Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

Innovatie Trilux C.V.:In de basis is LED dom

In de basis is LED dom

Smart Lighting is de sleutel tot smart buildings

Slimme gebouwen hebben de toekomst. Ze bieden dankzij dataverzameling waardevolle insights voor de eigenaar van een pand. Daarnaast maken ze verbinding mogelijk tussen installaties onderling en tussen gebruikers van het pand en diezelfde installaties. Dat resulteert in een gezond, persoonlijk binnenklimaat. Voor producenten van verlichting en gebouweigenaren ontstaan nieuwe businessmodellen en samenwerkingsvormen. “Smart Buildings en Smart Lighting hebben een ongelooflijk potentieel”, aldus Willem Dammers, managing director van TRILUX Benelux, een van origine Duitse producent van professionele verlichtingsarmaturen.

“Verlichting vormt, dankzij haar uitgebreide aanwezigheid in alle uithoeken van een gebouw, dé perfecte grid voor dataverzameling. Want waar in een gebouw je jezelf ook bevindt, overal is kunstlicht geïnstalleerd”, zo begint Dammers. “We hebben inmiddels de stap van conventionele verlichting naar ledverlichting gemaakt. Het voordeel van led is dat dit digitaal wordt aangestuurd. Maar in de basis is led ‘dom’. Door het toevoegen van zintuigen (sensoren) en een goed stel hersens (intelligente driver) aan een verlichtingsinstallatie kan heel eenvoudig de stap naar een smart building worden gemaakt.” 

Kosten beheersen
Zo kan waardevolle informatie worden verzameld en toegepast om effectief kosten te beheersen en het gebruikscomfort te verbeteren. Dammers vervolgt: “Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van ruimten. Als een ruimte niet is gebruikt, hoeft daar geen schoonmaker naar binnen. Intelligente verlichting kan jou deze informatie geven. Maar bijvoorbeeld ook het aanwijzen van beschikbare flexwerkplekken en vergaderruimten door middel van indoor positioning – het equivalent van GPS maar dan voor binnen – behoort tot de mogelijkheden.”

Nieuwe afrekenmodellen
Door het verzamelen van data in het gebouw, maar ook gegevens van een lichtpunt, is de weg vrij voor nieuwe businessmodellen en vernieuwde samenwerkingen met vastgoedeigenaren. “Denk bijvoorbeeld aan de trend waarbij producten als dienst worden afgenomen”, zo vervolgt Dammers. “Je investeert dan niet langer in een nieuwe lichtinstallatie, maar rekent af op basis van je gebruik: het aantal branduren. Door data over lichtgebruik terug te koppelen in de cloud naar ons als leverancier, behoren dit soort vernieuwde afrekenmodellen tot de mogelijkheden. In het circulaire horecapaviljoen ‘The Green House’ in hartje Utrecht brengen we dit reeds in praktijk.” 

“Ook in de logistiek brengen wij Smart Lighting in praktijk. In het nieuwe Europees Distributiecentrum van Rhenus Contract Logistics in Son zijn meer dan drieduizend intelligente lichtpunten geïnstalleerd. Op armatuurniveau en –ruimteniveau kan in de cloud informatie worden uitlezen over energieverbruik, onderhoudsbehoefte en eventuele storingen.”

Projectimpressie: https://youtu.be/ysKxU2B8eUg
Eigenaar aan het woord: https://youtu.be/uuvl1KWrSGU
TRILUX aan het woord https://youtu.be/SYSQErCqXPM

Bezoek Trilux tijdens Building Holland. Registreer hier voor gratis toegang.


permalink

Overig nieuws Smart Buildings


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven