Online platform gaat particulier woningbezitter ontzorgen

Dat was even schrikken. Woningeigenaren moeten toch al gauw rekening houden met een verbouwing van zo’n veertig, vijftig duizend euro om het eigen woningbezit  aan te passen aan de klimaatdoelstellingen. Van het gas af kost nou eenmaal geld. Teun Bokhoven, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie noemt het schieten uit de losse heup. “Met die bedragen kan ik niet zoveel. Het is complex en daar gaan wij verandering in brengen. Met de lancering van een portal eind dit jaar.”

Teun Bokhoven_DSC0963

Bokhoven is één van de keynote speakers op het online event Building Holland Digital dat op 10 september wordt gehouden. Deze keer geheel in het teken van de Energietransitie, die straks met militaire precisie moet worden uitgevoerd. Op dit moment buigt elke wethouder zich over plannen om huizen per wijk van het gas te halen. En dan gaat het beginnen voor de woningbezitter. 

Wat is de situatie?

“De klimaatdoelstellingen liegen er niet om. In 2050 is Nederland aardgasloos. Dat heeft grote consequenties voor woningen. Hoe zit het met het isoleren? Komt er een warmtenet? Of moet ik toch aan de warmtepomp? Genoeg vragen, die pas echt beantwoorden worden als je weet wanneer jouw wijk van het aardgas af moet. Ben je huurder, dan heb je die zorg niet. De woningcorporatie zal daarop beleid ontwikkelen. Ben je particulier woningbezitter dan moet je zelf je weg proberen te vinden in dat woud van regels, voorschriften en eisen. Ga daar maar eens aanstaan. Dit leidt tot onzekerheid. Het is belangrijk iedereen – ook de eigen woningbezitters – aangesloten te houden.”

Wat is de oplossing van de NVDE?

“Ons uitgangspunt is dat we de particuliere woningmarkt moet ontzorgen. We moeten de consument vertellen en meenemen in wat hij allemaal moet doen om straks van het aardgas af te kunnen. Welke bouwtechnische maatregelen moet hij nemen, bij wie kan hij daarvoor terecht, wat gaat dat kosten en hoe kan hij dat interessant financieren? Je moet laten zien dat een investering – want het kost hoe dan ook geld – zichzelf terugverdient. Het ontzorgen moet het gemak van one-stop-shopping krijgen.”

Dat wordt een complexe operatie

Ja, dat is complex. Uiteindelijk moet dit allemaal gebeuren in een online portal. Daarover praten we met heel veel partijen, variërend van ministeries, Milieu Centraal, Vereniging Eigen Huis tot Bouwend Nederland en Techniek Nederland als representant van de installatiebranche. Het is natuurlijk wel zo dat we veel woningen kunnen indelen in een beperkt aantal woningtypen en daarvoor kun je veelal standaard oplossingen bieden. Tachtig procent van de woningen kunnen we onderbrengen in een bepaalde typologie.” 

Hoe werkt dat?

“Ontzorgen betekent ook dat het vrij eenvoudig moet werken. Je geeft aan waar je woont, wat je zelf aan bouwkundige aanpassingen heb gepleegd en wanneer de wijk van het aardgas gaat. Dat is de basis voor een uitvraag naar een aanbieder – en het maakt natuurlijk nogal wat uit of de gemeente een warmtenet aanbiedt of dat je toch zelf een warmtepomp moeten laten installeren – met een investeringsadvies. Altijd met marges. De portal moet straks ook laten zien met welke partijen je in jouw omgeving je contact kunt opnemen voor het offertetraject. We praten met banken over de mogelijkheid om hier direct een financieringsvoorstel aan te koppelen.” 

Wat is de essentie van de portal?

“Belangrijk is dat we de uitvraag zoveel mogelijk standaardiseren, waardoor de markt op efficiënte wijze  met oplossingen kan komen. Deze aanpak geeft de consument houvast. Ook voor de aanbiedende kant is het interessant om mee te doen. Een groot deel van de kosten zit in marketing. Als iemand een bouwbedrijf offerte vraagt, moet de aannemer een paar keer langs. Dat kost geld. Met die gestandaardiseerde uitvraag verlaag je de kosten. Goed voor de rendementspositie van de aanbiedende partijen, ook goed voor de consument die uiteindelijk die marketingkosten niet ziet doorberekend.”

Mensen schrokken vorig jaar toen ze hoorden wat de klimaatmaatregelen hun uiteindelijk gaat kosten. 

“Kan ik me voorstellen. Vijftig, zestigduizend euro. Dat wordt het niet. In de meeste gevallen zal het tussen de tien en twintigduizend euro liggen, daar komen dan nog de kosten van verwarmen bij, waarbij het uitmaakt of de gemeente bijvoorbeeld een warmtenet aanbiedt. De transitie kost de eigenaar geld, nog interessanter is het antwoord op de vraag in hoeveel tijd dit wordt terugverdiend. Daarom is het ook zo belangrijk dat we een totaalplaatje geven inclusief financiering door de banken en besparingen op de energierekening.”

De lancering van het portal is eind dit jaar gepland, Is dat niet ambitieus?

“Dat kan zijn, maar wel essentieel voor de transitie waar we nu voor staan. We moeten zo langzamerhand wat forceren. We hebben er jarenlang over gesproken, maar daar is onvoldoende uitgekomen. De tijd is nu rijp om tot een doorbraak te komen. De voorwaarden zijn te vatten in drie woorden: transitie, standaard en pakket.”

 

“Onder transitie versta ik dat gemeenten duidelijk moeten maken welke wijk in welk jaar van het aardgas af moet. Die informatie krijgen we eind volgend jaar. Ook is duidelijk aan welke energie standaard en streefwaarden een woning moet voldoen, dat is  ondergebracht in de woningtypologieën. Tenslotte de pakketten: we moeten aangeven welke subsidies en financieringsmogelijkheden we beschikbaar hebben voor de eigenaren. Ook die plaatjes zijn wel duidelijk. Nog veel te doen, maar geen reden te bedenken waarom het platform niet eind dit jaar kan worden gelanceerd.”

Scroll naar top