Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

Samenwerking met Gooee geeft CBRE nog meer focus op employee experience

Samenwerking met Gooee geeft CBRE nog meer focus op employee experience

“Sinds er een Gooee testsensor in een van de eigen vergaderruimtes is geïnstalleerd, is CBRE zich nog meer bewust hoe ruimtes in kantoorpanden in de toekomst kunnen worden benut. Momenteel renoveren wij ons kantoor aan de Boeing Avenue in Schiphol-Rijk. Wij installeren daar Gooee, voor een intelligent kantoor inclusief een eigen Gooee proeftuin,” aldus Rick Jacobs, Managing Director Benelux en Frankrijk bij CBRE Global Workplace Solutions, Integrated Facility Management (GWS IFM).

Functie van technologie verandert

In de wereld van Facility Management is de technologie van oudsher vooral gerelateerd aan operationele werkzaamheden, met de focus op back in house systemen; FMIS of CAFM. Tegenwoordig richten de systemen zich steeds meer op de eindgebruiker. Dat is ook te zien aan de groeiende populariteit van woorden als employee experience en hospitality binnen het facilitaire werkveld. Rick Jacobs ziet dat deze ontwikkeling al jaren gaande is bij internationals als Google en Microsoft: “Steeds meer organisaties willen nu een betere ervaring voor de mensen in hun panden. Ze willen een hoogwaardige beleving.. Het gebruik van apps en software is daarbij ondersteunend. Met de technologie van Gooee versnellen wij dit proces. Het is voor mij daarom geen product van morgen, maar een product van vandaag.”

CBRE en Gooee kwamen een jaar geleden met elkaar in contact. “We vonden elkaar in onze gezamenlijke visie op innovatie. CBRE investeert jaarlijks de helft van de winst in nieuwe technologie. Het gebeurt vaker dat technologiepartijen ons benaderen, maar niet altijd met evenveel succes. Soms is hun product niet schaalbaar, of ontbreekt het aan voldoende financiering. Gooee kent die problemen niet. Wederzijds vertrouwen en de veiligheid van het product zorgen ervoor dat we samen de volgende stap zetten. Dat is voor een organisatie als CBRE belangrijk.”

Rick Jacobs geeft aan dat er nog geen enkele andere partij is met een vergelijkbaar product dat net zo ‘simpel’ is als dat van Gooee. “Alles communiceert met elkaar, het is schaalbaar, het is een open platform en ik kan binnen een dag een gebouw - oud òf nieuw - ‘slim’ maken. Dat is precies wat het product van Gooee interessant maakt voor CBRE.”

Wordt de vastgoedsector ooit afhankelijk van technologie? Rick Jacobs verwacht van niet. “Technologie wordt een groter onderdeel van ons leven, maar of het ons volledig gaat overnemen moet ik nog zien. Technologie ondersteunt onze diensten, versterkt onze processen en haalt de fouten eruit. Maar de technologie zal nooit de overhand krijgen, zeker niet in de komende jaren. Persoonlijk contact blijft altijd leidend. Uiteindelijk is een werkplek een samenkomst van mensen. Dat is meer dan technologie alleen.”

 

Nieuwe proposities

De producten van Gooee maken het voor CBRE interessant om nieuwe proposities te creëren met een grote toegevoegde waarde voor het managen van soft services bij haar opdrachtgevers. De intelligentie van het Gooee systeem, en de data die het systeem oplevert, geeft straks antwoord op veel vragen. Denk hierbij aan het gebruik van ruimtes en gebouwen, en het gedrag en de keuzes die gebruikers maken. “Nu weten we dat gevoelsmatig, maar het is nog niet mogelijk om het aan te tonen met specifieke cijfers.” Rick Jacobs: “De testsensor in onze vergaderruimte heeft tot veel nieuwe inzichten geleid, onder meer over het zo efficiënt mogelijk inrichten van onze nieuwe ruimtes en over kansen om energie te besparen. De slimmigheid van Gooee creëert toegevoegde waarde voor onszelf en voor onze klanten. Daarom bespreken we met onze opdrachtgevers de mogelijkheden van het Gooee systeem binnen onze bestaande dienstverlening, en bieden we vanuit business development Gooee aan in onze nieuwe aanbiedingen. Zowel bij bestaande als nieuwe opdrachtgevers.

CBRE aanwezig op Building Holland

CBRE stond bekend als de internationale integrale facility management partij met een focus op vastgoed- en huisvestingsaspecten bij uitsluitend wereldwijde klanten. Nu gaat de interesse steeds meer uit naar opdrachtgevers van eigen bodem. Rick Jacobs: “Op Building Holland laten we dat nadrukkelijk zien. Daarom zijn we een van de medestandhouders van het Gooee IoT-platform. Wij kiezen voor een nationale propositie waarbij onze focus ligt op het zelf uitvoeren van technisch onderhoud. Een unieke propositie in de Nederlandse integrale facilitaire markt.”

Op Building Holland is CBRE samen met HumbleBuildings en Croonwolter&dros launching partner van Gooee in Nederland. “Wij trekken nu gezamenlijk op, maar iedereen doet het op zijn eigen manier. We handelen vooral vanuit dezelfde optiek. Gooee heeft partijen zoals wij nodig om verder te komen.”

Rick Jacobs schrikt niet terug voor een beetje concurrentie. “De hele industrie kijkt naar deze wereld en denkt: wat moet ik doen, waar moet ik heen? Met elkaar begrijpen we de technologie beter en zijn wij gezamenlijk in staat een nieuwe standaard te ontwikkelen. Standaardisering van de manier waarop we dingen doen op een technologisch platform helpt daarbij. Dat maakt het makkelijker voor iedereen. Het zou mooi zijn als Gooee uiteindelijk de standaard wordt.”

Proeftuin Nederland

Met het oog op de toekomstige energiezuinige gebouwen, en het traject dat gebouwbeheerders en -eigenaren moeten afleggen naar energielabel C in 2023 en energielabel A in 2030, is er in Nederland meer interesse voor dit soort innovatieve technologie dan in andere landen. “Ons land is een goede graadmeter. Als onze kritische markt een nieuw product accepteert, dan zit je goed. Over tien jaar is het Gooee van nu de basis en de backbone van hoe wij op een simpele manier intelligente gebouwen beheren. Dat weet ik zeker. Pilots laten zien dat er nu al zoveel meer kan dan een jaar geleden, terwijl Gooee nog niet eens op de markt is. Dat maakt deze ontwikkeling erg interessant,” eindigt Rick Jacobs enthousiast.

Over CBRE GWS

CBRE GWS vormt onderdeel van CBRE Nederland. GWS is actief als integrale facilitaire aanbieder met een sterk profiel op technische dienstverlening. CBRE richt zich in de facilitaire markt in Nederland op de grootste, meest complexe en meest toonaangevende opdrachtgevers, waarbij technische dienstverlening en projectmanagement altijd de belangrijkste componenten van het totale dienstenaanbod vormt. Daarbij gelooft CBRE sterk in uitvoering met eigen medewerkers, zowel op het gebied van technische dienstverlening, als facility- en projectmanagement.


permalink

Overig nieuws Partnernieuws


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven