Hét innovatie event voor de bouw, installatie en vastgoed

11 t/m 13 april 2020

ABN AMRO partner van Building Holland 2017

ABN AMRO partner van Building Holland 2017

ABN AMRO is partner van Building Holland 2017. In een interview met Sector Banker Bouw Petran van Heel van ABN AMRO komt naar voren waarom de organisatie partner werd en hoe hij de toekomst van de bouw- en vastgoedsector voor zich ziet. Verder komen we erachter in welke hoedanigheid de organisatie op Building Holland aanwezig is en met welke deelnemers ze in gesprek wil.

Foto: Sector banker bouw Petran van Heel, ABN AMRO

Jullie doen voor de tweede keer mee aan Building Holland. De samenwerking bevalt?

Sinds 2016 zijn we partner van Building Holland. Ondanks dat het gros van de partners uit de bouw- en vastgoedsector afstamt, voelen we ons als bank zeker thuis op het event. We focussen ons op deze sector en zien en horen graag wat er gebeurt in die wereld. Daarin is Building Holland een bewezen concept, waar we veel kennis opdoen van producten, concepten en marktvisies. Het is een inhoudelijk sterk event met een groot aanbod aan presentaties, met voldoende netwerkmogelijkheden. Het Green Tie Gala is wat ons betreft een groen hoogtepunt.

Hoe ziet de toekomst van de bouw- en vastgoedsector er wat u betreft uit?

We hebben mooie jaren in het verschiet, de markt is de afgelopen jaren al stevig aangetrokken. Niet alleen bij vastgoedontwikkelaars maar ook bij bouwers lopen de portefeuilles goed vol. We gaan het druk krijgen met de nieuwbouwopgave, met het onderhoud aan infra (bruggen bijvoorbeeld) en de verduurzaming van de bestaande bouw. Er zijn miljoenen woningen maar ook tienduizenden commerciële vastgoedprojecten die nog duurzamer moeten worden om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen. Op de bestaande bouw ligt wat dat betreft een groot accent.   

ABN AMRO partner van Building Holland 2017

Circulaire paviljoen, afbeelding: WAX

Hoe hoopt u dat Building Holland invulling geeft aan die toekomst?

We vertrouwen erop dat Building Holland verder inzet  op onderwerpen over verduurzaming, dat jullie met interessante en actuele thema’s blijven komen,  innovatie aan blijven jagen en die kennis  delen. Daarnaast door de koplopers uit bouw en vastgoed bij elkaar te brengen om nieuwe oplossingen te bedenken, niet alleen technisch maar ook financieel. 

Hoe wilt u er zelf invulling aan gaan geven?

Als ABN AMRO zijn we actief in veel sectoren. Sinds vorig jaar werken we specifiek in die sectoren,  we bedienen de markt met specialisten. Zij ontwikkelen steeds meer kennis  van die sector en de behoefte van klanten in die sector. Onze producten passen zo steeds beter bij de vraag. Hierdoor komen we niet alleen met standaardoplossingen maar kunnen we juist meedenken met innovaties die er per sector toe doen.

Welke innovaties kunnen we van uw organisatie verwachten de komende tijd? Welke daarvan gaat u op Building Holland 2017 laten zien?

We hebben met ABN AMRO verzekeren de Bouwpolis ontwikkeld, Vakmanschap verzekerd. Dat is een speciale verzekeringspropositie voor de bouw met voordelen bij onze partners (bijvoorbeeld BouWatch) en additionele diensten zoals het Bouwpunt. Laatstgenoemde betreft specialisten die kosteloos antwoord geven op juridische, contractuele en verzekeringsinhoudelijke vragen.

Daarnaast hebben we op basis van onze sectorkennis een Benchmarktool ontwikkeld, daar kan je zien hoe je het financieel doet ten opzichte van je concurrentie. Omdat we verduurzaming een belangrijk onderwerp vinden hebben we voor onze vastgoedklanten een digitale tool ontwikkeld (de Duurzame Investeringstool) waarmee ze de verduurzamingsmogelijkheden van hun vastgoed met kosten en besparingen snel in beeld kunnen brengen. Die verduurzaming kan dan weer bij ons gefinancierd worden. In 2017 gaan we door met innovaties, onder andere op het gebied van leaseoplossingen voor de bouw. De belangrijkste innovaties gaan in op digitalisering en circulaire economie.

ABN AMRO partner van Building Holland 2017

Circulaire paviljoen, afbeelding: WAX

Welke innovaties op het gebied van digitalisering zie je? Hoe gaan die de bouw- en vastgoedsector verder helpen?

We zien heel veel digitale innovaties de markt op komen, niet alleen bij onze innovatiedagen en onze  klanten. Ook binnen ABN AMRO. Zo hebben we bijvoorbeeld  op basis van onze database een benchmarktool ontwikkeld, daarmee kan je via onze website je eigen bedrijf scoren ten opzichte van je sector. Ook zijn we op diverse plekken aan het werken aan toepassingen met blockchain. Dat gaat impact hebben op verdienmodellen en bankzaken.

Wat heeft Building Holland de afgelopen jaren gebracht?

We hebben veel nieuwe kennis en contacten opgedaan en hebben laten zien dat we de bouw- en vastgoedsector kennen en graag willen bedienen.

Wat verwacht je op Building Holland te zien en te horen?

We verwachten weer veel innovaties te zien, zeker op het gebied van duurzaamheid. De meeste bedrijven hebben een duurzame propositie of een ‘groen randje’. Dat is tegenwoordig zeker geen green washing meer, want duurzaamheid is een gezonde businesscase geworden.

We zijn benieuwd in hoeverre de bedrijven ook al bezig zijn met circulaire economie. Bijvoorbeeld met producten of services of met een groeiende focus op materiaalgebruik en -hergebruik. We experimenteren hier zelf mee met de bouw van ons ABN AMRO circulaire paviljoen op de Zuidas. Duurzame koplopers zijn bezig met deze onderwerpen en die verwachten we te spreken op Building Holland 2017.

Waarom is het circulaire paviljoen bijzonder?

Er bestaan slechts een paar circulaire gebouwen ter wereld, maar er komt er snel één bij. Naast het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Zuidas bouwen we een ‘circulair paviljoen’ als ontmoetingsplaats voor klanten, collega’s en buurtbewoners. Er wordt nu hard gewerkt aan de bouw, zodat het paviljoen medio 2017 de deuren kan openen.

Binnenin het gebouw is er ruim 2000m2 vergader- en werkruimte, maar er is ook een ruimte geserveerd voor het zogenaamde ‘living lab’. Een ruimte waar de nieuwste innovaties, die veelbelovend lijken maar hun waarde nog niet hebben bewezen, worden toegepast en getest.

Met wie willen jullie in contact komen op Building Holland?

Iedereen is welkom op onze stand. Ik heb specifiek interesse in duurzaamheid, interessante projecten en producten voor de circulaire economie.

Gebouweigenaren en investeerders kunnen zeker bij jullie terecht. En leveranciers? Waarvoor kunnen zij bij jullie terecht?

Je kunt natuurlijk bij ons terecht voor financieringen, leaseproducten en verzekeringen. Mochten we je niet ‘bancair’ kunnen helpen dan ‘verbinden’ we graag. We hebben een uitgebreid netwerk van bedrijven in de bouwsector én daarbuiten. Dat netwerk zetten we graag in om bedrijven te helpen.

Bekijk ook 'Insights' op de website van ABN AMRO, met diverse publicaties betreffende de bouw- en vastgoedsector. Vandaag (24 januari) wordt daar de nieuwe bouw branche update gepubliceerd.


permalink

Overig nieuws Kantoren


Op de hoogte blijven?

Wilt u in aanloop naar Building Holland op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen
en informatie? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Building Holland.

Inschrijven nieuwsbrief

Terug naar boven