Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

Innovatie KNX Nederland:KNX maakt Internet of Things tot integraal onderdeel van gebouw

KNX maakt Internet of Things tot integraal onderdeel van gebouw

Over een paar jaar zijn er ten minste 20 miljard apparaten verbonden via het Internet of Things (IoT). Deze enorme golf van internettechnologie zal ook de bediening en bewaking van woningen en gebouwen sterk beïnvloeden. De internationale KNX Association, met wereldwijd meer dan 400 fabrikanten als lid, is ervan overtuigd dat juist de combinatie van haar protocol met die van IP de basis vormt voor een toekomstvast concept. Om de weg voor die ontwikkeling te plaveien verzorgt KNX inmiddels een naadloze koppeling en integratie met het IoT. 

De verwachtingen voor het aantal ‘dingen’ dat het internet in 2020 met elkaar zal verbinden, lopen uiteen van 20 tot 50 miljard. Specialisten zien IoT als de laatste golf van de derde industriële revolutie en de inleider van de vierde revolutie, die de cyber- en de fysieke wereld met elkaar verbindt. IoT is niet nieuw, maar nu is er de software om enorme datastromen te genereren en de rekenkracht om er iets slims mee te doen. De hardwareprijzen zijn gedaald en daarnaast zijn er steeds meer vormen van connectiviteit om dingen aan het internet te hangen. Zoals het LORA-netwerk, dat specifiek voor het IoT is ontworpen.

IoT wordt ‘groot’ in gebouwen
Gebouwen zijn de grootste gebruikers van het IoT. Slimme huizen komen op de tweede plaats, met wereldwijd ongeveer 1 miljard verbonden voorwerpen en apparaten in 2018. Uit onderzoek van Gartner blijkt dat commercieel vastgoed sterk profiteert van IoT implementaties die leiden tot nieuwe diensten als het verzamelen van gegevens en inzichten uit sensoren. Vooral in industriële zones, kantoorgebieden, winkelcentra, lucht- en zeehavens kan IoT bijdragen aan het verminderen van de kosten van energie, ruimtelijk beheer en onderhoud van gebouwen.

KNX is in feite IoT
Inmiddels is in de praktijk al duidelijk dat IoT geen bedreiging is voor het automatiseringsprotocol KNX, maar juist een zakelijke kans. Volgens Joost Demarest, manager technologie van de internationale KNX Association in Brussel, zijn er vele KNX-innovaties die nu op de markt komen en die de IoT-integratie faciliteren. “IoT gaat KNX niet wegvegen. Sterker nog, als je naar de definitie van IoT kijkt, dan ZIJN wij in feite het IoT. De hele configuratie en samenstelling van een KNX-netwerk, heeft één op één alle kenmerken van een IoT configuratie.”

Volstrekt interoperabel
“Met onze nieuwe producten en toepassingen zijn wij volstrekt interoperabel en kunnen we nog beter gebruik maken van de mogelijkheden die het IoT biedt. Omdat onze bestaande IP-routers en IP-gateways, die KNX-fabrikanten op de markt brengen, nog niet IT-friendly genoeg zijn, hebben we KNX Web Services geïntroduceerd. Hiermee bieden we een nieuwe, verbeterde manier om KNX-systemen te integreren in het internet en ze via het internet te besturen en te visualiseren. Via de gateway van KNX Web Services, die onze leden op de markt zullen brengen, maken we het voor IT-specialisten eenvoudiger om door de data van onze installaties te browsen. KNX legt zo, bij wijze van spreken, de rode loper voor hen uit.”

Veiliger en eenvoudiger
Met een tweede innovatie, KNX Secure, heeft KNX een antwoord op de groeiende beveiligingsuitdaging bij IP-projecten. Demarest: “We hebben een laag in onze standaard toegevoegd die het fabrikanten mogelijk maakt om berichten in ons protocol te versleutelen en te authenticeren. De IP-backbone valt zo niet af te luisteren zonder de geheimtaal te kennen.” Toestellen en componenten waarin KNX Secure al is ingebouwd, komen dit jaar op de markt. Op de beurs Light+Building, die in maart 2018 plaatsvond, was KNX Secure een van de grootste trends. Bijna elke gerespecteerde fabrikant zorgt dat hij producten levert die via IP met het internet communiceren en dat op een inherent veilige, versleutelde en encrypte wijze doen.

Meer weten over KNX en IoT, kom tijdens Building Holland naar de KNX-stand 10.077. Registreer hier voor gratis toegang.


permalink

Overig nieuws Smart Buildings


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven