Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

9 t/m 11 april 2019

Ruud Koornstra

Ruud Koornstra

Functie:
Energiecommissaris, voorzitter

Organisatie:
Stichting SCO

Ruud Koornstra had meerdere duurzame bedrijven, onder andere in ledlampen en laadpalen voor elektrische auto’s. Nu is hij op sabbatical, maar duurzaamheid loslaten zit er niet in. Hij loopt onvermoeibaar heen en weer tussen politiek, bedrijfsleven, milieuorganisaties, wetenschap en innovatieve MKB-bedrijven om de transitie naar een duurzaam Nederland te versnellen. Want volgens Koornstra kan een snelle overgang naar duurzame energie niet alleen het milieu helpen, maar kan groene technologie Nederlands belangrijkste exportproduct worden.

Ruud Koornstra is een rasondernemer die betrokken was bij de oprichting van televisieproductiemaatschappijen als ID@Dtv (onder meer bekend van ‘Lingo’ en ‘Villa Felderhof’). Sinds 2001 houd hij zich voornamelijk bezig met de oprichting van duurzame ondernemingen. Koornstra is sinds november 2016 voorzitter van de duurzame ondernemersvereniging De Groene Zaak. Hij staat op plaats 15 van de Duurzame 100 van Trouw. Tijdens de Nationale Klimaattop werd Koornstra afgelopen jaar benoemd tot de eerste ‘Nationale Energiecommissaris’. Boek Ruud Koornstra als spreker over duurzaam ondernemen, energie en klimaat..
Met econoom en oud-staatssecretaris Willem Vermeend bracht Koornstra in augustus 2017 de bundel "Slim en groen" uit.  Ook een poging om Nederland aan te zetten tot haast met klimaatbeleid.

Ruud Koornstra had al een indrukwekkend cv voordat hij de ongekroonde groengoeroe van Nederland werd. Zo was hij medeoprichter van K&B events and television en ID&Dtv, producent van populaire televisieprogramma's als Villa Felderhof en Lingo. Gedurende 15 jaar gaf Ruud Koornstra leiding aan een consortium van event- en televisieproductiebedrijven. De onderneming groeide uit tot het tweede televisieproductie bedrijf van Nederland. Na de verkoop van de onderneming in 1999 aan CVI (onderdeel van VNU) fuseerde het bedrijf met IDtv. Ruud was als directeur betrokken bij de fusie en heeft gedurende 1,5 jaar mede leiding gegeven aan de fusieonderneming ID&Dtv. 

De groene ondernemer was eerder directeur van Tendris. 
In 2002 werd hij mede oprichter van Tendris Holding, een initiëringmaatschappij voor duurzame ondernemingen. Vanuit deze ondernemingen zijn inmiddels tal van nieuwe duurzame ondernemingen ontstaan waaronder Durion Energie (Oxxio), het snelst groeiende groene stroombedrijf van Nederland; XXImo, een unieke mobiliteitsoplossing voor de zakelijke reiziger. De kaart op creditcardformaat maakt het mogelijk om al uw zakelijk verkeer te plannen, administreren en betalen, The New Motion, expert op het gebied van elektrisch rijden en laaddiensten, Lemnis Lighting, de eerste ontwikkelaar en producent van de huidige generatie ledverlichting; Tendris Solutions een technologisch innovatiecentrum voor energie en milieutechnologie, Algae Food & Fuel, ontwikkelt, bouwt, verkoopt, installeert en beheert bioreactoren voor algenproductie. 

« Naar het overzicht


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven