Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

Anne-Marie Rakhorst

Anne-Marie Rakhorst

Functie:
Oprichter Search en duurzaam ondernemer

Organisatie:
Duurzaamheid.nl

“Met doemdenken bereik je niks!”, “Geen bedrijf kan een bordje op de deur hangen met de tekst Wegens verduurzaming gesloten”, “Laten we de handen ineenslaan; innoveren, samenwerken en verduurzamen in de ketens. We maken van duurzaamheid hét exportproduct van Nederland!”

Dit zijn onmiskenbaar slogans van Anne-Marie Rakhorst. Ondernemer, investeerder, auteur, veelgevraagd spreker en eigenaar van duurzaamheid.nl. Ze helpt bedrijfsleven en overheid te innoveren en hun businesscase te verduurzamen. Ze inspireert hen door kennis te delen. In 1994 richtte ze internationaal opererend ingenieurs- en adviesbureau Search op. Na haar uitverkiezing tot Zakenvrouw van het jaar in 2000, heeft zij niet stilgezeten, maar ontwikkelde zich tot een van de meest in het oog springende koplopers van Nederland met een focus op duurzaamheid. Bekend om haar daadkracht, scherpe oneliners, maar vooral haar heldere visie, die ze aan de hand van sprekende voorbeelden en met veel humor voor het voetlicht weet te brengen.

Actuele voorbeelden haalt ze desgewenst uit haar dagelijkse praktijk. Anne-Marie wist in 20 jaar tijd Search uit te bouwen tot een ingenieursbureau, opleidingsinstituut, laboratorium en adviesbureau met een uitgebreid dienstenaanbod op het gebied van (duurzame) bouw, hoogwaardig hergebruik (sloop), milieukundig onderzoek, ruimtelijke inrichting, energie, veiligheid en water. In 2014 bundelde Search zijn krachten met SGS, wereldwijd marktleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering. Rakhorst gaf het directeurschap over om zelf te blijven ondernemen en is nu eigenaar van Duurzaamheid.nl.

Anne-Marie schreef de bestsellers De winst van duurzaam bouwen, Nieuwe Energie - Nederland na het fossiele tijdperk en De kracht van duurzaam veranderen. Ook stond zij aan de wieg van de Nederlandse vertaling van Cradle to Cradle, Remaking the Way we Make Things, de bestseller van Michael Braungart en William McDonough en het vervolg daarop De Upcycle, Voorbij duurzaamheid – ontwerpen voor overvloed. Bij het schrijven van haar eigen boeken kreeg zij medewerking van duurzaamheidsexperts als Wubbo Ockels, Jacqueline Cramer, vermaarde architecten als Thomas Rau en de crème de la crème van het (inter)nationale bedrijfsleven. Op deze wijze probeert ze experts, overheid en bedrijfsleven de handen ineen te laten slaan in haar streven om duurzaam winst te maken. Meervoudige winst. Winst voor de mens, winst voor milieu, maar zeker ook winst voor Nederland. Want duurzaamheid en succesvol zijn, bijten elkaar niet. Sterker nog, ze gaan hand in hand, is haar stellige overtuiging. 

Naast haar activiteiten als ondernemer is Anne-Marie actief in bestuurlijke nevenfuncties die aansluiten op haar visie op maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Zo is zij onder andere betrokken bij Urgenda, de Klimaatraad, Earth Charter, de Club van Rome en Strawberry Earth. Tot slot maakt zij deel uit van de commissie die tweejaarlijks de winnaar van de prestigieuze Koning Willem I Prijs en de Koning Willem I Plaquette kiest.

Kortom, een inspirerende ondernemer met een heldere visie en een pragmatische aanpak. Die ze overigens graag deelt met anderen, vanuit de gedachte dat we het met elkaar kunnen bereiken. Want - om met een citaat van Anne-Marie te eindigen - “Als het in Nederland niet kan, dan kan het nergens!”.

« Naar het overzicht


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven