Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

draaijer+partners over slimme gebouwen

draaijer+partners over slimme gebouwen

Erwin Alders, projectmanager bij draaijer+partners, is sinds twee jaar betrokken bij het project Zone.college. Zone.collega is een agrarische vmbo-school in Doetinchem die momenteel de transformatie naar een slim gebouw doorstaat. “Wat wij hier doen is uniek. Slimme gebouwen zijn leuk, maar de belangrijkste vraag is: wat leveren ze uiteindelijk op?”, aldus Erwin Alders.  

draaijer+partners creëert samen met opdrachtgevers en partners gezonde, sociale, energieopwekkende, slimme en circulaire omgevingen waar mensen zich goed voelen en goed presteren. Dit doen zij voor zorg-, leer-, werk- en leisureomgevingen. draaijer+partners brengt visie, expertise en partners bij elkaar om de best mogelijke leefomgevingen en gebouwen te creëren en te organiseren. Dit doen zij middels een integrale aanpak waarin zij van visieontwikkeling tot en met exploitatie werken naar de hoogst haalbare winst voor de gebruikers, voor de klant én de maatschappij.

Processen verbeteren

Voor draaijer+partners is een slim gebouw geen doel op zich, laat Erwin Alders weten. “Ons doel is om met slimme technieken een slimme omgeving te creëren in een gebouw, oftewel om de processen aan de gebruikerskant te verbeteren.” Erwin Alders geeft Zone.college als voorbeeld. “Die is gericht op onderwijs. Efficiënter omgaan met de facilitaire dienstverlening bespaart veel geld en dat kan de school vervolgens investeren in bijvoorbeeld beter onderwijs.”

“Al geruime tijd zoeken wij samen met de klant naar mogelijkheden om het gebouw na de oplevering te blijven optimaliseren. Daarbij werken we natuurlijk veel samen met aannemers, maar in de praktijk richten wij ons veel sterker op de gebruiker. Denk aan een fijne werk- of leeromgeving waarbij mensen zich beter voelen, beter presteren en minder ziek zijn. Wij zijn echt geïnteresseerd in de ‘softe’ kant. De aannemer richt zich vooral op vermindering van het energieverbruik, slimmere uitvoering van het onderhoud en efficiëntere dienstverlening, om daar vervolgens geld mee te verdienen.”

Zone.college: de slimste schoolomgeving

Ruim een jaar geleden hebben draaijer+partners, het consortium Binx Smartility en het Zone.college de handen ineen geslagen om de lat nog hoger te leggen. De vraag was: hoe kan je in een onderwijsgebouw slimme technieken en diensten toepassen die de opdrachtgever helpen en ondersteunen bij het creëren van een fijne en inspirerende school- en werkomgeving?”

Erwin Alders: “We zijn erg blij dat wij deze kans hebben gekregen. Zonder project waar je zaken tastbaar kunt maken, is het vaak lastig om technologische innovaties naar een hoger niveau te tillen. Bij Zone.college staan thema’s als groen, duurzaamheid en technologie centraal. De nieuwe technologieën en duurzame innovaties zijn zichtbaar in het onderwijsproces en ze leveren op termijn nog geld op ook. Een win-win situatie.”

Een aspect waar Zone.college veel baat bij heeft, is het meten van de bezettingsgraad. “Regelmatig is de discussie dat er te weinig ruimte is, terwijl de gemiddelde bezettingsgraad onder de 60% ligt. In plaats van zichzelf de vraag te stellen hoe ze die pieken kunnen onderdrukken, breiden de scholen vaak uit. Door de benuttingsdata te verbinden met de roosterinformatie krijgen we inzicht in het ruimtegebruik van de school en hoe we dit kunnen optimaliseren. Alleen al door te weten welke ruimtes er in gebruik zijn, hoeveel mensen zich daarin bevinden en wat dit had moeten zijn volgens het lesrooster, kan iedere vierkante meter beter worden benut en kan een school langer op een comfortabele manier opereren in haar bestaande vastgoed. We hebben het hier over indirecte winst, maar het is wel de optimalisatie waarin wij geïnteresseerd zijn.”

Erwin Alders is samen met Binx Smartility al langere tijd op zoek naar de juiste oplossing voor Zone.college. “Voordat ik bekend raakte met Gooee, oriënteerden wij ons al op allerlei verschillende type sensors. De meeste waren relatief duur en had je er een secundair netwerk voor nodig. draaijer+partners heeft niet de ambitie om zelf een volledig nieuw platform te ontwikkelen, maar we willen wel kunnen beschikken over alle relevante data om onze opdrachtgevers nog beter te kunnen ondersteunen. Gooee kan ons daarbij helpen. De bestaande infrastructuur en netwerken blijven intact, dat scheelt in de kosten. Daarnaast sluiten de oplossingen feilloos aan op de wensen van Zone.college. De in de verlichting geïntegreerde sensor maakt de verlichting dynamisch en hij meet ook de bezettingsgraad en de temperatuur. Dat zijn facetten waardoor mensen zich prettig gaan voelen in een omgeving.

Eerste indruk Gooee

De werkwijze van Gooee kan je overal toepassen. Op een vrij eenvoudige manier worden alle beschikbare data toegankelijk. “Traditioneel gezien is het voor draaijer+partners na de oplevering klaar. Onze ambitie is nu om samen met de opdrachtgevers de processen gedurende de exploitatiefase constant te blijven optimaliseren. Als wij het Gooee systeem implementeren, creëren wij meerwaarde in een gebouw – met bijvoorbeeld dynamische verlichting en minder energieverbruik – en inzicht om de processen en diensten te verbeteren. Onze samenwerking met Gooee verbindt slimme technieken aan de gebruikerservaring. Als we dat op een goede manier doen, ben ik ervan overtuigd dat we betere verdien- en businessmodellen kunnen creëren. En dat we in plaats van kosten maken om te optimaliseren, geld gaan besparen,” aldus Erwin Alders.

draaijer+partners is co-partner van Gooee en staat van 9 t/m 11 april op de IoT arena van Gooee; stand nummer 12.21.


permalink

Overig nieuws Partnernieuws


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven