Rabobank Innovation Challenge

Rabobank Innovation Challenge

Rabobank Innovation Challenge

We zoeken baanbrekende innovaties

Heb jij een baanbrekende innovatie waardoor het eenvoudiger wordt de klimaatdoelstellingen te behalen? Verbaas jij de markt met een vinding om Nederland tien jaar eerder van het gas te krijgen? Heb je een proces ontwikkeld waardoor het merendeel van de grondstoffen van een gebouw over vijftig jaar hergebruikt kunnen worden? Of heb je een bijzondere digitale toepassing ontwikkeld die bijdraagt aan een gezond gebouw? Fantastisch, dan moet je jouw innovatie in ieder geval inzenden voor de Rabobank Innovation Challenge 2021. Dat kan tot en met dinsdag 7 september.

>> Direct naar het inschrijfformulier

Rabobank Innovation Challenge

Wat is de Rabobank Innovation Challenge?

De Rabobank Innovation Challenge is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest ambitieuze prijzen binnen de bouw en vastgoedsector. Centraal staan innovaties die een substantiële bijdrage leveren aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving van Nederland. De inzending voor de 2021-editie is geopend. Inzenden kan tot en met dinsdag 7 september. De winnaars worden bekendgemaakt op dinsdag 2 november in RAI Amsterdam, de eerste dag van het innovatie event Building Holland 2021.

Wat zijn de criteria?

Inzendingen worden in de categorieën Energietransitie, Circulariteit en Slim & Gezond beoordeeld door een vakjury onder voorzitterschap van Claudia Reiner, vice-voorzitter van Techniek Nederland. De jury toetst aan de hand van de volgende criteria: de mate van oplossend vermogen, schaalbaarheid, vernieuwingsgraad en de klantwaarde. Uit de inzendingen zal de jury per categorie vijf inzendingen nomineren. De inzenders mogen voor de jury het idee komen pitchen. Hieruit volgt één prijswinnaar per categorie De prijswinnaars kunnen rekenen op een jaar lang coaching van de Rabobank bij het vermarkten van de innovatie.

Wat versta je onder de categorieën?

De categorieën voor de Rabobank Innovation Challenge zijn identiek aan die van het innovatieplatform Building Holland. Je kunt jouw innovatie inzenden in één van de drie volgende categorieën:

  • Energietransitie

    Energietransitie is de overgang naar een situatie waarin de energievoorziening structureel anders van aard en vorm is dan in het huidige energiesysteem. In dit nieuwe systeem is fossiele brandstof grotendeels vervangen door duurzame energiebronnen, is er veel aandacht voor energiebesparing en energieopslag en is de energievoorziening meer decentraal georganiseerd. ‘Nederland van het gas’ is de meest tot de verbeelding sprekende uitwerking.

  • Circulariteit

    In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Het is de bedoeling tegen 2050 de Nederlandse economie volledig te laten draaien op herbruikbare grondstoffen. Voor gebouwen betekent dit niet alleen het kijken naar materialen, maar ook naar levensduurverlenging door het maximaal aanpasbaar maken van de gebruiksfunctie van een gebouw. Een belangrijk onderdeel van circulair denken is het ontwikkelen van een gebouwpaspoort. In dit paspoort worden de circulaire kenmerken van een gebouw vastgelegd.

  • Slim & Gezond

    In de categorie Slim & Gezond gaat het om nieuwe (sensor)technologieën die gebruikers en exploitanten van de gebouwde omgeving kunnen inzetten om gebruikerservaringen te verbeteren. Onder ‘gezond’ verstaan we innovaties op het gebied van binnenklimaat, temperatuurregeling, gezonde werkomgeving en actueler dan ooit: ventilatie. Kortom, het gaat om (technologische en IT) oplossingen die bijdragen aan een gezonde leef-, woon- en werkomgeving.

Waarom meedoen?

Bijvoorbeeld omdat je een breed podium zoekt om jouw innovatie aan de wereld te tonen. Je kunt ervan op aan dat we wereld van bouw en vastgoed zullen laten weten dat jij genomineerd bent. Zo besteden we uitgebreid aandacht aan jouw nominatie in onze e-mail nieuwsbrieven met ruim 30 duizend abonnees. Word je genomineerd en mag je komen pitchen voor de jury, dan maken we een video over jouw innovatie en gebruiken deze in al onze socials, op de website en in onze persberichten. De drie categoriewinnaars kunnen bovendien rekenen op een jaar lang professionele begeleiding door de Rabobank om hun innovatie maximaal te vermarkten.

Wie zitten er in de jury?

We zijn trots op onze jury die net als voorgaande jaren onder voorzitterschap staat van Claudia Reiner, vice-voorzitter van Techniek Nederland. Namens Rabobank neemt Anke Verhagen in de jury zitting. Zij is Business Developer bij Rabobank Real Estate Finance.

 

Klik hier voor het overzicht van de juryleden.

Begin juli maken we de jurysamenstelling bekend. De jury staat in ieder geval – net als voorgaande jaren – onder voorzitterschap van Claudia Reiner, vice-voorzitter van Techniek Nederland. Namens Rabobank neemt Anke Verhagen in de jury zitting. Zij is Business Developer bij Rabobank Real Estate Finance.

Scroll naar top