle installatieonderdelen zijn compact geïntegreerd in een kast van nog geen vierkante meter en past dus in iedere laagbouwwoning. De module maakt het voor bouwers eenvoudig om gasloze woningen te bouwen. Het hele systeem komt getest uit de fabriek, wordt door het dak gehesen en hoeft alleen nog in de woning aangesloten te worden.

 • Lightwell: LightMotion – de Laadlantaarn

De LightMotion maakt het mogelijk om elektrisch te rijden zonder het plaatsen van extra straatmeubilair. Bij de LightMotion zijn alle losstaande smart city innovaties samengebracht in één oplossing. In de laadlantaarn komen 5G, EV-laden, klimaattechnologie (sensoren), camerasystemen en licht samen in één lantaarnpaal.

 • Orange Climate: PCM Klimaatvloer

Het PCM (Phase Change Materials) klimaatvloerconcept buffert extra energie in de vloer voor later gebruik. Het vermogen voor verwarmen en koelen wordt gehalveerd, wat betekent dat een kleinere warmtepomp volstaat. Het PCM klimaatvloerconcept omvat een laag vermogen warmtepompboiler 3.5 kW (warm tapwater), WTW over gedimensioneerde unit (450 m3), lage temperatuur vloerverwarming met PCM cassetten en een hydraulische set.

 • Rc Panels

Rc Panels zijn met behulp van vacuümtechnologie geproduceerde vol-vlak verlijmde sandwichelementen met afmetingen van 13 bij 4 meter. De elementen worden met minimale materiaaltoevoegingen in een geïndustrialiseerd proces voorzien van kozijnen en een gevelafwerking.

Praktische informatie
De Rabobank Innovation Challenge en Rabo Innovation Awards worden 10 april uitgereikt tijdens Building Holland 2019 om 15:20 uur in het Energietransitie theater in hal 12. Wilt u de top 15 live bekijken en de uitreiking live meemaken? Bezoek dan gratis Building Holland 2018, van 9 tot en met 11 april in RAI Amsterdam.


permalink

Overig nieuws


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven