Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

Een smart building is een dienst

Een smart building is een dienst

Een gebouw is straks niet slechts een verzameling stenen met wat mensen erin, maar lijkt meer op een computer met een dak erop. Sensoren meten de aanwezigheid en zelfs het geluk van mensen, levensduur van materialen en installaties wordt in de gaten gehouden en het gebouw past zich aan aan de wensen van de gebruiker, zelf als die gebruiker zich er niet van bewust is.

Die toekomst is straks realiteit, denken veel aanwezigen tijdens de interactieve sessie Smart Buildings op Building Holland. Discussieleider Marjet Rutten geeft zelf een voorbeeld. “Het The Edge-gebouw in Amsterdam was een paar jaar geleden een voorloper als Smart Building door de toepassing van 20 duizend sensoren in het hele gebouw. Maar inmiddels laat de NS treinstellen bouwen waar net zoveel sensoren in zitten. We gaan steeds verder, en steeds meer toepassingen gebruiken.”

Het gebruik van internet-of-things toepassingen dwingen de traditionele bouwpartijen anders te kijken naar het gebouw, zegt Menno Lammers van Proptech. “We maken van een levenloos gebouw een Smart building of zelfs een Responsive building.” Volgens Lammers wordt de combinatie van stenen en technologie de komende jaren bepalend. Ook als het gaat om investeringen in vastgoed. “Een vastgoedonderneming als OVG profileert zich pas een paar maanden als technologiebedrijf. Vandaag werd bekend dat ze onder de nieuwe naam Edge een Amerikaanse investering van een miljard euro hebben binnengehaald!”

Ben Baldwin, advocaat bij bureau Lauxtermann, waarschuwt aanwezigen dat het verzamelen en opslaan van gebruikersgegevens wel aan strenge regels gebonden is. “Als ik de term ‘Smart’ hoor, dan weet ik dat het in 99% van de gevallen om een privacyprobleem gaat. Ik zou iedereen die zich met deze oplossingen bezighoudt willen adviseren om privacy niet het probleem van de afdeling Legal te maken, maar om het direct bij het ontwerp te benoemen en oplossingen te zoeken. In de nieuwe wetgeving voor gegevensopslag die binnenkort ingaat, worden de regels alleen maar strenger.”


Laatste nieuws


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven