Reinier van den Berg op Building Holland Digital

"Transitie in de bouw"

Meteoroloog Reinier van den Berg heeft zo zijn twijfels bij de effectiviteit van het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie, waarin dertig regio’s zelf moeten uitvinden hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. “Gaan ze elk apart bepalen waar zij 120 hectare zonneweides gaan plaatsen?” Hij pleit voor nationale sturing.

Reinier van de Berg sprak eind oktober op Building Holland. Hij legde de relatie tussen klimaatverandering en de bouw. Waar de coronacrisis iedereen direct wakker schudde, is de klimaatcrisis een sluipmoordenaar. “Heb je het te warm, dan ga je naar de klusmarkt om een airco te kopen; woon je in een derdewereldland dan word je direct bedreigd in je bestaan. Dat is het verschil. Ondanks alle rapporten ontbreekt het ons aan een sense of urgency.

Volgens Reinier van den Berg is het inmiddels vijf over twaalf en moeten we zo snel mogelijk terug naar vijf voor twaalf. De doelstelling in het klimaatakkoord van Parijs is dat we de opwarming van de aarde beperken tot maximaal 2 graden, beter nog tot maximaal anderhalve graad. “Als ik alle cijfers bekijk zitten we al bijna op die anderhalve graad. Gaan we op het huidige tempo door is het in het jaar 2100 vier graden warmer.”

Meer bos

Een groot deel van de oplossing ligt, zo laat hij zijn online toehoorders weten, in het bijplanten van bos, dat geeft de beste garantie om CO2 vast te houden. Hij juicht de plannen van de Nederlandse overheid toe om de komende jaren 37 duizend hectare bos bij te planten. Meer groen is volgens Van den Berg sowieso een goed idee. “Wist je dat het tijdens een hittegolf in Rotterdam en Amsterdam zo maar zes graden warmer kan zijn? Er moet veel meer groen op de daken en tegen de gevels. Trouwens ook op straat. Een gemiddelde tuin bestaat voor veertig procent uit stenen. We moeten naar een overall verhouden van 20 procent steen en 80 procent groen. Goed tegen de hitte, ook goed tegen wateroverlast.”

Biobased bouwen

Volgens meteoroloog Van den Berg valt er veel te winnen met biobased bouwen. “Zelf heb ik een door Orga Architecten ontworpen houten huis laten bouwen, met een achttien centimeter dikke spouwmuur opgevuld met katoensnippers. Isoleert als een tierelier. En het mooie van houtbouw is dat je na sloop alles kan hergebruiken. Let wel op het certificaat dat het hout afkomstig is uit duurzame bosbouw. Hout is een voorbeeld. Onder biobased vallen ook kalkhennip en het gebruik van strobalen. Ziet er onwezenlijk uit, maar het heeft fantastische vocht- en dampwerende eigenschappen. Ik voorspel dat biobased bouwen zal zorgen voor een revolutie in de bouwsector.”

Energiebesparing

Reinier van den Berg benadrukt de noodzaak van energiebesparing. “Daarmee valt heel veel te winnen, zeker als je je realiseert dat het overgrote deel van het woningbestand in Nederland niet verder komt dan een D, E of F certificaat. Een makelaar zegt dat de waarde van een woning wordt bepaald door de locatie, de locatie en de locatie. In navolging van hem zeg ik: de efficiency van een woning wordt bepaald door isolatie, isolatie en isolatie, zeker in combinatie met vloerverwarming en warmtepompen. Ik maak me overigens niet zoveel zorgen of de bewoner het in de winter wel warm krijgt, mijn zorg zit bij de zomer: kan de bewoner de hitte wel voldoende buiten houden?”

Energietransitie

Zorg heeft Van den Berg over het slagen van de energietransitie: ten opzichte van 1990 moeten we in 2040 49 procent minder CO2 uitstoten. In 2050 moet de uitstoot zelfs met 95% gereduceerd zijn. Van den Berg spreekt van een absurd grote opgave. “Dit betekent dat we voor onze elektriciteitsvoorziening twintigduizend hectare zonneweide moeten inrichten en drieduizend windmolens moeten bouwen. Het behalen van deze doelstellingen is neergelegd bij dertig regio’s, die daarvoor niet de knowhow hebben en – gechargeerd gezegd – de windmolens aan de rand van hun regio gaan bouwen.”

 

“Ik verwacht dat de regio’s voor die zonneweides gaan kijken naar natuur- en landbouwgrond. Zonde. Daar zijn betere oplossingen voor: kijk hoeveel vierkante meter dak we hebben. Dat vraagt wel dat de constructies stevig genoeg zijn om er velden van zonnepanelen op te kunnen bouwen. Ik heb daar zo mijn twijfels bij. Dit vraagt wellicht aanpassing van het Bouwbesluit”, aldus Van den Berg. Het vraagt volgens Van den Berg vooral nationale regie.

Scroll naar top