Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

9 t/m 11 april 2019

Pim Peters

Pim Peters

Functie:
Directeur

Organisatie:
IMd Raadgevende Ingenieurs

ir. Pim Peters (1966) is directeur van IMd Raadgevende Ingenieurs. Hij combineert de liefde voor construeren met zijn passie voor architectuur. Peters studeerde civiele techniek aan de TU Delft (1991) en heeft als raadgevend ingenieur honderden constructies ontworpen. Zijn specialiteit is constructieve duurzaamheid.

Peters is als constructeur pionier op het gebied van diverse duurzaamheidsinitiatieven. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de rekenregels voor de MPG (Milieu Prestatie Gebouw)-berekening én ontwikkelde in opdracht van de Technische Commissie Duurzaamheid de DuCo-rekentool, die sinds 2013 beschikbaar is.

Als initiator heeft hij met afstudeerders van TU Delft  meerdere onderzoeken gedaan naar het bewuster omgaan met grondstoffen, om de milieulast van constructies te verlagen. Onder andere door onderzoek naar duurzame hoogbouwconstructies, beïnvloeding van constructieve uitgangspunten op de levensduur van het bouwwerk en naar de ontwikkeling van de ontwerptool Duurzame Constructies.   

Momenteel is hij betrokken bij projecten waar constructieve elementen voor de tweede keer worden ingezet. Peters is bedenker van dit zogenaamde ‘donorskelet’, waarbij constructieve elementen uit te slopen gebouwen daadwerkelijk in nieuwe gebouwen worden hergebruikt. De toepassing van het eerste grootschalige donorskelet is werkelijkheid geworden, bij de transformatie van winkelpanden aan de Hoogstraat in Rotterdam. Als primeur in Europa is hij momenteel betrokken bij de toepassing van een betonnen donorskelet bij het Hof van Cartesius in Utrecht. In het werk gestorte kantoorvloeren worden verzaagd tot “nieuwe prefab” wand- en vloerelementen.

Peters geeft gastcolleges aan Universiteiten en Hogescholen om duurzaam construeren onder de aandacht te brengen bij de nieuwe generatie constructeurs. Hij publiceert regelmatig in diverse vakbladen. Zo publiceerde hij samen met mede-directeur ir. Remko Wiltjer onder meer de inmiddels bekende vijf belangrijkste criteria voor duurzaam construeren. 

Van het in 2017 gelanceerde Madaster; het ‘kadaster’ voor materialen, is Peters één van de zogenaamde Kennedy’s. Vanuit het Madaster kan van elk vastgoedobject een digitaal materialenpaspoort, dan wel een constructiepaspoort, gegenereerd worden.

Peters werd in 2017 uitgeroepen tot Constructeur van het Jaar. Hij zet zich vol in voor de optimalisatie van duurzaam bouwen; een voorvechter van échte circulaire economie.

« Naar het overzicht


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven